Ana Sayfa iPhone iPhone 7’nin Suya Dayanıklılığı ve Simsiyah iPhone 7 Üzerine Yorumlar…

iPhone 7’nin Suya Dayanıklılığı ve Simsiyah iPhone 7 Üzerine Yorumlar…

11

iPhone 7 bugün bir çok ülkede satışa çıktı, önümüzdeki haftalarda daha da fazla ülkede satışa çıkacak. Hala ülkemiz için bir tarih olmasa da, kısa zamanda satışa sunulacağını umuyorum. Henüz hala karar aşamasındayken, hem suya dayanıklılık hem de simsiyah (Jet Black) iPhone 7 ile ilgili küçük ama önemli 2 konuya yer veriyorum bu yazıda. 


iPhone 7 Suya Ne Kadar Dayanıklı?

Apple’ın hem lansmanda anlattığı hem de şuradaki videoda da vurguladığı gibi iPhone 7’nin yeni özelliklerinden biri de su geçirmiyor olması. Ancak “su geçirmezlik” konusunda ilk nesil Apple Watch gibi, yani belirli bir derinlik ve zamana kadar su geçirmiyor. 


Apple’ın açıkladığına göre iPhone 7 bu konudaki IP67 standardını destekliyor. Yani suya, sıçramalara ve toza dayanıklı olmasına rağmen, iPhone ile su altında dolaşıp çekim yapamıyoruz. 

Apple Watch Series 2’de ise Apple daha iyi bir su geçirmezlik standardını desteklemeye başlamış. ISO 22810:2010 standardı ile Apple Watch Series 2, 50 metreye kadar suyun içerisinde kalabiliyor. 


Tekrar iPhone’a dönecek olursak, iPhone 7’nin üzerine su dökülmesi, lavaboya düşmesi veya çok derin olmayan bir havuza düşmesi artık büyük bir tehlike barındırmıyor. 

Ama yine de dikkat etmemiz gerekiyor, çünkü iPhone hala tamamen su geçirmez bir cihaz değil! Hatta zamanla su geçirmeme özelliğini koruyamayabilir. Apple bunu ürün sayfasında şu şekilde anlatıyor:

iPhone 7 ve iPhone 7 Plus suya, sıçramalara ve toza dayanıklıdır. Aygıtlar kontrollü laboratuvar koşullarında test edilmiş ve 60529 sayılı IEC standardı kapsamında IP67 derecesini elde etmiştir. Suya, sıçramalara ve toza dayanıklılık kalıcı değildir ve normal kullanıma bağlı yıpranma sonucunda azalabilir. Islak bir iPhone’u şarj etmeye çalışmayın. Temizleme ve kurulama yönergeleri için lütfen kullanım kılavuzunu inceleyin. Sıvı temasına bağlı hasarlar garanti kapsamında değildir.


Bu sebeple iPhone’un suya karşı dirençli olduğunu bilmek bizi rahatlatmalı, ancak kendisini tamamen su geçirmez bir su altı kamerası gibi de görmemeliyiz. Apple’a “iPhone 7’yi su geçirmez diye aldım, su aldı bozuldu, yenisini istiyorum” gibi bir sebeple ulaştığımızda alacağımız yanıt yüksek ihtimalle olumsuz olacak. 

Jet Black iPhone 7 çiziliyor mu?

iPhone 7 modelleri arasında bu senenin en çok ilgi göreceğini düşündüğüm 2 tanesi Black ve Jet Black. Yani Türkçe isimleriyle Siyah ve Simsiyah. 


Uzay grisi yerine siyah modellerin gelmesi, ve her ikisinin de anten bantlarını gizleyerek çok şık bir görünüm sunması, iki modelin de çok popüler olacağına işaret ediyor diye düşünüyorum. 

  • Black / Siyah iPhone: Mat siyah renk
  • Jet Black / Simsiyah iPhone: Parlak siyah renk

    Mat siyah olan Black iPhone’u tutmak oldukça keyifli. Mat renk hem şık duruyor hem de pek parmak izlerini sadece diğer renkler kadar belli ediyor. 

    Parlak siyah Jet Black iPhone ise elde sanki başka bir cihaz gibi hissettiriyor. En son iPhone 3G modellerinde bu kadar parlak bir yüzeye sahip olan iPhone, tahminlerin aksine elde daha iyi bir tutuş sağlıyor. 


    Daha az kayıyor, daha kolay tutuluyor. Ancak parlak kasası sebebiyle parmak izlerini çok daha fazla belli ediyor. 

    Henüz uzun süre deneyimleme imkanım olmasa da öyle görünüyor ki, diğer iPhone’lara göre daha kolay çizilebilecek ve bu çizikleri de daha kolay gösterecek gibi. 


    Ürün sayfasında Apple şöyle bir açıklama ve öneri yapma gereği hissetmiş:

    Simsiyah iPhone 7’nin parlaklığı, dokuz aşamalı oldukça hassas bir anodizasyon ve cilalama süreciyle elde edilmiştir. Bu parlak yüzey, anodizasyon işleminden geçen diğer Apple ürünleriyle eşit sertliktedir. Ancak zamanla yüzeyin üzerinde küçük çizikler oluşabilir. Bu yüzden, iPhone’unuzu korumak için sunduğumuz kılıflardan birini kullanmanızı öneririz.

    Dolayısıyla belki de Apple ilk defa bu kadar açık bir şekilde bir iPhone ile kılıf kullanılmasını öneriyor. 

    Böyle güzel bir cihaz alıp kılıfa koymak her ne kadar insanın içine oturacak olsa da, oluşan çizikler de çok üzebilir. Hangisi daha kötü bilemiyorum. 🙂 Ama mecbur kalmadıkça kılıf kullanmayı sevmeyen biri olarak Simsiyah iPhone alırsam kılıfsız kullanmayı tercih ederim sanırım. 


    Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


    11 Yorumlar

    1. Kılıf kullan yoksa çizilr diyor Apple komik geldi. 🙂 Ayrıca su nedenli bozulmalar garanti kapsamı dışında! Mat fena durmuyor. O kamerayı neden dışarı taşırıyorsun eyy Apple bir kaç mm kalınlaştır o alana pil koyy!! Bir günü şu akıllı telefon tam kullanılabilirliği ile sunmadan akıllı demek gelmiyor içimden.

    2. Önümüzdeki günlerde çok fazla şikayet duyucaz Jet Siyah rengi ile ilgili 🙂 4’te anten, 5’te boya, 6’da bükülme, 7’de de Jet Siyah rengi can yakacak gibi duruyor :)) Hayır şunu anlamış değilim, siyah renk çıkarılır da iki tane neden çıkarıyorsun? Birini mavi yapsaydın bari 🙁 Mat gece mavisi çok yakışırdı 🙁

        • İşte bu noktada şu an itibariyle 6S Plus 128GB alıp, pusuya yatıp 7S’i beklemek daha mantıklı olur diye düşünmeden edemiyorum Göktuğ Bey 🙂 Bir şeyler eksik gibi sanki, sanki seneye bırakılmış gibi bazı şeyler. Yorumlarda da bahsedildiği gibi, güncellenmiş 4S tasarımı gelse, o telefon yine masada dik dursa ve kalınlaşıp batarya eklense tadından yenmeyecek 🙂

    3. Telefonun bu kadar ince olmasina hic gerek yok. Bircogumuz kılıf ile kullaniyor ve zaten bir miktar kalinlasiyor. Bunun yerine elde kilifsiz tutulabilecek kadar bir miktar daha kalinlastirilip pili daha kapasiteli olabilirdi. Arkasi da kaymaz bir tabaka ile kaplı olsa sacma kiliflar da kullanmazdik

    4. Bence suya dayanıklı olmasına da gerek yok. Milyonda bir kişinin işine yarayacak bir özellik. Su altı çekim yapmak isteyenlere sunulan su geçirmez özellikli kılıflar yıllardır var. Saat için ok ama iphone da gerek yoktu.

      • Katılıyorum su altında çekim gibi bir özelliğe gerek olmadığına. Ama zaten iPhone 7’nin bu özelliği su altı çekimleri için değil, daha çok su sıçraması, içeriye toz kaçması gibi günlük hayatta başımıza gelebilecek durumlara karşı geliştirilmiş Sarp Bey.

    5. iphone 7 kesınlıkle su gecırıyor sakın denemeyin eger cok merak edersenız benm gıbı 1400 tl degısım ucretı odemeyı goze alın

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz