Ana Sayfa Apple iMac G3 yirmi altı sene önce dokunmatik ekrana sahipti!

iMac G3 yirmi altı sene önce dokunmatik ekrana sahipti!

0
iMac G3

iMac G3 neredeyse 26 yıl önce, 6 Mayıs 1998’de Steve Jobs tarafından duyuruldu. Zamanına göre iMac, yarı saydam plastikten hepsi bir arada yapısıyla endüstriyel tasarımda bir devrim olarak kabul edildi. Ayrıca seri portlar ve disket okuyucular gibi teknolojileri CD ve USB tercih ederek bir kenara bırakmıştı. Peki dokunmatik ekranlı bir iMac G3 olduğunu biliyor muydunuz?

iMac G3 yıllar önce dokunmatik ekrana sahipti!

Apple resmi olarak hiçbir zaman iMac G3’ün dokunmatik ekranlı bir versiyonunu tanıtmadı. Bildiğimiz kadarıyla Apple mühendisleri de böyle bir proje üzerinde hiç çalışmadılar. Ancak satış noktası terminalleri konusunda uzmanlaşmış bir şirket olan ve aynı zamanda bir Apple Katma Değerli Satıcısı olan Elo Touch Solutions, iMac G3’leri dokunmatik ekranla modifiye edip satıyordu.

Bu iMac’ler interaktif kiosk makineleri olarak satılıyordu, bu yüzden dokunmatik ekranları vardı. Ancak modern dokunmatik ekran teknolojisinden bahsetmiyoruz. Bunun yerine, Elo tarafından satılan iMac G3, kullanıcının ekrana nereye dokunduğunu belirlemek için akustik ses dalgalarını kullanan bir sisteme sahipti.

İlginç bir şekilde, bu teknoloji 3D Touch’tan yıllar önce de dokunmatik basıncı ölçebiliyordu. Modifikasyon, iMac’in orijinal CRT panelinin üzerine herhangi bir katman eklemediği için kullanıcılar için sorunsuzdu. Bu modifiye iMac’lerin her biri, o zamanlar 1.599 dolara mal oluyordu ve bulunmaları da pek kolay değildi. Makine, dokunmatik ekranı etkinleştirmek için uygun sürücülere sahip değiştirilmiş bir Mac OS 8.6 sürümü ile birlikte geldi.

Kullanıcılar parmaklarını kullanarak ekrana dokunabiliyor, çift dokunabiliyor ve hatta ekrandaki öğeleri sürükleyebiliyordu. iMac G3 dokunmatik ekran Apple’ın resmi bir ürünü olmasa da, bu kadar eski bir bilgisayarı böyle bir teknolojiyle görmek yine de ilginç. Özellikle de hala dokunmatik ekranlı Mac’ler olmadığı için. Dedikodular ise bunun birkaç yıl içinde değişebileceğini düşündürüyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Düşüncelerinizi bizimle yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz