İçeriğe geç
Haber Akışı Apple iPhone iOS Mac iPad İpuçları Güncellemeler Videolar Son dakika Yazarlar
  1. Ana sayfa
  2. Apple Gündemi

Üçüncü parti iPad uygulamaları, Avrupa App Store'a geliyor!

Üçüncü parti iPad uygulamaları, Avrupa App Store'a da gelecek.

Alperen Esin

okunma

Üçüncü parti iPad uygulamaları, Avrupa App Store'a geliyor!

Apple, 16 Eylül'den itibaren iPad uygulamalarının Avrupa Birliği'nde üçüncü taraf uygulama mağazaları aracılığıyla satılabileceğini duyurdu. Bu karar, daha önce iPhone'lar için alternatif uygulama mağazalarının kullanıma sunulmasının ardından geldi. Şu anda iPhone uygulamaları için beş adet alternatif uygulama mağazası bulunuyor.

Üçüncü parti iPad uygulamaları, Avrupa App Store'a da gelecek

Avrupa Birliği'nin Dijital Pazarlar Yasası (DMA), Apple gibi bazı teknoloji şirketlerini "kapı bekçisi" olarak belirlemişti. Bu, söz konusu şirketlerin pazar hakimiyetlerini kullanarak rekabeti engelleyebilecek kadar güçlü oldukları anlamına geliyor. Apple, iPhone uygulamalarının satışında tekel konumuna sahip olması nedeniyle "kapı bekçisi" ilan edilmiş ve kendi App Store'u dışında iPhone uygulamaları satın alıp satılmasına izin vermesi gerektiği belirtilmişti. Şirket bu karara uyarak üçüncü taraf uygulama mağazalarına izin vermişti.

Apple App Store üzerinde korsan yayın skandalı! Uygulamalar tekrar onaylandı

iPad, iPhone'a göre daha küçük bir pazar olsa da AB, kullanıcıları Apple'a bağımlı hale getirecek kadar büyük olduğunu ve bu nedenle iPad uygulamalarının da üçüncü taraf mağazalarda satılmasına izin verilmesi gerektiğini belirtmişti. Apple da bugün yaptığı açıklamada, üçüncü taraf iOS uygulama satışlarına izin veren uygulama inceleme yönergelerinin artık iPadOS'i de kapsadığını duyurdu.

iPhone 16 serisi, 45W’a kadar hızlı şarjı destekleyecek!

Yani 16 Eylül'den itibaren, AB'deki kullanıcılar iPadOS uygulamalarını hem App Store'dan hem de alternatif uygulama mağazalarından indirebilecek. Apple, Mayıs ayında yaptığı açıklamada, AB'deki Uygulamalar için Alternatif Koşullar Eki'ne dahil olan geliştiricilerin iPadOS uygulamalarının ilk yıllık yüklemelerinin daha düşük App Store komisyonu oranından yararlanacağını belirtmişti.

Uygulamaların güvenlik amacıyla Apple tarafından incelenip onaylanması gerektiği için, üçüncü taraf mağazalarda satılacak iPadOS uygulamalarının da Apple tarafından onaylanması gerekecek.

Haberde hata mı var?Bize bildirin

Senin fikrin ne?

Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?

Yorumlar

İlk yorumu siz yazın.

Yorumlar yapay zekâ destekli ön elemeden geçer; son karar moderatördedir. Topluluk kuralları

Günün teknolojisi, sabah 08.00’de

Seçtiğiniz konularda günün 5 önemli haberi, her biri 30 saniyelik özetiyle. Reklamsız, tek tıkla ayrılırsınız.