Ana Sayfa iPhone iPhone X ile ilgili cevap bekleyen 10 soru

iPhone X ile ilgili cevap bekleyen 10 soru

3

iPhone X ile ilgili ilk inceleme videoları dünden beri YouTube’a düşmeye başladı. Hemen hemen hepsi benzer konulara değinmeye çalışıyor olsalar da, benim aklımdaki konulara değinen bir videoya pek rastlayamadım.

Peki neymiş benim aklımı kurcalayan bu deli sorular? Gelin tek tek üzerinden geçelim, sizinle de paylaşayım. 🙂

1. Face ID ne kadar güvenilir?

Elbette Apple’ın söylediğini baz almaktan başka çaremiz yok. Tek tek insanların yüzlerine iPhone X tutup denetemeyeceğimize göre, pratik hayatta Face ID’nin güvenliğini deneyimlenecek anlayacağız.

Videolardan izlediğim kadarıyla kurulum süreci Touch ID’den çok daha kolay ve hızlı. Hız konusunda videolardan anladığımız şey, Face ID’nin oldukça hızlı olduğu. Ama güvenlik konusunda henüz bir şey demek için erken.

2. Face ID ile ekranı ne kadar uzaktan ve hangi açıdan açabiliyoruz?

Benim çok merak ettiğim konulardan biri bu. iPhone X‘in ekranını açmak için 3 yöntemimiz var: Ekrana dokunmak (Watch’taki gibi), açma kapama tuşuna basmak veya ekranı yukarı kaldırmak (iPhone 7’deki gibi) seçeneklerimiz var.

Peki ama Face ID ile iPhone kilidini ne kadar uzaktan açabileceğiz? Cihaz elimizdeyken açabiliyoruz, orası kesin. Peki masanın karşısından iPhone X’i yüzümüze tutan arkadaşımız da kilidi açabilecek mi? Ya da karşı koltukta oturan?

Bu da bizi ikinci soruya getiriyor: En fazla hangi açıdan iPhone’un kilidini açabiliyoruz? Masada duran bir iPhone X’in ekranına dokunup ekranına bakınca ne kadarlık bir açıdan (sağ-sol, ileri-geri) yüzümü tanıyıp kilidini açabiliyor?

Ya da arabada havalandırma ızgarasına taktığım bir iPhone’u yine Face ID ile açabilecek miyim?

3. iPhone X ile göz teması

iPhone X’in ekranına baktığımız sürece ekranın ışığı kısılmıyor, ekran kapanmıyor. Yani iPhone sadece kilitliyken değil, kilidi açıkken de gözlerini gözlerimize kilitlemeye çalışıyor. 🙂

Ayrıca alarm çalarken ekrana baktığımızda alarmın sesi kısılıyor. Bu özellikler kağıt üzerinde çok güzel, peki ama pratikte nasıl çalışıyor? Ekranın altına baktığımı da anlayabiliyor mu?

4. Yüzümdeki sakal, bere, gözlük vb. şeylere ne kadar duyarlı?

Bunu denemek için sakallarımı kesmeye hazırım. 🙂 Acaba kayak yaparken kullanınca ekranı Face ID ile açabilecek miyim? (Parola ile açmak elbette bir seçenek, ama Face ID’nin limitlerini de görelim bakalım)

Bu arada yine bu konuyla ilgili olarak Apple diyorki: Eğer bir cerrahsanız ya da işinizde yüzünüzü kapatan bir şey takıyorsanız Face ID çalışmayacaktır. Ancak eşarp veya baret gibi şeyler takıyorsanız Face ID başarılı bir şekilde çalışacaktır.

5. Ekranın üstündeki mavi, yeşil ya da kırmızı çubuklar nasıl görünecek?

Konumum kullanılırken, internet paylaşılırsan ya da telefonla konuşurken ekranın üst kısmında çıkan renkli çubuklar acaba iPhone X’in ekranında nasıl görünecek?

6. Yeni ekran boyutu ve deneyimi nasıl?

iPhone X’in ekranı 5.8 inç, ama enine ve boyuna değil, sadece boyuna uzun. Yani aşağı yukarı iPhone 4’ten iPhone 5’e geçer gibi, iPhone 8’in ekranının yukarıya doğru uzadığını düşünebiliriz.

iPhone 8, 8 Plus ve X ekranları

7. Cam ne kadar sağlam?

Henüz bir düşürme testi göremedik tabi. 🙂 Ancak 3 Kasım’da sanırım en çok merakla bekleyeceğim videolar bunlar olacak. iPhone X’in ekranının camı için şimdiye kadarki en sağlam cam diyor Apple. Gerçekten ne kadar dayanıklı bu cam? İlk düşürmede kırmayız umarım.

