Ana Sayfa Haberler iPhone Pil Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

iPhone Pil Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

0
iPhone Pil Sağlığı

Bu rehberimizde, iPhone pil sağlığı için dikkat edilmesi gerekenleri ele aldık. Merak ettikleriniz ve eklemek istedikleriniz için en aşağıdaki yorum alanını kullanabilirsiniz.

Apple, iPhone modellerinin tamamında lityum iyon teknolojisine sahip pil kullanıyor. Bu teknolojiye sahip piller, daha hızlı şarj oluyor ve daha uzun pil ömrü sunacak güç yoğunluğuna sahipler.

Tüm şarj edilebilir pillerde olduğu gibi, iPhone pillerinin de sınırlı bir kullanım ömrü vardır. Bu kullanım ömrünün tamamlanmasıyla birlikte kapasiteleriyle birlikte performansları düşer ve bu düşüş iPhone’un hem performansını hem de çalışmasını etkiler.

iPhone Pil Sağlığı için Dikkat Edilmesi Gerekenler

Apple, pil ömrünü bir cihazın şarj edilmesi için gereken zamana kadar çalışmaya devam ettiği süre olarak tanımlıyor. Pil kullanım ömrünü ise pilin değiştirilmesi gereken zamana kadar geçen süre olarak tanımlıyor. Bu tanımlamalardan yola çıkarak, iPhone’un pil ömrü ile pil kullanım ömrünün arasındaki ayrımı yapmak gerekiyor.

iPhone’unuzu kullanma şekliniz pil ömrünü doğrudan etkiler ve dolaylı olarak pil kullanım ömrünü etkiler. Çünkü her pilin pil ömrü şarj edilme döngüsüne bağlıdır. Her tam şarj sonrası pil ömrü sıfırlanır ve pil kullanım ömründen eksilme olur. Ortalama bir iPhone pilinin şarj döngüsü 400’dür. Bu döngüden sonra pil ömründen ve pil kullanım ömründe birtakım sorunların yaşanması söz konusu olabilir. Yani, iPhone’unuzu günlük şarj ediyorsanız, bir yılın ardından (365 gün) pilinizin ömründen önemli bir eksilme yaşanacaktır. Ortalama olarak 700 tam şarjdan sonra pil kullanım ömründe farkedilir ciddi düşüşler yaşanmaya başlayacaktır.

iPhone’unuzun pil ömrünü etkileyen birtakım faktörü elden geçirerek doğrudan pil kullanım ömrünüzü artırabilirsiniz. Bunun için dikkat etmeniz gereken ve yapmanızı önerdiğimiz her şeyi sizin için bir araya getirdik.

iPhone Pil Sağlığı için Yapılması Gerekenler

Pil ömrünün pil kullanım ömrüne olan etkisini anladığınızı varsayarak, iPhone’unuzun pil ömrünü artıracak 5 yöntemi sizin için bir araya getirdik.

1 Ekran Parlaklığı

Apple, yıllardır iPhone’ların ekran parlaklığını ortam ışığına göre ayarlayacak sensörü cihazlarının ön yüzünde konumlandırıyor. Şirketin bunu yapmasının temel nedeni ekran parlaklığının pil ömrünü ve pil kullanım ömrünü doğrudan etkiliyor olmasından kaynaklanıyor.

Ekran parlaklığınızı manuel olarak ayarlayan iPhone kullanıcılarındansanız bunu otomatikleştirmeniz oldukça önemli. Bunun için Ayarlar > Genel > Erişilebilirlik > Ekran Kolaylıkları menüsündeki Otomatik Ekran Parlaklığı seçeneğinin yanındaki anahtarın yeşil yani açık olması gerekiyor.

2 Veri Senkronizasyonu

Ayarlar > Parolalar ve Hesaplar > Yeni Verileri Al menüsünden, AL başlığı altında yer alan seçeneklerden en uzun aralığı seçmek pil ömrünüzü olumlu yönde etkileyecektir. Sık sık mail takibi yapmanız gerekiyorsa, seçeneklerden “Her saat başı”nı veya “Her 30 dakikada bir”i seçmeniz yerinde bir karar olacaktır.

3 Arka Planda Uygulama Yenile

iOS’un arka planda uygulama yenile özelliği sayesinde, Wi-Fi veya hücresel bağlantı kullanılırken arka planda içeriklerin yenilenmesi sağlanıyor. Bu özellik pil ömrünü olumsuz yönde etkileyor olduğundan dolayı Ayarlar > Genel > Arka Planda Uygulama Yenile menüsünün en üstündeki Arka Planda Uygulama Yenile seçeneğine dokunarak Kapalı’yı seçmeniz pil ömrünüz için olumlu olacaktır.

4 Mümkün Olduğunca Wi-Fi Bağlantısını Kullanma

Hücresel bağlantının özellikle de LTE teknolojisinin pil ömrüne olan negatif etkisinden söz etmeye gerek yok. iPhone’un pil ömrünü olumsuz yönde etkileyen hücresel bağlantıyı kullanmak yerine herhangi bir Wi-Fi ağının kullanılabilir olduğu durumlarda Wi-Fi bağlantısını kullanmak oldukça önemli.

Bu, Apple’ın da önerdiği bir yöntem. Özellikle internetle işinizin olmadığı durumlarda Denetim Merkezi’nden hücresel bağlantıyı kapatmanız pil ömrü için olumlu bir tercih olacaktır.

5 Bildirimler

iPhone’un pil ömründe olumsuz etkiye sahip bir diğer etmen ise bildirimler. iPhone’unuzda onlarca hatta yüzlerce uygulama yüklü olabilir. Her gün bu uygulamalardan bir bildirim aldığınız düşünüldüğünde, cihazınız cebinizde değilken kısa süreli de olsa ekran açılacak ve pil ömründe olumsuz etkiye neden olacaktır.

Ayarlar > Bildirimler menüsünden uygulamalara göre bildirimleri yapılandırmanızı şiddetle öneririz.

iOS 11.3 ve Pil Sağlığı (Beta)

Apple’ın büyük tartışmalara neden olan eski iPhone’ların performansını düşürdüğü iddiaları sonrası, şirket iOS 11.3 ile Pil Sağlığı özelliğini beta olarak kullanıma sundu. Bu özellikle, iPhone’un pilinin kapasite durumu ve performans yeterliliği artık şeffaf bir şekilde görülebiliyor.

Peki tüm bunlar ne anlama geliyor?

Ayarlar > Pil > Pil Sağlığı (Beta) menüsünden pilinizin iPhone’unuza olan performans etkisini kontrol edebilirsiniz. Pilinizin kapasitesi belli bir yüzdenin altındaysa performans yönetimi özelliği otomatik olarak aktif hale geliyor ve cihazınızın beklenmedik kapanmasının önlenmesi için performansı düşürülüyor.

Apple, performans yönetimi özelliğinin iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 ve iPhone 7 Plus için kullanılabilir olduğunu söylüyor. Bu cihazlardan herhangi birine sahipseniz, yukarıdaki adımları takip ederek pilinizin durumunu kontrol edebilirsiniz. Pilinizin maksimum kapasitesi yüzde 80 veya altıdaysa, Apple’ın 2018’in sonuna kadar garanti kapsamı dışındaki belirli iPhone modelleri için pil değiştirme işlemi fiyatını 319,00 TL’den 129,00 TL’ye düşürdüğünü hatırlatarak pilinizi değiştirmenizi tavsiye ederiz (Apple Pil Değiştirme İndirimi).

[bkz url=https://www.sihirlielma.com/2017/12/31/garanti-disi-pil-degisim-programindan-nasil-yararlanilir/]


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz