Ana Sayfa Haberler watchOS 3 ile gelen 8 yenilik!

watchOS 3 ile gelen 8 yenilik!

9

Apple Watch konusunda watchOS önemli yeniliklerle geliyor. Bazı konularda Apple hatalarını kabul ederken, bazılarında ise kullanımı iyileştirmek için adımlar atmış diyebiliriz.

Yine bir çok yenilik olsa da, şimdilik öne çıkan 8 yenilik ile watchOS 3’e göz atıyoruz.

sihirli-elma-watchos3-hero.jpg

watchOS 3 ile gelen 8 yenilik

iOS 10’da olduğu gibi watchOS 3’te de çok fazla özellik var elbette. Ancak ben de gözüme çarpan ve ilgimi çeken ilk 8 tanesini paylaşıyorum bu yazıda.

1. Hızlı uygulamalar

Daha önceki inceleme yazımda da paylaştığım gibi Apple Watch’taki en çok işe yarayan özellik benim için bildirimlerdi. Çünkü Watch’taki neredeyse tek hızlı çalışan özellik buydu. Apple da bu yavaşlığın büyük bir sıkıntı getirdiğini farketmiş olmalı ki, WWDC’de en çok vurguladığı konu uygulamaların daha hızlı çalışması oldu.

sihirli-elma-watchos3-2

Artık watchOS 3’te uygulamalar çok daha hızlı açılıyor, çok daha hızlı çalışıyor. Teknik olarak açıklamak gerekirse, Apple bunu uygulamaları bellekte daha fazla tutarak yapmış. Tabi bu da şu anlama geliyor:

  1. Uygulamanın ilk açılışı yine biraz yavaş olabilir
  2. Ama bir defa çalıştıktan sonra çok daha hızlı olacak

Bunu ilk beta’da da görebiliyoruz, gerçekten uygulamalar daha hızlı açılıyor ve ilk kullanımdan sonra çok daha hızlı erişilebiliyorlar. Böylece de kullanılabilir oluyorlar. 🙂

Peki yeterince hızlı mı? Beta sürümde pek değil, ama göreceğiz. Apple watchOS 3 çıkana kadar bu konuyu daha da iyileştirecektir.

2. Denetim Merkezi

En güzel yeniliklerden biri artık Watch üzerinde bir Denetim Merkezi olması. Ekranı aşağıdan yukarıya çekerek ulaşabildiğimiz bu ekran yerinde daha önce “Bakışlar” (Glances) vardı. Bakışlar gitti, Denetim Merkezi geldi.

sihirli-elma-watchos3-3.PNG

Denetim Merkezi’nde 6 farklı bilgiye ulaşabiliyor ve bunlarla ilgili aksiyonlar alabiliyoruz:

  • Pil ömrü
  • Uçak modu
  • Sessiz butonu
  • Rahatsız Etme modu
  • iPhone’u ping’leme
  • Watch’u kilitleme
  • AirPlay

sihirli-elma-watchos3-3b.PNG

3. Yeni uygulamalar: Anımsatıcılar, Kalp Ritmi, Nefes (Breathe), Home, Arkadaş Bul

Anımsatıcılar, Watch için yeni, ama bizim bildiğimiz bir uygulama. Anımsatıcılarımıza kolayca erişmemiz sağlıyor.

sihirli-elma-watchos3-4.PNG

Kalp Ritmi, daha önce Bakışlar içerisinde yer alıyordu. Artık Bakışlar olmadığı için ayrı bir uygulama olarak yerini almış olması gayet güzel. Merak ettiğimiz zaman nabzımızı izleyebiliyoruz. 🙂

sihirli-elma-watchos3-5a.PNG

sihirli-elma-watchos3-5b.PNG

Nefes (Breathe) adındaki bu yeni uygulama ise bizi gün içerisinde kısa bir an da olsa günlük yaşamın stresinden uzaklaştıran, nefes almamızı sağlayan bir uygulama. İstersek 1dk, istersek daha uzun sürelerde kolumuza ufak dokunuşlarla yavaş yavaş soluk almamıza ve bırakmamıza yardımcı oluyor.

sihirli-elma-watchos3-6.PNG

Böylece hem bizi rahatlatıyor, hem de gerçekten “nefes aldırıyor”. Ben yaptığım denemelerden oldukça memnun olduğumu söyleyebilirim. Amacım 1dk olan bu süreyi 3-5dk gibi daha uzun sürelere çıkarabilmek. 🙂

Home ise iPhone’da olduğu gibi evimizdek akıllı aletleri yönetmemize imkan sağlıyor.

Arkadaş Bul uygulaması ise tahmin edebileceğiniz gibi, arkadaşlarımızın yerini kolayca görmemize ve onlarla iletişime geçmemize yardımcı oluyor.

sihirli-elma-watchos3-7.jpg

sihirli-elma-watchos3-7b.PNG

4. Dock

Tıpkı Mac’te olduğu gibi sık kullandığımız uygulamaları da yerleştirebileceğimiz bir Dock’a sahibiz artık. Yan taraftaki uzun butona basarak erişebildiğimiz Dock sayesinde artık bu uygulamalar anında karşımıza geliyor.

sihirli-elma-watchos3-8.PNG

Buraya yeni bir uygulama ekleyebiliyor veya çıkartabiliyoruz. Dock’taki uygulamalar bellekte daha fazla kaldığı için daha hızlı yükleniyor ve kolayca kullanılabiliyorlar.

sihirli-elma-watchos3-9.PNG

Bazı uygulamalara hızlı erişmek için gerçekten çok pratik olmuş, ve işe yaramayan “Arkadaşlar” özelliğinin yerine gelmesi de isabetli olmuş.

5. Kadran Galerisi ve Yeni Kadranlar

watchOS 3 ile birlikte yeni kadranlar da görebileceğiz. Hem yeni kadranları görmek, hem de bunları özelleştirmek için artık Apple Watch’ın küçük ekranına mahkum değiliz.

sihirli-elma-watchos3-10.PNG

Artık bunları iPhone’umuzdaki Watch uygulaması içerisinden görebiliyor, düzenleyebiliyor ve aktif hale getirebiliyoruz.

sihirli-elma-watchos3-11.jpg

Kadranların detaylarına ayrı bir yazıda girmek daha iyi olabilir belki ama en azından birkaç ekran görüntüsü ile bunları görebilirsiniz.

sihirli-elma-watchos3-12.jpg

6. Ekran görüntüsü alma

Siz de yanlışlıkla Watch üzerinde ekran görüntüsü alıp duruyor musunuz? iPhone’da Fotoğraflar uygulaması içerisinde onlarca watch ekran görüntüsü yer alıyor, çünkü bileğimle farkında olmadan  her iki düğmeye de gün içerisinde basıyorum ve sürekli ekran görüntüsü alıyorum.

sihirli-elma-watchos3-13.jpg

Bu sorunu yaşayan tek ben değilmişim demek ki. 🙂 Sonunda Apple buna bir çözüm getirmiş ve Ayarlar içerisinden ekran görüntüsü alınmasına bir sınırlama getirmiş. Bu özelliği kapatarak artık istemeden ekran görüntüsü alma durumundan kurtulabiliyoruz.

sihirli-elma-watchos3-14.jpg

7. Tekerlekli Sandalyeli Kullanıcılara Özel

Eğer bir tekerlekli sandalye kullanıcısıysak iPhone’daki Watch uygulaması > Sağlık içerisinden tekerlekli sandalyeli olduğumuzu seçtiğimizde Antreman uygulamasında yeni antremanlar açılıyor.

sihirli-elma-watchos3-15.jpg

Bu şekilde de Watch ile farklı antremanlar yapabiliyor, bize doğru bilgiler vermesini ve doğru şekilde atremanlarımızı takip etmesini sağlayabiliyoruz.

Belki de çok azımızı ilgilendiriyor olsa da, Apple’ın erişebilirlik konusunda yaptığı bu gibi şeylere de Sihirli Elma’da mutlaka yer vermeye devam ediyorum.

8. Tıbbi Kimlik

Hiç ihtiyacımız olmaz umarım, ancak acil bir durumda Tıbbi Kimlik bilgilerimize ulaşılması gerektiğinde, bunun için de bir kısayol eklemiş Apple.

Artık güç ekranında, yani watch’un yanındaki uzun tuşa basılı tuttuğumuz ekranda bir de Tıbbi Kimlik özelliği eklenmiş.

sihirli-elma-watchos3-16.PNG

Bunu sağa doğru sürüklediğimizde tıbbi kimilik detaylarımız ekranda görüntüleniyor.

Bonus: Mickey ve Mini Fare

Apple Watch ilk çıktığında en çok tercih edilen kadranlardan biri Mickey Mouse kadranıydı. Apple buna ek olarak watchOS 3 ile birlikte bir de Mini Mouse ekliyor.

sihirli-elma-watchos3-17

Üstelik artık her ikisinin de kıyafetleri renk değiştirebilyor. 🙂 Fakat Mickey sadece kırmızı ve beyaz olabiliyorken, Mini’nin dolabı biraz daha büyük olmalı ki bir sürü renk arasından seçim yapabiliyoruz.

sihirli-elma-watchos3-18.jpg

Elbette bu “yeni özellik” olarak söyleyebileceğimiz bir şey değil, ama işin eğlenceli tarafını da unutmamak gerekiyor değil mi? 🙂

Bir küçük sürpriz de sıkıştırmış Apple: Artık Miki veya Mini’nin üzerine dokunduğumuzda bize saati sesli olarak söylüyor 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. whatchos 3’ü ne zaman yüklemeye başlayabiliriz. Özellikle ekran görüntüsünü alma işi beni çok rahatsız ediyor. kapatılması güzel olmuş.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz