Ana Sayfa İpuçları Bir MacBook şarj adaptörü hikayesi – Adaptör kablosu nasıl sarılmalı?

Bir MacBook şarj adaptörü hikayesi – Adaptör kablosu nasıl sarılmalı?

14

Bildiğiniz gibi SihirliElma’da kişisel deneyimlerimi paylaşarak Mac kullanıcılarına yardımcı olmaya çalışıyorum. Geçtiğimiz günlerde Friendfeed’de gördüğüm bir konu askerde de olsam bana bu yazıyı acil olarak yazmam gerektiğini hatırlattı. 🙂 Bir MacBook sahibi olarak en sevdiğim pratik kullanımlardan biri MacBook’umun şarj adaptörünün kablosunun kendi üzerine kolayca sarılabilmesi.

Apple-A1184-60W-MagSafe-Power-Adapter  Techno-Earth-NEW-60w-AC-Adapter-Power-Supply-for-Apple-MacBook-A1184-0

Ancak özensizce sarılan kablo bir süre sonra tatsız bir sürprizi beraberinde getirebiliyor ne yazık ki… Fazla sıkı ve özensizce sarılan kablo bir süre sonra sıyrılabiliyor, daha da kötüsü kopma noktasına gelebiliyor. Aynı zamanda çarpılma tehlikesi de doğuran bu durumla karşılaşmamak için yapılması gereken şey ise çok basit.

IMG_1427 Repair-Apple-MacBook-MagSafe-Charger-Power-Cord

Ancak öncelikle böyle bir durumla karşılaştığımızda neler yapabileceğimizi anlatalım. İlk iş olarak kabloyu yalıtmamız ve yeniden güvenli bir şekilde kullanılabilir hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için beyaz bir elektrik bandı yeterli. Elektrik bandı ile güzelce sardığımız kablo ile geçici de olsa bir çözüme ulaşmış sayılırız. Ancak oldukça kötü görünen ve estetik olarak facia olarak tanımlanabilecek bu durumun kimsenin hoşuna gideceğini sanmıyorum 🙂 Yine de geçici bir çözüm, çözümsüzlükten iyidir değil mi? 🙂

IMG_1432 IMG_1433

Yapılması gereken en doğru hareket ise adaptörümüzü sağlıklı, yeni bir tanesi ile değiştirmek. Ben bu durumdayken, garanti kapsamında olan MacBook’um için ElmacıPazarı aracılığıyla İstanbul’daki yetkili teknik servis olan Efor Teknik  ile irtibata geçtim. MacBook’umu yurt dışından almış olmama rağmen, neyse ki Apple Care sayesinde kendisini 3 senelik uluslarası garanti kapsamına almıştım. Görüşmemizde Efor Teknik firmasından Kazım Gülşen bana oldukça yakın ilgi gösterdi ve şarj adaptörüyle beraber garanti belgemi gönderirsem, adaptörü Apple’dan onay aldıktan sonra değiştireceğini söyledi. Değil birkaç gün, birkaç saat bile adaptörümü yanımdan ayıramayacağımı söylediğimde ise yine yardımcı olarak önce belgeleri göndermemi, Apple’dan onay geldiğinde bana haber vereceğini iletti.

APPLECARE

Garanti belgemi e-posta olarak gönderdikten sonra yaklaşık 1 haftalık beklemenin ardından beklenen onay geldi ve adaptör değişimi sadece birkaç dakikamı aldı. Yeni adaptörüme kavuştum, ancak bu sorun ile tekrar karşılaşmamak için ne yapmam gerektiğini de bu süreçte öğrendim. 🙂

Şarj adaptörümüzün kablosunu sararken dikkat etmemiz gereken nokta, kablonun adaptör ile birleştiği yerin gergin olmaması, sağa veya sola fazla esnememesi. Bir parmağımızın yardımıyla, kabloyu dik olarak, gergin olmayacak şekilde tutup sarma işlemini gerçekleştirdiğimiz zaman adaptörümüzü çok daha sağlıklı bir şekilde uzun zaman boyunca kullanabiliriz.

Ancak bu oldukça sık karşılaşılan bir durum olmalı ki, yabancı bir blog’da konuyla ilgili olarak bu sorunu ve çözümü özetleyen bir video bile hazırlanmış. İngilizce olsa da videoyu izleyerek kablonun nasıl sarıldığı taktirde sıkıntı yaşamayacağımızı açıkça görebiliyoruz.

Son olarak Apple’ı bu konuda biraz eleştirmenin gerekli olduğunu düşünüyorum. iPhone ve iPod’ların şarj adaptörlerinde senelerdir yaşananın benzeri bir durumu burada görmek mümkün. Bir süre kullanıldıktan sonra tam bağlantı yerlerinden açılmaya başlayan kablolar Apple için ne yazık ki bir alışkanlık olmuş durumda.

apple-tablet-keynote_2111

Estetiğe ve tasarıma bu kadar özen gösteren, “tasarım”ı “sadece görünüş” (how it looks) olarak algılamayıp “nasıl çalıştığı” (how it works) olarak gören Apple’ın nedense kablolar konusunda kullanıcılarına yaşattığı sıkıntılar üzücü. Hem göze hoş görünen hem de daha sağlam, kolay kolay deforme olmayan kablolar eminim tüm Apple kullanıcıları tarafından bekleniyordur. Umuyorum ki Apple ileriki zamanlarda bazı kabloların bu tip sorunlarına çözüm bulacak, ve kullanıcılarını memnun etmeye devam edecektir.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


14 Yorumlar

  1. kablo kopunca dibinden, adaptoru biraz da zarar verip aciyorsunuz.. kirik yerini kesip lehimliyorsunuz.. kalin bantla adaptoru bir araya getiriyorsunuz, gelsin bes sene daha yada yeni macbookpro alinana kadar hangisi once gelirse.. 🙂

    • Efor Teknik Kazım Gülşen beyin bilkomdan aldığım macbook pronun değişimi için bizede gösterdiği ilgi için burdan kendisine teşekkür ediyorum.
      Servis olarak önereceğim bir firma

  2. Göktuğ Bey, benzer konu… Zamanınız olur da yanıt verirseniz mutlu olurum. Bende 2007 mac-mini için alınmış kablosuz bluetooth mouse ve klavye var. Ama maalesef ikisi de bozuldu. Birinin bluetooth bağlantısı mac ekranında görünüyor, diğeri hiç görünmüyor, ikisi de işlemiyor. Üniversite’deki oğlum mini’yi hala kullanıyor ama başka ucuz  klavye ve mouse ile… Kozyatağı’ndaki Mac Servisi tamir edemeyeceğini söyledi. Nerede tamir edilebilir bilmiyorum. Ben elektronik parça/bağlantı sorunu olduğunu düşünüyorum. Ama mac’i olan bir elektronik ustası açıp bakmalı diye düşünyorum. Bir öneriniz olabilir mi? Selamlar

  3. Göktuğ bey ben de 1 gün önce 0 olarak mid 2012 macbook 15.4 inc satın aldım cihazım şu anda garanti kapsamında görünmekte fakat aldığım kişi bana herhangi bir garanti belgesi vermedi cihazla birlikte ama id numarasını bana atarsan mac in yardımcı olabilirim dedi id numarasını sizce vereyim mi? bir de apple care satın aldıktan sonra ilk kişinin hesabı üzerinden mi kayıt yapılması lazım yoksa herhangi bir itunes id ile sorun çözülebilir mi . Teşekkürler

  4. Piyasada bir çok “orjinal kalitesinde” ibareli yan sanayi ürünü mac adaptörleri satılıyor. Bu adaptörleri önerir misiniz? 2. el ama orjinal adı altında satılan bir mac adaptörünün orjinal olup olmadığını nasıl anlarım?

      • Teşekkür ederim; Üzerine biraz daha araştırdım ve Mac bilgisayarımı yan sanayi ürünü bir adaptöre emanet etmemenin ne kadar doğru olacağına daha çok emin oldum. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

  5. açıklamalı bilgi için çok teşekkürler bu adaptör üzerinde açılan 2 adet kanatın konulma sebebi nedir
    lütfen yardımcı olabilirmisiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz