Ana Sayfa İpuçları Pencereler Arasında Geçiş Yapmak

Pencereler Arasında Geçiş Yapmak

19

Mac’imde en sık kullandığım kısayollardan birisi, uygulamalar arasında geçiş yapmak için kullandığım “command-tab” kısayolu. Ancak bu kullanım, ilk geçiş yaptığım zamanlarda -alışık olmadığım için- tam işimi görmüyordu. Windows’tan alışık olduğum şekilde pencereler arasında da geçiş yapamamak canımı sıkıyordu. Fakat basit bir kısayol değişikliği ile pencereler arasında da geçiş yapmak mümkün… 🙂

Mac’imizdeki command-tab kısayolu sadece uygulamalar arasında dolaşmaya yarıyor. “Application Switcher” yazımızda detaylıca anlattığımız bu özellik sadece uygulamalar arasında olduğu için, Safari, Excel ya da Pages gibi birden fazla pencerede çalışmamızı gerektiren durumlarda ise pek işimize yaramıyor.

App switcher 1

Ancak yapacağımız ufak bir değişiklikle pencereler arasında da geçiş yapmak, böylece çalışma verimimizi arttırmak mümkün hale geliyor. Hem ABD’den alınmış ingilizce Q klavyelerde, hem de Türkiye’den alınmış Türkçe Q klavyelerde aynı çözümü uygulayabiliyoruz. (F klavye sahibi olmadığım ve kullanım tecrübem olmadığı için kesin bir şey söylemek istemiyorum. Ancak aynı yöntem ile istediğimiz kısayol tuşlarını belirleyebiliriz.)

Kısayol ayarlarımızı yapmak için önce System Preferences içerisinden “Keyboard”u seçiyoruz.

Sihirli elma pencereler arasi gecis yapmak 3

Karşımıza çıkan ekranda, sol taraftan “Keyboard & Text Input”u seçiyoruz. Sağ tarafta ise “Move focus to next window in application”ı (Uygulamada bir sonraki pencereye odağı kaydır) seçiyoruz.

Sihirli elma pencereler arasi gecis yapmak 4
Büyütmek için tıklayın

Seçili haldeyken, sağ tarafta bu işlem için hangi kısayol tuşunun seçildiğini görebiliriz. Bu kısma tıklayarak kendimize yeni bir kısayol yaratacağız.

Sihirli elma pencereler arasi gecis yapmak 5

Bu alana tıklayıp seçili hale getirdikten sonra;

  • İngilizce Q klavyede, command ve <“ tuşlarına, (1’in hemen solundaki tuş)
  • Türkçe Q klavyede,command ve çift tırnak” tuşlarına basıyoruz. (1’in hemen solundaki tuş)
Sihirli elma pencereler arasi gecis yapmak 8
Büyütmek için tıklayın

Böylece yeni kısayol tuşumuzu tanımlamış oluyoruz.

ABD'den alınmış MacBook'lar için...
Türkiye'den alınmış MacBook'lar için...

Elbette kendi kullanım şeklimize göre buradaki kısayolu değiştirebiliriz. Ancak command-tab kısayolunu değiştiremiyoruz. Bu yüzden farklı bir kısayol tuş kombinasyonu tercih etmemiz gerekiyor.

İşte bu kadar..! 🙂

Artık..;

  • command-tab ile uygulamalar arasında,
  • command – < (Türkçe klavyelerde command – “) ile de pencereler arasında geçiş yapabiliriz… 🙂

Umarım bu kısayol benim işime yaradığı kadar sizlerin de hayatınızı kolaylaştıracak, Mac kullanım deneyiminizi daha verimli hale getirecektir… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


19 Yorumlar

  1. Selam,

    Ben de Windows’tan alışkanlık bunu uygulamak istedim. Ancak “Move focus to next window in application” seçeneğini bulamadım Lion’da.
    Lion’da da oluyor mu bir bilginiz var mı?

    İyi günler,
    Serhan

  2. Merhabalar ;

    Bilgi için teşekkürler ancak ne yazıkki ben de olmadı.Örneğin outlook açık iken yeni mesaj yazmak için mesaj penceresi açılıyor command+tab yaptığımda ana açık olan uygulamalr ne ise o seçenekleri önüme çıkarıyor ancak yeni mesaj bir outlook in application olduğu için onu açmıyor o hep outlook uygulamasının arkasında kalıyor ve her seferinde outlook u minimize ederek aşağıya küçülterek mesaj pencersini görüntüleyebiliyorum.
    Bununla birlikte keyboard shortcutlarda verdiğiniz sekme adında in application diye bir açıklama var.Ben de in application diye bir bilgi hiçbirinde yok.

    • Ufak bir detayı atlamışsınız sanırım. Yukarıdaki işlemleri yaptıktan sonra artık command ve < tuşlarına (ya da command ve ") basarak pencereler arasında geçiş yapıyoruz. 🙂

      • Gökktuğ bey merhabalar;

        Tam olarak dediğinizi gibi uyguladım ancak mac den dıt dıt diye herhangi bir işlem yapılamıyor sesli uyarısı gelmeye devam ediyor.Ne yazıkki ben de bu önerdiğiniz uygulama işe yaramıyor.Command+Tab tuşları ile uygulamalar arası geçiş yapabiliyorum ancak uygulama içi açık olan diğer pencereleri görüntüleyemiyorum.Yani outlook açık outlook içinde bir mail mesajı açık, safari açık, excel açık iken uygulamalr arası com+tab yaptığım zaman açık olan mesaj penceresi her zaman arkada kalıyor ve her seferinde masaüstüne dönerek o pencereyi öne getirmeye çalışıyorum bu da çok saçma ve vakit kaybettiriyor ayrıca da sinir bozucu.Klavyem türkçe Q apple ve Turkish quwerty pc seçili klavye seçeneklerinde.Tekrar teşekkür ederim.

      • Göktuğ bey tekrar merhabalar ;

        Bilgisayarı açtım kapattım ve oldu.Neden olduğunu veya olmadığını bilmiyorum ama neticede yönlendirmeleriniz sayesinde yaptım.Tekrar teşekkür ederim.
        Saygılarımla

    • Bunu şimdi gördüm kusura bakmayın 2 sene geçmiş ama cevapsız bırakmayayım. 🙂

      Birden fazla Safari penceresini kastediyorum aslında, sekmeleri değil. Yani Safari açıkken cmd-n ile yeni bir pencere açabiliyorsunuz. Bunlar arasında geçiş yapmak için.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz