Ana Sayfa iOS iOS 12: Ekran Süresi ve Uygulama Sınırı Özelliği Nasıl Kullanılır?

iOS 12: Ekran Süresi ve Uygulama Sınırı Özelliği Nasıl Kullanılır?

0

Apple, iOS 12 ile kullanıcıların cihazlarını daha bilinçli olarak kullanmalarına yardımcı olmak maksadıyla yeni Ekran Süresi özelliğini tanıttı. Ekran Süresi özelliğinin en önemli yönü, ebeveynlerin hem kendileri hem de çocukları için cihaz kullanımı sınırını ayarlayabilmeleri.

Bu yazımızda iOS 12 Ekran Süresi ve Uygulama Sınırı özelliğinin nasıl kullanılacağını anlatmaya çalışacağız.

iOS 12: Ekran Süresi Özelliği Nasıl Kullanılır?

Apple’ın iOS 12’de yer verdiği Ekran Süresi özelliği sayesinde, uygulamaları ve web sitelerini kullanırken ne kadar zaman harcadığınızı, kullanım ortalamasına göre ekranınızın ne kadar etkin olduğunu görüntüleyebiliyorsunuz.

iOS 12 Ekran Süresi özelliğine ulaşmak için Ayarlar > Ekran Süresi menüsüne gitmeniz gerekiyor. Menüyü ilk açtığınızda ekranınızın ne kadar süre ile açık kaldığını, bu etkin sürenin hangi kategorideki uygulamar üzerinde harcandığını detayları ile görüntüleyebilirsiniz.

Tüm Aygıtlar menüsüne dokunarak daha fazla detaya erişebilirsiniz. Bugün veya Son 7 Gün sekmelerinden ekran süresinin görüntülenme aralığını değiştirebilir, en çok kullandığınız uygulamaları süre bazında sıralatabilir ve uygulamalara göre günlük ortalama kullanımınıza ulaşabilirsiniz.

Telefonunuzu kaç kez uyandırdığınızla birlikte, toplamda ve saatte kaç bildirim aldığınıza kadar pek çok bilgiye erişme imkanınızın olduğunun da altını çizelim.

iOS 12 Ekran Süresi özelliğinin kullanılabilir dört alt özelliği mevcut. Bunlar;

  • Atıl Süre: Ekrandan uzakta geçirilecek süre için bir zamanlama ayarlanmasını sağlar. Atıl zaman sırasında izin verdiğiniz uygulamalar ve telefon aramaları kullanılabilir.
  • Uygulama Sınırları: Yönetmek istenen uygulama kategorileri için günlük süre sınırlamaları ayarlamayı sağlar. Uygulama sınırları her gün gece yarısı sıfırlanır.
  • Her Zaman İzin Verilen: Her zaman izin verilen uygulamalar atıl zaman sırasında veya uygulama sınırlarından “Tüm Uygulamalar ve kategoriler”e seçtiyseniz kullanılabilir.
  • İçerik ve Gizlilik Sınırlamaları: Uygunsuz içerikleri ve gizlilik verilerinde değişiklik yapılmasını bir parola ile engellemenizi sağlar.

Ekran Süresi özelliği iOS 12 yüklenen tüm cihazlarda varsayılan olarak etkindir. Ayarlar > Ekran Süresi menüsünün en atlında yer alan Ekran Süresi’ni Kapat seçeneği ile özelliği kapatabilirsiniz. Ekran Süresi özelliğinin kapatılması uygulamalar, web siteleri ve bildirim geçmişinin silinmesine neden olacaktır.

iOS 12: Uygulama Sınırı Özelliği Nasıl Kullanılır?

iOS 12 ile kendiniz ve çocuklarınız için her gün belirli web sitelerinde ve uygulamalarda harcanacak olan süre sınırını ayarlayabilirsiniz.

iOS 12’nin Uygulama Sınırı özelliği uygulama kategorilerine ve uygulamalara göre yapılandırılabiliyor. Bunun için iki yöntem kullanılabilir;

Yöntem 1) Uygulamaya Göre Süre Sınırı Koyma: Uygulamalara özel süre sınırı koymak isterseniz Ayarlar > Ekran Süresi > Tüm Aygıtlar menüsüne gidin. Üstteki sekmelerden Son 7 Gün sekmesine dokunun. En Çok Kullanılan Uygulamalar başlığı altında yer alan uygulamalardan hangisine süre sınırı koymak istiyorsanız ona dokunun. Sınırlar başlığının altında yer alan Sınır Ekle seçeneğine dokunun ve ne kadarlık bir süre sınırı koyacağınızı seçerek devam edin.

Yöntem 2) Uygulama Kategorilerine Göre Süre Sınırı Koyma: App Store’da her uygulamanın bir kategorisi vardır ve iOS cihazlar bu uygulamaların kategorilerini bilirler. iOS 12 Uygulama Sınırları özelliği de buna göre çalışmaktadır. Ayarlar > Ekran Süresi > Uygulama Sınırları menüsünden Sınır Ekle seçeneğine dokunarak hangi uygulama kategorisi için sınır ekleyebileceğinizi seçebilirsiniz.

Uygulamalar veya uygulama kategorilerine göre koyduğunuz süre sınırını, kullandığınız yönteme göre yine aynı adımları takip ederek kaldırabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz