Ana Sayfa Haberler Yeni iPhone 5S ve 5C, iOS 7 ve iWork: Etkinlik hakkında her...

Yeni iPhone 5S ve 5C, iOS 7 ve iWork: Etkinlik hakkında her şey

30

Apple’ın iPhone 5S ve 5C’yi tanıttığı etkinliği dün gece 21:15 gibi sona erdi, ve biz de canlı radyo yayınımızla bu heyecanı sizlerle birlikte aynı anda paylaşmaya çalıştık.

Apple event iphone 5s 5c

Apple için kısa diyebileceğimiz bu etkinliği yeniden toparlamak gerekirse, 4 ana başlıkta inceleyebiliriz aslında:

  1. iPhone 5S
  2. iPhone 5C
  3. iOS 7
  4. iWork

Detaylara girmeden önce paylaşmakta fayda var, Apple bu etkinlikte herhangi bir şekilde iPad, Mac, Apple TV ya da iWatch gibi farklı bir üründen söz etmedi. Bu ürünlerle ilgili muhtemelen 1-2 ay içerisinde farklı bir etkinlik daha göreceğiz.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 1

iPhone’lara gelince, Apple’ın dün akşam açıkladığı 2 telefondan biri olan iPhone 5S, artık üst model iPhone’u temsil ediyor. iPhone 5C ise geçtiğimiz seneki iPhone 5’in yerini alıyor ve renkleriyle öne çıkıyor.

1. iPhone 5S ile yeni neler geliyor?

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 2

Gelelim iPhone 5S’in farklarına ve yeniliklerine. iPhone 5S ilk bakışta çok da farklı gibi görünmese de, aslında 3 ana konuda çok önemli yenilikler içeriyor:

  1. 64-bit yeni A7 işlemci
  2. Geliştirilmiş kamera
  3. Touch ID adındaki parmak izi sensörü
Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 2a

64-bit yeni A7 işlemci

Apple’ın üst seviye iPhone’u diyebileceğimiz iPhone 5S’in kalbinde çok önemli bir yenilik ile artık 64-bit’lik A7 işlemcisi yer alıyor. Bu öyle kritik ki, iPhone 5S’teki diğer tüm donanımsal özelliklerin bu işlemciye ihtiyacı var. 🙂 Bu yazıda teknik detaylara girmeyeceğim, ancak kameradaki yeni özellikleri ve parmak izi okuyucunun böyle güçlü bir işlemci olmadan yeterince hızlı ve sağlıklı çalışabilmesini düşünmek zaten pek mümkün değil.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 3

Ufak da olsa 1-2 cümle ile değinmek istediğim bir diğer önemli yenilik ise, Apple’ın iPhone 5S’te A7 işlemcisine ek olarak bir de M7 adında bir küçük mikro işlemciye daha yer vermesi. Bu işlemci “motion co-processor” yani bir “hareket işlemcisi”. Bu sayede iPhone 5S tüm sensörlerinden gelen (ivmeölçer, ciroskop, pusula) verileri pilimizi çok daha az tüketerek işleyebiliyor. Bu da iPhone’umuzun neredeyse bir Jawbone Up ya da Nike+ Fuelband gibi davranmasını sağlayacak diyebiliriz.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 4

Geliştirilmiş Kamera

“Nesi daha iyi olmuş olabilir ki?” diye düşünüyorsanız hemen söyleyeyim, megapiksel sayısı artmamış. 🙂 Bunun yerine Apple hala 8 megapiksel olan kamerasının diyafram açıklığını f/2.2’ye çekerek alanı öncekine göre %15 arttırmış ve 2 farklı LED flaş ile (biri beyaz, biri sarı ışık) karanlık çekimlerde flaşın doğru tonlarda patlamasını sağlamış.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 5

Ayrıca yeni kamera ile (ve işlemcinin gücü sayesinde) artık saniyede 10 kare fotoğraf çekebiliyoruz. Böylece yakalamak istediğimiz anı fotoğraf çekene kadar kaçırmayacağız gibi görünüyor. 🙂

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 6

Bir diğer yeni özellik de iPhone 5S ile 120fps’lik videolar çekebileceğiz, yani normalde saniyede yaklaşık 25 kare olan bu hız, yaklaşık 5 katına çıkıyor. Böylece de kendi “slow-motion” videolarımızı çekerek “oynatalım Uğur’cum” diyebileceğiz. 🙂 Bu özellik sayesinde YouTube, Facebook ve Instagram gibi yerlerde daha ilginç videolar görmeye başlayacağımıza eminim.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 7

http://www.youtube.com/watch?v=kK0_OVn_uxA

Touch ID Parmak İzi Sensörü

Etkinliğin en ilgi çeken kısmı ise elbette iPhone 5S’teki Touch ID adındaki parmak izi okuyucusu oldu. Home tuşuna entegre edilmiş bu özellik sayesinde iPhone’umuz artık bizi parmağımızdan tanıyor olacak. Böylece artık cihazımızı açarken ya da uygulama satın alırken şifremizi yazmak zorunda kalmayacağız.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 8

Elbette işin içine parmak izi girince güvenlik yüksek önem taşıyor. Bu kapasitif parmak izi okuyucusu sayesinde okunan parmak izimize hiç bir uygulama ulaşamıyor ve Apple sunucularına da gönderilmiyor.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 9

Parmak izi okuyucusu ile ilgili söylenebilecek çok şey var, ancak henüz bu konuya bir giriş yaptığımız düşünülürse, uygulama alanları ve geleceği ile ilgili farklı bir yazı daha uygun olacaktır. 🙂

http://www.youtube.com/watch?v=TJkmc8-eyvE

Yeni Renkler

Fotoğraflardan da görüldüğü gibi, artık iPhone 3 renkte satışa sunuluyor:

  • Uzay Grisi (Space Grey)
  • Altın (Gold)
  • Gümüş (Silver)
Altın kulağa tuhaf gelse de, hiç de fena durmuyor gibi… Siz ne dersiniz? 🙂
Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 11

iPhone 5S ne zaman çıkacak?

Tahmin ettiğimiz gibi iPhone 5S yarın ön siparişe çıkıyor ve 20 Eylül’de de satın alınabiliyor. Ancak yine alışık olduğumuz şekilde, henüz Türkiye’den satın alamıyoruz. iPhone 5S’in her sene olduğu gibi Kasım/Aralık gibi Türkiye’de satışa sunulmasını bekliyoruz.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 12

2. iPhone 5C ile yeni neler geliyor?

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 13

Beklendiği gibi iPhone 5C de iPhone 5’in renkli hali olarak karşımızda. 🙂 Polikarbonat bir yekpare gövdeye sahip olan iPhone 5C’nin beklediğimden daha şık durduğunu itiraf etmeliyim. Ancak en doğrusunu elbette elimizde tuttuğumuzda ve kullandığımızda göreceğiz.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 14

5 farklı renk seçeneği ile (beyaz, kırmızı, sarı, mavi ve yeşil) satışa sunulacak olan iPhone 5C, 4-inç ekran, A6 işlemci ve 8 megapiksellik bir iSight kameraya sahip. Ayrıca yine farklı renklerde sunulan lastik kılıflarla birlikte ortaya oldukça renkli bir iPhone çıkmış oluyor.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 15

Ancak “ucuz mu?” sorusuna ise hayır yanıtını vermemiz gerekiyor çünkü iPhone 5C, iPhone 5S’e göre ucuz olmasına rağmen, piyasanın altını üstüne getirecek bir fiyatla piyaaya çıkmıyor. ABD fiyatlarına bakacak olursak iPhone 5S’in $650’lık fiyatının yanında iPhone 5C’nin fiyatı $550 olarak belirlenmiş.

http://www.youtube.com/watch?v=utUPth77L_o

iPhone 5C ne zaman çıkacak?

Aynı iPhone 5S’te olduğu gibi, iPhone 5C de 20 Eylül’de satışa sunuluyor. Ve Türkiye için Kasım/Aralık aylarını beklememiz gerekiyor.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 12

3. iOS 7 ne zaman çıkacak? Lansman tarihi belli mi?

Dün gece değinilen bir diğer sıcak konu da elbette iOS 7’nin çıkış tarihi. Bir çok özelliği zaten WWDC’de duyurulan ve beta süreciyle de test etmeye başladığımız iOS 7’yi 18 Eylül’de indirebiliyor olacağız.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 17

iOS 7’yi yükleyebilecek miyim?

iOS 7’yi aşağıdaki cihazlara sahipsek yükleyebileceğiz:

  • iPhone 4 ve üzeri
  • iPad 2 ve üzeri
  • iPad mini
  • iPod Touch 5. nesil ve üzeri

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 18

4. iWork paketi uygulamaları artık ücretsiz! (Pages, Numbers, Keynote ve iPhoto, iMovie)

Bir güzel haber de uygulamalar için geldi ve bize sürpriz oldu diyebiliriz. Artık yeni bir iOS cihazı alan herkes iWork paketine ve iPhoto, iMovie uygulamalarına ücretsiz olarak sahip olacak.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 19

Yani yeni bir iPhone ya da iPad alırsak aşağıdaki uygulamaları ücretsiz olarak indirebiliyor olacağız:

  • Pages
  • Keynote
  • Numbers
  • iPhoto
  • iMovie

Değerlendirme

Diğer senelerden farklı olarak Apple bu sene ilk defa 2 iPhone modeli çıkartmış oldu. Tahminlerimizin bir kısmı tuttu, bir kısmında ise yanılmış olduk. iPhone 5C’nin tanıtılmasıyla birlikte Apple iPhone 5’in üretimi de satışı da artık yapılmıyor, yerine iPhone 5C geliyor. Böylece iPhone ürün ailesi şöyle şekillenmiş oldu:

  • iPhone 5S: En yeni, en iyi özelliklere sahip iPhone
  • iPhone 5C: Yeni iPhone 5, renkli, daha genç ve iPhone 5’ten daha iyi iPhone.
  • iPhone 4S: Düşük fiyatlı iPhone.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 20

Etkinlikteki satır aralarına kısaca göz atarsak;

  • Apple iOS 7’ye inanıyor ve güveniyor. Bakalım genel yorumlar nasıl olacak…
  • iPhone 5S ile tasarım değiştirmeden, temel özelliklerde önemli inovayonlara gidilmiş. 64-bit işlemci, parmak izi sensörü ve kameradaki yenilikler ufak şeyler değil.
  • iPhone 5C ile iPhone 5 dışarıda bırakılmış. “Yeni” bir iPhone olmuş. Renklenmiş. Çok satacağı ve iPhone 5 sahiplerinin bile aklını çeleceğine eminim.
  • 700 milyon iOS cihazının satılmış olduğu düşünülürse Apple 2014’e girerken bu rakamı katlamak için çok doğru bir hamle yapmış.
  • iWork uygulamalarının ücretsiz olması geç kalmış bir adım. Ama geç de olsa bu adımın atılması doğru.

Sihirli elma iphone 5s 5c ios 7 21

Apple’ın etkinliği hem kısa hem de odaklıydı. iPhone etkinliğinde sadece iPhone ve iOS konuşuldu. Önceki senelerdeki etkinliklere göre heyecanın ve sürprizin dozu biraz daha yukarıdaydı diyebilirim sanırım. Çünkü her şeyi aşağı yukarı bilmemize rağmen detaylar can alıcıydı.

Bu özet yazı üzerine bir de bu ürünlerle ilgili detaylar için iPhone Türkiye’deki “Yeni iPhone 5C ve iPhone 5S’in Özellikleri” yazısına göz atmanızı öneririm.

Ek olarak eğer izlemediyseniz tüm etkinliğin videosunu da izlemek ayrı bir zevk. Aşağıdan bu videoya da ulaşabilirsiniz… 🙂

Siz iPhone 5S ve iPhone 5C’yi nasıl buldunuz? Alacak olsanız hangisini satın almayı düşünürsünüz? 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


30 Yorumlar

  1. Sanırım etkinlik videosunu yanlış koydunuz Göktuğ bey. Yukarıda eklemiş olduğunuz etkinlik videosu WWDC 2013. Dün yapılan sunum değil. 🙂

  2. iphone5 üretimi ve satışı durdurulduğuna göre benim gibi iphone5 sahipleri ne yapacak cihazlarımızı çöpemi atalım bence apple çok yanlış bir hamle yapmış ülkemizde 2000 liraya bu cihazı alan çok insanımız var ne yapalım yani elimizden çıkarıp 5c yada 5s mi alalım madem apple gözden çıkaracaktı neden üretmiş iphone5 i

    • Ben de iPhone 5 sahibiyim. 🙂 Ama cihazımdan çok memnunum.

      Apple iPhone 5’i satmıyor diye de elbette cihazımızı çöpe atmayacağız. 🙂 Sadece yeni iPhone almayı düşünenleri Apple iPhone 5C ve 5S’e yönlendiriyor bundan sonrası için…

    • Günümüzde hala sıfır iphone 4 (8 gb) satışı yapan teknoloji mağazaları varken iphone 5 hiç bişey olmaz. Hem bu tercih meselesi iphone 5 sevmeyen 4s kullanmak isteyen onlarca insan var o nedenle üretimin durması falan sorun değil. Bu arada iphone 5 sahibiyim ve ios7 ile cidden başka telefona ihtiyac duymuyorum.

    • iPhone 4 ve iPhone 4s lerin de üretimi durdurulmadı mı? Ben öyle biliyorum ve halen de kapış kapış gidiyor. Yanlışım varsa düzeltin lütfen?

      • üretim ben de durduruldu diye biliyorum ama sanırım Apple’ın stoklarında 4 ü bilmem ama sanırım 4s hala olduğundan onları eritme yoluna gidiyor.

  3. Bu etkinlikten bir kac hafta önce, aboneligimi yenilemem gerekti ve bir iPhone 5 aldim. iWork app’lerini ben de ücretsiz indirebilecek miyim?

  4. çok özel ürünler olduğunu düşünmüyorum ama samsung’un bu modeller üzerine en az 10 yeni model cep telefonuyla piyasaya saldırması bu beni cidden çok güldürüyor..hebele hübele ezilmeyelim mantığı

    • hiç bir farkı yok. iOS 7 18 Eylül’de iPhone 5’e de gelecek. Apple’ın ama lansmanda tek fark olarak bahsettiği nokta batarya süresi. 5C’nin konuşmada yanılmıyorsam 2 saat daha fazla gittiğini söylediler ama bence o bir aldatma. Sanmıyorum ki 5C le 5 in bataryalarının farklı olduğunu. Apple 5C’yi çıkarınca ve 5 le aynı özellikte yapınca 5 in üretimini ve satımını da durdurdu çünkü 5 varken kalkıpta kimse 5C’nin yüzüne bakmazdı kaba tabirle.

      • Boşuna yeni bir üretim olmuş S olarak devam edebilirdi seri.. Açıkcası iPhone’un renkli olması biraz garibime gitmiyor değil. 5c’yi üretmeden devam edebilirlerdi.

  5. iPhone 5s kamera özellikleriyle 5 sahibi olarak beni bile heyecanlandırdı, herşeyi önceden bilmemize rağmen adamlar öyle videolar resimler hazırlıyor ki insanı cezbediyor. Normalde sadece altın renk eklenirdi heralde siyah yerine gri olması siyahın soyulmasından dolayı kaldırldığını gösteriyor.

    5c’yi ise halen saçma buluyorum. Apple kendi adına karlı bir iş yapmış. İki ayrı alüminyum telefon üreteceğine 5’in özellikleriyle plastik çıkarark maliyeti düşürdü, 5 piyasada kalsa kimse 5c almayacağı için de 5’i kaldırdı:) Ülkemizde yine pahalı olacaktır. Amerikada kimse 100 dolar fark için plastik almaz. Yani pazar payı artsın, orta segmentte rekabet etsin olayı da yalan oldu, tamamen amaçsız bir telefon. Bence 4s de kaldırılmalıydı, 5c ise 450 dolar olmalıydı o zaman bir anlamı olurdu yaptıklarının.

  6. Birçok detay bilinmesine rağmen Apple yine detaylarla ürünlerini nasıl zenginleştirebileceğini ve insanları şaşırtabileceğini gösterdi bize.Öncelikle ürünlere bakınca beni en çok heyecanlandıran kısım M7 chipi oldu.Sanırım akıllı saat işine girmeden tasarladıkları donanımın iOS ile entegrasyonunu görmek istediler.Ekstra bir chip + kameradaki donanımsal iyileştirmeleri düşününce pil ömrünü aynı düzeyde tutabilmeyi başarabilmeleri ilerisi için önemli bir nokta.Parmak izi teknolojisinin altından kalkabilirlerse akıllı telefon işine yeni bir standart daha katacakları su götürmez bir gerçek.Burada şirket satın almalarının planlı ve programlı olduğunu görmek sevindirici artık sanırım sıra Harita uygulamalarında olacaktır 🙂

    Diğer yandan Apple kendi organizasyonu içinde yeni işe alımlarla giderek ürün odaklı şirketten , pazarlama odaklı şirkete mi dönüyor acaba derken herkesin beklediği düşük bütçeli iPhone’un gelmemesi bu keynote’un ters köşesi oldu bence.Oysa tüm analistler kendinden çok emin konuşuyorlardı.Açıkçası ben Apple’ın alametifarika’larından biri olan iOS’u üstelik güncellenmiş haliyle yeni ürünleriyle beraber daha düşük fiyata satmak isteyeceğini sanmıyordum ki öyle de oldu.
    Bundan sonrasına bakınca Mavericks’in Haswell ile beraber çok iyi bütünleşeceğini düşünüyorum burada MacPro’nun vaadedileni ne ölçüde karşılayabileceği önemli zira o silindir kutudan çıkacak performans Apple’ın yelkenlerini yeniden rüzgarla doldurmasını sağlayacaktır.Muhtemelen ceplerinde sıkıştıklarında çıkarabilecekleri bir Iwatch var 🙂 Biz izlemeye devam edelim.Detaylı bilgiler için teşekkür edelim 🙂

  7. Apple’ı fazla yerin dibine vurmuşsunuz arkadaşlar. Samsung ile kıyaslayanlar için şunu söyleyeyim ki Samsung’un en büyük chip gibi ana parçalarını üreten fabrikalarını satın alacak ve Samsung’u bitirecek güçte, dünyanın en büyük şirketleri arasında vs… Karlılık rakamlarını ve satışlarını söylemeye hiç gerek yok… Steve baba öldükten sonra da ivmeleri hiç bozulmadı. Yani? Satış, reklam, pazarlama vb. faaliyetleri sizce bu kadar basit mi yorumlanmalı? 5’i kaldırmayacaktı, 5C hataydı vs… OK, düşüncelerinize saygım sonsuz, yanlış anlaşılmasın fakat her arz kendi talebini yaratır lafı çok eskide kaldı… Yine de Apple yaparsa muhakkak tutar, muhakkak ilgi uyandırır! Bir arkadaş demiş cezbedici diye… Soruyorum size maddi kaygınız olsa 5S’i hemen almak istemez misiniz? Genç bir kızınız, genç bir bayan sevgiliniz olsa 5C leri cıvıl cıvıl benetton gibi hediye etmek istemez misiniz? Bayanlar bayılır böyle şöylere… O nedenle pazarlama konusunda şeytanı bile cezbederler ve öyle sandığnız gibi basit hesaplarla gelmiyorlar çünkü milyar dolarlık şirketlerle ve pazarda dans ediyorlar… O nedenle bence her zamanki gibi çok çok iyi iş çıkarmışlar. Önemli olan kullanıcı olarak Mac ve iPhone dan en üst faydayı almak ki Türkiye koşullarında 4S dahil üzerinin 4G altyapısı 2015 sonuna kadar gelmeyeceği için tam randıman almak mümkün olamayacak. Bunları bilmek önemli… Tanığım çoğu kişi, akıllı telefonu ile bulunduğu konumu harita ile paylaşmaktan aciz! Bırakan Apple TV, ev içi ağ kurmak, senkronize etmek vs…

  8. Her ne kadar ters köşe olmasa da işlemci gücü ve Touch ID’nin kulllanım alanları ile beklentilerin ötesine çıktı.

    Bu sene hazır ABD’yken bir iPhone 5 almamak için çokça direndim. Beklediğime değdiğini düşünüyorum kendi açımdan.

    Apple’ın sistemi artık oturdu gibi. Bir sene yeni bir görünüş, diğer sene aynı kasanın upgrade versiyonu. Bu bağlamda kullanıcıların da kendi stratejisi iki seriden birini takip etmek yönünde oluyor genellikle. Yani 4S kullananlar için 5S’e geçmek mantıklı ancak mevcut 5 kullanıcılarının 5S’e geçmelerindense 6’yı beklemesi daha uygun geliyor bana.

    Bu arada Göktuğ Bey mega pixel değerinin artmamasını çok olumlu buluyorum ben. Eğer fotoğrafçılık sitelerine bakacak olursanız megapixel olayının tamamen bir aldatmaca haline geldiğini göreceksiniz. Şayet poster bastırmak gibi bir niyetiniz yoksa 8MP bir akıllı telefon için son derece yeterli bir rakam. Fakat bana göre kameradaki asıl can alıcı yenilik pixel sayısının aynı kalırken sensörün büyümesi. Bu kabaca ve kısaca şu anlama geliyor; 8milyon adet ışık kovası artık daha büyük bir tepside olacağından kovaların boyutları da büyümüş demektir. Bugüne kadar pixel sayısı ile övünenlerin kaçırdığı nokta ise sensör boyutu aynı kalarak pixel sayısını arttırmak ışık kovalarını küçültmek anlamına geliyor. Bu da kovanın hacmini azaltacağı için pixeller arasında renk taşmasına yani kalitede azalmaya yol açıyor. Apple bu anlamda çok doğru bir strateji ile pixel sayısını arttırmadan sensörü büyütmüş.

  9. bence iWork’un daha fazla kişiye ücretsiz olması gerekir. Ne gibi bi kriter olabilir bilmiyorum ama, atıyorum 5 yıldır aynı apple ID’yi kullananlar, birden fazla cihazı olanlar vs. Böyle bir şey olsa keşke,çok çok işe yarardı.

  10. Göktuğ Bey iyi günler,
    iwork yeni iphone alanlar için ücretsiz olacak deniyor. Ben aynı id kullanacağım için. ipad de de ücretsiz olarak kullanabilecek miyim acaba?

  11. iOS 7 dün aksam kuzey ve orta amarikada indirilmiye basladi,
    I phone nu zu amerikadan aldiysaniz inderebilirseniz, sanirim yarin veya yarindan sonra avrupaya gelir,
    Önyüzü baya bir seffah ve parlak, bana göre cok güzel, tam olarak yenilikleri görmedim ama iOS 6 Dan iyi oldugunu söyleyebilirim

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz