Ana Sayfa Apple Fransa iPhone yasaklaması: Radyasyon sınırı aşıldı!

Fransa iPhone yasaklaması: Radyasyon sınırı aşıldı!

0

Apple, son zamanlarda Avrupa’da pek çok sorunla karşı karşıya kaldı. Fransa, iPhone 12’yi AB’nin belirlediği radyasyon sınırını aştığı gerekçesiyle yasakladı. Ayrıca, Fransız Apple Store çalışanları, yeni iPhone 15 modelinin satışa sunulduğu gün ücret artışı talebiyle greve gittiler. Bu durum, Apple’ın Fransız pazarındaki konumunu zora soktu.

Avrupa komisyonu Apple’dan kapılarını açmasını istiyor

Apple’ın Avrupa Komisyonu ile de bir anlaşmazlığı var. Avrupa Komisyonu, Apple’ın diğer uygulama mağazalarına ve hizmet sağlayıcılarına karşı rekabetçi olmadığını düşünüyor. Bu nedenle, Apple’ın CEO’su Tim Cook ile bir görüşme yapan Avrupa Komiseri Thierry Breton, Apple’dan kapılarını rakiplerine açmasını istedi. Breton, “DMA (Dijital Pazarlar Yasası) kapsamında Apple ve diğer Büyük Teknoloji şirketlerinin bir sonraki görevi, kapılarını rakiplere açmak” dedi.

DMA, Avrupa Birliği’nin Kasım 2022’de kabul ettiği ve Mayıs 2023’te yürürlüğe giren bir yasadır. Bu yasa, Apple gibi teknoloji devlerine, kullanıcıların sadece kendi uygulama mağazalarından değil, diğer mağazalardan da uygulama indirebilmesini sağlamak gibi bazı kurallar getirmektedir. AB yetkilisi, “Elektronik cüzdan, tarayıcılar veya uygulama mağazaları olsun, Apple iPhone kullanan tüketicilerin çeşitli sağlayıcıların rekabetçi hizmetlerinden yararlanabilmesi gerekiyor” dedi ve “AB düzenlemesi, güvenlik ve gizlilik konularına zarar vermeden inovasyonu teşvik ediyor” şeklinde ekledi.

Apple gizlilik ve güvenlik endişelerini dile getiriyor

Apple ise DMA’nın gizlilik ve güvenlik açısından riskler taşıdığını savunuyor. Apple, DMA’nın kullanıcıların verilerini korumak için aldığı önlemleri zayıflatacağını ve kötü niyetli uygulamalara kapı aralayacağını iddia ediyor. Apple’ın bu endişeleri yalnızca kendisine ait değil. Avrupa Komisyonu, Apple’ın yanı sıra Meta, Google, Amazon ve Microsoft gibi şirketleri de çevrimiçi hizmetlerin “geçit bekçileri” olarak nitelendiriyor.

Apple’ın Avrupa Komisyonu ile nasıl bir uzlaşıya varacağı henüz belli değil. Tim Cook’un Brüksel ziyareti resmi olarak duyurulmadı ve AB Komiseri ile yaptığı toplantının içeriği açıklanmadı. Cook, sadece Brüksel’deki Apple Store personeli ile tanıştığını tweetledi.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz