Ana Sayfa İpuçları Mac101: Kaostan düzene geçmek için Expose

Mac101: Kaostan düzene geçmek için Expose

14

Aynı anda birçok uygulama ve kalabalık pencerelerle çalıştığımız zamanlarda bazen aradığımız pencereyi bularak işimizi yapmak zorlaşabilir. Exposé, bize bu düzensizlikten çıkış yolunu gösteren, kalabalık pencereler ile başedebilmemizi sağlayan sadık yardımcımızdır. Hangi pencerelerle çalıştığımızı daha iyi görebilmek için, Exposé tek hareketle tüm açık pencereleri küçültür, ekranda sıralar ve bizim her birinde ne olduğunu farkedebilmemizi sağlar.

expose-1

Exposé sayesinde açık olan tüm pencereleri tek bir hareketle ekranda görebiliriz. Düzensiz ve üstüste binmiş pencereleri düzenleyip sıraya sokarak bizim en kolay şekilde istediğimiz dosyayı veya pencereyi bulup seçmemize yardımcı olur. Aradığımızı bulduğumuzda üzerine tıklamamız yeterlidir. Tıkladıktan sonra tüm pencereler eski haline döner; ister bir klasör, PDF dosyası ya da video olsun, ve seçtiğimiz pencere aktif pencere olarak karşımıza gelir.

expose-2

Yeni nesil Apple klavyelerinde ve MacBook’ların klavyelerinde F3 tuşu ile Exposé’yi kullanabiliriz. Eski tip klavyelerde ise F9 tuşu Exposé için ayrılmıştır.

expose-3.expose_keyboard20090608

Exposé’nin sık kullanılan özelliklerinden bir tanesi de, tüm pencereler yerine sadece seçili olan uygulamanın pencerelerinin karşımıza gelmesidir. Yeni klavyelerde control + F3 kısayolu ile, eskilerde ise F10 tuşu ile bu özelliği kullanabiliriz.

expose-4b

expose-4a

Eğer sadece masaüstünü görmek istiyorsak da yeni klavyelerde command + f3 kısayolunu , eski klavyelerde ise F11 kısayolunu kullanabiliriz. Bu kısayol ile açık olan tüm pencereler sağa sola kaçışacak, ve masaüstümüz karşımıza gelecektir.

expose-5


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


14 Yorumlar

  1. Mission Control ile Expose, Spaces, Tam ekran uygulamalar ve Dashboard iç içe geçmesi iyi oldu artık F3 Mission Control’u açıyor

  2. Merhabalar,
    Yazılarını benim gibi yeni mac sahibi olanların çok işe yarıyor ellerinize sağlık. Benim bir sorum olucak, ben şuan macbook pro kullanmaktayım maverick işletim sistemi olan, şuan alette mission control ve expose isimli özellik mevcut expose için okuduklarımı yapan ise missin control yani 3 parmak yukarı ittirilerek yapılan, expose komutunu yani 3 parmak aşağı ittirilerek yapılanda ise açık programlardan sadece bir tanesini ön plana çıkartıyor ( bunu neye göreyapıyor anlamış değilim çünkü bir çok dosya içerinde sadece safariyi ön plana çıkartyor geneler) benim anlamak stediğim bu iki özellik arasındaki fark nedir mission control varken, expose ‘nin gereği nedir? yoksa ben mi bir şeyi yanlış anladım, çünkü expose hiç bir işime yaramıyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz