Ana Sayfa Apple Tim Cook, iPhone Kullanıcı Verilerinin Kullanılması Konusunda Sorgulanıyor!

Tim Cook, iPhone Kullanıcı Verilerinin Kullanılması Konusunda Sorgulanıyor!

0

Amerika Birleşik Devletleri meclis üyeleri, gizlilik politikaları ve kullanıcı verilerinin kullanılması konusunda ek bilgi almak üzere Apple’a ulaştılar. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Ev Enerji ve Ticaret Komitesi liderleri, Apple’ın CEO’su Tim Cook’a ve Alphabet CEO’su Larry Page’e kullanıcı gizliliği ve verileri hakkında daha fazla bilgi için bir mektup gönderdi.

Kamuoyu ile paylaşılan mektupta, Tim Cook’a kullanıcı verilerinin nasıl paylaşıldığı ve korunduğuna dair bazı sorular soruluyor. Özellikle meclis üyeleri, “tüketicilerin verilerinin toplanması ve kullanımı ve iPhone’ların mikrofon işlevselliği” hakkında bilgi talep ediyorlar.

Tim Cook’a Sorulan Sorulardan Öne Çıkanlar

Mektupta dikkat çeken sorunlardan biri, Apple cihazlarının konum hizmetleri devre dışı bırakıldığında bile kullanıcı konumunu izleyip izlemediğinin sorulması. Meclis üyeleri, Uçak Modu etkinleştirildiğinde ve konum hizmetlerini tamamen devre dışı bırakma gibi adımların uygulanması durumunda kullanıcıların cihazlarının izlenmesini önlemek için makul bir gizlilik beklentinesine sahip olduklarını söylüyor.

Tim Cook’a gönderilen mektupta ayrıca Apple’ın cihazlarında kullanılan “Hey Siri” işlevi sorgularken, her an “Hey Siri” ifadesine cevap vermek için bekleyen iPhone’ların “tetiklenmemiş” ses verilerini toplayabileceğine dair endişeler dile getiriliyor.

Son olarak meclis üyeleri, Tim Cook tarafından daha önce yapılan iki yoruma değiniyorlar. Bu yorumlardan biri “İnsanların, çok çeşitli kaynaklardan derlenmiş son derece derin kişisel bilgileri olan bu ayrıntılı profillerinin var olması gerektiğine hiç inanmadık”. Cook, bu yorumu ile sözde “kullanıcılara hedeflenmiş reklamlar sunulması için kullanıcı profilleri” oluşturan Google ve Facebook gibi şirketlere açıkça atıfta bulunmuştu. Diğer yorum ise “Kimsenin umurunda olmadığı zamanda bile mahremiyet konusunda güçlü hissettik”.

Meclis üyelerinin Tim Cook’un yaptığı bu iki açıklamaya takılmalarının nedeni App Store. Mektupta, “Kullanıcılar, Google ve Facebook uygulamaları da dahil olmak üzere Apple’ın değerleriyle çelişkili bir şekilde vurguladığınız veri toplayan uygulamlara App Store’dan ulaşabildiler.” deniliyor. Bu, tabi ki Apple’ın meclis üyeleri tarafından kabul edilen App Store yönergelerine güncellemeler yoluyla değiştirmek için üzerinde çalıştığı bir politika ancak meclis üyeleri bu durumun Tim Cook’un açıklamaları ile çeliştiğine inanıyorlar. Bu nedenle sorularını Tim Cook’un bu açıklamaları üzerine yoğunlaştırıyorlar.

ABD’li meclis üyeleri ilk defa Tim Cook’u sorguya çekmiyorlar. Daha önce Face ID, Touch ID ve patlayan iPhone pilleri gibi konularda da ABD’li meclis üyeleri Tim Cook’a baskı yapmışlardı.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz