Ana Sayfa Mac 5 Favori macOS Mojave Özelliği

5 Favori macOS Mojave Özelliği

0

Apple’ın WWDC 2018’de tanıttığı en yeni macOS sürümü Mojave, sunduğu birçok özellik ile göz dolduruyor. Henüz test aşamasında olan macOS Mojave, beta sürümü ile Apple geliştiricileri ve Beta Yazılım Programı’na kayıtlı kullanılanıcılar için kullanılabiliyor.

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2018/06/27/macos-mojave-public-beta-nasil-yuklenir/]

Bu yazımızda macOS Mojave’nin birçok özelliğinin yanısıra favori olarak görülen beş özelliğini sizin için bir araya getirdik.

Safari: Site Simgeleri

Chrome ve Safari arasında yıllardır süren mücadelesinde Chrome’un öne çıkan pek çok özelliği var. Google’ın web tarayıcısının bu özelliklerinden birisi de site simgelerini gösterebiliyor olması. macOS Mojave’den önce Safari, sekmelerde site simgelerini göstermiyordu. Bunun yerine site başlıklarını gösteriyordu. Hal böyle olunca kimi zaman sekmeler arasında kaybolunabiliyordu.

Neyseki macOS Mojave’de Safari’de sekmelerde site simgeleri artık gösterilebiliyor. Safari’de site simgelerini görünür hale getirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Adım 1: Safari’yi açın.

Adım 2: Ekranın üst kısmındaki menü çubuğundan Safari’ye ve gelen menü seçeneklerinden Tercihler’e tıklayın.

Adım 3: Üstteki seçeneklerden Sekme’ye tıklayın ve “Web sitesi simgelerini sekmelerde göster” seçeneğini etkinleştirin.

Mac’inizde macOS High Sierra’yı çalıştırıyorsanız, macOS Mojave’yi yüklemeden de Safari’nin bu ve bunun gibi en yeni özelliklerini deneyimleme şansınız var. Bunun için Safari Technology Preview’i indirmeniz yeterli. Safari Technology Preview’i buradan indirebilir ve yukarıdaki adımları aynen uygulayarak site simgelerini sekmelerde göstermeye başlayabilirsiniz.

Masaüstü: Belge Grupları

Apple, Mac’inizde masaüstü dağınıklığını ortadan kaldırmak için önemli bir özelliği macOS Mojave’de sunuyor. Bu özellik Belge Grupları olarak adlandırılıyor ve Belge Grupları ile masaüstünüzdeki dosyaları tek bir tıklama ile tür, son açılış, ekleniş, değişiklik tarihi gibi kriterlere göre bir araya toplayabiliyorsunuz.

macOS Mojave’de Belge Grupları özelliğini kullanabilmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Adım 1: Masaüstünde sağ klik yapın ve Belge Gruplarını Kullan seçeneğine tıklayın.

Adım 2: Belge Grupları’nı belirli bir türe veya dosya açılış durumuna göre gruplandırmak için yeniden masaüstünüzde sağ klik atın ve “Belge Gruplarını Şuna Göre Grupla” seçeneğinin üzerine gelerek sizin için uygun olanı seçeneğin üzerine tıklayın.

Belgelerinizi türe göre gruplandırdığınızda herhangi bir grubun üstüne tıklayarak gruplandırılan dosyaların tamamını görebilirsiniz.

Arayüz: Koyu Mod

iOS için beklenen ve bir türlü gelemeyen Dark Mode yani Karanlık Mod macOS Mojave ile sunuldu. Koyu Mod, macOS Mojave’deki yerleşik uygulamalarda ve sistem arayüzünden sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Muhtemelen diğer üçüncü taraf uygulamaların zamanla bu mod ile uyumlu bir şekilde çalışmak üzere güncellendiğini göreceğiz.

macOS Mojave’de Koyu Mod’u etkinleştirmek için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

Adım 1: Sistem Tercihleri’ni açın.

Adım 2: Genel’e tıklayın.

Adım 3: Görünüm bölümünden Koyu seçeneğine tıklayın.

Mac’inizi özellikle gece kullanan kullanıcı grubundaysanız Koyu Mod’un arayüzü daha koyu renklerle değiştirmesi göz yorgunluğunu hafifletmenize yardımcı olabilir.

Uygulamalar: Yeni Ev Uygulaması

Bir HomeKit kullanıcısıysanız, HomeKit aksesuarlarını Mac’inizde kontrol etmeniz için önceden yalnızca iOS cihazlarda yer alan Ev uygulamasını artık Mac’inizde de kullanabilirsiniz.

macOS Mojave ile Ev uygulamasını kullanarak evinizi denetleyebilir, sık kullanılan davranışları, ayarları ve ortamları otomatikleştirebilir, güvendiğiniz kişilerin, ailenizin ve arkadaşlarınızın istediğiniz zaman ve istediğiniz şekilde evinize erişmelerine izin verebilirsiniz.

Ev uygulaması, iPhone ve iPad’de nasıl çalışıyorsa Mac’lerde de o şekilde çalışıyor. Akıllı ev aksesuarlarınızı kontrol etmek için Mac’te Siri’yi kullanabiliyorsunuz.

Uygulamalar: Yeni Mac App Store

Uzun zamandır yenilenmesi beklenen Mac App Store, macOS Mojave ile nihayet yenilendi. iOS App Store benzeri içerik sunumu ve video önizlemeleriyle genel olarak eksiksiz bir yeniliğin söz konusu olduğu aşikar.

Koyu Mod etkinken yeni Mac App Store

Yenilenen Mac App Store ile bazı yeni uygulamalar da geliyor. Microsoft’un Office 365’i ve Adobe’nin Creative Cloud paketindeki uygulamaları iyi bir şekilde Mac App Store’daki yerini almaya hazırlanıyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz