Ana Sayfa İpuçları Dosyaları nasıl sıkıştırabilirim?

Dosyaları nasıl sıkıştırabilirim?

11

Daha önce sıkıştırılmış dosyaları nasıl açacağımıza değinmiş, bu konuda oldukça basit ve yük getirmeyen bir uygulama olan The Unarchiver’ı Sihirli Elma’da paylaşmıştık. İşte bu yazımıza gelen bir yorum, aslında konuyu tamamlamadığımızı hatırlattı bize 🙂 Sıkıştırılmış dosyayı açabiliyoruz, peki ama bir veya birden fazla dosyayı Mac’imizde nasıl sıkıştıracağız? (Ya da yaygın deyimle “zip’leyeceğiz”?)

Sihirli-Elma-Archive-Utility-App-2010-12-28-19-45.png

Mac işletim sistemimizin içerisinde yer alan, kullanımı oldukça kolay bir sıkıştırma uygulaması mevcut aslında: Archive Utility App. Peki bunu nasıl kullanıyoruz?

Sihirli-Elma-Archive-Utility-App-2-2010-12-28-19-45.png

Sıkıştırmak istediğimiz dosyaları Finder içerisinden seçiyoruz.

Sihirli-Elma-Archive-Utility-App-3-2010-12-28-19-45.png

Sağ tıklıyor ve açılan menüden “Compress …”i seçiyoruz. (Noktalı yerde dosya adı ya da birden fazla dosya olduğunu belirten bir yazı çıkıyor)

Sihirli-Elma-Archive-Utility-App-4a-2010-12-28-19-45.png

Mac’imiz bizim için dosyaları sıkıştırıyor, ve aynı klasör içerisine “Archive.zip” adlı bir dosya yaratıyor… (Eğer tek dosyayı sıkıştırırsak “Dosya-Adı.uzantı.ZIP” şeklinde)

Sihirli-Elma-Archive-Utility-App-5-2010-12-28-19-45.png

İşte bu kadar basit! 🙂 Seç ve sıkıştır! Başka bir şeye ihtiyacımız yok…

NOT: Elbette RAR veya farklı sıkıştırma tekniklerini kullanmak istiyorsak, bunlara uygun olarak değişik uygulamaları kullanmamız gerekiyor. Ancak pek çok işletim sistemi tarafından varsayılan olarak desteklenen, en az sorun çıkartan ve karşı tarafın sorun yaşamadan açabilme ihtimali en yüksek olan sıkıştırma yöntemi ZIP olduğu için, bu yöntem çok büyük ihtimalle işimizi görecektir… 🙂

NOT: Aklımızda olmasında fayda var, bu uygulama ile (Archive Utility App) şifre korumalı arşivler (sıkıştırılmış dosyalar) yaratamıyoruz.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


11 Yorumlar

  1. ben baska bir konuya takildim peki sıkıştırmak istedigimiz dosyalari tek 1 part deil de bir den cok partlar halinde compress yapmak icin nasil bir yol izlemeliyiz….

    • Eğer zaten sıkıştırılmış bir dosyayı yeniden sıkıştırmak istiyorsanız dosya boyutu değişmeyebilir. Örneğin bir mp3 dosyasını daha fazla sıkıştıramazsınız, çünkü zaten sıkıştırılmış haldedir.

  2. merhaba, dosyaları sıkıştırma işlemi durum çubuğu sürekli sonralara doğru kalıyor ve bitirmiyor.
    yardımcı olabilecek var mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz