Ana Sayfa Haberler Mac OS X Lion, Mac App Store’da !

Mac OS X Lion, Mac App Store’da !

53

Sonunda beklenen gün geldi ve Mac OS X ailesinin son ferdi de aramıza katıldı… Mac OS X Lion, Mac App Store’da ! 🙂

Sihirli elma mac os x lion banner

Lion’a Mac App Store’dan erişmek ve indirmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

Sihirli elma mac os x lion 2

Daha önce de paylaştığım gibi, Lion sadece Mac App Store üzerinden indirilebiliyor. Bu sebeple başka bir yerden indirmenizi asla önermiyorum.

Sihirli elma mac os x lion 1

Lion’a geçmeden önce hatırlatmak istediğim birkaç nokta var:

  • Mutlaka bir kez daha yedek alın.
  • Her yeni işletim sisteminde olduğu gibi Lion’a geçmek için acele etmeMEnizi öneriyorum. Ufak hatalar (bug) çıkabilir. Önemli işlerinizi yaptığınız bir Mac’i Lion’a geçirmeyi düşünüyorsanız, en azından birkaç gün beklemekte fayda var.
  • Geçiş yapmadan önce bazı hazırlıklar yapmak iyi olabilir. Bu hazırlıkları yapmak için “Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar” adlı yazıma göz atabilirsiniz.
  • Ve son olarak, yedek almanızın faydalı olacağını hatırlatmış mıydım? 🙂

Lion’a geçiş için detaylı bir yazıyı kısa süre sonra paylaşacağım. Sihirli Elma’yı takip etmeye devam edin lütfen 🙂

Lion’ı indirirken anketimize katılarak tercihinizi bildirebilirseniz çok memnun olacağız 🙂 Lion’da Türkçe desteği geldikten sonra siz sisteminizi hangi dilde kullanmayı düşünüyorsunuz? Alıştığınız dili mi, yoksa Türkçe’yi mi?

[polldaddy poll=”5144115″]


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


53 Yorumlar

  1. sonunda çıktı, indiriyorum ben
    duyduğum kadarıyla bir hafta kadar önce dağıtılan sürümmüş app store daki, yakın zamanda bir kaç güncellemeyle oluşabilecek sorunların üstesinden geleceklerini düşünüyorum
    belki 3. parti uygulamalar ile uyum sorunu yaşanabilir, office i etkin kullananlar bence yorumları okumadan kurmasınlar

  2. Bende indiriyorum ama sanırım kurma işi için biraz bekleyeceğim . Office uyumsuzmuş roaringapps sitesine göre . Daha önce temiz kurulumdan bahsetmiştiniz bunu nasıl yapabilirim ? Bir de office’i bir arkadaşım kurmuştu bana yeniden kurmam gerekir mi yoksa otomatik olarak çalıştığı kadar çalışır mı lion’da ? Son olarak da iphoto-imovie gibi programlar bilgisayar bana verildiğinde vardı bunlar yine lion ile ücretsiz gelecek mi (2011’i yada 2009 mu ? ) Mac’de yeniyim kusura bakmayın şimdidden teşekkürler

    • Merhabalar,

      Update yaparsanız hiçbir şeyi yeniden kurmanız gerekmeyecektir. Ancak yine de yazıda da söylediğim gibi birkaç gün beklemenizi tavsiye ederim 🙂

      Selamlar.

      • Teşekkür ederim . Daha önce hiç yazılım yükseltmediğim için karşıma nasıl seçenekler çıkacak bilmiyorum. Update yapıp hiçbirşeyi yeniden kurmama gerek kalmayacak şekliyle yüklemem için hangi seçeneği seçmem lazım =) Office benden lisans isterse yandım çünkü arkadaşım kurmuştu bir daha da isteyemem . Bu konu içinde tecrübelerinizden faydalanabilirmiyim 🙂 Tavsiyeniz üzerine 1-2 gün bekleyeceğim şu an time machine yazınızı takip ederek yedek alıyorum onun için de ayrıca teşekkürler çok faydalı …

  3. Lion’u türkçe yüklemenin ne gibi dezavantajları olabilir ? Diğer uygulamalarla entegre çalışır mı ? Türkçe yamalar gibi yarı ingilizce yarı türkçe sorunları ortaya çıkabilir mi ?

    • lionu indirdiğiniz zaman dock üzerinde sağ tuşla tıklayıp show in finder yapın
      applications içinde görünecektir, yine sağ tuşla show package content i seçin. açılan pencerede .dmg uzantılı dosyayı arayın(karşımda olmadığı için emin konuşamıyorum) zaten boyutu 3.40gb civarı olan dosya kendisi:)
      daha sonra disk utility i açın, burdan devamını zaten Göktuğ beyin daha önce usb den kurulum içerikli makalesinden okuyarak yapabilirsiniz

  4. Benim birşey ögrenmem gerekiyor. Yazlıktayım internet sıkıntım var iphoneumu modem yapıyorum ama bütün pakedi lion indirerek bitrmek istemiyorum tabi. Macbooku alıp wifi olan bi cafeye oturcam ama tek seferde bitmez heralde download. Kaldığı yerden devam etme olayı var mı acaba?

  5. Ben bugün dayanamayıp kurdum ve birkaç saattir kullanıyorum . 2 şey benim düzenimi bozdu onun dışında gerçekten çok iyi . mesela pil sürem arttı , makine hızlandı vs… Rahatsız edenlerden ilki web sayfalarında gezinirken 2 parmakla aşağı yaptığımız zaman sayfa da aşağıya giderdi , lion da ise bunun tam tersi (ama alışıcam) , 2.si ise eden 4 parmakla sağ yapınca açık programların hepsini görüp cmd+q yapıp kapatıyordum. Şimdi bunu yaptığını zanneden mission control diye bir program var ama bi işe yaradığı yok programlar cayır cayır çalışıyor arkada ! Bunun dışında itunes son versiyon ve türkçe ! İphonu camdan fırlatacaktım bugün, ki kurtuldum artık 🙂 bunların dışında başparmak + 3 parmakla bir hareket yapıyosunuz masaüstünü gösteriyor bu iyi oldu. Mail programı türkçe ve mükemmel. Safari hafiflemiş şıkır şıkır çalışıyor.Office şu an sıkıntılı ama güncellemesi gelecektir . Finder’ı beğenmedim renksizleştirmişler.Launchpad hoşuma gitti kullanışlı bana göre.Hepsini boşverin “TÜRKÇE” ya daha ötesi var mı 🙂 Bir de 2 parmak zoom olayı çok güzel olmuş , bir de bir de 🙂 3 parmakla web sayfalarında metin seçip bunu çeşitli şekillerde kullanabiliyosunuz , tam ekran olayı ise gerçekten oh be dedirtecek cinsten şimdilik bu kadar herkese tavsiye ederim 

    • ayarlar altında trackpad var, orada gezinme seçeneğini değiştirebilirsiniz
      ayrıca aynı menüde eskisinden daha detaylı şekilde trackpad i kullanmak için gerekli özelleştirmeleri yapabilirsiniz

  6. Macbook white Intel Core 2 Duo 2.4 Ghz ve 2 GB RAM olan bir bilgisayarım var. OS Lion’u bu bilgisayara kurup deneyen kimse var mı? Hız performans nasıl?

    • Intel Core 2 Duo 2.0 GHz ve 4 GB RAM’li MacBook’umla çok çok rahat kullanıyorum.

      Siz de muhtemelen sorun yaşamazsınız, ancak yine de RAM’inizi 4 GB’a yükseltirseniz daha  iyi olacaktır.

  7. Ben şu anda kullanıyorum 10.7 hiçbir sorun çıkmadan upgrade oldu.14.000 mailim duruyor ve gayet iyi çalışıyor.Office 2008 ve 2011 yüklü ve ikiside sorunsuz çalışıyor.sadece trackpad işine alışamadım…)))

  8. Slm. Benim merak ettigim bir konu var. Paylasmak istedim. Lion’u leoparda nasil kuracagim. Snow leopardim olmadigi icin appstore bende yok malesef.

  9. Merhaba benimde bir sorum olcak.
    Lion işletim sistemini yükledigimizde elimizde bir data dosyası olarak bulundurramıyoruz sanırım. yani mac e format atmak istedigimizde direk lion işletim sistemi üzerinden bir yükleme yapamıyoruz sanırım . windows işletim sistemlerinde yukseltme  paketleri kullanıldıgında yeni işletim sistemi gercek performansını sergileyemiyordu mac içinde aynısı gecerlimi ve app store dan satın aldıgımızda format atıp tekrar yukleme yapacagımızda nasıl bir yol izlememiz gerekcek.

  10. Bende macimi 6 haziran sonrasi almistim. Ücretsiz indirmeyi başardim su anda inmeye devam ediyor. Bu durumdaki arkadaslar icin link veriyorum
    http://www.apple.com/uk/macosx/uptodate/

    Yöneltmeleri Takiben gerekli bilgileri (alım tarihi,yeri,seri nosu vb) giriyoruz. Ücret kredi kartimizdan 0 tl olarak tahsil ediyor. Bu asamada kayitli kredi kartimizin guvenlik kodunu istiyor. Tahsikat sonrasi bize mail ile (yarim saat sonra geldi) Bir kod gonderiliyor. Son islemi yaptigimiz sayfada verilen linkle kodu gereken yere giriyoruz apple id sifremizide girip indirme islemini baslatiyoruz.
    Bu konuyka ilgili, ilk link disinda hicbir bilgiye ulasamadigim icin paylasmak istedim.

  11. Bende macimi 6 haziran sonrasi almistim. Ücretsiz indirmeyi başardim su anda inmeye devam ediyor. Bu durumdaki arkadaslar icin link veriyorum http://www.apple.com/uk/macosx/uptodate/Yöneltmeleri Takiben gerekli bilgileri (alım tarihi,yeri,seri nosu vb) giriyoruz. Ücret kredi kartimizdan 0 tl olarak tahsil ediyor. Bu asamada kayitli kredi kartimizin guvenlik kodunu istiyor. Tahsikat sonrasi bize mail ile (yarim saat sonra geldi) Bir kod gonderiliyor. Son islemi yaptigimiz sayfada verilen linkle kodu gereken yere giriyoruz apple id sifremizide girip indirme islemini baslatiyoruz. Bu konuyka ilgili, ilk link disinda hicbir bilgiye ulasamadigim icin paylasmak istedim. 

  12. Olmadi, indiremedim. 2.6GB indirdikten sonra ‘2.6GB of 3.74GB – Less than a minute remaining’ yazdi ve daha fazla ilerlemedi. Ne yaptiysam care olmadi. Baska ucretsiz uygulama indirdim deneme amaciyla ama Lion indirilmeye devam etmedi. En son cancel download dedim. Bir sure sonra tekrar deneyecem. Bu sorunu benden baska yasayan oldu mu? Sorunu halleden varsa yol gostersin lutfen. Tesekkurler..

  13. Merhaba Goktug Bey
    Bende Lion u kurdum ve kullaniyorum. Mac kullanimindada yeniyim, sorum sudur: Mac te program yada dosya silmek icin o programi tutup cop kutusuna surukleyip birakin deniliyor. Ancak bu sekilde yapildiginda programa ait bazi tanimlama dosyalari vs uzantilari hala bazi klasorlerde silinmemis olarak kaliyormus. Onlarida silmek icin AppCleaner gibi bir program kullanin deniliyor. Fakat bu durum X Lionda degismis olabilirmi? Cunku bu sitede daha once Lion ile gelen yenilikler yazisini okudugumda silme islemininde daha etkili oldugunu, Lionun dosyayi yada programi tum uzantilari ile birlikte silme yapabildigi yazilmisti. Simdi Lion kullanicilarinin Mac te program silmek icin ne yapmasi gerekiyor Cop kutusuna surukle birak yapmak yeterlimi, yoksa baska bir yolu mu var, yada AppCleaner gibi programlar indirip kurmamiza gerek varmi? Cok tesekkurler simdiden.

    • Kadir Bey Merhabalar,

      Uygulamaları sürükleyip çöp kutusuna bırakmanız yeterlidir. Diğer uygulamalar biraz daha kapsamlı bir temizlik yapıyorlar, ancak kullanmanızı gerektirecek kadar bir fayda sağladığını söyleyemem.

  14. Kendi AppStore hesabımla aldığım lion indirme hakkımı kaç bilgisayarda kullanabiliyorum bir kısıtlama varmı acaba ?

  15. Merhaba bir satin alma islemi ile 5 ayri macbook a lion yukleyebiliyoruz diye okumustum bir yerde dogrumudur acaba ? Arkadaslara bir tane alalim oyle ise ayri ayri para vermeye gerek yok. Bir de nasil oluyor o 5 ayri kisiye yukleme islemi acaba bilginiz varmi?

    • Mac App Store’daki hesabınızı kullanarak evinizdeki tüm Mac’lere yükleyebilirsiniz. Apple bu konuda Mac App Store’a 5 adet diye bir sınırlama getirmiş değil.

      Bu sınır iOS cihazları için olan App Store’da geçerli.

  16. Herhangi bir dosya için bilgi almak istediğimde cmd+i yapıyorum ancak sanırım lion’da bu kısayol iptal olmuş ! Lion kullananlar bunu deneyebilirlermi acaba ? Eğer sizlerde çalışıyorsa bende neden çalışmıyor ! Bunun dışında microsoft office 2011 kullanıyorum bi sorun yok

  17. macBook Pro’ya lion yükledim. ve beğendiğimi söylemeliyim.
    sistem tercihlerinde klavye aydınlatmasının otomatik olarak yanmasını lion’da iptal edemiyorum.
    klavye bölümündeki konuyla ilgili kutucuğun işaretini kaldırsam da yine klavye sürekli yanıyor.
    başka bir yolu var mıdır acaba.
    teşekkürler..

  18. merhaba.. bende mabcook pro ya bugün yükledim fakat intertene bağlanmada sorun yaşıyorum.. eskiden bağlanan modeme bağlanmayı hata veriyor. benzer problem yaşayan var mı?? bir de şunu sormak istiyorum: bu program istenilirse sistemden kaldırılabiliyor mu? yoksa iphone güncellemelerinde olduğu gibi eskiye dönüş imkanı vermiyor mu?
    teşekkürler…

    • Lion bir işletim sistemi olduğu için kaldırmanız mümkün değil. Mac’inizi en baştan kurmak isterseniz Snow Leopard yükleyebilirsiniz. Ancak sorununun kaynağının Lion değil, internete bağlandığınız modem olma ihtimali yüksek gibi görünüyor. Şifreyi doğru yazdığınızdan ya da değiştirmediğinizden emin misiniz?

  19. Selam. Lionu ilk çıktığında App storeden indirmiştim. Ama daha sonraki güncellemelerden sonra lion uygulamalardan kalkmıştı. Sorum şu ki yedek almak için kurulum dmg si yani. Tekrar kurmak için. App storede yükle yazıyor sadece. Fiyatı yazmıyor. Tekrar indirsem yine ödeme yapmak zorundamıyım yoksa önceki verdiğim fiyat hala geçerli yine indirebilirmiyim. Hiç bir ödeme yapmadan

    • Güvenle yükleyebilirsiniz. Zaten satın almış olduğunuz ya da daha önce ücretsiz yüklediğimiz uygulamalarda artık fiyat yazmıyor, butonun adı “Yükle” olarak değişiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz