iOS 11: Yeni App Store mercek altında
iOS 11 ile gelen yeniliklere göz atmaya, tasarımı içeriği yenilenen App Store ile devam ediyoruz. iOS 11 güncellemesini yaptığımda en son girdiğim uygulamalardan biri App Store oldu. Açıkçası, tasarımın değişeceği aklımdan çıkmış ve normal koşullarda App Store'u haftanın uygulaması dışında açan biri

iOS 11 ile gelen yeniliklere göz atmaya, tasarımı içeriği yenilenen App Store ile devam ediyoruz.
iOS 11 güncellemesini yaptığımda en son girdiğim uygulamalardan biri App Store oldu. Açıkçası, tasarımın değişeceği aklımdan çıkmış ve normal koşullarda App Store'u haftanın uygulaması dışında açan biri değilim.
Apple mağazayı -tam da benim gibiler için- tepeden tırnağa yeniden tasarlamış. Eğer siz de bugüne kadar güncellemeler ve Haftanın Ücretsiz Uygulaması dışında App Store'u ziyaret etmediyseniz, App Store sizi bir hayli şaşırtacak.

Yeni tasarımı gezerken biraz Steam hissi yakalamadım desem yalan olur. Günlük bazda yenilenen uygulama ve oyun önerileri, her uygulama veya oyun için kısa açıklama ve tema bazlı listelemeler… Oyunlar ve Uygulamalar şeklinde iki ana sekme oluşturulması çok yerinde olmuş; zira son dönemde App Store'da içerikler tam bir keşmekeşe dönmüştü.
App Store öneriyor
Benim için en heyecan verici özellik ise Koleksiyon başlıklı liste içerikleri oldu. App Store uzun zamandır yeni uygulamalar keşfetmenin zorluğuyla eleştiriliyordu. Modası çoktan geçmiş olan "Top 10" listelerinin zirvesinde, neredeyse ilk iPhone çıktığından beri yayında olan sosyal medya uygulamaları ve Angry Birds gibi ultra-mega popüler uygulamaların dışında bir yenilik nadiren görülüyordu.

Bu listeler bir zirve listesinden ziyade, "ilk kez akıllı telefon alanların ilk indireceği temel uygulamalar" halini almıştı. Şimdi ise her biri kısaca tanıtılmış pek çok oyun ve uygulama, hem günlük olarak yayınlanıyor.
Uygulama içi sayfalarda tasarım değişikliği daha ziyade estetik detaylarda kendini gösteriyor. Renk paletindeki küçük değişiklikler ve fon aralıklarının biraz açılması, mobil görünümde ferahlık hissi veriyor.
Şimdi reklamlar
Bir zamanlar Apple'ın uygulama mağazasına reklam vermek hayaldi. Apple sadece kendi seçtiği uygulamaları giriş ekranına taşıyordu. Bugün ekran görüntüsü alırken baktığımda ise Super Mario'nun yanında kocaman harflerle "Tanıtım" yazıyor.

Apple'ın buraya reklam almaya başlaması, mali bilanço raporlarında "yazılım ve servislerden elde edilen gelirler" hanesinde sıçrama yakalamak istediğini gösteriyor sanki.
Elveda İstek Listesi
Mağazadaki en can sıkıcı yenilik, "Wishlist" olarak bilinen ve daha sonra satın almayı ya da indirime girmesini beklediğimiz uygulamaları kaydettiğimiz istek listesinin olmayışı. Bu konuda resmi bir açıklama yapıldıysa ben kaçırdım, ama uygulama sayfalarında menünün altını üstüne getirmeme rağmen "Bu uygulamayı listeme ekle" benzeri bir seçenek bulamadım.
Alacağın olsun Apple! Dünya kadar kayıtlı uygulama böylelikle App Store'un derinliklerinde yitip gitti benim için… Dilerim, yeni sunduğu uygulamalar bunları telafi etmeye başlar.
0,99 dolarlık uygulamalar nerede?
App Store güncellemesiyle ilgili olmasa da, yeni çıkan uygulamaların fiyatları dikkatimi çekiyor bir süredir. Akıllı telefonların yeni palazlandığı dönemde deli gibi uygulama satın almamızın bir sebebi de, uygulamaların ya bedava ya da 0,99 dolar gibi cüzi fiyatlara satılmasıydı.
Bugün listede hangi oyuna dokunsam 17,99 TL diyor. Oyun geliştirmenin maliyeti mi arttı yoksa ben mi fakirleştim de bu ücret batmaya başladı bilmiyorum. Tek bildiğim, uzun süredir yeni bir mobil oyun satın almadığım.
Haberde hata mı var?Bize bildirin
Senin fikrin ne?
Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?
Yorumlar
İlk yorumu siz yazın.