1 senedir Jet Black iPhone 7 Plus’ımı kılıfsız kullanıyorum. Defalarca düşürdüm, minik çizikler oldu ama detaylı bakmayınca hiç biri belli olmuyor. iPhone X bu konuda çıtayı gerçekten yukarı taşıyabilecek mi?

8. Home tuşunun olmaması nasıl bir deneyim?

Home tuşunun olmamasına ne kadar zamanda alışacağım? Elime ne kadar süre daha Home tuşu arayacak? 10 senedir kullandığımız ve kullanımı hiç değişmeyen bu tuşun yokluğuna ne kadar hızlı adapte olacağız?

iOS 11 İle birlikte iPad Pro’da sadece cihazı açarken Home tuşunu kullanıyorum artık. Geri kalan tüm işlerde ekran üzerinde parmak hareketlerini kullanarak yapabiliyorum. Bakalım iPhone X’te buna nasıl alışacağız…

9. Portre modu ne kadar iyileştirilmiş?

Tele objektif kamerası benim en çok eleştirdiğim şeylerden biriydi iPhone 7 Plus’ta. Portre modu en güzel özelliklerden biri olsa da, bu kameranın yetersiz olduğu çok belliydi. iPhone X ile daha da iyileşen bu kamera, bakalım daha karanlık Portre modu çekimlerinde ne kadar başarılı? Hem odaklama hem de fotoğraf kalitesi anlamında daha iyi bir kullanım sunuyor mu?

Ayrıca her ne kadar her iOS sürümünde iyileştirilmiş olsa da, arka arkaya Portre modu çekimlerinde bazen telefon yaptığı hesaplamalardan dolayı ciddi şekilde ısınabiliyordu. Bu ısınma sorunu da çözüldü mü?

9. Slow sync flash var mı?

iPhone 8’deki en önemli kamera detaylarından biri de slow-sync flash desteği. Böylece gece flaşlı çekimlerde ön plandaki objenin patlayıp, arkaplanın tamamen karanlık çıkmasının önüne geçiliyor.

İki kameranın arasına alınmış flaş, iç ve dış mekan çekimlerinde ne kadar iyi çalışıyor? Böylece parmak vs’den etkilenme ihtimali daha da azalmıştır umarım.

10. Pil ömrü gerçekten tatmin edici olacak mı?

iPhone X, ekran olarak Plus seviyesine geliyor ve hatta geçiyor, kamera olarak da. Peki pil ömründe de aynı şekilde vaatler gerçek mi? Apple’ın söylediği iPhone 7’ye göre 2 saat daha fazla pil ömrü olduğu.

apple.com

iPhone 7’ye baktığımızda ise iPhone 6s’e göre 2 saat daha fazla pil ömrü ibaresini görüyoruz. 🙂 iPhone 6s’e bakınca ise bilgi vermemiş Apple… :/

Son olarak, eğlencelik 3 tane soruyu da bonus olarak ekliyorum:

Bonus soru 1: Yeni iOS 11 sürümüyle (11.1 veya 11.2?) iPhone X’e özel bir sürpriz özellik görecek miyiz?

Bonus soru 2: Apple, Animoji’ye yeni karakterler ekleyecek mi? 🙂

Bonus soru 3: Ekran görüntüsü aldığımızda köşeleri yuvarlak mı yoksa şimdiki gibi köşeli mi olacak? 🙂 (Bence şimdiki gibi olacak)

Sizin merak ettiğiniz başka sorular var mı? Yorumlarınızı bekliyoruz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

  1. İphone 7 ve iPad miniyi bir kenara bırakıp tek cihaz kullanmak istiyorum. Tabiiki bu X olacak. Ben de 2 önemli sayılabilecek detaya takıldım. İlki, ofiste masamın üzerindeyken kablosuz kulaklık ile kullandığımdan, elime almadan telefonumu açıyordum. Tabiiki açısını merak ediyorum. Kaşkol bere vs ile tanıyıp tanımaması bence o kadar önemli değil. Sonuçta şimdiki telefonda da duş aldıktan sonra veya denizden sonra buruşuk parmak ile hiç acamadım, şifreyi gireriz 🙂

    Bir diğer önemli detay ise ki daha önemlisi, uygulamadan çıkarken parmağımız ile ittiğimiz zamanki tepkisi, home tuşu gibi pratik olacak mı? Şu an bile bildirim sayfasıya girmak istediğim zaman 1-2 deneme ile anca girebiliyorum. Parmak kaydırma işi can sıkıcı olmaz inşallah..

  2. Lansmanını izlediğimde bayıldığım iPhone X’e zaman geçtikçe nedense daha temkinli yaklaşmaya başladım. İncelemelerinizi merakla bekliyorum Göktuğ Bey. Ve en önemli soru 7 plus’tan X’e geçmeye değer mi? 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz