Ana Sayfa Apple iPhone 16, daha ucuz bir işlemci ile gelecek!

iPhone 16, daha ucuz bir işlemci ile gelecek!

0

Apple’ın 2024 yılında piyasaya sürmeyi planladığı iPhone 16 ve iPhone 16 Plus modelleri için tasarlanan A17 çipi, iPhone 15 Pro’daki A17 Pro’dan farklı bir üretim süreci kullanacak. Bu iddia, Intel’in Pentium işlemcileri üzerinde 25 yıllık deneyime sahip olduğunu iddia eden güvenilir bir kullanıcı tarafından doğrulandı.

Apple’ın standart iPhone modelleri için özel çip tasarımı

Kullanıcı, Haziran ayında ilk olarak bu söylentiyi ortaya atmıştı. Şimdi aynı kaynak, gelecek yılın standart A17 çipi için Apple’ın maliyetleri düşürmek amacıyla TSMC’nin N3E sürecine geçmeyi planladığını netleştirdi. Bu, Apple’ın standart iPhone modelleri için özel olarak bir çip tasarladığı ilk kez olacak.

iPhone 15 Pro’da yer alan A17 pro çipi

iPhone 15 Pro’daki A17 Pro çipi, TSMC’nin N3B sürecini kullanarak üretiliyor. N3B, TSMC’nin Apple ile ortaklık kurarak oluşturduğu orijinal 3nm düğümüdür. N3E ise diğer çoğu TSMC müşterilerinin kullanacağı daha basit ve daha ucuz bir düğümdür. N3E, N3B’den daha az EUV tabakasına ve daha düşük transistör yoğunluğuna sahip, bu da daha düşük verimliliğe neden oluyor.

A15 Bionic’ten A16 Bionic’e: iPhone modellerindeki çip değişiklikleri

Apple’ın bu stratejisi, standart ve Pro modelleri arasındaki performans farkını artırabilir. Önceki yıllarda Apple, basitçe tüm iPhone serisine aynı çipi verdi ve 2022’den itibaren standart ve Pro modelleri arasındaki farkı bir yıl süreyle düzenli olarak yaşattı.

iPhone 14 ve iPhone 14 Plus’taki A15 Bionic çipi, iPhone 13 ve iPhone 13 mini’de kullanılan A15’ten bir ek GPU çekirdeği olan yüksek derecelendirilmiş bir varyanttır. iPhone 14 Pro modellerinde ise A16 Bionic çipi bulunuyor. A16 Bionic, aslen TSMC’nin N3B sürecini kullanarak üretilmesi planlanan ancak zamanında hazır olmadığı için N4’e geri dönmek zorunda kalan bir çiptir.

Muhtemelen Apple, A16 Bionic için aslen tasarlanmış N3B CPU ve GPU çekirdek tasarımını A17 Pro’da kullanıyor, ardından 2024’te orijinal A17 tasarımlarına N3E ile geçiyor. Bu mimari, muhtemelen “A18” ve “A19” gibi çipler için TSMC’nin halef düğümlerinde tekrarlanacaktır.

iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ta 8GB RAM’e geçiş

Kullanıcı, standart iPhone 14 modellerinin A15 Bionic çipini koruyacağını ve A16’nın özellikle iPhone 14 Pro modellerine özgü olacağını ilk söyleyen kişiydi. Bu dedikodu daha sonra geniş çapta doğrulandı ve doğru çıktı. Bu ayın başlarında, Haitong International Securities analisti Jeff Pu da 2024’ün A17 çipinin N3E ile üretilmesi söylentisini doğruladı ve iPhone 16 ve iPhone 16 Plus’ın ayrıca iPhone 15 ve iPhone 15 Plus’taki 6GB’den 8GB’a çıkacağını ekledi.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz