Ana Sayfa Haberler TL’nin simgesini Mac’te nasıl yazabilirim?

TL’nin simgesini Mac’te nasıl yazabilirim?

47

Bugün TL’nin simgesi belli oldu. Peki Mac’imizde bu yeni simgeyi nasıl kullanabiliyoruz? İyi mi, kötü mü, politikası, ekonomisi bir yana, Sihirli Elma elbette işin Mac kısmıyla ilgileniyor. 🙂 Gelin Mac’imize TL’nin simgesini yükleyelim, kullanalım ve kullananların gönderdiklerini doğru şekilde görebilelim.

Güncelleme (29.02.2016): Yazının üzerinden neredeyse 4 sene geçmiş, artık “alt + T” tuşlarına basarak TL simgesini yazabiliyoruz. 🙂

TL simgesini nasıl yükleyebilirim?

Öncelikle simgenin kurulum paketini indirmemiz gerekiyor. Bunun için TCMB’nin anasyafasından “TL Simge” bağlantısına ya da direkt olarak buraya tıklıyoruz.

Karşımıza gelen sayfada “MacOS” bağlantısına tıklayarak kurulum paketini Mac’imize indiriyoruz.

Sihirli elma tl simge 1a

Sadece 479 KB olan “TLSimgesi.dmg” paketini indirdikten sonra çift tıklayarak çalıştırıyoruz. Karşımıza içerisinde 2 dosya olan paketin içeriği çıkıyor. Burada “TL Simgesi.pkg” adındaki paketi çift tıklayarak çalıştırıyoruz.

Sihirli elma tl simge 3

Çift tıkladığımızda karşımıza paketin sertifikasıyla ilgili aşağıdaki gibi bir ekran geliyor.

Sihirli elma tl simge 4

Bu ekranda “Sertifikayı Göster” butonuna tıklayarak, paketin sertifikasının “Turkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi A.S.” olduğunu kontrol etmemiz gerekiyor. Mac’imize yanlış, ya da zarar verici bir paket kurmamamız için bu kontrolü mutlaka yapmalıyız.

Sihirli elma tl simge 5a

Sertifika doğruysa “Sürdür” butonuna tıklayarak ilerliyoruz. “Yükle” butonuna tıklıyor, ve gerektiği yerde Mac’imizin yönetici hesabının şifresini yazarak ilerliyoruz.

Sihirli elma tl simge 6

Biraz can sıkıcı olsa da, yüklemenin tamamlanması için oturumumuzu kapatıp yeniden açmamız gerekiyor. Bu yüzden daha fazla ilerlemeden önce hazırlık yapmamız iyi olabilir.

Sihirli elma tl simge 7

“Yüklemeyi Sürdür” butonuna tıklayarak yüklemeyi başlatıyoruz ve saniyeler içerisinde yükleme tamamlanıyor.

Yükleme tamamlandıktan sonra karşımıza bir test web sayfası açılıyor. Bu sayfada TL simgesini ekleyip test edebileceğimiz bir yazı kutusu görebiliyoruz.

Sihirli elma tl simge 8

Yüklemeyi tamamlamak için pencerede son olarak “Oturumu Kapa” butonuna tıklamamız gerekiyor.

Sihirli elma tl simge 9

TL Simgesini Nasıl Yazabilirim?

Oturumumuz kapatıldıktan sonra yeniden açıyoruz, ve Sistem Tercihleri içerisinden “Dil ve Metin” altındaki “Giriş Kaynakları” sekmesi içerisinden “Turkish TL” ile başlayan bir kaynağı seçiyoruz. Q klavye kullanan bir çoğumuz için burada yapılması gereken seçim “Turkish TL – QWERTY PC”.

Sihirli elma tl simge 10a

Şimdi Safari’de açılan test sayfasına giderek klavyemizden alt-T kısayolu ile TL simgesini yazıp yazamadığımızı deneyebiliriz… 🙂

Sihirli elma tl simge 11

Unutmamamız gereken en önemli şey şu: TL simgesi henüz tüm yazı tipleri içerisinde yer almıyor. Bizim özel olarak yüklediğimiz “AbakuTLSymSans” yazı tipinde yer alıyor.

Bu yüzden Pages, Word, TextEdit ya da daha farklı bir uygulama içerisindeyken TL simgesini yazmak istediğimizde bu yazı tipini seçmemiz ve sonra alt-T kısayolunu kullanmamız gerekiyor.

Sihirli elma tl simge 12a

Evet biraz uzun, biraz can sıkıcı, ama yepyeni bir simge olduğu için, bu süreci bu şekilde geçireceğiz gibi görünüyor.

İşte bu kadar… Artık TL’nin simgesini hem yazabilir, hem de birisi yazdıysa Mac’imizde görebiliriz. 🙂

Peki siz TL’nin simgesini nasıl buldunuz? Ya da yüklerken veya kullanımda sıkıntı yaşıyor musunuz?

“Yükleme Başarısız Oldu” mesajı alıyorum. Ne yapacağım?

Eğer “Yükleme başarısız oldu” mesajı alıyorsanız, aşağıdaki adımları izleyerek yükleme yapmayı deneyebilirsiniz.

Aşağıdaki sertifikaları Mac’inize indirin:

Üzerlerine tıklayıp sistem anahtar zincirine ekleyin. (Sistem anahtar zincirine sertifika eklemek için parolanız sorulabilir.)
Kurulumu bir kez daha deneyin…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


47 Yorumlar

    • TL için doğru. Ancak artık TL yazmıyoruz, TL simgesi ise rakamların önüne koyuluyor. TCMB’deki örnek de bu yönde Tolga Bey. Buradan bakabilirsiniz: http://www.tcmb.gov.tr/yeni/iletisimgm/TLSimge/mobil.html

      • bence TL’nin işaretini miktardan önce yazmak çok saçma çünkü halk buna alışkın değil ve yıllarca TL’yi miktardan sonra yazdıktan sonra miktardan önce yazmaya kolay kolay alışacağını sanmıyorum. Son günlerde pazarda, bakkalda, markette gördüğüm kadarıyla esnaf TL’nin yeni simgesini rakamdan sonra yazıyor…

  1. macOS kurulum yonergesi denilen yereden kaydetmeye calistim ancak komutlari iceren pdf dosyasi cikiyor kardima bir tek ??

  2. Merhabalar. Bu yazıyla alakasız ama yazacak baska bir yer bulamadım kusura bakmayın. Ben macbookumda oyun oynamak istiyorum fakat .exe uzantılı oyunları çalıştırmıyor. internetten arastırdım crossover diye bir program buldum sanırım .exe uzantılı oyunları calıstırıyomus. sizin bu program konusunda bi bilginiz varmı? yani bu crossover adlı programı yüklememde bi sakınca varmı sizce?

    • “İleri ileri” dışında neleri anlattığımı sizin için yeniden yazayım seve seve 🙂

      – Kurulum dosyasını nereden indirebilirim? Doğru link hangisi?
      – Doğru dosyadan mı kurulum yapıyorum?
      – “ileri ileri”
      – Oturumu kapat-aç
      – Doğru klavyeyi seç
      – Doğru yazı tipini seç
      – Doğru klavye kısayolunu kullan

      Sizin için eminim bunların hemen hemen hepsi basit şeyler. Ancak hepimizin bilgi seviyesi farklı takdir edersiniz ki… 

      Eğer fazla basit geldiyse kusura bakmayın, bu seferlik böyle olsun. Daha ileri seviye yazıları da elimden geldiğince paylaşmaya çalışıyorum… 🙂

      Selamlar.

      • Göktuğ Bey siz bakmayın bu kişilere siz en doğrusunu yapıyorsunuz. Ben mac’e geçen pekçok kişiye sizin sitenizi tavsiye ediyorum. Bilgisayara yeni dokunan kişilerde olabiliyor. En basit şekli ile anlattığınız için sizi diğerlerinden farklı kılıyor.

  3. Yükleme, bir aşamaya kadar ilerliyor, sonunda ”yükleme tamamlanamadı” mesajı alıyorum. Sebebi de anlaşılmıyor.

    • Serdar Bey Merhabalar,

      “/Library/Logs/DiagnosticReports” dizininde, hatayı aldığınız tarih ve saate bir hata kaydı dosyası oluşmuş mu bakabilir misiniz? 

      Oluştuysa paylaşırsanız problemi anlamamıza yardımcı olabilir.

  4. Merhaba kimse yazmamış ama söylenilen her türlü şey yapıldıktan sonra word,excel gibi sayfalarda alt-k kombinasyonu ile simge çalışıyor,ben q klavye kullanmama rağmen simge ancak böyle çalıştı,diğer apple sitelerinde de aynı şeyden bahsediliyor,bu konu hakkında ilk mesajı ben atmış olayım.Yazı için teşekkürler…

  5. benim macbook pro ya yükleyemiyorum, sertifika felan kabul edip etmedimi soruymuyor. devam devam dedigimde installation a geliyor ama basarilmadi diye bilgi gösteriyor.
     

  6. Bilgi için teşekkürler. Sorunsuz yükledim ve çalışıyor.

    AirPort başlıklı yazınıza bir soru bıraktım. Bilgi verirseniz memnun olurum. Birde bu blogda resim nasıl yapabiliriz. Gravatar’a üyeliğim var…
    DISQUS’a üyelik mı gerekiyor..

  7. Simgeyi yükleyemiyorum kurulumda başarısız mesajı veriyor. Sertifikaları da yüklememe rağmen bir sonuç elde edemedim. Sinir bozucu bir durum.

  8. ne yaptıysam olmadı sürekli yükleme başarısız oldu mesajı alıyorum

    mac os sürümüm 10.6.6

    bu kurulum dosyası dışında ayrıca başka birşey indirmem gerekiyormu? font vs?

  9. Arkadaşlar, sanırım aynı yolları kullanmamıza rağmen farklı kısayollar oluşuyor. capslook tuşu kapalıyken (alt ve ğ)  tuşları çalıştırıyor bende de. Klavyede denerken eğer büyük harf tuşlarını denedikten sonra çıkmamışsa bir de küçük harf tuşlarını deneyin.

  10. Sayın Meriç Egemen doğru ifade de bulunmuş. alt+k kombinasyonunda olması gereken simge yazılabiliyor. Ayrıca bu simgeyi kopyalayıp web üzerinde her hangi bir gereksinim için yapıştırmaya kaltıpınızda aşağıdaki yazılar simgrnin yerine yapışıyor.

    Her katılımcıya katkılarından dolayı ve ayrıca Sihirli Elma ve değerli ekibinede teşekkür ederim.

    ¨

    • Metin Bey Merhaba, bahsettiğiniz durumda metnin yapıştırıldığı kutunun yazı tipi farklı olduğu için TL simgesi görüntülenemiyor. Bunun sebebi de TL simgesinin henüz çok yeni olması sebebiyle farklı yazı tiplerinde bulunmaması ne yazık ki… :/

      • Meriç bey ilginize çok teşekkür ederim. Yazımı şahsınızı ve/veya herhangi bir şekilde sitenizi rencide etmek amaçlı değil sadece karşılaştığım durumun bilgisini aktarmak amaçla yazdım. Sitenize üye olduğumdan bu yana keyifle takip ediyor ve Sizin yayınladığınız bilgilerden keyifle faydalanıyor be dahi MacBook Pro kullanıcı olduğuma yazılarınızdaki bilgilleri alıp tatbik ettikten sonra daha da çok seviniyorum. Emeklerinize sağlık.

        Başta Size ve tüm Sihirli Elma’ nın güzide ekibine teşekkür ediyorum.

        • Metin Bey selamlar, yorumunuza “Meriç Bey” diye başlamışsınız ama bana cevap verdiğinizi tahmin ediyorum… Yanlış anlaşıldım sanırım. 🙂

          Ben de sizin haklı olduğunuzu ifade etmeye çalışmış, bunun da sebebini paylaşmak istemiştim sadece… 🙂

          Sihirli Elma ile ilgili yorumlarınız için çok teşekkür ederim. Elimden geldiği kadar dolu ve bilgilendirici yazılar paylaşmaya çalışıyorum. Sizlerden de güzel yorumlar duymak mutluluk veriyor. 🙂

          Tek kişilik ekip adına çok teşekkür ediyorum, selamlar… 🙂

  11. Yükledim ancak tl simgesinin kullanıldığı bir internet sitesinde simge yerine kutucuk görüyorum. Bunu nasıl düzeltebilirim? Şimdiden teşekkürler…

  12. TL simgesi.pkg tıkladıkdan sonra açılan pencere TL simgesi.pkg hasar görmüş olduğu için açılamıyor disk görüntüsünü çıkarmalısınız diye hata veriyor ilerliyemiyorum daha sonrasında

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz