Ana Sayfa Haberler WWDC 2013: Yeni Mac Ailesi, iOS 7 ve OS X 10.9 Lansman...

WWDC 2013: Yeni Mac Ailesi, iOS 7 ve OS X 10.9 Lansman Canlı Paylaşımı

13

Beklenen gün geldi, Apple’ın gelişticiler konferansı olan WWDC 2013 (World Wide Developers Conference) bugün başlıyor! 🙂 Geçen sene olduğu gibi bu sene de pek çok yeniliği görmeyi umduğumuz bu konferansın ilk günündeki açılış sunumunu biz de sizlerle birlikte takip edecek ve canlı paylaşımlarda bulunacağız. Bu sene yeni Mac modellerine ek olarak iOS 7, OS X 10.9’u da görmeyi bekliyoruz. Ancak başka ne sürprizler olabilir, bunları da birlikte konuşacağız… 🙂

GÜNCELLEME:
WWDC sona erdi. Ancak detaylar için “WWDC 2013’te neler oldu?” yazısına göz atabilirsiniz.

Ayrıca Apple’ın etkinliğinin tamamını izlemek için şu adrese göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/apple-events/june-2013/

WWDC 2013 öncesindeki sohbetimizi yeniden dinlemek için aşağıdaki oynatıcıdan Oynat (Play) butonuna tıklayabilirsiniz.

 

Sihirli elma wwdc 2013

Yazıyı kısa tutup heyecanımızı akşam saatlerine bırakmaya çalışacağım. Öncelikle etkinliğin zamanından ve canlı paylaşımımızdan bahsedelim.

WWDC 2013 Canlı Paylaşım

Etkinlik Türkiye saatiyle 20:00’da başlıyor, ancak biz her zaman olduğu gibi kardeş blogumuz iPhone Türkiye’den Mustafa Tan ile birlikte 19:15 gibi sohbetimize başlayacağız. 19:15’te bu sayfada radyo yayınını dinleyebileceğiniz bağlantıyı görebileceksiniz.

Sihirli elma wwdc 2013 1

Bu etkinlikte WWDC’den herhangi bir fotoğraf ya da yazı paylaşımı yapmayacağız. ancak radyo yayınımız üzerinden yorumlarımızla WWDC heyecanını sizlerle paylaşacağız.

Güncelleme: Apple bu etkinliği canlı yayınlayacağı için biz de etkinlik sırasında bir paylaşım yapmayacağız ve sizler gibi etkinliğin keyifini çıkartmaya çalışacağız. 🙂

Etkinliği canlı olarak takip etmek için http://www.apple.com/apple-events/june-2013/ adresine göz atmak yeterli olacak. iPhone, iPad, iPod Touch, Mac ve Apple TV’lerimiz üzerinden saat 20:00 gibi bu bağlantıya tıkladığımızda yayını izleyebileceğiz. 🙂

Etkinlik sonunda da yine aynı şekilde bir radyo yayını ile yorumlarımızı paylaşacağımız kısa bir sohbet gerçekleştireceğiz. 🙂

Sihirli elma wwdc 2013 2

Gelelim WWDC 2013’ten beklentilere… Öncelikle WWDC 2013’ün logosuyla başlayalım…

Sihirli elma wwdc 2013 3

Flat Design (Düz Tasarım)

Geçtiğimiz senelerin aksine, bu senenin logosu bize son dönemde oldukça popüler hale gelen bir tasarımı anımsatıyor: Flat Design. “Düz Tasarım” olarak da çevirebileceğimiz bu terim, öyle görünüyor ki iOS ve OS X’in arayüzünde önemli değişikliklere sebep olacak. Hatta şimdiden %100 kesin olmasa da bazı örnekleri bile paylaşan siteleri görmek mümkün.

Sihirli elma wwdc 2013 4

Yeni Mac Modelleri

Intel’in geçtiğimiz hafta açıkladığı Haswell işlemciler ile hem daha ince, hem daha az güç tüketen bilgisayarların yolda olduğunun haberini bizlerle paylaşmıştı. Pil ömründe %50’ye varan artışlar olabileceğine değinen Intel’in yeni işlemcileri her zaman olduğu gibi Mac ailesi ile görücüye çıkacak gibi görünüyor. Bakalım yeni MacBook Air ve Retina MacBook Pro’da bu yeni işlemcileri görebilecek miyiz? Pil ömrü artacak mı? Ya da Retina MacBook Pro’lar daha da incelecek mi?

Sihirli elma wwdc 2013 5

OS X 10.9

Elbette beklediğimiz bir diğer yenilik ise Mac işletim sistemi OS X’in yeni sürümü olan 10.9. Hakkında pek fazla bir şey duymasak da, adının Deniz Aslanı (Sea Lion??!) olabileceğine dair dedikodulara ek olarak “flat design” etkilerini göreceğimizi umduğumuz yeni işletim sistemi de WWDC 2013’te tanıtılması beklenenler arasında.

Sihirli elma wwdc 2013 6

iOS 7

Her sene olduğu gibi yine yaz aylarında iOS’in de yeni bir sürümünün lansmanı bekleniyor WWDC’de. iOS 7’de en büyük değişikliğin Jonathan Ive’ın etkisi ile arayüzlerde olacağı (flat design) artık kesin gibi. WWDC uygulaması, etkinliğin yapılacağı mekandaki posterler de bunu destekler şekilde hatta.

Sihirli elma wwdc 2013 7

Diğer Süprizler?

Peki başka neler olabilir? Apple bizi şaşırtacak neler sunabilir WWDC 2013’te? Bunları tahmin etmek elbette kolay değil. Ancak sızan haberler ya da dedikoduları özetlemek gerekirse, şu başlıklardan bahsedebiliriz:

iRadio

Apple’ın 2009’da Lala adlı müzik servisini satın alması sonrasında başlayan ve yıllardır devam eden dedikodular bu dönemde de hareketlendi. Genelde Apple müzikle ilgili konuları son bahardaki etkinliklerde açıklasa da, WWDC’de de bu konuda bir şeyler duyabiliriz.

iWatch

Son 1-1,5 yıldaki “akıllı kol saati” furyası dedikodularla günden güne dalgalanıyor. Apple’ın iWatch adında bir ürün çıkartacağı dedikodularının ardından Samsung ve Microsoft’un da bu konuda çalışmalarının olduğuna dair haberler çıkmıştı önceki aylarda. Bu etkinlikte görmeyi pek beklememek gerekiyor.

Apple TV

Belki de en olası dedikodulardan biri Apple TV ile ilgili. Bir TV ünitesi olarak değil, ancak Apple TV için uygulama geliştirilebileceğine yönelik bir haber duyarsak şaşırmayız sanırım artık. 🙂 Özellikle de Apple TV’nin geçtiğimiz seneki arayüz değişikliğinden sonra uygulamalar için hazır hale geldiğini söyleyebiliriz.

iPhone & iPad

Yeni bir iPhone ya da iPad görme ihtimalimiz ise oldukça düşük. Ancak yine de akşam bu konulardan da bahsedeceğiz. 🙂

Her lansmanda olduğu gibi bizi yalnız bırakmayacağınızı umuyor, heyecanımızı sizlerle birlikte paylaşmak için biz de WWDC 2013 için artık saatleri sayıyoruz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Apple’ı Apple yapan tasarımıdır zaten.
    Fakat bu tasarım tıpkı Windows 8’deki gibi çok aşırı sadeliğe düşerse Apple çok şey kaybedebilir düşüncesindeyim…

  2. yanlız ben internette bir şey duydum ; apple geçen osx tanıtımının olduğu konferansdan sonra artık osx’de kedi cinsinden hayvan adları kullanmayacağız demişti. Böyle bir netlik gerçekten var mı ?

  3. Göktuğ Bey, öncelikle yayın için tebrikler… İkinci olarak; hatırlarsanız geçen yıl açılan Barcelona Apple Store tanıtımı olmuştu WWDC’de. Sizce bu yılki konferansta da İstanbul Apple Store tanıtımı olur mu?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz