Ana Sayfa İpuçları Lion için Yükleme Diski Yaratalım

Lion için Yükleme Diski Yaratalım

79

Bu ayın başında Snow Leopard için bir yükleme diskini nasıl yapacağımızı paylaşmış, bir çok olumlu geri bildirim almıştık. Bu yazımızda da aynı işlemi bu sefer 2 gün önce çıkan Lion için nasıl yapacağımızı paylaşacağız. Böylece temiz kurulum yapmak isteyen okuyucularımız da, buradaki yöntemle hazırladıkları USB bellek sayesinde temiz kurulum yapabilecekler.

Sihirli elma lion yukleme diski

Ne gerekiyor?

Lion yükleme diski yaratabilmek için bize gerekenler şunlar:

  • En az 8 GB’lık bir flash bellek
  • Satın alınarak indirilmiş bir “Install Mac OS X Lion” uygulaması
  • Mac OS X 10.6.6 ve üzeri işletim sistemi (Mac App Store için)

Önemli Not: Dikkat etmemiz gereken en önemli şey, Lion’ı yüklemeden önce bu işlemi yapmamız gerektiği. Aksi halde Lion’ın yüklendiği DMG dosyasına erişimimiz kalmıyor. Bu yüzden, bu işlemi yapmadan önce hala Snow Leopard kullanıyor olmamız gerekiyor.

GÜNCELLEME: Eğer Lion kurulumunu yaptıysak da, yine bu DMG dosyasına erişebiliyoruz. Mac App Store’u açtıktan sonra, Alt / Option tuşuna basılı tutarak “Purchased” sekmesine tıkladığımızda, artık OS X Lion’ın yanında “Install” butonunu görüyor olacağız. 🙂

Yapacağımız işlem temelde Snow Leopard için yaptığımızla aynı. Ancak bu sefer Snow Leopard DVD’si değil, Lion’ın yüklenmesi için gereken DMG dosyasını kullanacağız.

Mac OS X Lion 10 7 Installer Icon

Mac OS X Lion Yükleme DMG’si

Bu dosyaya erişmek için öncelikle Mac App Store’u açıyoruz ve Lion’ı satın alıp indirmek için tıklıyoruz.

Sihirli elma lion download

İndirme işlemi tamamlandıktan sonra Lion’ı yükleme işlemine başlamıyoruz. Bunun yerine, yükleme işlemini iptal ediyoruz.

Applications klasörünün altındaki “Install Mac OS X Lion” uygulamasını buluyoruz, ve sağ tıklayarak “Show Package Contents”i seçiyoruz.

Lion installer 2a

Açılan pencerede “Contents” klasörü altındaki “SharedSupport” klasörünü açıyoruz. Bu klasör içerisinde bulunan “InstallESD.dmg” adlı dosya aradığımız dosyanın ta kendisi! Bu dosyayı kolay erişimimiz için masaüstüne kopyalıyoruz.

Lion installer 3a

Buradan sonraki işlem Snow Leopard için olanla tamamen aynı. Ancak kolaylık olması açısından bu işlemleri aşağıda bulabilirsiniz.

USB Belleğin Hazırlanması

1. USB diski Mac’imize takıyoruz.

2. Disk Utility uygulamasını çalıştırıyoruz. (/Applications/Utilities klasörü içerisinde)

3. Disk Utility penceresinin sol tarafından, USB belleğimizi seçiyoruz. (Belleğin kendisini seçmeye dikkat ediyoruz, bir alt satırındaki ismi değil.)

Sihirli elma snow leopard install disk usb 2

4. Partition sekmesini seçiyoruz ve Options butonuna tıklıyoruz.

5. Karşımıza çıkan pencerede GUID Partition Table’ı seçiyoruz ve OK butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma snow leopard install disk usb 3Yeni bölümün ayarlarını şöyle yapıyoruz:

6. “Volume Scheme” bölümünden “1 Partition”ı seçiyoruz.

7. USB belleğimize anlamlı bir isim veriyoruz, örneğin: “Mac OS X 10.7”, “Mac OS X Install Disk”

8. Format kısmında ise “Mac OS X Extended (Journaled)”ı seçiyoruz.

9. Apply butonuna tıklıyoruz.

Önemli: Bu aşamada USB belleğimizin içerisindeki tüm bilgiler siliniyor!

Sihirli elma snow leopard install disk usb 4

Lion Yükleme Bilgilerini USB Belleğe Kopyalamak

USB belleğimizi uygun bir şekilde biçimlendirdikten sonra, şimdi de Lion’ı yüklemek için gereken bilgilerin kopyalanması gerekiyor. Bunun için şu adımları izliyoruz:

10. Disk Utility’den Restore sekmesini seçiyoruz.

11. Bu sekmede 2 önemli alan mevcut: Source (Kaynak) ve Destination (Hedef).

  • Source (Kaynak), bilgilerin okunacağı diski işaret ediyor olmalı.
  • Destination (Hedef), ise bilgilerin yazılacağı diski işaret ediyor olmalı.

12. Masaüstünden, Lion yükleme DMG’mizi tutup Source kısmına sürükleyip bırakıyoruz.

13. Sol tarafta yer alan, biraz önce isim verdiğimiz diskimizi tutup Destination kısmına sürükleyip bırakıyoruz.

14. “Erase Destination” kutucuğunu işaretliyoruz.

15. Restore butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma snow leopard install disk usb 6

Lion yükleme DMG’sindeki bilgiler, USB belleğimizin içerisinde kopyalanmaya başlıyor. Bu işlem sistemimize göre değişmekle birlikte 15-45 dakika arasında sürebilir. Bu sebeple bir çay/kahve molası verebiliriz 🙂

Sihirli elma iPad one year Turkey

NOT: Dikkatli kullanıcılar fark edecektir, bu resim, iPad 2’nin lansmanındaki bir videodan alındı 🙂

İşlem bittikten sonra Disk Utility uygulamasını kapatabilir ve USB belleğimizi güvenli olarak çıkartabiliriz.

Çalışıyor mu? Test edelim

USB belleğimizin beklediğimiz gibi çalışıp çalışmadığını görebilmek için mutlaka test etmeliyiz. Test etmek için;

1. Öncelikle Mac’imizi kapatıyoruz.

2. Hazırlamış olduğumuz USB belleğimizi Mac’imize takıyoruz.

3. Alt (Option) tuşuna basılı tutarak Mac’imizi açıyoruz.

4. Ekranda gri ikonlar görene kadar alt (option) tuşunu basılı tutuyoruz. Bu ikonlar, Mac’imiz açılırken kullanılabilecek bölümleri gösteriyor. Hazırladığımız USB belleğin ismini burada görebiliyor olmamız gerekiyor.

Sihirli elma snow leopard install disk usb boot 1

5. Bu diski seçiyor ve altındaki oka tıklıyoruz.

Sihirli elma snow leopard install disk usb boot 2

6. Böylece Mac’imizi hazırlamış olduğumuz disk ile açıyoruz ve yükleme işlemini artık bu disk ile yapabiliyor, hatta bu şekilde temiz bir kurulum (clean install) da gerçekleştirebiliyoruz.



Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


79 Yorumlar

  1. temiz kurulum dediğiniz şey için format da gerekiyor galiba doğru mu? yani format atmasak bu şekil yüklemekle normal yükleme arasında fark yok? böyle yaparak heralde Macimizle gelen CD gibi acil durumlara karşı elimizde yükleme diski bulunmuş oluyor 8 gblık bir flaş diski bu işe ayırmış oluyoruz:) peki böyle bir yükleme diskini DVDye çekerek yaratabiliyor muyuz?

    • Doğrudur, temiz bir kurulum derken format atılıp her şeyin sıfırdan kurulmasını kastediyorum. 

      Ben yükseltme yaptım, temiz kurulum yapmadım, ancak bir sıkıntı yaşamıyorum. Dolayısıyla yükseltme yapmakta bir sakınca yok diyebilirim.

      Elinizde DMG dosyasının sığacağı kadar büyük bir DVD varsa yapabilirsiniz elbette 🙂

  2. Benim şöyle bir sorum olacak. Yükleme diski oluşturmadan liona update ettiğimde dediğiniz gibi böylece artık elimde dmg dosyası olmayacaktır. Ancak app store’dan indirdiğime göre, her zaman indirip bu dmg dosyasını elde etmem mümkün değil mi? Çünkü bildiğim kadarıyla app store’dan bir kere para ödeyip aldık mı aynı kullanıcı adı ve şifreyle daha sonra tekrar para ödemeden indirebilmek mümkün sanırım. Bu durumda ileride istersem yani lion yüklüyken bile dmg dosyasını bu şekilde elde edip, yükleme diski oluşturup, yeni bir temiz yükleme yapabilirim değil mi?

    • Koray Bey Merhabalar,

      Yürüttüğünüz mantık pek çok uygulama için doğru, ancak Lion için geçerli değil ne yazık ki. Lion bir kere yüklendikten sonra, App Store’da hep “Installed” olarak görünüyor. Bu sebeple yeniden indiremiyoruz.

  3. Goktug bey ben bir cok kez denememe ragmen temiz kurulum icin disk olusturamadim. Son anlarina geldiginde problem olusuyor.

    Torrent’ten indirdigim kurulum dosyalarinda da ayni sey sozkonusu.

    Acaba diyorum bir adet kurulum DVDsi yapip bana kargolamaniz mumkun mu (:

  4. Ben de temiz kurulum icin Lion USB disk hazırladım, sistemde SL vardı
    alt tusu ile baslattım maci kuruluma gecti ama disk utilitys aktif
    deildi hatta hic cıkmadı ki format atayım. SL üzerine kurdu, sistem
    basladığında lion ile acıldı ama ayarlarım ve programlarım duruyordu.
    Format atarak kurmak mümkün değil mi?

    • Lion’a geçtiğiniz için artık daha kapsamlı araşlara sahipsiniz 🙂 

      Mac’inizi alt/option tuşuna basılı tutarak açabilir, Disk Utility’e buradan erişebilirsiniz. Şu yazımıza göz atmanız faydalı olabilir: Lion ile Mac’imizi Nasıl Kurtarabiliriz?

  5. Yeni macbook pro aldım. Şu anda çok memnun olduğumu söyleyebilirim. Makineyi aldığımda lion       
    yüklü olarak geldi. Paket içeriğinden recovery dvd leri çıkmadı. Sanırım ayrı olarak usb içine gömülmüş şekilde satın alabiliyoruz. Sizin bu anlattığınız yöntemi gördüm deneyeyim dedim. Fakat app store a girdiğimde lion üzerinde installed diyor. Purchased tıkladığımda orada lion a ait herhangi birşey görünmüyor. İndirme konusunda yardımcı olursanız diğer işlemleri yapabilirim.

    • Mac’inizle birlikte mutlaka bir sistem diski ya da DVD’si veriliyor olmalı. Bunlardan hiç biri yoksa mutlaka bir problem vardır. Nereden satın almıştınız Mac’inizi?

      App Store’dan Lion yükleme dosyalarını yeniden yüklemek içinse yazıda belirttiğimiz gibi, Mac App Store’u açtıktan sonra, Alt / Option tuşuna basılı tutarak “Purchased” sekmesine tıkladığımızda, artık OS X Lion’ın yanında “Install” butonunu görüyor olacağız. 🙂

      • Aynı konuda bende birşey yazmıştım fakat daha sonra birşey farkettim. Mac i yeniden başlatırken option tuşuna basarsak recovery diye bir disk görünüyor. Acaba bu yüzden mi gerek duymadılar dvd veya usb disk vermeye. Çünkü benim kutuda da hiçbirşey çıkmadı.

          • Merhaba,
            Ben Lion’u yukarida yazildigi gibi tekrar dowload ederken internetim kesldigi icin download yarim kaldi. Daha sonra macbook acilip kapandiktan sonra, yukarida yazan islemleri tekrar yapmayi denedim. Ancak Alt/Option basili iken Purchases’a bastigimda artik Lion’u hic goremiyorum. Tamamen kayboldu.
            Simdi ne yapabilirim.
            Tesekkurler

          • Erdinç Bey Merhabalar,

            Bu durumda Lion’ı yeniden indirmek için App Store’dan Lion diye aratıp indirmeyi deneyebilirsiniz. Bu şekilde, zaten daha önce satın aldığınız için, yeniden ücret ödemezsiniz.

          • ben yeni bir imac satın aldım ve üzerinde lion ile geldi, acak yanında kurulum dvd si yoktu. şimdi benim bir lionum yokmu ve anlatıldığı gibi satın alıp disk mi  oluşturmam gerekiyor… yoksa başka bir şekilde diskimi oluşturabilirmiyim… teşekkürler…

          • bende lionu indirdim yükledm fakat windowsu artık görümüyor win7 silindimi şimdi?

          • Goktug bey merhabalar,
            Purchases kisminda lion vardi yanlislikla lion uzerine geldigim zaman install yaninda x isaretine tikladim ve listeden kayboldu. Listede tekrar gorunmesini nasil saglayabilirim. Lion icin yukleme diski yapmak istiyorum fakat listede gorunmedigi icin hicbir sey yapamiyorum. Lion diye arattigimda install cikiyor tikliniyorum ama bilgisayarima indiremiyor.

          • Mac App Store’u açtıktan sonra sağ taraftaki listeden Account’u seçin. Şifrenizi girin, karşınıza gelen ekranda “iTunes in the Cloud” başlığı altındaki “View Hidden Purchases”a tıklayın.  Buradan “Unhide” butonuna tıklayarak yüklediğiniz uygulamayı yeniden listenizde görebilirsiniz.

  6. soyle birsey yapsam goktug bey mac air icin 3 gb lion diskini olustursam sonra mac’e temiz bir kurulum icin silsem 3gb disk ile yuklemeyi gerceklestirebilirmiyim sistem icin butun dosyalar 3gb diskte olucakmidir?

  7. slm .macbook air ile yerleşik verilen apple usb belleklerini fat32 veya temizleyip kullanmamız mümkünmü ..çünkü disk utility den bu işlemi yapamadım apple usb belleği sıfırlayamadım 

  8. göktuğ bey iyi günler, aldığım macbook pro üzerinde lion kurulu vaziyette geldi. hatta tuş takımında lanchpad ve mission control tuşları eklenmiş olarak. ben lion u app store dan satın almadığım için bahsettiğiniz dmg dosyalarını bulamıyorum veya purchased içinde de zaten lion gözükmüyor. Ben bir başlangıç diskini nasıl oluşturabilirim. Bu konuda yardımcı olursanız çok sevinirim.

    • Evet bu soruna hiç cevap gelmemiş ve şuan aynı durumu yaşıyorum. Lion kurulu olduğu için satın alamıyorum. Satın almamış olduğum için Purchases’da da yok 🙂

  9. Merhaba. Benim macbookpro’m lion’lu olarak geldi. Dolayısıyla MAC RECOVERY olarak harddisk bölümü mevcut. Option tuşuna basılı tutarak gelen ekrandan o bölmeyi seçip başlatırsam format atmış olacak mıyım? 

  10. Buğra bey Selamlar,
    Anlattığınız yöntemle 8 GB lık Flash belleğimde İnstall disk oluşturdum şimdi Macbook pro’ya (mid.2010) sıfır bir Hard Disk takıp oluşturduğum USB Flash belleğim ile kurulum yapbilirmiyim? yoksa önce Diskten Snow Leopard kurup güncellemelri yapıp üstüne mi kurmam gerekecek?..
    ilginiz için şimdiden çok teşekkür ederim 🙂

      • Yanıtınız için çok Teşekkür ederim, dün gece ben de cevabınızı beklemeden sıfır bir harddiske sıfır bir LİON kurdum burada anlattığınız USB FLASH Disk yöntemi ile sorunsuz bir şekilde 🙂
        Bilgileriniz ve verdiğiniz Destek için gerçekten çok teşekkür ederim Sihirli Elma sayesinde hergün yeni bilgilerle Donanıyorum :))

  11. Üstadım Her şey için teşekkür ederim. Bu kadar zahmaete katlanıp bizim gibe acemilere Mac öğretiyorsunuz. Ben Lion ı yükledim kullanıyorum fakat Makinamı formatlayıp sıfırdan lion yüklemek istiyorum. Lion ı App store dan indirdim. Dmg si mevcut  harici harddiskimde yedekli idi. Blogunuzdaki yazıları uzun uzun okudum. Sonunda Dmg yi tekrar dan direct çalıştırdım. Bakalım nolacak şimdi çökerse … size başvuracaam haberiniz ola…

  12. Ustad ben app store dan indirdim lionu ama dmg mevcut degil simdi indirmek istiyorum dediklerinizi harfiyen yaptim alt tusuna basip ardindan purcashed i tikladim bende yuklenmis gozukmuyor bunun nedeni nedir. baska turlu bir alternatifi varmi bunun. yardimci olursan sevinirim bu ara kart ektresine baktim para falan odenmis 

    • Şu anda sisteminizde Lion yüklü durumda mı? Eğer değilse, Applications klasörü içerisinde Lion Install Disk (Lion Yükleme Diski) diye bir uygulama görebilirsiniz. Buna sağ tıklayıp “Show Package Contents”i seçerek içerisinden bu DMG dosyasına ulaşabilirsiniz…

  13. Üstad hem win7 hem lion kurulu olan macpro bilgisayarım var. bilgisayarım açarken option (alt) tuşuna basılı tutuyorum ama işletim sistemleri arasında geçiş yapamıyorum. simsiyah bir ekran da kalıyor. ne yapmam lazım

  14. Merhaba Göktuğ 

    Dediklerini aynen uyguladım fakat lion yüklü geldiği için hiç bir şekilde dmg dosyasını indiremiyorum zaten app store da alt tuşuna bassamda lion görünmüyor.. nasıl çözebiliriz

      • Ben harddiski değiştirmeyi istiyorum aynı boyutta 7.200 rpm disk var elimde nasıl kurabilirim dmg dosyasına ihtiyacım var sanırım 🙂

        • Aykut Bey disk değişimi için yetkili bir servisle iletişime geçmenizi öneriyorum. En güvenlisi bu olacaktır… 🙂 Değişim sırasında işletim sisteminizi klonlayarak en kolay çözümü size sunabilirler tahminimce…

          • Yıllardır bilişim sektöründe çalışıyorum.. ve notebook tamirleri ile uğraştığımdan disk değiştirmek çok zor olmadı aksine pc lere göre daha rahat oldu.. dediğin gibi gost ile klon disk yaparak çözdüm … teşekkürler 🙂

          • Aykut Bey bende ssd takmak istiyorum ve aldığım mac pro da sizinle aynı durumdayım ghost ile yapmış olduğunuz yöntemi ayrıntılı olarak anlatabilirmisiniz ?

            Saygılar.

    • Yedekleme yapmak için harici bir disk alarak işe başlayabilirsiniz. Şuradaki yazımız yardımcı olabilir: http://www.sihirlielma.com/2011/02/20/time-machine-ile-macimizi-yedeklemek/

      Eğer gerektiğinde Mac’inizi yeniden kurmanız gerekiyorsa da Kurtarma Diski sayesinde hiç bir diske ya da DVD’ye ihtiyacınız olmadan kurulum yapabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/08/10/lion-mac-kurtarma-recovery/

      ya da http://www.sihirlielma.com/2011/11/29/lion-sifirdan-yeniden-yuklemek-hazirlik-silmek/

  15. Merhabalar. benim sorunum çok büyük. lütfen yardımcı olun.
    Lion indirdim apple store dan. ancak bilgisayar çöktü. açılışta sadece yükleme ekranı geliyor ve machintosh hasar gördğü için yükleme yapılamıyor diyor. onarmaya çalıştım.system/libary/conforces/ardagent.apps/macos/ardagent değişiklik yapıldığı için onarılamaz uyarısı geliyor.usb belleğe başlangıç diski oluşturdum sitenizdeki yönergelere bakarak. aynen yazıldığı gibi uyguladım , açılışta usb yi seçtim ancak yükleme ekranına geldiğinde hata veriyor yeniden deneyin diyor.ayrıca cmd+r yaptım açılan pencerede lion x i tekrar yükleyi seçtim. machintosh diski görünüyor ancak disk kilitli yazıyor ve yükleme yapamıyorum. tam 3 gündür bilgisayarla uğraşıyorum ve hiç bir işlem yapamıyorum.macbook kullanmaktan çok memnunken pişman olma noktasına geldim. lütfen yardım edin. şididen teşekkür ederim..

  16. Göktuğ bey bir şey merak ediyorum. Burada anlattığınız şekilde USB bellek yerine SD kart kullansak aynı şekilde kurulum yapabilir miyiz?

  17. Merhaba.
    DMG dosyasını açtığımda içerisinden çıkan .pkg uzantılı install dosyasını çift tıkladığımda text editor açılıyor. Install edemiyorum. Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olabilirmisiniz. Teşekkürler.

  18. öncelikle teşekkürler her şeyi dediğiniz gibi yaptım ancak restore ederken beklediğim zaman diliminde çay kahve yerine icetea içsek formatta sıkıntı olurmu :=)

    • Haklısınız, ancak bu yazıyı yazdığımda henüz Türkçe dil desteği yeni gelmişti. Ve bu işlemleri yapabilmek için İngilizce Mac kullanıyor olmak gerekiyordu. 🙂

      Daha kolay bir yönteme, hem de Türkçe olarak şuradan erişebilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2012/07/26/mountain-lion-yukleme-disk-usb-bellek/

  19. Göktuğ bey aynen belirtitğiniz gibi yaptım ancak restart edip alt’a basıp flash disc i çalıştırdıktan sonra agree deyip yüklenecek sürücüyü seç sekmesinde kaldı hiçbir şekilde harddisc i seçtirmemekle birlikte flash disc’in altında this loced gibi bir bilgi var ne yapmalıyım ?

  20. Goktug bey, ben mac pro ‘ma lion satın alıp upgrade etmiştim.Sonra bir halt yiyip format atayım dedim.Şimdi internet recovery açıldığında mountain lion kurulumu geliyor fakat benim apple id için lion satın almamış diyor.Snow leopard cd side vermemişlerdi satın alırken. Ben bu makinayı nası dondurecem hayata? Apple chat teki kişi ye mountain lion lisans bedelini odeyeyim sonra internetten kurulsun dedim.Yok once snow leopard cd si alacaksın dedi.Şaştım kaldım!!!!

  21. benim macbook air ım var, içinde lion yüklü, kendime bir usb installer hazırlamak istedim fakat lionu download edemiyorum, app store dada gözükmüyor, ne tavsiye edersiniz.

  22. merhabalar;
    ben işlemi yapıp restore tuşuna basınca bana kullanıcı adı şifre soruyor. ama bu apple kullanıcı adım şifrem değil. ne yapmam gerekir

  23. merhaba dediğiniz işlemleri yaptım ama verileri flash a yazdıramadı. sürekli disk meşgul gibi bi hata veriyor. rica etsem yardımcı olur musunuz ?

  24. Yosemite için de aynı sistem sadece tek yapmanız gereken yeni terminal kodu:

    sudo /Applications/Install OS X Yosemite.app/Contents/Resources/createinstallmedia –volume /Volumes/Untitled –applicationpath /Applications/Install OS X Yosemite.app –nointeraction

    dikkat etmeniz gereken şey oluşturacağınız diskin adı Untitled olmalı.

  25. Arkadaşlar kurulum için yükleme dosyasını indiremiyorum Macbook da diski sildim yedeği yok indirdiğiniz dmg dosyasını paylaşır mısınız?

  26. ARKADAŞLAR MACİNİZDE HAZIRLADINIZ USB YE BOOT EDİLMİŞ FORMATI BİR LİNKTE PAYLAŞABİLİRMİSİNİZ BNİM PC YE KURUCAM DA AMA FORMAT ÖNCE MAC DA HAZIRLANIYOMUŞ SONRA SIRADAN PC DE KURULUYORMUŞ ONUN İÇİN MAC DA HAZIRLAMAYI BAŞARMIŞ ARKADAŞLAR LTFN BİR LİNK HAZIRLAYIP VEREBİLİRMİSİNİZ

    ELİMDE BİR TON MAC OS X MAVERİCK DMG DOSYASI VAR AMA KURAMIYORUM YANİ NASIL OLUCAK ONU BİLMİYORUM 14GB LİK USB DİSK VAR ONA ATIYORUM ATILMIYORDA

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz