Ana Sayfa Haberler WWDC 2013’te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet

WWDC 2013’te neler oldu? Yenilikler, ürünler ve geniş özet

13

WWDC 2013 az önce tamamlandı ve sanırım pek çok kişinin beklentilerinin de üzerinde dolu dolu geçen bir etkinlik oldu diyebiliriz. 🙂 En azından ben bu kadar heyecanlanacağımı ve şaşıracağımı tahmin etmiyordum açıkçası. Gelin WWDC 2013’teki öne çıkan konulara kısaca değinelim, ve daha sonra da detaylara girmeye başlayalım.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet banner

WWDC 2013’te pek çok konuda çok fazla detay paylaşıldığı için bu yazıyı genel bir özet yazısı olarak paylaşıyorum. Her konunun detayı için ayrı bir yazı daha paylaşarak hem daha derli toplu, hem de istediğimiz detaylara kolayca ulaşabileceğimiz bir şekilde paylaşmaya çalışacağım.

WWDC 2013’te ağırlıklı olarak yazılımdan bahsedildi diyebiliriz. OS X ve iOS’in yeni sürümleri, iWork paketi ve bunların içerisindeki pek çok konu heyecan yarattı. Ancak WWDC 2013 yeni donanımsız geçen bir etkinlik de olmadı. Yeni MacBook Air’ler, yeni Mac Pro, yeni AirPort Extreme gibi donanımları da gördükçe içimizin yağları eridi desem yalan olmaz sanırım. 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet 3a

WWDC 2013’ü 4 parçaya ayırmak istesek sanırım şu şekilde bölmek en doğrusu olurdu:

  1. Rakamlar & istatistikler
  2. MacBook Air, Mac Pro, diğerleri
  3. OS X 10.9 Mavericks & iWork
  4. iOS 7

Her başlık için ayrı bir yazı paylaşacağım için şu anda detaylarına girmiyorum. Ancak hedefim sabaha kadar bu yazıları da tamamlayarak güzel bir özet çıkartabilmek.

Sihirli elma wwdc 2013 ozet 2

WWDC 2013 Özet & Değerlendirme

Etkinlikle ilgili kısa bir özet ve değerlendirme yapmak gerekirse, yukarıda da bahsettiğim gibi sanırım son yılların en dolu ve tatmin edici etkinliği oldu diyebilirim. Yeni Mac Pro haricinde (MacBook değil, Mac Pro) çok büyük donanımsal yenilikler görmesek de yine de beklentilerimizin üzerinde olduğunu söyleyebiliriz.

Yazılım tarafında ise OS X ailesinin kedi isimleri ile ilişkisi, tıpkı OS X ve iOS’teki skeuomorphic tasarım (dikişler, doğal görünüme benzetme vb.) gibi son buldu. Tersine, flat tasarım ön plana çıktı ve 2007’deki iPhone lansmanından beri iOS ailesi en büyük dönüşümü geçirdi. 

Sihirli elma wwdc 2013 ozet 4a

iWork gibi pek çok mevcut servis yenilendi ya da kabuk değiştirdi. Henüz sadece ABD için olsa da iRadio lansmanı yapıldı.

Bir anlamda arayüzde beklenen değişimler gerçekleşmiş oldu, pek çok uygulama yenilenerek daha pratik ve modern hale geldi, ve Apple geri kalmaya başladığı konularda toparlandı diyebiliriz.

WWDC 2013 etkinliğinin video kaydının tamamına Apple’ın etkinlik sayfasından erişebilir, arkanıza yaslanarak izleyebilirsiniz. 🙂

WWDC ile başlayan bu heyecanın son bahar döneminde iPhone, iPad, Retina MacBook Pro, Apple TV ve belki de iWatch gibi farklı ürünlerle devam edeceğini umuyor, heyecanımızı da canlı yayında bizlerle paylaştığınız için sizlere teşekkür ediyoruz… 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 ozet 5a


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz