Ana Sayfa Aksesuar Apple, neden AirPort ürünlerinden vazgeçiyor?

Apple, neden AirPort ürünlerinden vazgeçiyor?

25

Hafta başında Bloomberg’de çıkan bir habere göre Apple artık AirPort ürünlerini üretmeyi bıraktı, ve bu ekiplerde çalışan kişileri de şirket içerisinde farklı yerlere kaydırmaya başladı.

airport-1.png

AirPort Ailesi en son 2013’te güncellenmişti

Apple AirPort ürünlerini en son 2013’te güncellemiş ve o tarihten bu yana herhangi bir güncelleme yapmamıştı. Fazla sık güncellenmesi beklenmese de, aradan geçen sürede hiç bir ses çıkmaması zaten bazı soru işaretleri yaratıyordu diyebiliriz.

Öyle görünüyor ki, Apple tüm mühendislerini şirketin odağındaki ürünler için kullanmak, diğer ürünlere fazla zaman ve enerji harcamamak istiyor.

Habere göre zaten geçtiğimiz sene bu ekiplerde küçülmeler ve diğer ekiplere transferler başlamış bile.

airport-2.jpg

Apple neden AirPort ürünlerinden vazgeçiyor?

Aslında bu kulağa oldukça mantıklı gelen bir karar. Çünkü AirPort ürünlerinin içerisindeki teknolojiyi Apple üretmiyor, hatta üretiminde de önemli bir katkıda bulunmadığı için fark yaratacak bir şeyler koymakta zorlanıyor.

Mac, iPhone, iPad, Watch gibi ürünleri düşündüğümüzde Apple’ın her zaman bir adım ileride olmaya çalışan, yeni teknolojileri “üreten” bir şirket olmaya çalıştığını görürken, artık AirPort ürünlerinde bunu görmek pek mümkün değil.

airport-3.jpg

Belki ilk çıktığı dönemde, yani 2000’lerin başlarında henüz kablosuz ağlar yeniyken bu ürünler çok stratejik ve doğru adımlardı, ancak şimdilerde pek öyle olmadığı söylenebilir.

Diğer yandan da, Time Capsule gibi aslında ev veya ofiste yedekleme açısından çok işe yarayan bir ürünün de tamamen ortadan kalkması bir soru işareti yaratabilir. Sonuçta her ne kadar bulut üzerine taşınıyor olsak da, yerel yedeklemelerin avantajları hala fazla.

iOS cihazlarda bir bilgisayar üzerine yedekleme yapmak yerine iCloud’a yedekleme yapmak oldukça fazla tercih edilen bir yöntem. Ve artan kapasiteleri de düşündüğümüzde Apple yerel yedeklemelerden tamamen vazgeçiyor da olabilir…

Şimdi ne olacak?

Peki bundan sonra ne olur? Apple AirPort ürünlerinin üretimini tamamen durdurup durdurmayacağını bilemiyoruz. Yani satışlar devam edecek mi, yoksa bir süre sonra satışlar da tamamen duracak mı belli değil.

Sonraki süreçte tıpkı ekranlarda LG ile olduğu gibi Apple’ın farklı marka bir ürünü önerip önermeyeceğini ya da satıp satmayacağını bilemiyoruz. Ancak ekran konusundaki gibi ihtimal dahilinde diyebiliriz.

sihirli-elma-airport-extreme-2013-4.jpg

Bir diğer yandan ise Apple TV’nin içerisine bir şekilde AirPort’un entegre edilmesi, ve bu sayede evdeki bir “merkez” olmaya devam etmesi düşünülebilir. Veya daha da uç bir seçenek olarak Amazon Echo veya Google Home gibi farklı bir ev içi ürün yapabilir Apple.

Siz ne düşünüyorsunuz?

AirPort ürünlerine verilen önemin azalması sizce neyin işareti olabilir? Apple artık iOS cihazlarda olduğu gibi Mac’te de iCloud yedeklemelerini mi önceliklendirmek istiyor?

AirPort ürünleri yerine Apple TV’yi veya başka bir ürün koyar mı Apple sizce?

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


25 Yorumlar

  1. Bence bu tarz ürünleri sunmaya devam etmeli. zaten kendi üretmiyor o bakımdan sorun yok ama en azından başka üreticilere yine ürettirip kendi markası veya üretici markaları adı ile satışını yapmasını isterim. Ama apple adını veya logsunu ürünün üzerinde görmek daha çok tercih edeceğim bir durum şahsen.

    • Ben de Apple markası ile üretmesini tercih ederim. Ancak üretmeyecekse de bir üreticiye yönlendirmeli Apple. Nasıl ki monitörde LG 5K’yı öneriyor, demo yapıyor, Wi-Fi ürünlerinde de bir veya birkaç üretici önermeli. Sudan çıkmış balığa dönmeyelim. 🙂

  2. 2 TB Airport Time capsule kullanıyorum bu üründen oldukça memnunum. Umarım üretimini ve ürünün geliştirilmesini durdurmaz.

          • Bulut olayı evet güzel ve güvenli itirazım yok ama yüklenen herşeyi tekrardan kullanabilmek için internete ihtiyacımız oluyor her seferinde tekrar indirme yapmak cokta pratik değil o bakımdan bence Time Capsulden vazgeçmeyin derim 🙂

          • arkadaslar siz hollanda’da mı yasıyosunuz türkiye’de node’larda iCloud’a bant genişliği kısıtlaması var, fazlaca trafik yaratan yerlerden biri. türkiye’de internet hem pahalı hem yavaş. fiber istanbul’da bile “bazı” yerlerde var.

          • internet şu an dünyada elektrik kadar sağlıklı ve stabil şekilde sağlanabilen bir hizmet değil. küçük boyutlu dosyalar için ideal bir çözüm olabilir ama fiziksel depolamaya veda etmeye hazır değiliz henüz.

          • olayın, kişisel verilerin gizliliği noktasına hiç girmeye gerek bile yok. Google, Microsoft hepsi de fotoğraflarınızı lütfen bizde saklayın diye bildirim gönderiyor.

          • iCloud’a her ay düzenli para yatırmak akıllıca gelmiyor bana 🙂 ayrıca time capsul’ü hdd olarak da kullandığım için videolar filmler ve müzikleri orada çok daha rahat saklayabiliyorum. zaten türkiyede AKN diye bi saçmalık var ve kullandığımız internet bize yetmiyor.

          • Haklısınız, belli kısıtlarımız mevcut ne yazık ki. Ancak ben olabildiğince bu kısıtlara takılmadan ilerlemeye çalışıyorum, her ne kadar zor olsa da… :/

            Yedeklediğim şeyler eskisi gibi dev dosyalar olmadığı için iCloud bana mantıklı geliyor artık.

  3. Imac, mac pro, mac mini, apple display güncellenmedi. Arkasından da halen 2 TB TC modelini kullandığım airport ürünleri geldi. Bunlar rastlantısal olamaz herhalde. Cupertino’da masa başında geleceğe dair ilginç kararlar alındığı ortada…

  4. Ev asistanına monte edilebilir.. Bu muhakkak olacak ama şu an en önemli sebep iCloud ile bütünleştirip tüm yedeklemeleri buluta taşımak istemesi.. Böylece iCloud gelirlerini ve iCloud yaygınlığını da artıracak.. Burada asıl önemli olan bizim gibi cihazı kullananlara yazılım desteğini verip vermeyeceği.. Eğer destek kesilirse Apple beni bir kez daha çok kızdırmış olur..

    Göktuğ bey aslında metin uygulamaları hakkında da birşeyler yazsanız çok sevineceğim.. Ulysses veya iA writer gibi uygulamalar hakkında bir yazı bekliyorum..

  5. Gereksiz bir üründü WiFi konusunda da çekim gücü düşüktü(minare gibi olmayan eski model expressten bahsediyorum) aynı işi apple tvye eklenecek bir donanımla sağlayabilirler. Kim neden apple modem almak istesin ki ? Fiyat verim açısından bence uygun bir ürün değildi. Keza Apple TV de öyle ekrana arada film yansıtmak ve netflix dışında nerdeyse hiç kullanmadım.

    • Zaten bütün dünya da tam sizin kullanım senaryonuzu bekliyordu, sağolun.

      Size gereksiz, bana gerekli. Kişisel deneyiminizi genelleme cesaretini nerden de buluyorsunuz, hayret.

  6. Bu fikri hiç beğenmedim. Airport Time Capsule ve Airport Express kullanıyorum. Time capsule masamın üzerinde olmasına rağmen ethernet kablosu kullanmıyorum çünkü acaip hızlı. Yedekleme olayı hayatımı kurtarıyor. Artık yedekleme yap gibi bir algı beynimi meşgul etmiyor çünkü herşey tıkır tıkır çalışıyor. Hadi bulut var dedik, benim hem imac im var hem macbook pro. En az 1 tb lik bulut lazım bana. Bir süre önce iMac imi tamire yolladım. Servis gizlilik için formatlayıp yollamamı tavsiye etti, bende öyle yaptım. Tekrar geldiğinde masama koydum, çalıştırdım, direkt sordu bu iMac e ait yedeğiniz var Airportta, yüklemek istermisiniz diye. Evet dedim. Servise gönderdiğim günki haliyle çalıştığım programlarda aynen açık biçimde geri geldi. Arkadaşlar şok geçirdi, bayıldılar. Bende bir kez daha verdiğim para helal olsun dedim. Stabil çalışıyor, inanılmaz hızlı çalışıyor, estetik, 4 adet gigabit portu süper işe yarıyor, tv, apple tv modem direkt bağla. Kurulumu harika, yönetimi harika. Hatta bence bu ürünlerin üretimini durdurmak bir yana, iphone ve ipad yedeklemeleri de mac ler gibi otomatik yapılmalı time capsule a. Apple ın Jobs tan sonraki politikasını tamamen yanlış buluyorum, sıradanlaşma yolunda hızla ilerliyorlar. Şu an tek yaptıkları çılgın gibi para toplamak piyasadan. Standart ünü şu an çılgın gibi gelir sağlıyor ama bu hep böyle gitmeyecek. Ben böyle düşünüyorum.

  7. Bence de Apple TV’ye eklenerek Apple TV’in önemi arttırılabilir. Fakat ben sanmıyorum. iCloud kapasitesini 2 TB’a çıkarttılar. Oraya kaydırıyorlardır müşterileri de yavaş yavaş.

  8. Göktuğ Bey merhaba
    evimde airport expresss kullanıyorum (yeni ağ olarak)
    airport extreme veya time capsule almayı düşünüyorum
    evim 2 katlı , yeni ürünü modeme bağlayıp express ilede ağı genişletmek istiyorum
    extreme alıp harici disk bağlamak mı
    yoksa direkt time cağsüle almak mı
    yardımcı olursanız sevinirim
    şimdiden teşekkürler

  9. Göktuğ Bey merhaba
    evimde airport expresss kullanıyorum (yeni ağ olarak)
    airport extreme veya time capsule almayı düşünüyorum
    evim 2 katlı , yeni ürünü modeme bağlayıp express ilede ağı genişletmek istiyorum
    extreme alıp harici disk bağlamak mı
    yoksa direkt time cağsüle almak mı
    yardımcı olursanız sevinirim
    şimdiden teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz