Ana Sayfa Haberler Apple 2011’in ilk çeyreğini yine rekorla kapattı

Apple 2011’in ilk çeyreğini yine rekorla kapattı

3

Bir süredir Apple’ın her çeyrek sonuçlarını Sihirli Elma’da heyecanla paylaşıyoruz. Apple her çeyrekte yeni bir rekor kırıyor; satışları ve gelirleriyle bizleri şaşırtıyor. Apple bu çeyrek de yine benzer şekilde yeni bir rekora imza attı ve geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine göre gelirlerini %83, karını ise %95 arttırdı.

Sihirli Elma Apple Q1 2011 Gelirleri 2 Urunler

Sihirli Elma Apple Q1 2011 ilk ceyrek gelirleri

Mac

Mac satışlarına baktığımızda geçtiğimiz yılın ilk çeyreğine oranla %27’lik bir artış söz konusu. Her ne kadar masaüstü Mac satışları düşük olsa da, geçtiğimiz yıla oranla %53 artan dizüstü Mac satışları, bu grafiği yukarıda tutuyor 🙂 3.76 milyon Mac’in satıldığı bu çeyrekte aynı zamanda Mac’lerden elde edilen gelirler de, Apple’ın bu çeyrekteki gelirlerinin yine %20’sini oluşturuyor.

Sihirli Elma Apple Q1 2011 mac satislari

Dizüstü satışlarının bu kadar iyi olmasında MacBook Air’in çok tercih edilmesini ve yenilenen MacBook Pro’nun katkısını unutmamak gerekiyor. Özellikle de dünya genelindeki PC satışları %3.2 oranında gerilerken Mac satışlarının artıyor olması çok çarpıcı ve bizler için de sevindirici. 🙂 Siz de yakın zamanda bir Mac almayı düşünüyorsanız, “Hangi Mac’i almalıyım?” yazımıza göz atarak hem dizüstü hem de masaüstü Mac’leri inceleyerek kararınızı verebilirsiniz…

iPhone

iPhone rekorlara doymuyor desek yanlış olmaz sanırım. Apple bu çeyreğinde elde ettiği gelirlerin yüzde kaçı iPhone’da olabilir sizce? %15? %30? %45? Tam %50! Yani Apple’ın 2011’in ilk çeyreğindeki tüm gelirlerinin yarısı iPhone’dan (satışlar, operatör anlaşmaları ve aksesuarlarından) geliyor. Buna App Store üzerinden indirilen uygulamalar dahil bile değil hem de!

Sihirli Elma Apple Q1 2011 iphone satislari

Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre %113 artarak, 18 milyondan fazla iPhone’un satılmasıyla oluşan bu muazzam gelire Verizon için çıkartılan iPhone’un (CDMA) etkisinin olduğu bir gerçek. Ancak iPhone’un Apple’ın gelirlerinden tek başına bu kadar yüksek bir pay alacağını sanırım kimse tahmin etmiyordu… 🙂 Apple’ın üretim kapasitesini ne kadar yukarı çıkarttığını görmek adına oldukça çarpıcı olduğunu itiraf etmeliyim.

iPad

Geçtiğimiz çeyreğin rekortmeni olan iPad, bu çeyrekte 4.7 milyon adet satmasına rağmen biraz durgun diyebiliriz. Yenileneceğine dair dedikodular, üretim sıkıntıları gibi sebeplerle iPad satışları tahminlerin biraz altında kalsa da hala çok güçlü. Çıktığı gün tükenen ve haftalarca geldiği gibi biten stoklar sebebiyle Apple dünyaya iPad yetiştirmekte çok zorlanıyor.

Basın toplantısında Apple’ın finanstan sorumlu genel müdürü (CFO) Peter Oppenheimer’ın, “Üretebildiğimiz her iPad 2’yi satıyoruz” açıklaması da bunu çok net anlatıyor aslında. Japonya depreminin de üretimi etkilemediğini söyleyen Oppenheimer, bu çeyrekte çok daha fazla iPad üreteceklerini söylemesine rağmen, hala talebi karşılayabileceklerinden emin değil. Ancak yatırımlarına devam eden Apple, iPhone’da olduğu gibi iPad için de benzeri bir üretim kapasitesine çıkabilirse bu satış ve gelirlerin çok daha gerilerde kalacağını söyleyebiliriz.

iPod

iPod satışları geçtiğimiz yılın aynı çeyreğine göre %17’lik bir düşüş yaşıyor. Pek şaşırdığımı söyleyemeyeceğim, ancak yine de 9 milyondan fazla satılan iPod, Apple’ın hala çok kritik. Önemli bir bilgi ise iPod satışlarının yarısını iPod Touch’ın oluşturması. Dolayısıyla iOS kullanan cihaz sayısı her çeyrek biraz daha artıyor diyebiliriz.

Sihirli Elma Apple Q1 2011 ipod satislari

Değerlendirme

Apple için yine güzel rakamlarla dolu bir çeyrek diyebiliriz. Öne çıkan bazı noktaları özetlemek gerekirse:

  • Apple’ın tarihindeki en iyi ilk çeyrek sonuçları, %83 artışla!
  • Mac satışları artıyor, dizüstü Mac satışları %53 arttı! Mac’ler için Apple’ın en iyi ilk çeyreği!
  • iPhone satışları %113 artarak Apple tarihindeki en yüksek değerine ulaştı: 18 milyon!
  • iPad satışları beklenenin altında kalmasına rağmen bir sonraki çeyrekte 2 katına çıkması bekleniyor.
  • iPhone, iPad ve iPod satışları ile iOS cihaz sayısı 189 milyona dayandı.

Daha fazla söze gerek yok sanırım… 🙂

Sihirli Elma Apple Q1 2011 Gelirleri 3 Urun Dagilim


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


3 Yorumlar

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz