Ana Sayfa MacOS VLC 2.0 sürümü ile tamamen yenilendi!

VLC 2.0 sürümü ile tamamen yenilendi!

23

Popüler video oynatıcı VLC sonunda 2.0 sürümüyle karşımızda! İlk olarak Ekim 2010’da tanıttığım VLC, önceki gün güncellenen sürümüyle yepyeni bir arayüz ve tamamen yenilenmiş olarak karşımıza çıkıyor.

Sihirli elma vlc 2 banner

Aslında temelde değişen çok kritik bir şey yok diyebiliriz. Zira pek çok değişiklik “iyileştirme” şeklinde, işin mutfağında yapılmış. Videoları daha kaliteli izlememizi sağlayan geliştirmeler çoğunlukta. Ancak VLC’yi VLC yapan “VLC her videoyu açar” konusunda da önemli iyileştirmeler de mevcut. Eğer açamadığımız bir video varsa, mutlaka VLC’yi denemeliyiz… 🙂

Sihirli elma vlc 2 icon

Ama asıl önemli değişiklik arayüzde gerçekleşmiş. VLC yepyeni bir arayüzle geliyor. Öyle ki, ilk görüşte biraz şaşırtıyor. Ama karışık değil, oldukça basit tasarlanmış.

Sihirli elma vlc 9

Örneğin artık en sol üstte iki çok işlevsel listemiz mevcut:

  • Oynatma Listesi
  • Medya Kitaplığı

Bu ikisi belki de en sık kullanacaklarımız yeni VLC’de.

Sihirli elma vlc 2 2 arayuz

Oynatma Listesi (Playlist)

VLC’yi her açtığımızda sıfırlanan bu liste, oluşturacağımız listeye göre videoları (ya da diğer içerikleri) izlememizi sağlıyor. Eğer bir dizinin bölümlerini arka arkaya izlemek istiyorsak burası çok işimize yarayacaktır. 🙂 Eski sürümde de olan, ancak geride kalmış bu özellik, yeni sürümde ön plana çıkartılmış.

Medya Kitaplığı

Bu kısım ise kolay erişmek istediğimiz videoları atabileceğimiz, sabit bir liste. VLC’yi kapatıp açtığımızda bile bu liste değişmiyor, silinmiyor.

Sihirli elma vlc 10

Bir diğer önemli özellik ise VLC’nin Lion uyumlu hale gelmesi. Böylece tam-ekran özelliğini verimli bir şekilde kullanabiliyoruz.

Ayrıca video izlerken, videoyu durdurmadan da oynatma listemiz içerisinde de dolaşabiliyoruz. Bunun için videonun altındaki liste butonuna tıklamamız gerekiyor. Yeniden tıkladığımızda da yine videoya geri dönebiliyoruz.

Sihirli elma vlc 11

Tercihler

VLC’nin iyi olduğu konulardan birisi de Tercihler menüsü. VLC’yi ister minimum tercih ile, çok basit olarak, ister detaylı tercihler menüsünden istediğimiz şekilde özelleştirerek, çok farklı tercihlerle de kullanabiliyoruz… 🙂

Sihirli elma vlc 6

Uygulamanın Türkçe desteği yine mevcut. Ancak arayüzdeki değişiklikler sebebiyle tahminimce henüz %100 tamamlanmamış. Bir çok yerde Türkçe’nin yanında ingilizce kelimeler de görüyoruz. Rahatsız edici ve çirkin görünmesine rağmen yakında düzeleceğini umuyorum…

Türkçe Altyazılar

Küçük bir hatırlatmayı da eklemeden geçmeyelim. VLC’de altyazılarda Türkçe karakterleri düzgün görebilmemiz için ufak bir tercihi değiştirmemiz gerekiyor. VLC Tercihleri içerisinden “Altyazı ve EÜG” içerisine giriyoruz ve Varsayılan Kodlama kısmını “Türkçe (Windows-1254)” olarak değiştiriyoruz.

Sihirli elma vlc 5

Nereden yükleyebilirim? Mac App Store’da göremedim…

VLC henüz Mac App Store’da yer almıyor. 2.0 sürümünü kendi web sitesinden indirebiliyoruz. Mac App Store’da yer almadığından, yüklemek için yine eski yöntemleri kullanıyoruz.

Sihirli elma vlc 2 download

DMG dosyasını açtıktan sonra VLC’yi Uygulamalar (Applications) klasörüne sürükleyip bırakıyoruz. (Eğer DMG dosyalarının ne olduğunu ya da böyle uygulamaları nasıl yükleyeceğinizi bilmiyorsanız Mac101: Uygulama yüklemek ve silmek (DMG dosyaları ile) yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma vlc 7

Açıkçası yeni VLC’yi ben de deneme aşamasındayım ve henüz tam ısınamadığımı itiraf etmem gerekiyor. Arayüz, kullanım, performans gibi konularda değerlendirmelerimi daha sonraya saklıyorum. 🙂 Ancak ilk kullananlar olarak sizlerin de yorumlarını merak ediyorum, paylaşırsanız çok memnun olurum… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


23 Yorumlar

  1. Malesef altyazı konusunda ”Movist”in çoook gerisinde! Mac OS X’de en iyi oynatıcı bence Movist. Eski sürümü ücretsiz. Yeni sürümü arasında bir fark yok zaten (:

  2. Ben 1.1.12 versiyonunu kullanıyorum. Programın içinden update yaptığım zaman yeni güncellemesi olmadığını söylüyor acaba tekrar mı yüklemem gerekiyor.

  3. başka karşılaşan varmı bilmiyorum ama 
    klavye ışığı sönmüyor.
    galiba kullanılmadığı bilgisi sorunu var !

  4. daha önceki sürümde altyazı kodlaması olarak türkçe-windows 1254 vardı ve bir sorun yaşamıyordum fakat yeni güncellemeyle birlikte 1254’ün yerini 1255 aldı türkçe karakter konusunda sıkıntı yaşıyorum. benden başka böyle birşeyşe karşılaşan var mı acaba?

  5. ayrintili bi sekilde vlc’nin bu surumunu movist ile kiyaslayabilir misiniz? mesela mkv’yi vlc daha rahat oynatiyor ama avi’ler icin movist daha iyi gibi..

  6. windows 1254 seçeneklerde hala var fakat Türkçe karakterler çıkmıyor. farklı bir ayar mı yapmam gerekiyor acaba ? bir öneriniz var mı ?

  7.  bir yığın ayar denememe rağmen bu versiyonda alt yazının türkçe karakter bilakis ğ, ş karakterlerinde sorun var. movist vlc’ye kıyasla daha iyi bir seçenek olabilir lakin onda da hızlı oynatma seçeneğini çalıştıramıyorum.

  8. Kodek konusunda kesin çözüm bir kodec pack’tir bunlarda 1000 lerce video codec’i bulunur. Win’deyken K-Lite Kodec Pack 9.1 diye bedava bir program kullanıyordum. Bu Windows Media Player’a ve QuickTime’a binlerce codec ekliyordu Mac için böyle bir uygulama var mıydı?

  9. Her videoda quicktime logosu görmekten sıkılanlar için; videonun üzerine gelip “bilgi ver” diyoruz ve “şununla aç” / VLC / “tümünü değiştir” diyoruz. Artık değiştirdiğimiz formattaki videolar VLC olarak karşımıza çıkıyor..:)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz