Ana Sayfa iOS iPhone X, iPhone 8, Watch Series 3 ve Apple TV 4K: Eylül...

iPhone X, iPhone 8, Watch Series 3 ve Apple TV 4K: Eylül 2017 etkinliğinden akılda kalanlar

2

Apple’ın iPhone X, iPhone 8, LTE destekli yeni Apple Watch ve 4K destekleyen Apple TV’yi tanıttığı 12 Eylül 2017 etkinliği, şirket için pek çok ‘ilk’e sahne oldu. Steve Jobs Theater’da düzenlenen etkinlikte, Apple kurucusunun ölümünden bu yana ilk kez “S” içeren iPhone modeli atlandı. Benzer şekilde, ilk kez iki basamak birden sıçrama yapıldı (iPhone 9’un akıbeti hala net değil).

Anlatacak çok ürün, gösterecek çok özellik olduğu için, ilk defa güçlü bir hikaye oluşturmayı bir kenara bıraktılar ve seyirciyi rakamlardan, verilerden ve kıyaslama tablolarından oluşan bir bilgi bombardımanına tuttular. Peki, onca veriyi son üç günde beynimiz nasıl işledi? Bizim aklımızda neler kaldı? İşte yanıtı:

iPhone X

İflah olmaz bir Apple hayranıysanız isteyeceğiniz telefon tam olarak bu. İlk olarak, cihazın adındaki Roma rakamı illüzyonuna aldanmayın; etkinlik boyunca “iPhone Ten” olarak anıldı. Apple böylelikle iPhone 9’u atladı mı onu önümüzdeki yıl göreceğiz, ancak iPhone X’in uzak bir gelecekten bize merhaba iPhone on olarak telaffuz edilen iPhone X, uzun süre söylentileri yayılmış tüm özelliklere sahip olmasıyla şirketin şimdiye kadarki en büyük yeniden tasarımı.

Apple’ın etkinlikte “one more thing” demeden önce en sık kullandığı kelimelerden biri “disappear” oldu, yani “yok olmak” ya da “ortadan kaybolmak”. Örneğin bir ekranın çerçevesi gibi! iPhone X ortaya çıktığında da (sızıntılar sağolsun) pek de şaşırmadığımız bir şekilde, en büyük değişikliklerden biri ön yüzün tümüyle ekrandan oluşmasıydı. Çerçeveye mutlu bir vedanın ardından, kameranın bulunduğu üst kısım hariç uçtan uca olan, şimdiye kadar yapılmış en dayanıklı akıllı telefon ekranıyla tanıştık. Ekran, 2436 x 1125 çözünürlüğü olan ve Apple’ın “Süper Retina Ekran” adını verdiği OLED teknolojisine sahip.

Bu yeni tasarımda ana menü tuşu ortadan kaldırılmış. Kilit ekranını görmek için Uyandırmak için Kaldır özelliğini kullanmanız veya ekrana dokunmanız yeterli. Ana sayfaya gitmek için aşağıdan yukarı kaydırabilir veya çoklu görev için yukarı kaydırıp durabilirsiniz. Siri’yi kullanmak için ise bu tasarımda eskisine göre daha büyük tasarlanmış olan yan taraftaki güç tuşuna basılı tutmanız gerekli.

Ana menü tuşunun olmaması aynı zamanda Touch ID sensörünün de olmaması anlamına geliyor. Apple bu yeni tasarımında TouchID’nin yerini Face ID almış ve yüzünüzle kilit ekranını açmanıza olanak tanıyor. TrueDepth kamera sistemiyle güçlendirilmiş ve Apple’ın yeni nöral cihazını kullanan yüz tanıma yazılımının muhteşem sonuçlar elde edeceği düşünülüyor. Yazılım söylenenlere göre 2D fotoğraflar ile kandırılamayacak 3D bir sistem. Yüz verileriniz ise Apple’ın ün salmış güvenlik yollarıyla korunuyor.

Ön kamera çeşitliliği Snapchat’in bir üst seviyeye taşıyor. Animoji adlı yeni özelliğinin ise kullanıcı kitlesini oldukça memnun edeceği düşünülüyor. Arka kamerada kullanılan tüm portre modları artık ön kamerada da kullanılabilecek. iPhone 7 Plus’a nazaran çok daha gelişmiş olan arka kamera 12 MP’lik bir kamera ve hem arka hem de ön kamera optik görüntü stabilizasyonu (OIS) özelliğine sahip. Ayrıca flaş da geliştirilmiş. Çekilen fotoğraflar baş döndürücü. Değinmeden geçilmemeli, kameralar artırılmış gerçeklik için de uyumlu hale getirilmiş.

iPhone X tümüyle cam tasarımı sayesinde kablosuz şarj edilebilecek ve Apple’ın yeni kablosuz şarj istasyonu Airpower ilerleyen bir tarihte satışa sunulacak. Ayrıca Airpod’lar için yeni bir şarj kutusu da önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek.

iPhone 7’den iki saat daha fazla kullanım süresine sahip olan bu telefon 64 GB ve 256 GB dahili depolama kapasitesine sahip iki modelle geliyor ve 999 dolar ABD fiyatıyla satışa sunulması planlanıyor. Şu an Türkiye’de gerek iş dünyası, gerekse internet kullanıcıları işi gücü bıraktı, bu aygıtın Türkiye’ye kaç paradan geleceğini konuşur oldu. Tahminler 5 bin ila 7 bin TL arasında değişiyor, kesin bilgi geldiğinde bu yazı da güncellenecek. Ön siparişleri 27 Ekim’de başlayacak olan iPhone X, 3 Kasım’da satışa sunulacak.

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus

iPhone 8 ve iPhone 8 Plus tam olarak beklenen telefonlar. Daha iyi bir işlemci, daha iyi kamera, daha iyi ekran ve adı pek geçmeyen pil ömrü. Kullanışlı fotoğraf iyileştirme özelliklerine sahip olan telefonun asıl sürprizi ise artırılmış gerçeklik (AR) ile uyumlu kamerası.

Etkinlik sunumunda yapılan AR gösterisi, son dönemin en popüler oyun türü olan online rekabetçi strateji oyunlarına artırılmış gerçeklik damgası vurulacağını işaret ediyor. Cihazda aynı zamanda uzun zamandır beklenen Qi kablosuz şarj özelliği de mevcut. Apple’ın kendi kablosuz şarj üniteleri için büyük ihtimalle 2018’i beklememiz gerekecek. Ancak Belkin gibi diğer üçüncü parti üreticiler, kendi şarj aygıtlarını tanıtmak için sıraya girdiler bile.

64 GB’lık iPhone 8’in satış fiyatı 699 dolar, 64 GB’lik iPhone 8 Plus’ın satış fiyatı ise 799 dolardan başlayacak. İki telefon da 256 GB’a kadar yükselen depolama seçeneklerine sahip. iPhone 8 ön siparişleri 15 Eylül’de başlayacak ve 22 Eylül’de satışa sunulacak. iOS 11 ise 19 Eylül’de kullanıma açılacak.

Apple Watch Series 3

Apple Watch Series 3’ün asıl kullanım amacı nabzı daha iyi takip etmek ve hareketsizken nabız yükseldiğinde uyarı almak. Yeni saatle birlikte gelen watchOS 4 işletim sistemi de 19 Eylül’den itibaren kullanılabilecek.

Yeni Apple Watch saatlerde iki farklı model mevcut: Apple Watch Series 3 (GPS) ve Apple Watch Series 3 (GPS+LTE). LTE içeren modelle telefona bağlı kalmaksızın akıllı saatinizle mesaj alıp gönderebilir, çağrı alabilir ve yapabilir, haritaları kullanabilir ve daha birçok şeyi yapabilirsiniz demek. Ayrıca Apple Music’i telefona ihtiyaç olmadan sadece Apple Watch ile kullanabilirsiniz, ki bu sabah koşularınızda veya fitness antrenmanlarınızda bir cihazdan kurtulmanız anlamına geliyor. Apple’ın etkinlikteki bir diğer iddiası ise, saatin mikrofonunun yoğun biçimde geliştirildiği oldu. Yani içimizdeki Dick Tracy’i özgür bırakabiliriz.

3. Seri Apple Watch 329 dolar ABD fiyatıyla 15 Eylül’de yurtdışında ön siparişe açılıyor. Türkiye’de ise 29 Eylül’de piyasaya sürülecek. Kötü haber ise, Apple Watch 3’ün LTE destekleyen modeli ilk aşamada Türkiye’ye gelmiyor. Bu modelde klasik SIM kart bulunmuyor, LTE hat doğrudan aygıtın içine gömülü ve bu nedenle doğrudan operatör anlaşmaları gerekiyor.

Apple TV 4K

Yeni Apple TV 4K ile Apple artık yüksek dinamik aralıklı (HDR) 4K görüntülere odaklanıyor. 4K televizyon ya da monitöre sahipseniz bu modele geçiş yapmak mantıklı olabilir. Geniş bir iTunes film kitaplığına sahip olanlar için asıl güzel haber, 4K içeriklerin tamamı, HD içerikle aynı fiyatta olacak ve HD filmlerinizi ücretsiz olarak 4K HDR’a yükseltebileceksiniz.

32 GB Apple TV 4K 179 dolar ABD fiyatıyla satışa sunulacak. Bunun da ön siparişi 15 Eylül’de başlıyor, ilk teslimat tarihi de yine 22 Eylül olarak belirlendi.

Biz 12 Eylül’den bunları (ve tabii Craig’e parola soran Face ID’yi) hatırlıyoruz. Peki, o geceden sizin aklınızda en çok yer eden ne oldu?


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. En büyük fark ne biliyor musunuz benim aklımda collabration kelimesinin kalması sizin aklınızda yok olmak kalmış.

    Benim aklımda etkinliğim yapıldığı yer kaldı. O cam bina kaldı. Tamamen güneş enerjisiyle çalışması kaldı. Tim in Steve’i anlatırken kullandığı kelimeler kaldı. Apple’ın geleceğine dair ipuçları aradım. Angela’nın kıyafeti kaldı. Çocuklara öğrettikleri kodlama dersleri kaldı mağazalarda.
    Engellilere yönelik yaptıkları sofware ve hardware lar kaldı. Liste çok uzun….
    Ha bir de FaceID nin telefon yeniden başlatıldığında ya da ilk kullanımda şifre istemsi kaldı, tıpkı touchid de olduğu gibi ve hoşuma gitti.

    Ha bir de içinde 4.6 milyar tane transistör olan A11 bionic chip kaldı, Apple tarafından üretilen işk gpu kaldı aklımda. Eh işte bu bilmemne oyunu içim yazıcıoğlunda oyuncak bebek kutusu gibi kutularda satılan ekran kartlarından olmadığından pek ilginizi çekmedi sanırım.

    2018 başında ürünler Türkiye’ye gelmeye başladığında acaba sadece saat,airpods,ipad kombinasyonuna mı geçsem diye düşünmek geldi.
    Dedim ya liste uzun.

  2. güzel bir özet olmuş. Elinize sağlık. Pek çok teknoloji sitesine göre daha doyurucu bilgilere yer vermişsiniz. Ayrıca Sarp Beyin yorumuda bence gözden kaçırılmamalı. Pek çok teknoloji sitesi iphone X’i sadece görüntüsüne göre (Resilerden) değerlendirerek apple’a saldırmak için bir bahane bulmuş olmanın sevinci ile saldırıya geçmiş durumda. Ancak bence telefonu vitrinde görüp ele almadan iOs 11 ile uyumunu çalışmasını görmeden büyük laflar (iyi veya kötü) etmemek lazım. Türkiye fiyatları ve geliş tarihleri belli olsun ondan sonra yeniden bir değerlendirme yapmak lazım diye düşünüyorum.

    Bu vesile ile Erhan Bey’e de sihirlielma.com a hoş geldiniz demek istiyorum. Kolay gelsin, Sihirli elmada Göktuğ Bey’in çıtasının üzerine çıkmak zor olacak…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz