Ana Sayfa İpuçları Dosya isimlerini topluca değiştirmek için NameChanger

Dosya isimlerini topluca değiştirmek için NameChanger

9

Birden fazla dosyanın ismini aynı anda değiştirmek için pek çok uygulama mevcut. Ancak ücretli ve ücretsiz pek çok uygulamanın arasından hangisini seçmeliyiz? Hangisi daha kullanışlı? Kafanız karışmasın, hem ücretsiz hem de çok basit bir uygulama olan NameChanger ile dosyaları birkaç saniye içerisinde yeniden adlandırmak mümkün… 🙂  Sihirli Elma’ya gelen sorulardan yeni yazılar paylaşmaya devam ediyorum… 🙂

NameChanger ne işe yarıyor?

Dosyaları yeniden adlandırmaya yarıyor. 🙂 Bu işi tek tek yaparak uğraşmak ve zaman kaybetmek yerine, NameChanger toplu bir şekilde hızlı ve kolayca dosyalarımızın adını değiştirmemizi sağlıyor.

Nasıl kullanabilirim?

Uygulamayı çalıştırdığımızda karşımıza oldukça basit bir ekran geliyor. En yukarıda yeniden adlandırılacak dosyaları ekleme, çıkartma, listeyi temizlemek ve yeniden adlandırma işlemini gerçekleştirmek için butonlar yer alıyor.

Hemen altındaki çubukta ise yeniden adlandırma işleminin nasıl yapılacağını seçiyoruz. Bunun altında ise dosyalarımızı sürükleyip bırakarak ekleyebileceğimiz listemiz yer alıyor.

Örnek olması açısından 4 resim dosyasını listeye ekleyerek bazı denemeler yapmaya çalıştım.

Aşağıdaki işaretli alandaki menüden seçimimizi yaparak dosyaları nasıl isimlendireceğimizi seçebiliyoruz. Örneğin:

  • Karakter(ler)in ilk görüldüğü konumdakini değiştir
  • Karakter(ler)in son görüldüğü konumdakini değiştir
  • Karakter(ler)in tüm konumdakilerini değiştir
  • Özel karakterler kullan (* tüm karakterler için, ? ise tek karakter için)
  • Başa ekle
  • Sona ekle
  • Karakter sil
  • Sıralama yap
  • Tarih ekle

Örneğin bir karakterin ilk görüldüğü konumdakini değiştirmek istediğimizde şöyle yapabiliyoruz. Aşağıdaki örnekte ilk “a” karakteri yerine “b” karakteri yerleştirilmiş oluyor.

 

Ya da son konumdaki “a” için de benzer bir şeyi yapabiliyoruz.

Ya da tüm “a”ları “b” ile de değiştirebiliyoruz… 🙂

Belki de en sık kullanılan özellik olan sıralama ise çok daha basit. Listeden “sequence”ı seçtikten sonra açılan pencereye yeni dosya adını yazıyoruz. Sıralamanın kaç rakamdan oluşacağını ve hangi sayıdan başlayacağını seçiyoruz.

Sonra da başa ya da sona ekleme, veya tüm dosya adını değiştirme seçeneğini seçiyoruz. Sağ üstteki “Rename” butonuna tıklayarak dosya adlarını değiştirebiliyoruz. 🙂

Tüm örnekleri burada veremeyeceğim, ancak birkaç defa denedikten sonra nasıl bir işlem yapıldığını anlayabiliyoruz. Zaten adlandırma yapmadan önce nasıl bir değişiklik olacağını da ekranda görebildiğimiz için sürprizle karşılaşma ihtimalimiz yok. 🙂 Deneyerek de öğrenmek mümkün.

Ancak önemli bir hatırlatma yapmak istiyorum. Dosya uzantılarını silmemek için Options menüsü içerisinden “Hide Extensions”ı seçmemiz gerekiyor. Böylece dosya isimleri üzerinde ne değişiklik yaparsak yapalım, dosya uzantılarına dokunmamış oluyoruz. 🙂

Nereden ve nasıl yüklerim?

NameChanger ne yazık ki Mac App Store’da yok. Bu yüzden eski tekniklerle kendi web sitesinden uygulamayı indirip, elimize geçen .app uzantılı dosyayı “Uygulamalar” klasörüne sürükleyip bırakmamız gerekiyor.

NameChanger uygulamasının web sitesine gitmek ve uygulamayı indirmek için buraya tıklayabilirsiniz. 

Mac App Store’da da ücretli ve ücretsiz yeniden adlandırma yapan pek çok uygulama var. Hatta benim hali hazırda kullandığım “Better Rename 9” uygulaması da mevcut. Ancak $19.99 değerindeki bu uygulamaya, zaman zaman Sihirli Elma’da da tanıttığım bir uygulama paketi (bundle) sayesinde ücretsiz olarak eriştiğim için kullanabiliyorum. Aksi halde sadece dosya adlandırma için $20 oldukça fazla.

Bu yüzden hem bu kadar fazla özelliği olan, hem de ücretsiz olan NameChanger uygulamasını paylaşmak istedim. Sorunsuz ve ücretsiz olan bu uygulamayı kolaylıkla kullanabiliyor ve dosyalarımızın isimlerini düzenleyebiliyoruz. 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. Kardeş uygulamayı idnirip denedim ve çok beğendim.
    Harika bir program.
    Bununla tüm dosya isimleri küçük harflere ile ise hepsini büyük harfle yapmak gibi bi imkanımız varmıdır?
    Yardımcı olursanız sevinirim…

  2. Teşekkürler.
    Sizde olmasanız ne yapardık biz?

    Ayrıca, App Store’da harika oyunlar var. 100 lirayı bulan devasa boyutlarda oyunlar. Bunlarda bir ara değinirseniz harika olur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz