Ana Sayfa Haberler ARKit 2 Nedir? Apple’ın En Sonki AR Güncellemesi için Bilinmesi Gerekenler

ARKit 2 Nedir? Apple’ın En Sonki AR Güncellemesi için Bilinmesi Gerekenler

0

Apple, geçtiğimiz ay düzenlediği WWDC’nin açılış konuşmasında iOS 12’yi dünyaya tanıttı ve mobil işletim sisteminin en önemli özelliklerinden birisi olan ARKit 2’yi geliştiriciler için duyurdu.

ARKit 2, ARKit’in en yeni versiyonu. Apple, geçtiğimiz yıl WWDC 2017 etkinliğinde iPhone ve iPad için artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının ve oyunlarının oluşturulmasına olanak tanıyan ARKit’i tanıttı ve kullanıma sundu. ARKit, milyonlarca iPhone ve iPad’i artırılmış gerçeklikle uyumlu cihazlara dönüştürdü. Çünkü kullanıcılar dijital nesneleri iPhone ve iPad’leri üzerinden gerçek dünyada görebiliyor, onları kontrol edebiliyorlardı.

Apple, şimdi ARKit 2 ile bir adım daha ileri gidiyor. Bu yazımızda, ARKit 2’nin getirdiği yeniliklere ve değişikliklere değindik.

ARKit 2

ARKit 2, geliştiricilerin yazılımlarına paylaşılabilen deneyimler entegre etmelerine, konuma bağlı kalıcı artırılmış gerçeklik deneyimleri oluşturmalarına, nesne algılama ve görüntü izleme özellikleri sayesinde cihazlarında artırılmış gerçekliğin daha da dinamik hale gelmesine imkan veriyor.

iOS 12 ile Apple, gerçek dünyadaki nesnelerin boyutlarının hızla ölçülmesi amacıyla artırılmış gerçekliğin en iyi ve en kolay deneyimlenebileceği Ölçüm uygulamasını tanıttı. Bu uygulama, ARKit 2’den faydalanıyor. Cupertino merkezli şirket, artırılmış gerçeklik nesnelerin uygulamaların tamamında kullanılabilir hale getirmek için geliştirilen yeni açık kaynak kodu dosya formatı usdz’yi de ARKit 2 ile birlikte tanıttı.

Paylaşılan Deneyimler

Kullanıcıların en çok keyif alacağı ARKit 2 özelliği şüphesiz paylaşılan deneyimler özelliği olacak. Bu özellik sayesinde, iki veya daha fazla kullanıcının aynı anda farklı cihazları kullanarak aynı artırılmış gerçeklik oyununda etkileşimde bulunabilecekler.

Paylaşılan deneyimler özelliği ARKit için önemli bir yere sahip çünkü iPhone ve iPad’deki artırılmış gerçekliğin sadece yalnızken bir deneyim olmadığı anlamına geliyor. ARKit 2 ile uygulamalarıdan üzerinde siz ve arkadaşlarınız aynı dünyayı görebilir ve bu dünyada onunla etkileşime geçebilirsiniz. Bu, Pokemon Go gibi oyunlarda arkadaşlarınızla etkileşimde bulunabileceğiniz, arkadaşlarınızla etkileşime girebileceğinize veya rekabet edebilmenize olanak tanıyan oyunlar için çok büyük etkilere sahiptir.

Kalıcı Artırılmış Gerçeklik (AR)

ARKit 2, kalıcı artırılmış gerçeklik özelliğini sunuyor. Mesela, iPhone’unuzun ekranından AR dünyasına bir 3D nesne yerleştirdiğinizde, AR dünyasında durduğunuz süre boyunca nesnenin orada kalacağı anlamına geliyor. Bu, artırılmış gerçekliğe dayalı oyunlarda kullanıcı etkileşimini etkileyecek önemli bir gelişme.

Yeni Dosya Formatı

ARKit 2 ile Apple’ın artırılmış gerçekliği yeni dosya formatına kavuştu. Apple, Pixar ile birlikte geliştirilen yeni dosya formatını USDZ olarak adlandırdığını ve paylaşım için optimize edildiğini söyledi. Bu dosya formatının desteğiyle, AR nesneleri paylaşılabilir hale geliyor. AR tarafında oluşturulan veriler, Mesajlar veya Posta uygulaması üzerinden gönderilebiliyor.

Apple’ın bu hamlesi, AR deneyimlerinin erişimini önemli ölçüde etkileyecek gibi duruyor.

ARKit 2 ve usdz, iOS 12 geliştirici sürümünün birer parçası. ARKit 2 ve usdz desteği, bu sonbaharda iPhone 6s ve daha yeni modeller, tüm iPad Pro modelleri, 5. nesil iPad ve 6. nesil iPad için ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz