Ana Sayfa Apple101 iOS 10 ile gelen 10 yeni özellik – Bölüm 2

iOS 10 ile gelen 10 yeni özellik – Bölüm 2

21

iOS 10’da çok fazla yenilik bizleri bekliyor. Tek bir yazıda anlatmak zor olacağı için 10’lu paketler halinde, olabildiğince özet ve hızlı bir şekilde paylaşmaya gayret ediyoruz. 🙂

İlk bölümdeki gibi, bu yazıda da iOS 10 ile gelen başka 10 yeni özelliğe değinerek devam ediyoruz. 

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-1a.jpg

iOS 10 ile gelen 10 yeni özellik – Bölüm 2

11. Yeni Kilit Ekranı

iOS 10’da hepimizin dikkatini ilk çekecek yenilik elbette kilit ekranında. Gün içerisinde en çok gördüğümüz ekranlardan biri olan kilit ekranı, iOS 10’da neredeyse tamamen yeniden tasarlanmış.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-2.png

iPhone’a erişim sağlayabildiğimiz, bildirimler, kontrol merkezi, araç takımı ve kamera gibi bir çok özelliğe kolayca erişebildiğimiz bu ekranda hemen hemen saydığımız her şey değişmiş veya farklılaşmış durumda.

Görünüş olarak bildirim dikdörtgenlerinin köşelerinin biraz daha yuvarlaklaştığı, bildirimlere dokunmanın, kaydırmanın veya bastırmanın farklı özellikleri tetiklediği bu ekrana, aynı zamanda “widget” adı verilen araç takımları da eklenmiş.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-4.png

Ayrıca iPad’de de bu bahsettiğimiz değişiklikleri görmek mümkün. Hem işlevsel olarak hem de görsel olarak değişen kilit ekranı bazı alışkanlıklarımızı devam ettirmemize izin verecek olsa da, ilk başta alışmamız gereken yeni özellikleri de beraberinde getiriyor.

Bu yenilikleri biraz daha detaylı bir şekilde konuşmak için farklı başlıklarda inceliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-5.png

12. “Açmak için Kaydır” artık yok!

iPhone 5s ile birlikte iPhone’a TouchID gelene kadar kilit ekranını tek bir şekilde açabiliyorduk: Açmak için kaydırarak. TouchID sonrasında ise bu harekete gerek kalmadan sadece parmağımızı Home tuşu üzerinde tutarak da açabilmeye başlamıştık.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-6.png

Hatta iPhone 6s ile birlikte bu işlem o kadar hızlı hale gelmişti ki kilit ekranını ve ekrandaki bildirimleri bile göremeden iPhone kilit ekranı açılabiliyordu.

İşte bu sebeple “Uyanmak için yaklaştır” özelliğini iOS 10 ile getiren Apple, “açmak için kaydır” özelliğini de kaldırdı. Artık açmak için Home tuşuna basmamız gerekiyor. 

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-7.png

Parmağımızla Home tuşuna basınca TouchID sayesinde iPhone kilidi açılıyor ve ana ekrana erişebiliyoruz.Eğer TouchID olmayan bir iPhone ya da iPad sahibiysek de parolamızı yazabileceğimiz ekrana geçiyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-7b.png

Eğer Home tuşuna basmaz ve sadece dokunursak, TouchID ile kilidi açabiliyor, ve bazı özel araç takımlarını kullanabiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-8.png

 

Ancak elbette “kaydırma” özelliği bildirimler için hala geçerli. Yani direkt olarak bir bildirimin detayına ulaşmak istiyorsak bildirimi kaydıraıp parmağımızı da Home tuşuna dokundurarak ilerleyebiliyoruz.

13. Yenilenmiş Denetim Merkezi

Kilit ekranındaki en renkli değişim Denetim Merkezi’nde desek yanlış olmaz sanırım. Hem butonların renklenmesi açık/kapalı bilgisinin daha net anlaşılmasını sağlamış, hem de Müzik kontrollerinin buradan kaldırılması ortalığı ferahlatmış.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-9.png

Soldan sağa butonları ve açık olduklarındaki renkleri ise şöyle:

  • Uçak modu: Turuncu
  • Wi-Fi: Mavi
  • Bluetooth: Mavi
  • Rahatsız Etme: Mor
  • Düşey yöne kilitleme: Kırmızı

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-10.png

14. Araç Takımı (Widget’lar)

iOS 7 ile birlikte Bildirim Merkezi’nin yanında yer alan “Bugün” sekmesi içerisinde yer alan araç takımları, bir türlü pratik bir kullanım sağlayamadı. Uygulamalar desteklese ve ilginç özellikler eklese de, bizlere bir türlü işlevsel çözümler sunamadı.

Apple da bunun farkına varmış olacak ki widget’ları da yerinden etmiş, ama bu sefer daha göz önüne, elimizin altına bir yere koymuş. Artık kilit ekranında ve ana ekranda, ekranın solunda yer alıyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-11.png

Apple’ın bir süredir ABD’de başlamasına rağmen ülkemizde yer almayan kendi ara takımları ile birleşen bu ekran, daha anlamlı özellikler sunacak gibi görünüyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-12.png

14. Müzik kontrolleri

Daha önce Denetim Merkezi içerisinde yer alan müzik kontrolleri de iOS 10’da ayrı bir yere taşınmış. Denetim Merkezi’ni açtıktan sonra bu ekranı sola doğru çekerek, sağında yer alan Müzik kontrollerine ulaşabiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-13.png

Bu ekran artık tamamen müzik kontrollerine ayrılmış. Albüm adı, kapak görseli, kontroller ve ses ayarlama çubuğunu görebiliyoruz.

Hatta bir de sesin nereden çıkabileceğini seçebildiğimiz özel bir alan da eklenmiş. Böylece sesin iPhone’dan mı, Apple TV’den mi yoksa evdeki başka bir hoparlörden mi çıkacağına karar verebiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-14.png

15. Kilit ekranından kamera erişimi

Daha önce kilit ekranında sağ alt köşeden tutup çektiğimizde açılan kamera erişimi biraz daha kolay hale gelmiş. Artık ekranı sola doğru çekerek kameraya kolayca ve hızlıca erişebiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-15.png

Kamerayı kullandıktan sonra da Home tuşuna basarak tekrar kilit ekranına dönebiliyoruz.

16. Kamera içinde ön/arka değiştirme

iOS 10’daki bir küçük ama faydalı değişiklik de Kamera içerisinde. Daha önce ön/arka kamera arasında geçiş yapmak için sağ üstteki ikona dokunmamız gerekiyorken, artık bu ikon sağ alt köşeye gelmiş.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-16.png

Daha sık kullanılan bu özelliğin daha kolay erişilen bir yere gelmesi kesinlikle çok doğru bir hamle!

17. Klavyede emoji önerileri

Yazı yazarken emoji kullanmayı seviyorsanız bu özelliğe bayılacaksınız. Çünkü iOS 10 klavyesinde yazı yazarken artık yazdığımız kelimelerle ilgili önerilerin arasında emojiler de yer alıyor.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-17.png

İlginç öneriler de yapıyor Apple. Örneğin “Çiğdem” yazınca ayçiçeği emojisinin önerilmesi Apple’ın İzmir ile ilgili hoş bir mizah anlayışı olduğuna işaret ediyor diyebiliriz sanırım. 🙂

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-18.png

19. Safari’de sınırsız sekme

Safari’de belirli bir sayıdan sonra artık yeni sekme açamıyor, bazı sekmeleri tek tek kapatmamız gerekiyordu. iOS 10 ile artık bu sorun çözülmüş durumda.

Belirli sınırlara takılmadan, Safari’de istediğimiz kadar sekme açabiliyoruz artık.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-19.png

20. Safari’deki tüm sekmeleri kapat

Daha fazla sekme açmak için tek tek sekmeleri kapatma derdinden kurtulsak da, yine de arada bir temizlik yapmak iyi oluyor. Apple bunun için de sekmeleri tamamen kapatabilmemiz için bir kısayol düşünmüş.

Safari’de sekmeler ikonuna basılı tuttuğumuzda artık tüm sekmeleri kapatabileceğimiz bir seçenek görebiliyoruz.

sihirli-elma-ios-10-yeni-ozellikler-bolum-2-20.png

Özet

Önce yazılarda da paylaştığımız gibi iOS 10’da çok fazla yeni özellik var. Elimizden geldiği kadar iOS 10 özelliklerini daha sık yazılarla paylaşmaya devam edeceğiz. Ancak elbette macOS Sierra, tvOS 10 ve watchOS 3’ün yeni özelliklerini de unutmayacağız…

Elbette bu özelliklerin hepsi tüm iOS 10 destekleyen cihazlarda yer almıyor. Çünkü bazı özellikler M9 veya 3D Touch gibi en son çıkan iPhone 6s serisi cihazlarda bulunan bazı teknolojileri gerektiriyor olabilir. Bunlara da olabildiğince yer vermeye çalışacağız.

Bu dönemde yazı sıklığı biraz artabilir, ama özel bir dönem olduğu için hoş göreceğinizi umuyoruz…

iOS 10 yenilikleri ile ilgili Bölüm 1 yazısına buradan, WWDC’de tanıtılan yeniliklerle ilgili bir özet yazı okumak isterseniz WWDC 2016 Özeti yazısına göz atabilirsiniz.

Siz hangi iOS 10 özelliğini daha çok beğeniyorsunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


21 Yorumlar

  1. benim şahsen iphonelarda herşeyden önce beklediğim özellik mesajlarda bildirim raporu gelmesidir. mesajın karşıya ulaşıp ulaşmadığını HALA bilememek can sıkıcı. Iphone’u 7-8 yıldır kullanıyorum..Hala yok 😀

    • imassage da var hatta ilk getirenlerden apple sanırım siz sms den bahsediyorsunuz sms e yenilik getirmeleri çok zor kullanım çok çok azaldı çünkü

  2. yazılımsal yenilikler oldukça iyi ancak, arayüzün ve renklerin iyice android’e yaklaştığını düşünüyorum ve bu durum hiç hoşuma gitmedi açıkcası 🙂 bir de yıllardır denetim merkezine hücresel veri akışını açma/kapama ikonu eklenmesini bekliyorum ancak gelmedi bir türlü 🙂

  3. Yazılarınızı keyifle okuyorum.Teşekkürler.Bide şu hücresel veri, denetim merkezinde olsaymış iyi olacaktı.

  4. Konularla alakalı olmayabilir ama aşağıda belirttiğim isteklerde benim gibi düşünen arkadaşlar var mı?
    Hücresel Veri 3G LITE geçiş kısa yolu gerekli bence. Denetim merkezi veya operatör alanındaki 3G yazısının üzerine basılı tuttuğumuzda geçiş olsa.
    Ayrıca LIVE PHOTO özelliğinde ses saçma canlı bir fotoğrafta örneğin ağacın yapraklarının sallanması göz kırpmaları vb… hareketler yeterli. Sesli bir video canlı fotoğraf olmadan çok video çekimine dönüyor.

  5. Göktuğ bey yazılarınız için teşekkür ediyorum.

    Yıllardır apple kullanan bir kullanıcıyım. telefonundan tabletine, mac ten iwatch’a, time capsul den airport extreme ve apple tv ye kadar tüm modellerini bugüne kadar severek kullandım. wifi roaming ten sound roaming e kadar her şeyi ilk kullanan olmak istedim. Ama Jobs tan sonra işin zevki giderek kaçmaya başladı sanki yada artık ben zevk alamamaya başladım. bu gün apple haberleri yapan meşhur bir sitede 7 plus’ın tasarımını gördüm. Görünen kamera tasarımı doğruysa tam bir facia. IOS 10 major değil de sanki minör bir güncelleme gibi duruyor. OSX in yeni versiyonu sierra da da siri dışında bir yenilik göremiyorum. Tahminlerim apple’ın bu sene kötü bir finansal bilanço yaşayacağı yönünde. sanırım bir devir kapanıyor. Tek sorun bayrağı teslim alacak bir steve’in ortaya çıkmaması. Belki zalim, belki acımasız, çok çalıştıran, çok eleştiren ve hiçbir şey beğenmeyen bir steve. “Zeki insanları işe alıp onlara ne yapacaklarını söylemek mantıklı gelmiyor. Biz zeki insaları işe alırız ki onlar bize ne yapacağımızı söylesinler” saygıyla anıyoruz. Umarım Eylül ayındaki etkinlik bize heyecan katacak teknolojik gelişmeler sunar.

    • İlk sevda duyduğunuz zamana özlem duyuyor ve ürünleri o günkü subjektif bakış açınız ile inceliyorsunuz. Zamana ve değişime direnemezsiniz. Apple 80lerde farklıydı, 90 larda çok daha farklıydı. İphone ile aşırı hızlı büyüdü ve popüler oldu. Şimdi ise toplumun eşit bir parçası olarak fark yaratacak ve dolayısıyla yaptığı şeyler hem sizin için alışılagelmiş görülecek hem de eşyanın tabiyatı gereği normal duracak. Merak etmeyin sıkıntı yok.

    • appleda ne zaman major bir güncelleme oldu ki çok şey bekliyorsunuz! Eskiden jailbreak ile gelen özellikleri sisteme yamar “eskinin sbsettings’i oldu şimdi control center ;)” adına güncelleme derlerdi, şimdide görsel değişiklik yapıp göz boyuyorlar. Steve zamanı da böyleydi şimdide değişen bir şey yok.

  6. Hala haberler içinde arka planda çalışan programları tümünü kapat diye bir şey göremiyorum. Safari sekmeleri tümünü kapat yapmışlar ama programlar için aynı şeyi yapmamışlar. Ayrıca Apple a yaptığım onlarca önerim ne zaman hayata geçecek acaba. AppStore da daha önce indirdiğimiz ama beğenmeyip kaldırdığımız uygulamaları “gizle” değil de, tamamen “buluttan sil” diyebilmeliyiz. Program silme komutu verince TouchID ile silme onayı koyulmalı. Çünkü küçük çocukların rahatça silme işlemi yapabileceği bir durum söz konusu. Gibi gibi başka önerilerimi de görebilseydik iyi olurdu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz