Ana Sayfa Apple iPhone 6s, iPad Pro, Apple TV ve Watch Etkinlik Özeti

iPhone 6s, iPad Pro, Apple TV ve Watch Etkinlik Özeti

49

Beklediğimiz etkinlik gerçekleşti, ve Apple bombaları arka arkaya patlattı. 🙂 Çok klasik bir tabir olduğunun farkındayım, ancak Apple’dan beklenmeyecek kadar dolu, ve bir o kadar da etkileyici bir etkinlik olduğunu söylemem gerekiyor. Her konuda tüm detaylar o kadar hızlı geçildi ki, not almaya bile fırsat bulamadım bazı anlarda.

Apple bu etkinlikte 4 temel konuya değindi: Apple Watch, iPad Pro, Apple TV ve iPhone 6s. Her konuya kısaca değinerek, etkinliğin hoş bir özetini bu yazıda sizlerle paylaşmaya çalışacağım. Kısa olsun isterdim ama yine de uzun oldu kusura bakmayın… 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik hero

Etkinlikte öne çıkan 4 konuya gelin hızlıca göz atalım…

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 0

1. Apple Watch ve WatchOS 2

Her zaman olduğu gibi Tim Cook’un açılışıyla başlayan bu etkinliğin ilk konusu Apple Watch oldu. Belki de etkinliğin en “hafif” diyebileceğimiz kısmı olan Watch hakkında Apple 2 temel noktaya değindi:

1. WatchOS 2 ve Watch uygulamaları

WatchOS 2 ilk defa WWDC’de tanıtılmıştı. Bugünkü sunumda da kısaca değinilen WatchOS 2, 16 Eylül’de kullanılabilir hale gelecek. Time Travel ve 3.parti komplikasyonlar gibi yeni özelliklerle birlikte gelecek olan WatchOS 2’nin en önemli farkı ise artık tamamen Watch üzerinde çalışan uygulamalar olacak.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 1

Böylece şimdiye kadar yapılamayan uygulamalar yapılabilir hale gelecek ve Watch’umuz çok daha pratik olacak. 🙂 Örneğin GoPro’nun uygulaması sayesinde kameramızın nasıl bir görüntü çektiğini görebileceğiz, veya Facebook Messenger’da gelen mesajları Watch üzerinden cevaplayabileceğiz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 2

Umuyorum ki Whatsapp da benzer bir geliştirmeyi yapar ve artık Watch üzerinden sadece mesajları görmek ve cevaplayamamaktan kurtuluruz. 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 3

Bu arada şimdiden Watch için 10.000’den fazla uygulamanın App Store’da yerini aldığını da paylaştı Apple. WatchOS 2 geldikten sonra hem OS işletim sisteminin yetenekleri hem de uygulamalar konusunda daha detaylı yazılar paylaşmaya çalışacağım.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 3a

2. Yeni Watch modelleri ve kordonlar

Asıl önemli gelişmeler ise yazılım değil de donanımsal tarafta oldu diyebiliriz. Watch Sport ailesine 2 yeni fert daha katıldı:

  • Watch Sport – Roze Altın rengi Aluminyum Kasa (38mm ve 42mm)
  • Watch Sport – Altın rengi Aluminyum Kasa (38mm ve 42mm)

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 4

İşin ilginç yanı, bu iki kasa da Aluminyum olmasına rağmen altın ve roze altın renginde görünüyorlar. 🙂 Yani Watch Sport rahatlığı ve fiyatına Watch Edition takıyor gibi görünmek mümkün olacak. Çok zekice Apple, çok zekice…! =)

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 5

Ayrıca kordon seçenekleri arasına bir çok yeni renk de eklendi. Hem “(Product)Red” yani Afrika’da AIDS ile mücadeleye destek amaçlı satılan “kırmızı” renkli kordon, hem de canlı olduğu kadar pastel kordon renkleri ile Apple modaya önem verenler için artık oldukça geniş bir ürün yelpazesi sunuyor diyebiliriz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 6

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 7

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 8

2. iPad Pro

Watch arkasından hızlı bir şekilde iPad ailesine, daha doğrusu iPad ailesine katılan en yeni üyeye geçti Tim Cook: iPad Pro.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 9

Apple’ın “İnce. Hafif. Efsanevi.” olarak tanımladığı iPad Pro’yu ben “daha hızlı, daha kocaman ve daha profesyonel” olarak tanımlıyorum. Çünkü iPad Pro, tıpkı MacBook Pro ailesindeki gibi “sınırları zorlamak isteyenler” için tasalanmış gibi görünüyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 10

12.9 inç’lik devasa ekranı ve 2732 x 2048 piksel çözünürlüğü ile 15 inç bir retina MacBook Pro’dan daha fazla piksele sahip olan iPad Pro’yu görmek için sabırsızlanıyorum desem yalan olmaz. 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 11

Bir diğer taraftan da işlemci ve grafik işleme kapasitesi açısından masaüstü performasına ulaşan iPad Pro, köşelerindeki 4 hoparlörü ile bangır bangır ses de verebilecek.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 12

Hem teknik açıdan çok güçlü, hem de incelik, hafiflik ve pil ömrü açısından hiç de taviz verilmemiş olan iPad Pro, bir yandan da 2 yeni aksesuarı beraberinde getiriyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 13

Bunlardan birincisi, Steve Jobs’ın 2007’deki iPhone sunumunda dalga geçtiği “stylus”, yani dokunmatik ekranlar için kullanılan kalem. Ancak Apple elbette buna “stylus” demiyor, Pencil adını veriyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 14

Farkı ise şimdiye kadar gördüklerimizden farklı olarak, ne kadar bastırdığımızı ve hangi açıyla ekranda çizim yaptığımızı anlayabiliyor. Ayrıca iPad Pro’nun özel ekranı sayesinde çok daha hassas bir şekilde çalışan Pencil, çizim veya resim yapmak için oldukça uygun hale geliyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 15

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 16

Böylece iOS 9’daki Notlar uygulamasının da neden bu kadar güzel hale getirilerek zenginleştirildiğini de daha iyi anlamış olduk. 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 17

İkinci aksesuar ise iPad Pro için özel olarak tasarlanmış Smart Keyboard. iPad Pro için geliştirilen özel bağlantı noktası ile Bluetooth bağlantıya veya bir pile ihtiyaç duymadan çalışan Smart Keyboard, iPad Pro ile birlikte yanımızda sürekli bir klavye olmasını sağlıyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 18

Verimlilik severler için muhteşem görünen, ve ekstra bir klavye alıp onun kalınlığı ya da piliyle uğraşmak istemeyenler için çok iyi bir çözüm gibi görünen Smart Keyboard, iPad ile daha fazla ve daha hızlı yazı yazmak isteyenleri de oldukça mutlu edecek.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 19

Ayrıca sunumda iPad Pro ile yapılan 3 farklı demo’da, Microsoft ve Adobe firmalarının yer alması, Apple’ın geçmişiyle ilgili olarak da hoş tesadüfleri beraberinde getirmiş oldu. 🙂 Ancak hem Microsoft Office, hem de Adobe’nin 3 uygulaması da oldukça etkileyici demo’lar yaptılar diyebilirim.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 20

İlk olarak Kasım ayında piyasaya çıkacak olan iPad Pro’nun ABD fiyatları ise şöyle:

  • iPad Pro, 32 GB, Wi-Fi: $799
  • iPad Pro, 128 GB, Wi-Fi: $949
  • iPad Pro, 128 GB, Wi-Fi + GSM: $1.079

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 21

Pencil ve Smart Keyboard ise $99 ve $169’dan satışa sunulacak.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 22

3. Apple TV

Etkinliğin en merakla beklenen kısmı yeni Apple TV ile ilgili gelişmelerdi sanırım. Artık “tv” olarak adlandırılan bu ürün, hem donanımsal hem de yazılımsal açıdan tamamen yenilenmiş diyebiliriz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 23

Apple, televizyonun geleceğinin uygulamalarda olduğunu düşünüyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 24

Ve bunun için de yatırımını tamamen buraya yapıyor. Yeni tv ile, geleceğin televizyon dünyasını kurabilmek için şu adımları atmış Apple:

  • Güçlü bir donanım
  • Modern bir işletim sistemi
  • Yeni bir kullanıcı deneyimi
  • Geliştirici araçları
  • App Store

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 25

Tüm bunlar bir araya gelince de ortaya yeni tv çıkmış oluyor. 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 26

Dokunmatik olan ve sesli komutları da algılayabilen kumandası ile yeni tv’yi kullanmak çok daha kolay hale gelmiş. Hem iPhone’dan kontrol ediyormuş gibi ekranda dolaşmak oldukça kolay, hem de arama yapmak istediğimizde kumanda üzerindeki mikrofon ile Siri bize yardıma hazır.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 27

Ayrıca App Store’daki uygulamalar sayesinde de sadece dizi/film gibi içerikler dışında çok daha çeşitli bilgilere ulaşmak ve bunları farklı şekillerde de kullanmak mümkün olabiliyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 28

Hatta TV’ye özel oyunlar bile oynayabiliyor, veya iPhone’da oynadığımız oyuna evde TV’de kaldığımız yerden devam edebiliyoruz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 29

Spor uygulamaları da Apple’ın sunumunda yer verdiği demo’lar arasında yer alıyordu. Belki de ülkemizdeki futbol kulüpleri veya maçları yayınlayan firmalar çok hoş istatistikler, bilgiler, farklı videolar veya animasyonlar barındıran enfes uygulamalar yazabilirler. Umarım yazarlar. 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 30

Ama aslında en güzeli, Watch’ta olduğu gibi, tv’nin de kullanımını videolardan görerek incelemek. Yazının en sonunda tüm bu videoları bulabilirsiniz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 31

Apple’ın tvOS olarak adlandırdığı bu yeni işletim sistemi içinse bugünden itibaren ilgilenenler uygulama geliştirmeye başlayabiliyorlar.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 32

İşin daha da ilginci ise Apple’ın oyun demolarından sonra bir kıyafet alışveriş uygulamasının demosunu yapması oldu. Bakalım ülkemizde bu konuda ilk kim hareket edecek? 🙂

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 33

Hem tv’nin kendisi, hem de kumanda donanımı oldukça kuvvetli olan tv, Ekim sonunda aşağıdaki fiyatlarla piyasaya çıkacak:

  • tv 32 GB: $149
  • tv 64 GB: $199

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 34

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 35

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 36a

4. iPhone 6s ve iOS 9

Gelelim zurnanın zırt dediği yere: iPhone 6s ve iPhone 6s Plus. Apple diyor ki:

“Değişen tek şey, her şey.”

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 37

“s serisi modellerde ne değişiyor ki canım?” diye sorduğumuza Apple alınmış olacak ki, bu sene stratejiyi burdan kurmuş. 🙂 Diyor ki, “işlemciyi, grafik çipini, kasanın malzemesini, camını, kablosuz ağ teknolojilerini, ekranını, TouchID’sini, kameralarını, rengini, titreşim motoruna varana kadar her şeyini değiştirdim, daha ne yapayım?”

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 38

Şaka değil, Apple sunumda bunların hepsini tek tek anlattı. Şöyle bir kısaca özetlemeye çalışırsak:

  • İşlemcisi A9 olmuş, A8’e göre %70 daha hızlı
  • M9 ile hareket işlemcisi “her zaman çalışır” hale gelmiş, böylece istediğimiz zaman “Hey Siri” diyerek çağırabiieceğiz
  • Grafik çipi ise iPhone 6’ya göre %90 daha hızlı
  • Aluminyum kasa 6000 serisinden 7000 serisine yükseltilmiş. Uzay araçlarında kullanılan, daha dayanıklı bir malzeme
  • Kullanılan cam Ion-X, sektördeki en sert ve dayanıklı cam
Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 39
  • LTE destekli, çok daha yüksek hızları destekleyen 4G çipleri eklenmiş
  • Ekranı 3D Touch destekliyor (Force Touch gibi)
  • TouchID yenilenmiş, 2 kata kadar daha hızlı tanıyor parmak izimizi
  • FaceTime ön kamera 5MP, iSight arka kamera ise 12MP’e yükseltilmiş
  • Renkler arasına bir de roze altın eklenmiş
  • Titreşim motoru daha verimli, kısacık titremeleri bile daha iyi hissettirebilir hale gelmiş

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 39a

Ne kadar çokmuş değil mi? 🙂 Bunun üzerine bir de iOS 9 ile gelen yenilikler var, onları saymıyorum bile…

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 40

3D Touch

Yeni ekran sayesinde Watch ve yeni nesil MacBook ve MacBook Pro’larda da kullanılan Force Touch özelliği biraz daha geliştirilmiş ve “3D Touch” adıyla iPhone 6s ailesinde yerini almış. Bu özellik sayesinde iPhone’umuz artık ekrana dokunduğumuzu ve bastırdığımızı, hatta ne kadar sert bastırdığımızı bile ayırt edebiliyor. Ayırt edebilince de Apple bunlara güzel özellikler ekliyor tabi.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 41

Örneğin Harita uygulamasını açmadan, sadece uygulama ikonuna basılı tutarak “Eve gitmek için yolu çiz” gibi bir kısayolu seçebiliyoruz. Veya Kamera uygulamasını açıp, ön kamerayı seçmek yerine yine uygulama ikonuna basılı tutarak “Selfie çekim modunu aç” gibi bir seçim yapabiliyoruz.

Benzer kullanımları uygulamalar içerisinde de yapabiliyor olmak, bize yepyeni özellikler ve pratiklikler sağlıyor olacak. Örneğin bir mesajın içine girip okuyup geri gelmek yerine, parmağımızla üzerinde biraz bastırarak “küçük bir önizleme” bile yapabileceğiz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 42

Yenilenen kameraları ile daha yüksek kalitede ve detayda fotoğraflar da çekebilen iPhone 6s ailesi, artık 4K video da çekebiliyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 43

Ön kamera iyileşmiş olsa da, karanlıkta sadece arka kameranın flaşı olmasına rağmen, tıpkı arkadaki TrueTone flaş gibi, iPhone ekranını da flaş gibi kullanmış Apple.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 44

Live Photos

Biliyorsunuz iPhone’da fotoğraf çekerken parmağımızı butona basılı tuttuğumuzda arka arkaya onlarca fotoğraf seçebiliyoruz. Arşivde tek bir fotoğraf gibi görünürken, aslında “Seç” butonu ile bu fotoğraflar arasında dolaşabiliyor, en çok hoşumuza gideni seçebiliyoruz. Ama bazen de, bu fotoğrafları hızlı bir şekilde ileri veya geri oynatarak çektiğimiz anı da hatırlamak mümkün olabiliyor.

İşte Apple, bunu sanki yeni bir özelliğe dönüştürmüş gibi, ve “Live Photos” (Canlı Fotoğraflar) adını verdiği bu özellik sayesinde, çektiğimiz fotoğraflarla birlikte birkaç kare daha saklayarak o anları ölümsüzleştirmeye çalışmış. Eğer istersek her çektiğimiz fotoğrafın birkaç saniyelik “o anını” da hareketli olarak görebiliyoruz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 45

Yeni Dock’lar, Yeni Kılıflar

Tüm bu özelliklere ek olarak Apple bir de yeni Dock’ları da tanıttı. iPhone ile aynı renkte olan Dock’lar ile çok daha şık ve uyumlu duran bu aksesuar, evde veya ofiste Dock kullanmayı sevenlerin çok hoşuna gidecektir diye düşünüyorum.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 46

Ayrıca hem silikon, hem de deri kılıflara eklenen yeni renkler ile, Apple tıpkı Watch kordonlarında olduğu gibi seçimlerimizi genişletiyor.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 47

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 48

iPhone 6s ne zaman Türkiye’ye gelir? Fiyatı ne olur?

iPhone 6s ve iPhone 6s Plus, 25 Eylül’de ABD ile birlikte toplam 12 ülkede satışa sunuluyor. Eğer geçtiğimiz sene gibi olacağını tahmin edersek, Türkiye’de de bunun 1 hafta sonrasında, yani 2 Ekim’de satın alınabileceğini söyleyebiliriz.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 49

Fiyatlar ise klasik olarak ABD’de değişmedi elbette. Ancak Türkiye’de dolar kuru ve vergiler sebebiyle nasıl olur artık ben kestiremiyorum… 🙁 Ama şu andaki fiyatların altına gelmesini beklemek biraz hayal olur ne yazık ki.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 50

Ancak bence en ilginç konulardan biri, Apple’ın hala 16GB’lık iPhone satacak olması. 🙂 iOS 9’da güncellemeleri ve işletim sisteminin boyutunu azaltmış olmaları elbette güzel. Ama ben hala 16GB’lık bir iPhone satılmasına şaşırmadım desem yalan olur.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 50a

iOS 9 ne zaman yüklenebilecek?

Artık iOS 9’dan çok bahsedilmese de, gelecek hafta kullanabileceğimizi bilmek bizi mutlu ediyor. 🙂 iOS 9, gelecek hafta 16 Eylül akşamı herkes tarafından indirilebiliyor olacak.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 51

iCloud depolama fiyatları

Bu arada bir küçük haber de en sona sıkıştırıldı. Apple, iCloud depolama boyutlarında tekrar indirime gitti ve bir de 50GB seçeneği ekledi. Yeni fiyatlandırma ABD’de şöyle olacak:

  • 50 GB: $0.99 / ay
  • 200 GB: $2.99 / ay
  • 1 TB: $9.99 / ay

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 52

Değerlendirme

Yine uzun bir etkinlik yazısı oldu. Ancak bu sefer de elimden geldiğince fazla detaya girmeden, ama etkinliğin de anlamını koruyacak şekilde bilgilere yer vererek sizlerle paylaşmaya çalıştım. İzlerken aldığım kadar, yazarken de keyif aldım. Umarım sizler için de keyifli bir yazı olmuştur.

Apple’ın bahsettikleri kadar, bahsetmedikleri de önemli aslında: MacBook ailesi. Bakalım Mac’lerle ilgili olarak ayrı bir etkinlik olacak mı? Ya da Mac’ler ne zaman ve nasıl yenilenecek?

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 53

Bu arada gözüme çarpan birkaç detayı da yazının sonunda hızlıca paylaşmak istiyorum:

Apple’ın web sayfası ilk defa bu kadar hızlı bir şekilde tüm değişiklikleri Türkçe olarak yansıtmış oldu. Normalde günler süren bu işlem, artık bizde de anlık olarak değişiyor. 🙂 Bu çok güzel bir gelişme.

Bu sebeple ben de tüm yeni ürünlerle ilgili olarak daha detaylı bilgi, fotoğraflar ve teknik bilgiler için Apple’ın sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum:

Bu arada Apple’ın sayfasında artık üst sekmeler arasına bir de “TV” sekmesi geldiğini unutmayalım… 🙂

Ve ayrıca iPhone 6s fiyat bilgisi için de “çok yakında” diyor sitede, ama muhtemelen 1 hafta içerisinde net fiyatları da açıklanacaktır.

Sihirli elma iphone 6s ipad pro apple tv etkinlik 54

Tüm bu ürünlerin videoları ve reklamlar içinse buradaki yazıya göz atabilirsiniz.

Keyifli bir etkinlik oldu, hayırlı olsun. Detaylı yazılarla önümüzdeki günlerde tüm bu yeni ürün ve özelliklere Sihirli Elma’da yer vermeye çalışacağım…

Ayrıca 2 saati aşan süreye sahip etkinlik videosuna göz atmak isterseniz de buraya tıklayabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


49 Yorumlar

  1. Dolar kuru yüzünden fiyatlar yine artmış. iPad 1650 olmuş. 5s sadece 2000 tl ye düşmüş. 6 fiyatı aynı kalmış. Muhtemelen 6s 3099 dan başlayacak. Tv yeni özellikleri Türkiye’de olmayacak. Music hala yok.

  2. Harika bir sunumdu. Salonumda Apple TV’den doya doya izledim. 3D Touch heyecanlandırdı. iPad Pro, MacBook Pro gibi profesyonellere göz kırpıyor. Microsoft’u tekrar salonda gördük. Kızım tanıtım salonunda olmak istedi. 😉 Yazı ve değerlendirmeler için teşekkürler hocam.

  3. harika bir yazi olmus tesekkurler.

    6+ kullanan biri olarak 3d touch beni sole bir durtmedi dersem yalan olur (hayirlisi?) ama apple tv kesinlikle alinmali. Bu kadar yenilenmesini beklemiyordum bendeki apple tv gozumde kara kutu kaldi?

  4. Özet gibi gözüken ama bizi saatlerce izlemekten kurtaran bir anlattım, bunun için size çok teşekkür ediyorum.
    İos9 ve ipad’i merakla bekliyorum.
    İphone’da ise cıktıgindan beri “s” serisini hic almadim. 🙂

  5. Yazı için teşekkürler 🙂 Acaba apple watchla ilgili yeni bir inceleme ya da paylaşım yapacak mısınız? Merak ettiklerim; İlk günlerdeki heves, heyecan ve sık kullanma isteği geçince kullanılabilirliği ne düzeyde? hala sizi iphone dan uzak tutabiliyor mu? İlk günlerdeki kadar kurcalamadığımız için Batarya süresinde bir artış olabiliyor mu? Siyah sport modeli almayı düşünüyorum. Kullandıkça -özellikle yaz aylarında terleme yüzünden- kayışta ya da saatin arka yüzeyinde bir sıkıntı oldu mu? Aklımı kurcalayan ama kullanmadan da öğrenemeyeceğim konular bunlar 🙂 sizinle kullanım stilimiz, ihtiyaçlarımız ve zevklerimiz benzediğinden cevaplarınız kararım için çok önemli =) şimdiden teşekkürler

    • Evet, Watch ile 1 aylık deneyimlerimi aslında geçen hafta paylaşacaktım tam ay başında. Ancak yetiştiremedim. Bu hafta sonunda pazar günü paylaşmayı hedefliyorum. 🙂

      • Belki yayınlamak için zaman bulamadınız ama tekrar hatırlatayım istedim apple watch ile ilgili yazıyı 🙂 hafta sonu istanbula gideceğim. En azından kafamdaki sorular netleşmiş olur incelemenizi okursam. Merakla bekliyoruz 🙂

  6. Göktuğ Bey elinize ağzınıza sağlık, o sunumdan sonra böyle bir yazı oluşturmak için harcadığınız emeğe teşekkür ederim kendi adıma. Zaman içinde detaylı paylaşımlarınızı bekliyor olacağım :]]

  7. Batarya ömrüyle ilgili bir gelişme yok sanırım. Bir de ios 9’u hangi modeller destekleyecek ve eski modellerde 3D Touch teknolojisi olmadığı için ne gibi bir yenilik gelecek?

    • iOS 8’in desteklediği tüm cihazlar iOS 9’u da destekliyor. iPhone 6s öncesindeki cihazlar sadece yazılımsal özelliklere, onların da sadece bazılarına kavuşuyorlar.

  8. Apple Pencil in sadece Ipad pro için yapılması çok üzücü, ama bu da diğer satış stratejileri gibi, Keyboard keza aynı muhabbet. Sunum çok güzeldi, diğer birçok firmanın çooook çok önündeler. Jony Ive in dizayn sunum videoları herhalde dünyada 1 numaraya oynar.

    Apple tv eski modelleri ne olacak acaba? onlarda aynı sistemi çalıştıracak mı? birde canlı fotoğraflar diğer modellerde de görülebilecek mi ?

    • Eski modeller güçlü donanımları olmadığı için aynı şekilde kalacaklar gibi görünüyor. Sunumun başındaki 5 maddeyi bütünleşik olarak düşünüyor muhtemelen Apple. Bu yüzden tvOS sadece yeni Apple TV’de olacaktır diye tahmin ediyorum.

  9. Sunumun başlarındaki Apple Watch’ın Doktor Hasta arası kullanım demosu ⌚️Apple Watch’ın nerelere gideceğini gösteriyor, özellikle hamile bir kadının karnındaki bebeğin sesini dinleyebilmesi , testler yapabilmesi ve bu testi doktoru ile paylaşması günümüz teknolojisinin çok ilerisinde bir özellik..

    • Kesinlikle katılıyorum Lutfu Bey. Bu özelliği paylaştığınız için teşekkür ederim. Ben özette yer veremedim, ama sadece bu konular bile ayrı yazılarla incelenmeyi hakediyor.

  10. Etkinlik guzeldi falan ama bizler icin sizin yaziniz olmadan eksik kaliyor, tesekkurler…4s aldigimda 4 sene kullanmaya karar vermistim yari yolda birakmadi… 6s’te en az 4 sene mahcup etmez… O yuzden S serisinden sasmamak gerek, rakimi yuksek olsada dogru yatirim olur…

  11. her ne kadar canli olarak sunumu izlemis olsak da sizin aktarimlarinizi okumak bir o kadar keyifli. en hosuma giden apple tv de yapilan gelisme olsa da aslinda bu sene apple diger urunlerde de sasirtti diyebiliriz

  12. Hala başlangıç kapasitesi 16 gb şaka gibi 32 gb yap artık hangi 4k çekim yapılacaksa ??? Kalem rezalet olmuş. Bunu Jobs Demişti vaktiyle olmalıydı, böyle olmamalıydı. O kalem kayıp olacak. Yanına bir yere muhafaza edilebilmeliydi. Genel manada yapılanlar iyi güzel ama yetersiz sanki böyle başka Şeyler bekliyor gibiyiz artık
    Teknoloji artık senden genel olarak çok şey bekliyoruz…

  13. Live photos kesinlikle heyecan verici. Temelde basit bir olay ama hani etkinlikte o fotoğraflar arası geçişteki görüntüye yer verdiler ya o an hayran kaldım. 6s’i sattıracak olan diğer şey rose gold. Deli satacağını düşünüyorum, bulunmaz renk olacak genelde.

    Apple watch da çok şaşırttı beni bir yandan da üzdü. Space grey watch var bende. Bileydim gold geleceğini hele mavi kayışla asla almazdım. Şimdi çok beğenmeme rağmen goldu da alamam çünkü 1 yıla gelişmiş bir apple watchla gelirler şimdi. Ama bayıldım. Apple gold ve rose gold hamlesini çok iyi yaptı cihaz şimdi modaya hitap ediyor.

    Apple tv beni gerçekten heyecanlandırdı. Ben evlerdeki o wii tutkusunu özleyenlerdenim. Apple tv ile bunu da aynı tutku olmasa da hani ufak bir konsol heyecanı olarak yaşayabilmek muazzam. Uygulamalarla neler neler gelir düşünemiyorum zaten. Ayrıca apple’ın bununla yetineceğini düşünmüyorum. Kumanda dışında oyun aksesuarları üreteceğine inanıyorum apple tv için. Hatta beats altında üretebilir bence.

    İpad pro, beni destansı heyecanlandırmadı çünkü alanıma girmiyor. Ben onu daha farklı kişilere hitap ediyor olarak görüyorum. Ben macbook umu tercih ederim hala. Ama apple pencil gerekliydi. Grafik alanına çok sağlam hitap edecek bir cihaz olmuş pro.

    Etkinlik uzundu ama değdiğini düşünüyorum apple uzun zamandan sonra olumlu eleştiriler alacak bence.

    Etkinliği izleyip bir de yazınızdan üstünden geçmiş oldum teşekkürler 🙂

  14. apple hayranıyım ve tüm ürünlerini kullanıyorum ancak rasyonel olmak gerekirse apple firması uzatmaları oynuyor tim cook olayı moda gösterisine çevirmiş ve her seferinde o meşhur cümleyi kullanıyor ”yaptığımız en ince en hızlı en iyi ekrana en iyi kameraya sahip telefon,ipad kıl yün tüy” herhalde yaptığının en iyisi çünkü ürettiğin en son ürün bu ve bu ürünlerinin lansmanını yapmak için insanları salona topluyor ve bunun için para alıyorsun, hiç bir tanıtımında yapılan kelimesini kullanmaya cesaret edemiyor hep yaptığımız.Steve Jobs’u mumla değil led ampüllü el feneri ile arar olduk..Hep makyajlama teknolojisi Steve Job öldüğünden beri devrimsel hiç bir şey yok diğer firmalar 24 megapixel kamerayı 4K ekranı piyasaya sürecek bizimki 12 megapixel kamerayı anlata anlata bitiremedi Blackberry efsanesini iphone’nun batırdığı gibi iphone kullanıcılarınında eee yeter artık diyeceği bir gün gelecek.Bir saat yaptı ki senelerce bekledik mesajları telefondan siliyoruz işin yoksa birde watch’dan tek tek silmeye devam et en azından bari bu yazılımda bu hatayı düzeltin saati çelik kasa diye aldık kasa çizik’den haritaya döndü,güneşli havada saate bakıyorum saat ekranı parlıyor okunmuyor 2300 TL para veriyorsun paranın hakkını alamıyorsun.Lordlar kabinesinde Churchill’e biri bağırmış ”sen homoseksüelsin” Churchill cevap vermiş ”ülkeyi popomla yönetmiyorum”Tim Cook’un Apple’ı poposuyla yönettiğine son dönemlerde inanır oldum..

  15. Wallah Apple bu işi iyi yapıyor. Bu işi derken yanlış anlaşılmasın eklediğim dediği özellikler sanki bir devrimmiş gibi gösterip malını satıyor abi.

    İphone 6s te tabiki herşeyi değiştirecek başka türlü iphone 6 fiyaskosunu nasıl düzeltecek. Forum sitelerinde büyük harfler yazdım durdum. Apple fanatikleri hep tepki gösterdi. Bir telefonu kılıfsız kullanamıyorsan üretim hatasıdır abi. İnce yapacaksan bir ürünü aynı mukavemeti sağlayacak malzeme kullanırsın bunun başka bir izahı yok. Yapamıyorsan da ince yapmayacaksın.
    Napmışlar malzemeyi değiştirmişler. BRAVO birde marifetmiş gibi yazmışlar.
    Donanım mı? Bana göre tek yenilik İşlemci. Kamerası ram miktarı vs. hala çağın gerisinde. Pil ömrünü 3 kat 4 kat uzatacak bir yol bul kalkıp ayakta alkışlayalım. 20 sene geçti hala lityum pillere takılmış durumdayız. Neden Çünkü Amerika en büyük lityum madeni rezervine sahip ülkelerden biri. Stoklar bitene kadar daha çok bekleriz.
    3DTouch mı aynı handsoff gibi balon, göz boyama ne derseniz kullanıma en ufak bir katkısı olacağına inanmıyorum.

    Livewallapaper mı: Şaka herhalde yorum dahi yazmak istemedim.
    Multitasking: Valla bravo gerek iosta gerekse osde iki pencereyi yan yana koyabilmek için kaç sene bekledik bilmiyorum. Apple multitask ne demek öğrendi mi acaba? 🙂
    AppleTv: Yani çok çok daha iyi mediacenterlar varken hiç bir zaman tercih etmiyeceğim bir ürün.
    İwatch: Benim gözümde oyuncaktan ileri gitmez.

    Yani buna rağmen neden Apple ürünleri kullanıyorsun diye sora bilirsiniz. Size tek cevabım şu olur. Iphone almayı bıraktım hala 4 kullanıyorum. Çünkü yaptıkları cihazın bedelini haketmediğini düşünüyorum.
    İpad: İpad mini 2m var. Ne işe yaradığını hala çözebilmiş değilim. Bir köşede duruyor.
    Macbook Pro İşte burada söyleyecek pek bir şey yok. Kalite üst düzeyde bana göre en iyi oldukları departman. Macbook kullanmaktan vazgeçeciğimi sanmam.

    • iPhone 6 fiyaskosu derken? Bu kadar ilgi gören bir ürünü ne anlamda fiyasko olarak nitelendiriyorsunuz.? Gerçi size katılıyorum iPhone 4 o kadar iyiydiki bende olsam hala kullanırım.

      Dünya lityum rezervleri ile iPhone arasındaki bağlantınız trolllükte çığır açtı tebrikler:)

  16. Arkadaşlar Göktuğ beye bu güzel yazı için teşekkürler
    MacBook retina almayı düşünenler için şu an tam zamanı diye düşünüyorum. Dolar yükselmesi fiyatlara yansıtılmadan şu an Türkiye de en düşük seviyelerine geldi diye düşünüyorum. Hele Üniversite öğrencileri, öğretim Görevlileri ve öğretmenler için pupa nın yaptığı kampanya ile Amerika’dan daha ucuz fiyata almak mümkün oluyor.

  17. içlerinde beni en çok heyecanlandıran kesinlikle yeni apple tv oldu. 5 senedir güncellenmiyordu. performans olarak çok geride kalmaya başlamıştı. bir çokları için kullanma sebebi olarak airplay özelliği ile itunes’tan satın alınan içerikleri oyanatabilmeydi. zaman zaman gözüm jailbreak’lenmiş amazon fire tv’ye kaymıyor değildi. ama öyle bir ürün yapmışlar ki, çıkar çıkmaz alacağım

  18. Merhaba göktuğ bey

    Çok güzel bir çalışma olmuş ellerinize sağlık aslında bende bu konuda fikrimi dile getirmek istiyorum.Tanıtılan ürünler arasında beni en çok heyecanlandıran Apple tv oldu çünkü günümüz televizyonlarında kullanılan smart tv ler yeteri kadar iyi bir yazılıma sahip değiller fakat Tv satışlarında fiyatların bu denli yüksek olmasındaki sebeb Tv lerin içindeki işletim sistemidir ve bu çıkacak Apple tv Televizyon fiyatlarını düşmesine sebeb olacak yada rakip Televizyon firmaların artık yazılıma daha çok önem vereceğini düşünüyorum.Türkiyede en çok App store gelmesini istediğim öncelikli LİG TV uygulaması :)Türk geliştiriciler bunun için uyanık tv yada tivi yo ‘ ya benzer bir uygulama çıkarabilirler yada sadece istediğimiz televizyon kanalının uygulamasını indirebiliriz.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz