Ana Sayfa Apple Acil durumda Siri 112’yi arasın!

Acil durumda Siri 112’yi arasın!

18

Siri ile neler yapabileceğimize dair bir yazıyı geçtiğimiz hafta paylaşmıştım. Bu yazıda ise Siri’nin daha önce bilmediğim, ama çok önemli, hatta hayati olabilecek bir özelliğine değiniyorum: Siri ile nasıl ambulans çağrılır?

Birkaç saniye bazen hayat kurtarıcı olabiliyor. Avustralya’daki bir olay bunu gazetelerin manşetlerine taşıdı bile:

“Siri, bir bebeğin nefesi kesildiğinde ambulans çağırdı”

Gazetelerde ve televizyonlarda olay şöyle anlatılıyor:

Avustralyalı bir anne, bebeğinin nefes alamadığını ve morarmaya başladığını gördüğü anda kızını kurtarmak için hamle yaptı. Ancak bu sırada panikle telefonu düşürdü.

Kızının tekrar soluk alması için onunla ilgilenirken aklına “Hey Siri” özelliği geldi ve “Hey Siri, ambulans çağır” diye seslendi.

hey-siri-4.jpg

Böylece hem “Hey Siri” özelliği sayesinde telefona dokunmadan, odanın diğer ucundan Siri kullanılmış oldu, hem de Siri acil bir durum olduğunu anladığı için onay beklemeden 5 saniye içerisinde acil durum numarasını (Türkiye’de 112, ABD ve Avustralya’da 911) aramış oldu.

Bu olay da gazetelere “hızlı düşünme ve Apple’ın akıllı dijital asistanı Avusturalya’lı küçük bir kızın hayatını kurtardı.” olarak yansıdı.

hey-siri-1.jpg

Siri ile nasıl ambulans çağırılır?

Acil bir durum olduğunda “Hey Siri, ambulans çağır!” diye seslenmemiz Siri’nin 5 saniye içerisinde 112’yi aramasını sağlıyor.

hey-siri-2.jpg

Siz de deneyebilirsiniz, ama iptal etmek için 5 saniye içerisinde “Vazgeç” butonuna basmayı unutmayın lütfen.

“Hey Siri” özelliği aktif olmalı…

Elbette Siri’yi bu şekilde kullanabilmek için “Hey Siri” özelliğinin aktif olması gerekiyor.

iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE ve iPad Pro (9,7 inç) ile bu özelliği cihazımızı güç kaynağına bağlamadan da kullanabiliyoruz. Ancak diğerleri için mutlaka cihazın şarjda olması gerekiyor.

“Hey Siri” özelliğini açmak ve herhangi bir anda “Hey Siri” diye seslendiğimizde Siri’nin devreye girmesi için Ayarlar > Genel > Siri > İzin ver: “Hey Siri” özelliğinin açık olması gerekiyor.

hey-siri-3.jpg


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


18 Yorumlar

  1. Ben de küçük ama önemli bir ayrıntıyı eklemek isterim: “Hey Siri” özelliğinin aktif olabilmesi için sadece bu özelliğin ayarlardan açık olmasının yanı sıra telefonun “Güç Tasarrufu” modunda olmaması gerekiyor. Eğer güç tasarrufu açıksa Siri aktif olmuyor.

  2. Göktuğ bey benim telefonum iphone 5S ancak telefonu güç kaynağına bağlamadan da ”Hey Siri” özelliği aktif. Bütün 5S’lerde de geçerli sanırım bu özellik, sadece 6S ve sonrası için değil?

    • Murat Bey selamlar, bilgiyi direkt olarak Apple’ın yardım sayfasından teyit ederek yazdım. Telefon şarjda değilken bile “Hey Siri” diye seslendiğinizde cevap alıyor musunuz?

      Sizdeki ayarlar sayfasında ekran görüntüsünü paylaşabilir misiniz?

  3. Küçük bir problem var 🙂 benim gibi R harfi özürlü olanların ses tanımı yaparken istemiş olduğu ” hey siri” telaffuzunu kabul etmiyor. Büyük bir ihtimalle, hey siyi veya hey sili gibi telaffuz etmemizden dolayı.

  4. Hey Siri ambulans çağır demekle olmuyor arama yapamıyorum diyor acil servisi ara veya 112 ti ara derseniz arama yapıyor Türkcell hat ile bende bunu belirtmek istedim arkadaşlar.!

  5. 6S kullanıyorum ama kablo takılı olmadan uzaktan Hey Siri desem de Siri devreye bile girmiyor “Hey Siri” özelliği açık olmasına rağmen.

  6. Merhaba bende iphone 6 aldım sadece orta tuşa basınca siri aktif oluyor veya şarj ederken hey siri deyince algılıyor onun dışında şarjda değilken hey siri değince anlamıyorum hey siri açık.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz