Ana sayfa » İpuçları » Uygulama Açılırken Yeniden Açılan Pencereler [Lion Resume]

Uygulama Açılırken Yeniden Açılan Pencereler [Lion Resume]

7
PAYLAŞ

Son zamanlarda Mac’inizi kullanırken bir farklılık hissediyor musunuz? Bazı uygulamalarımız, artık onları açtığımız zaman bazı dosyalarımızı da birlikte açıyorlar. Önizleme, Pages, TextEdit ve daha bir çok uygulama, kapatırken hangi pencereler açıksa, açılırken onları yeniden karşımıza getiriyor. Bazılarımız için bu çok faydalı bir özellik olarak görülebilirken, bazılarımız içinse pek de sevimli olmayabiliyor elbette… 🙂

Sihirli elma lion resume banner

Nasıl oluyor da oluyor?

Öncelikle bunun ne olduğuna değinmekte fayda var. Bu özellik, Lion ile hayatımıza giren bir çok yeni özellikten sadece biri: Resume.

Sihirli elma lion resume 5 1

Resume nedir?

Resume ile birlikte artık uygulamalarımız nasıl bıraktıysak, kaldığımız yerden devam edebiliyoruz. Böylece, bir proje üzerinde çalışıyorsak, uygulamalarımızın hepsini kapatmamız gerekse bile, uygulamalarımızdaki dosyalarımızı tek tek yeniden açmamıza gerek kalmıyor.

Hatta Mac’imizi bile yeniden başlatsak dahi, uygulamalarımız yine onları nasıl bıraktıklarımızı hatırlıyor, ve kaldığımız yerden devam etmemize yardımcı oluyorlar.

Sihirli elma lion resume 6

İyi güzel, ama ben bunu istemiyorum!

Yazının başında da söylediğim gibi, bu bazılarımız için güzel bir özellik olabiliyorken, bazılarımız içinse sıkıntı verici olabiliyor. Bu yüzden bu özelliği kapatmak isteyebiliyoruz. Merak etmeyin, tek bir kutucuğa tıklayarak Resume özelliğini iptal etmek mümkün… 🙂

Resume özelliğini nasıl kapatabilirim?

Sistem Tercihleri içerisinde en sol üstte bulunan “Genel” ikonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion resume 4a

En aşağıdan bir üstte bulunan “Uygulamalardan çıkıp onları yeniden açarken pencereleri geri yükle” kutucuğunun yanındaki işareti kaldırıyoruz.

Sihirli elma lion resume 3a

İşte bu kadar! 🙂

Artık uygulamalarımızı kapatırken ne kadar pencere açık olsa da, yeniden açarken hiç bir pencere ya da dosya karşımıza gelmeyecek…! 🙂 Geçmiş olsun…

Bu özelliği tek bir sefer için iptal edemiyor muyum?

Ve işte belki de bu yazının en keyifli başlığına geldik… 🙂 Bu özelliği seviyor, ama bir seferliğine bundan faydalanmak istemiyorsak, uygulamamızı özel bir şekilde kapatıyoruz. Böylece yeniden açılırken pencereler karşımıza gelmiyor. 🙂

Uygulamamızı kapatırken normalde command-Q kısayolunu kullanıyoruz. Fakat, Resume özelliğini tek bir seferliğine, geçici olarak devre dışı bırakmak için alt-command-Q kısayolunu kullanmamız gerekiyor.

Command q

Ya da alt tuşuna basılı tutarak, uygulamayı menü çubuğundan da kapatabiliyoruz.

Sihirli elma lion resume 2

Böylece geçici olarak da Resume özelliğini tek bir uygulama için devre dışı bırakabiliyoruz.

Peki Mac’imi yeniden başlattığımda neden uygulamaların hepsi yeniden açılıyor?

Sebebi yine Resume. 🙂 Ancak bunu da yine tek bir kutucuğa tıklayarak iptal edebiliyoruz. Mac’imizi yeniden başlatırken karşımıza gelen penceredeki kutucuğun işaretini kaldırmamız yeterli…

Sihirli elma lion resume 7a

Böylece eğer istersek, yeniden başlattıktan sonra pırıl pırıl bir masaüstüne kavuşabiliyoruz… 🙂


Sihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


Subscribe
Notify of
guest
7 Yorum
Most Voted
Newest Oldest
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar
Ahmet Alp Balkan
8 years ago

Ozellikle Preview.app deli ediyordu. bundan sonra alt+cmd+q ile cikariz artik.

Mustafa Tan
Mustafa Tan
8 years ago

Eline sağlık Göktuğ. Beni de deli ediyordu bazen bu özellik. İyi oldu bu ipuçları.

Çağkan C. G.
8 years ago

Benim de en çok canımı sıkan bir özellikti bu, teşekkürler 🙂 Peki, bilgisayarı kapatırken veya yeniden başlatırken karşımıza çıkan “Tekrar oturum açıldığında pencereleri yeniden aç” seçeneğini hepten kaldırmak/işaretsiz konuma getirmenin bir yolu yok mudur? 🙂

syscns
syscns
8 years ago

Her seferinde “Tekrar oturum açıldığında pencereleri yeniden aç” seçeneğini hepten kaldırmak/işaretsiz konuma getirsem de sağ olsun hep işaretli olarak hatırlıyor ve ben hep işaretsiz yapmak zorunda kalıyorum. Buna da bir çare var mıdır?

Mehmet
Mehmet
8 years ago

Bence Preview gibi uzerinde herhangi bir calisma yapilamayacak onizleme aplikasyonlarini bile Resume boyutuna almasi olayin abartisi ve rahatsiz edici. Bana sorarsaniz Resume olayi da gereksiz, simdi ki cogu programin Auto-Save olayi mevcut. Belirlediginiz dakika araliginda calismalanizi otomatik olarak kaydediyor. Adobe’un tum yazilimlarinda var nerdeyse bu ozellik.

Goktug Gedik
8 years ago
Cevapla  Mehmet

Mehmet Bey Merhaba,

Auto-Save ile Resume arasında bazı temel farklılıklar var. Resume’nin amacı, tüm pencereleri kapatıp yeniden açmaya gerek kalmadan kaldığımız yerden çalışmaya devam edebilmek. 

Örneğin 5 farklı uygulamada toplamda 25 dosya ile çalışıyorsak, bunları tek tek kapatıp yeniden açmak oldukça can sıkıcı olabiliyor… 🙂 Ancak Resume sayesinde uygulamalar bunu otomatik olarak yapıyor.

Auto-Save ve Versions özellikleri ise sizin bahsettiğinize benziyor. Bu da Lion ile birlikte entegre edilen diğer iki özellik. Detaylarına şuradan göz atabilirsiniz: http://www.apple.com/macosx/whats-new/auto-save.html

emre erosal
emre erosal
8 years ago

Her kapatıp açtığımızda sormamasını nasıl sağlayabiliriz ?