Ana Sayfa İpuçları Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar

Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar

52

Beklenen güne az kaldı…! 🙂 Henüz net bir tarih telaffuz edilmese de 14 Temmuz’da Lion’ın Mac App Store’da olacağı söyleniyor. Lion’ın lansmanına (tahmini) bir hafta kalmışken ben de Sihirli Elma okuyucuları için son bir hazırlık listesi paylaşmanın iyi olacağını düşündüm. Bu yazımda Lion’a geçmeden önce yapmamız gereken hazırlıkları detaylarıyla birlikte paylaşıyorum.

İhtiyaçlar

Mac’imiz Lion için uygun mu?

Öncelikle Lion’ın sistem ihtiyaçlarını yeniden hatırlatmakta fayda var:

  • Minimum 2 GB RAM
  • Intel ailesinden şu işlemciler destekleniyor: Intel Core 2 Duo, i3, i5, i7 veya Xeon. (Core Duo işlemciler desteklenmiyor)

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 1 intel

İşlemci

Özetle, 2006 sonundan itibaren piyasaya sürülmüş Mac ailesi fertlerinin işlemcileri Lion’ı destekliyor diyebiliriz. 5 senelik bir geriye dönük uyumluluk da oldukça mantıklı ve yeterli görünüyor.

Kendi Mac’imizin özelliklerini görebilmek için Apple menüsündeki ilk madde olan “About This Mac”e tıklayabiliyoruz. Karşımıza gelen pencerede temel sistem özellikleri görünüyor.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 2

Daha detaylı bilgi almak içinse yine bu penceredeki “More Info” butonuna tıklayabiliyoruz. Bu konuda detaylı bir yazı için Mac’im hakkında tüm bilgiler: System Profiler yazısına göz atabilirsiniz.

Bellek

2 GB’lık belleğe sahip bir Mac de Lion’ı çalıştırabiliyor, ancak ben belleğinizin (RAM’inizin) en az 4 GB olmasını tavsiye ediyorum. Lion’ı bu şekilde çok daha verimli kullanabilirsiniz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 3

RAM’inizi arttırmak için mutlaka Mac uyumlu RAM’lerden almayı unutmayın. Yetkili bir servisin sizin için bu işlemi yapması hem güvenli hem de çok daha kolay olacaktır. Eğer İstanbul’daysanız, önerebileceğim tek bir servis mevcut. Diğer servislerle herhangi bir iletişimim olmadığı için bir tecrübemi paylaşamıyorum. Fakat Bir MacBook şarj adaptörü hikayesi – Adaptör kablosu nasıl sarılmalı? yazısında bahsettiğim gibi, Efor Teknik‘ten Kazım Gülşen ile iletişime geçer ve Sihirli Elma aracılığıyla ulaştığınızı iletirseniz eminim kendisi yardımcı olacaktır.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 4

Disk Alanı

Lion’ı yüklemek için 4 GB’lık bir download yapmamız gerekiyor. Ancak açılan dosyalar, yükleme işlemi ve Lion üzerinde çalışacak olan servislerle beraber düşündüğümüzde, yaklaşık 10 GB’lık bir boş alan ideal olacaktır. Bu sebeple diskimiz doluysa ya da yer sıkıntımız varsa en az 10 GB’a kadar bir boş alan açmak iyi olabilir.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 5

Eğer benimki gibi ufak bir diskiniz varsa (ben 160 GB kullanıyorum hala) bu diski daha yüksek kapasiteli, örneğin 500 GB gibi, bir disk ile değiştirmeyi düşünebilirsiniz. Bu konuda da bellek konusunda olduğu gibi yine yetkili bir teknik servise danışmanızı öneriyorum.

Diskimizle ilgili olarak çok daha geniş kapsamlı bir değişiklik düşünüyorsak, bu hafta detaylı bir incelemesini paylaştığım SSD teknolojisine de geçiş yapabiliriz. SSD ile ilgili olarak detaylar için SSD Dönemi Mi Başlıyor? yazısına göz atmanızı öneriyorum. Lion’ın SSD’ler ile çok daha iyi anlaştığı ve tüm özelliklerini SSD’ler ile çok daha verimli kullanacağını yeniden anlatmama gerek yok sanırım? 🙂

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 6

Fakat aynı disk ile devam etmeyi planlıyorsak (ben şimdilik böyle yapacağım) diskimiz üzerinde ufak bir temizlik yapmak iyi olabilir. Daha önce incelediğimiz CleanMyMac adlı uygulama, oldukça basit ve kullanımı kolay olduğu için bu konudaki en iyi araçlardan bir tanesi diyebilirim. Arada bir temizlik iyidir: CleanMyMac yazısını okuyarak bu konuya da göz atabilirsiniz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 7 cleanmymac

Yazılım

Lion’ı yükleyebilmemiz için Mac OS X 10.6.6 ve üzeri bir işletim sistemine sahip olmamız gerekiyor. Çünkü Mac App Store bizimle ancak Mac OS X 10.6.6 ile buluşmuştu 🙂 Ancak yine de Apple, Lion’a geçmeden önce işletim sistemimizin de son sürümünün yüklenmiş olmasını tavsiye ediyor. Bu sebeple, şu andaki son sürüm olan 10.6.8 için bir güncelleme yapmamızda fayda var. Mac OS X 10.6.8 Yayınlandı! yazısında paylaştığımız şekilde bir kez daha sistemimizi güncelleyebiliyoruz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 8

TrackPad

TrackPad’i ne kadar sevdiğimi defalarca kere dile getirdim, ancak burada bir kez daha yinelemek istiyorum 🙂 Apple da, Lion ile birlikte TrackPad’in kullanımını çok daha ileri bir seviyeye taşımaya hazırlanıyor. Bu konudaki videoları ve detaylı bir anlatımı Mac OS X Lion ile TrackPad’in yükselişi yazısında bulabilirsiniz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 9

Eğer TrackPad’i olmayan, masaüstü bir Mac sahibiyseniz, hemen koşarak gidip bir Magic TrackPad almanızı şiddetle öneriyorum 🙂

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 10

Hazırlıklar

Diskimizi Kontrol Edelim

Her olasılığa karşı diskimizin iyi olup olmadığını kontrol etmekte fayda var. Bunun için diskimize “İyi misin?” diye sormamız gerekiyor.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 11 disk utility

Şöyle soruyoruz:

  • Disk Utility uygulamasını çalıştırıyoruz.
  • Sol taraftan diskimizi seçiyoruz ve “First Aid” sekmesi altından “Verify Disk” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 11

Bu işlem süresince Mac’imizi kullanamayabiliriz. Sanki kilitlenmiş gibi görünebilir. Ancak sabırla beklememiz gerekiyor. Benim 160 GB’lık diskimin kontrolü yaklaşık 4 dakika sürdü. Ancak daha büyük boyutlu disklerde bu işlem daha uzun sürebilir.

Eğer sorun yoksa aşağıdaki gibi bir ekran görüyoruz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 12

Problem varsa, Mac’imizi kurulum DVD’siyle ya da hazırladığımız USB disk ile başlatmamız ve sonrasında Disk Utility uygulamasını çalıştırıp “Repair Disk” butonuna tıklamamız gerekebilir.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 13

Yedek Alalım

Tüm Sihirli Elma okuyucularının bilinçli bir şekilde haftalık ya da 10-15 günlük yedek aldığını umuyorum 🙂 Ancak yine de Lion’a geçmeden önce son bir kez daha sistemimizi yedeklemek iyi olacaktır. Bunun için bize yardımcı olan ve hayatımızı kolaylaştıran Time Machine ile ilgili yazımızı (Time Machine ile Mac’imizi Yedeklemek) incelemenizi öneriyorum.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 14

Yedeğimizi aldıktan sonra bir sefere mahsus olmak üzere kontrol etmemizde de fayda var. Bunun için Time Machine’i çalıştırıp, birkaç gün önceki dosyalarımız arasında gezinmek ve bunlardan bir tanesini geri getirmek iyi olabilir.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 15

Yazılım Güncellemesi

Yukarıda da bahsettim, ancak burada da değinmek istiyorum. Lion’a geçmeden önce Snow Leopard’ın son sürümü olan 10.6.8′ geçmek, ve gereken tüm güncellemeleri yapmak bizim için en iyisi. Bu yüzden Apple menüsünden “Software Update”i bir kez daha tıklayalım 🙂

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 16

Uygulamalarımız Güncel mi?

Lion’a geçiş yapmadan önce tüm uygulamalarımızı da güncellemek faydalı olacaktır. Bu şekilde, eğer Lion’a geçtikten sonra bir problem yaşayacak olsak bile, güncelleme sonrasında çözüme ulaşabiliriz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 17

Mac App Store sayesinde, buradan yüklediğimiz uygulamaların hepsini tek seferde güncelleyebiliyoruz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 18

Ancak Mac App Store dışından yüklediğimiz uygulamaları tek tek çalıştırıp, güncel bir versiyonları var mı diye kontrol etmemiz gerekiyor.

Uygulamalarımız Uyumlu Mu?

Bir çok uygulamamız Lion’da sorunsuz çalışmaya devam edecektir. Ancak yine de, bizim için kritik önemi olan uygulamalar varsa, Lion’a geçiş yapmadan önce bunları kontrol etmek çok kritik. Bir kere geçiş yaptıktan sonra geri dönmek zaman ve efor alacağı için, bu kontrolleri şimdiden yapmalıyız.

Uygulamaların Lion’a uyumlu olup olmadıklarını listeleyen güzel bir listeyi RoaringApps.com’da bulabiliyoruz.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 19

Ayrıca bazı eski uygulamaların, daha doğrusu PowerPC’ler için hazırlanmış uygulamaların (Intel’den önce) artık Lion’da çalışmayacağını da bilmemiz gerekiyor. Apple’ın, PowerPC tabanlı uygulamaların Intel tabanlı Mac’lerde de çalışması için sunduğu Rosetta adlı uygulama, artık Lion’da çalışmıyor. Bu sebeple PowerPC uygulamaları ve Rosetta desteği için Snow Leopard’da kalmayı düşünebilirsiniz.

Bekleyelim! 🙂

Son kontrollerimizi ve hazırlıklarımızı da yaptıktan sonra artık sıra beklemeye geliyorMac App Store sayesinde uygulama keşfetme, yükleme ve güncelleme işlemleri kolaylaşmıştı. Şimdi de işletim sistemi için aynı şeyleri söyleyebilecek miyiz bunu göreceğiz 🙂

Böyle büyük ve kritik geçişler (belki de Mac App Store sayesinde artık o kadar da büyük olmayacak) öncesinde her zaman hazırlıklı olmakta fayda var. Çünkü Mac’imizi ne kadar temiz tutar ve iyi hazırlarsak, geçiş sonrasında da Lion bizim için o kadar temiz ve hazır olacaktır.

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 20

Siz de hazırlıklarınızı tamamlayın, ve Sihirli Elma’yı takip etmeye devam edin. 🙂 “Aslan” ortaya çıktığı zaman Sihirli Elma’da da yükleme ve Lion’ın özellikleriyle ilgili yeni yazıları paylaşmaya devam edeceğim… 🙂

Sihirli elma lion gecis oncesi hazirlik 21


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


52 Yorumlar

  1. Öncelikle yazınız çok güzel olmuş.Teşekkür ederim.Bende 2 gb ram’e sahip mac air var.Sizce lion’a geçmeli miyim?Performans açısından sıkıntı yaşarmıyım.Yoksa ilerde ram’i 4 gb yaptıktan sonra mı geçmeliyim?

    • Test etmeden net bir yorum yapmak istemem Hüseyin Bey. Ancak Apple’ın açıkladığına göre 2 GB yeterli görünüyor. 

      Tavsiyem, Lion lansmanından sonra birkaç gün beklemeniz. Bu süre içerisinde Lion’ın performansı konusunda çok daha fazla bilgi edinme şansımız olacak. Buna göre daha isabetli bir karar verebilirsiniz…

      • Bende MacBook Pro (2009) 13 inç var. DP’lerde 4GB Ram geçişlerde sistemi zorluyordu. 8GB’a yükseltince sistem daha rahat çalısmaya başladı.

  2. güzel yazı için teşekkürler
    merak ettiğim bir konu var. lionu temiz kurulum olarak yükleyemeyecek miyiz? snow leoard üzerine kurulum mu olacak? eğer öyleyse hoşuma gitmedi bu olay

  3. selam.
    benim macair sürüm 10.6.8
    işlemci 1.6 Ghz intel core 2 duo
    bellek 2 GB
    Liona geçmek için bu değerler yeterli mi? Yetersizse işlemci ve bellekte yükseltme mümkün mü?
    Ankara’da bunu nerede yaparlar ve kaça mal olur?
    Yazılarınız için çok teşekkürler.

    • Apple’ın açıkladığı minimum gereksinimlere uygun elbette. Bu konuda sorun yaşayacağınızı sanmıyorum.

      Ancak MacBook Air’lerde incelik ön planda tutulduğu ve ultra-taşınabilir bir dizüstü bilgisayar olduğu için RAM’ler anakarta entegre edilmiş ve değiştirilemiyor. Bu sebeple de MacBook Air’lerde sonradan RAM yükseltmesi yapılamıyor ne yazık ki. 

  4. Goktug Bey,
    Mac’imde beklemedigim bir sorun var.
    Ozellikle kamerami calistirdiktan sonra ekranim belli bir sure sonra titreyip beyazlasmaya basliyor. alali 24 ay oldu. acaba bahsettigini Efor yetkili servis banaa yardimci olabilir mi?

    • Yetkili bir servise danışmanızı öneriyorum. Olmaması gereken bir problem var gibi görünüyor. 

      Elbette Efor Teknik’e danışabilirsiniz. Kendileri Apple Yetkili servislerinden bir tanesidir…

  5. öncelikle güzel bir yazı olmuş elinize sağlık.
    ram konusunda bır sorum olacak…
    bilgisayarım intel core 2 duo 2gb ddr3 macbook pro
    bildiğim kadarı ıle bilgisayarda 1+1 ram var,yuksektme için 2 tane ram almam gerek.
     hangi marka almalıyız. 2+2 yapmayı dusunuyorum,4+4 yapabılırmıyım…
    tesekkurler…

    • 2+2 yapabilirsiniz, hatta 4+4 yaparsanız “tadından yenmez” bile diyebilirim 🙂 

      Bu konuda teknik servis size en doğru bilgiyi verecektir. Mac’inize uygun RAM’ler muhtemelen ellerinde olacağı için aslında 15-20 dakikada Mac’inizi teslim bile alabilirsiniz.

      En azından benim bu şekilde olmuştu 🙂

  6. göktuğ bey merhaba , şu an 10.6.8’i türkçe kullanıyorum , lion yüklediğim zaman bilkom’un sitesindeki son türkçe versiyonu yüklesem lion’u türkçe kullanabilirmiyim ?

  7. Goktug Merhaba,

    Macbook Pro’ya Bootcamp ile Windows yukledim. Simdi Mac OS X Lion yuklemesi yaparsam bu Bootcampli Windows da gider mi? Yoksa yedek alsam bunu da yedekler mi?

    Tesekkurler

    • Normal şartlar altında Lion yükseltmesi sonrasında bir problemle karşılaşmamanız gerekiyor.   Ancak hep söylediğim gibi, her zaman yedekli çalışmak çok önemli. Hiçbir şey yapmasak dahi ertesi sabah diskimizi bozulmuş olarak bulabiliriz. 🙂 

  8. snow kurulu mac book’a lion yüklemek mümkün mü? malum lion da appstore yok, usb ye yazılan kurulum diskiyle kurabilir minim lion’ı macbook a?

  9. Merhaba Goktug…

    Imac`ime Lion yukledim, ancak uyumlu uygulamalar listenize bakmayi ihmal ettigimden devamli kullandigim Quicken 2006 uygulamasinin PowerPC uygulamasi desteklenmedigi icin artik kullanamayacagim mesajı alıyorum..
    Acil olarak Lion dan kurtulmam eski Leopardima dönmem gerek ne yapmaliyim.. Aksi gibi yedegimde yok.. Yardimci olursaniz seviirim.

  10. Merhab Göktuğ Bey,
    Bugün Mac OS X Lion’ı satın aldım. Yükleme yaparken hata verdi. Repair yapmam gerektiğini söyledi. Disk Utility’den repair yapmaya çalıştığımda yine hata verdi. Snow Leopard DVD’sini istiyor ama yurtdışında olduğum için DVD yanımda yok. Ne yapabilirim? Lion’u boşuna almış oluyorum bu durumda. 

    • Lion’ı istediğiniz zaman yükleyebilirsiniz. Bir kere ödeme yaptıktan sonra ne zaman ya da ne kadar kere yeniden yükleme yaptığınızın önemi kalmıyor…

      Aldığınız hataları paylaşabilir misiniz? Daha iyi yardımcı olmaya çalışabilirim…

  11. merhaba liona geçmek istiyorum fakat bootcamp de windows kurulu ve muhasebe programı kullanıyorum bır olumsuzluk olurmu bilmiyorum bu endişeden dolayı hala leopard kullanıyorum bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim 

    • Normalde problem olmaması gerekiyor. Ancak elbette nasıl bir durum olabilir, net bir şey söylemek her zaman zor 🙂 Bu yüzden bırakın BootCamp’i, Lion’da bile güncelleme yaparken  her zaman yedek almayı öneriyorum. 🙂

      Tavsiyem, tam bir yedek aldıktan sonra güncelleme yapmayı deneyebilirsiniz. Bu arada yazmamışsınız, ancak sormak istedim, Windows’un hangi sürümünü kullanıyorsunuz?

  12. merhaba,

    benim macbook pro’mda leopard yuklu, 2009da almistim.. simdi lion a gecmek istiyorum ama, leopard snow u once satin almam gerektigi soylendi.. leopard snow a para vermek zorunda miyim? nicin bu kadar dolayli olmak zrunda bu yol? 

  13. arkadaşlar java ile kodlama yapabilmek için mac bilgisayarıma JDeveloper un dmg dosyasını indirdim ancak başlatmak istedigimde bana  power pc uygulamalari artik desteklenmedigi icin JDeveloper uygulamasını açamazsınız uyarısı geliyor çaresi varmıdır?yardımcı olabilirseniz sevinirim 

    • Lion’da PowerPC uygulamaları artık desteklenmiyor. JDeveloper adlı uygulamanın yeni sürümü varsa bunu kullanmalısınız. Ancak bahsettiğiniz uygulamayı bilemediğim için yorum yapamıyorum ne yazık ki…

  14. MacBook Pro 13″ Lion Late 2011 .kullanıyorum. 2007 MiniMac’ten sonra ilk notebook denemem olduğu için satın aldığım yerde sistemi İngilizce kurdurdum. Dil sorunum yok. Ayrıca, biliyorsunuz, bir sorunla karşılaşınca İngilizce forumlarda daha fazla kaynak bilgilere ulaşılabiliyor. Türkçe windows işletim sistemlerinden çok çektim.

    Şimdi, Mountain Lion’a geçersem otomatik olarak Türkçe yüklenir diye endişeleniyorum.

    Mac’in Apple Store üzerinden yapılan apps yüklemelerinde kötü bir özellik var. Hep Türkçe yükleme yapıyor. Apple Store sayfası sağ alttaki bayrağı UK veya USA’ye değiştirdiğimde işlem yapamaıyorum ve “This Apple ID can only be used in the Turkish App Store. Click OK to go to that Store.” mesajı çıkıyor.

    • Merhabalar,
      Mac’te istediğiniz zaman işletim sisteminin dilini değiştirebilirsiniz. Mac’in desteklediği diller arasında geçiş yapmak için sistemi yeniden yüklemenize gerek yok 🙂 Detaylı bilgi için şuraya göz atabilirsiniz. http://www.sihirlielma.com/2011/07/25/turkce-mac-cevirmek-lion-aylin/

      App Store konusunda ise, Apple sadece kredi kartınızın geçerli olduğu ülkede Store’u kullanmamıza izin veriyor. Farklı ülkenin Store’u için Apple Kimliği alabiliyoruz, ancak ücretli uygulamaları indirmek için kredi kartı onayı istendiği için problem çıkıyor.

  15. Merhabalar,Mac’te App Storeden bir şey yüklenirken(büyük bir şey 6 gb kadar) Eğer Mac’i Kapatınca Açınca indirme devam edermi Şimdiden Teşekkürler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz