Ana Sayfa Haberler Mountain Lion ile yeni neler geliyor?

Mountain Lion ile yeni neler geliyor?

19

Şubat’ta sürpriz bir şekilde duyurulan yeni Mac işletim sistemi Mountain Lion (10.8) ile ilgili olarak WWDC’de yeni detaylar açıklandı. Daha önce 10 temel özelliği duyurulan Mountain Lion, 200’den fazla özellik ile Temmuz ayında Mac App Store’da yerini alacak. Mountain Lion’ın yeni özellikleri, fiyatı ve nasıl yüklenebileceği konusunda detayları bu yazıda bulabilirsiniz.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion banner

Mountain Lion ile neler değişiyor?

Şubat’ta açıklanan en önemli 10 yeniliğe daha önce değinmiş, detaylıca paylaşmıştım.  Bunlara göz atmak için “OS X 10.8: Mountain Lion” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma os x 10 8 overview 1

Bunlara ek olarak, Apple WWDC’de de Mountain Lion için yepyeni özellikler açıkladı. Bunlara özetlemek gerekirse:

  • Power Nap (Güç Uykusu olarak çevirebiliriz)
  • Dictation (Dikte)
  • Facebook (Sonbahar’da)
  • Safari
  • Çin için ek özellikler
Diğer özelliklere daha önce değindiğimiz için yeniden detaylara girmek yerine bu yazıda sadece yeni özellikleri tanıtacağım. Bu özelliklerin neler olduğunu hatırlamak ve detayları öğrenmek için “OS X 10.8: Mountain Lion” yazısına göz atabilirsiniz.

Power Nap

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 1 power nap

Hani “Şöyle bi şekerleme yapayım, gözlerimi dinlendireyim” deriz ya, işte Mac’imiz de aynen öyle yapıp, yeniden açılacağı zaman için hazırlık yapacak artık… 🙂

Sadece SSD teknolojisini kullanan MacBook Air’ler ve bu sene duyurulan retina ekranlı MacBook Pro’ların destekleyeceği bu özellik sayesinde Mac’imiz uyurken bile güncel kalacak. E-Posta, Kişiler, Takvim, Hatırlatmalar, Notlar, Fotoğraf Yayını, Mac’imi Bul ve iCloud’daki Dokümanlar periyodik olarak güncellenecek.

Şarj kablosu takılıyken de Mac’imiz için gereken güncellemeler indirilecek ve Time Machine yedeklemeleri yapılacak. Tüm bunlar yapılırken Mac’imiz uyku modunda şekerleme yapıyor olacak, ve sesli ve ışıklı uyarıların hepsi kapalı ve sessiz olacak.

Kulağa güzel geliyor, değil mi? 🙂

Dictation (Dikte)

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 2 dikte dictation

Türkçe olarak kullanamayacak olsak da, ingilizce metinlerle uğraşanlar için faydalı olabilecek bir özellik bu. iOS ailesinden bildiğimiz dikte özelliği, klavyemizdeki “fn” tuşuna iki defa basılınca Siri benzeri bir görsel ile karşımıza çıkıyor ve bizi dinlemeye başlıyor. Konuşmamız bittikten sonra da söylediklerimizi yazıya çeviriyor.

Dikte özelliği ne yazık ki sadece İngilizce, Fransızca, Almanca ve Japonca dillerini destekliyor. Mac’imizdeki Türkçe yardımcımız Aylin henüz bunu yapamayacak olsa da ilerleyen dönemde bu özelliği Türkçe olarak kullanmak için dört gözle bekliyorum.

Facebook

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 3 facebook

Önce Twitter entegasyonunu duyduk, ve hatta iOS 5’te gördük ve kullandık, şimdi ise Facebook geliyor! 🙂 Artık Mac’imizden çok kolay bir şekilde paylaşım yapabilecek, bize gelen bildirimlere göz atabileceğiz.

Facebook hero1

Facebook entegrasyonu ile aynı zamanda adres defterimizdeki kişilerin bilgileri ve fotoğrafları da her zaman güncel olacak. Elbette Facebook’a yazdıkları bilgiler güncelse… 🙂

Facebook hero2

Durumumuzu ve lokasyonumuzu yine Mac’imiz üzerinden kolayca paylaşabiliyorken, bildirimlerimizi de Mac’in içerisindeki “Bildirim Merkezi”nden görebileceğiz.

Kısacası Mac’imiz ile Facebook’a artık doğrudan erişebiliyor, iletişimde kalabiliyor olacağız…

Safari

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 4 safari

Safari’nin 5.2 sürümü de Mountain Lion ile birlikte kullanmaya başlayacağız. 5.2 sürümünde Safari’ye pek çok yenilik geliyor diyebiliriz aslında.

Artık adres çubuğu ile arama kutusu birleşmiş, Chrome’a benzemiş diyebiliriz. Buraya bir şeyler yazmaya başladığımızda hem daha önce ziyaret ettiğimiz siteleri arıyor Safari, hem yer imleri arasında, hem de Google’daki popüler aramaları bize getiriyor.

Safari hero1

Ayrıca yeni sekme görünümü ile açık olan sekmelerimiz arasında çok daha farklı bir şekilde dolaşabiliyoruz. Ancak bu özelliğin pratikte ne kadar iyi olacağından emin değilim henüz. Biraz zaman vermek iyi olabilir.

Belki de en çok kullanacağım özelliklerden biri olacak olan iCloud Sekmeleri ise, belirttiğimiz sekmelerin iCloud’da saklanmasını sağlıyor. Böylece iCloud sekmesi yaptığımız sekmeleri iPhone ya da iPad’imizde de görebiliyor, Mac’imizde okumaya başladığımız bazı sayfaları iPad üzerinden okumaya devam edebiliyoruz.

Safari hero2

Bir diğer pratik özellik ise artık Okuma Listesi’nin sadece bağlantıları değil, içerikleri de saklaması. Yani artık internete bağlı olmasak dahi Okuma Listesi’ne eklediğimiz web sayfalarını ziyaret edebilecek, içeriklerini kolayca görüntüleyebileceğiz.

Çin için ek özellikler

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 5 china cin

Apple’ın son dönemdeki en büyük atağı belki de Çin’de diyebiliriz. Devasa nüfusu ile büyük bir pazar olan Çin, kendine özgü arama motorları, sosyal ağları ile Avrupa ve ABD’den çok farklı. Apple da bu farkları adresleyerek, Çinli kullanıcılar için bazı ek özellikler de sunuyor.

  • Çince sözlük
  • QQ, 163, 126 gibi e-posta servislerine entegrasyon
  • Baidu (arama motoru)
  • Çin için YouTube’u diyebileceğimiz Youku ve Tudou

gibi…

Özet

Ve OS X Mountain Lion’ın tüm bu yeni özellikleri ve Şubat’ta bahsedilen özelliklerinin detaylıca paylaşıldığı yepyeni bir video daha paylaştı Apple. Aşağıdan bunları izleyebilir, buraya tıklarayak da Apple’ın web sitesine göz atabilirsiniz.

httpv://www.youtube.com/watch?v=j5BRsh8Dwgg

Mountain Lion’ın fiyatı ne olacak?

Apple işletim sistemi konusunda çıtayı biraz daha aşağıya çekiyor. Mountain Lion Temmuz ayında $19.99’a Mac App Store’da yerini alacak! 🙂

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 7 price fiyat

Geçtiğimiz sene Lion’ı $29.99’a sunmasının ardından Apple bu sene %33 indirim daha yaparak işletim sisteminin fiyatını agresif bir şekilde çok daha aşağıya çekiyor ve daha fazla kullanıcının Mountain Lion’a geçmesini istiyor. 🙂

Bundan en büyük faydayı yine biz son kullanıcılar görüyor olsak da, iOS ailesindeki gibi ücretsiz bir güncellemeyi / yükseltmeyi arıyor gözlerimiz. Kim bilir, belki de bundan sonraki Mac işletim sistemi güncellemesi ücretsiz olur? 🙂

Mountain Lion’ı ne zaman ve nasıl yükleyebilirim?

Apple, Mountain Lion için net bir çıkış tarihi belirlemiş değil, sadece “Temmuz” diye telaffuz ediyor. Ancak geçtiğimiz sene olduğu gibi, yine ay ortasına doğru bir zamanlama bekleyebiliriz.

Snow Leopard ve Lion kullanıcıları Mountain Lion’ı Mac App Store üzerinden yükleyebilecekler. Yükleme işlemi kabaca 3 adımdan oluşuyor:

  1. Mac’imizin Mountain Lion’ı desteklediğinden emin oluyoruz.
  2. Lion ya da Snow Leopard’ın son sürümünü kullandığımızdan emin oluyoruz.
  3. Mac App Store’dan Mountain Lion’ı indiriyor ve yükleme işlemine başlıyoruz.

Şimdilik özet bir şekilde paylaşıyor olsam da, Mountain Lion çıktığında, tıpkı Lion’da olduğu gibi çok daha kapsamlı bir yazı paylaşacağım bu konuda… 🙂

Mac’im Mountain Lion’ı destekliyor mu?

Mountain Lion yükleyebilmek için Mac’imizin şu modellerden biri ya da daha yenisi olması gerekiyor:

  • iMac (2007-ortası veya daha yeni)
  • MacBook (2008-sonu Aluminyum, veya 2009-başı veya daha yeni)
  • MacBook Pro (2007-ortası/sonu veya daha yeni)
  • MacBook Air (2008-sonu veya daha yeni)
  • Mac mini (2009-başı veya daha yeni)
  • Mac Pro (2008-başı veya daha yeni)
  • Xserve (2009-başı)

Ayrıca Mountain Lion için Mac’imizde en az 2 GB RAM ve 8 GB disk alanı olması gerekiyor.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 6 upgrade yukseltme

Eğer Lion kullanıyorsanız, Mac’inizin modelini öğrenmek için Apple menüsünden “Bu Mac Hakkında“yı seçebilir, ardından “Daha fazla bilgi” butonuna tıklayabilirsiniz. Bu işlemle ilgili detaylı bilgi için “Bu Mac Hakkında” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma bu mac hakkinda 3c

Yeni Mac aldım. Mountain Lion için yine de ücret ödeyecek miyim?

11 Haziran’dan itibaren Mountain Lion lansmanına kadar olan sürede yeni Mac satın alanlar Mountain Lion’a ücretsiz sahip olabiliyor. Ancak bu hakkımızı kullanabilmek için Mountain Lion çıktıktan sonra 30 gün içerisinde bunu talep etmemiz gerekiyor.

Apple bu konuda henüz detayları açıklamış değil. Mountain Lion lansman sonrasında bu konu netleştikten sonra yeniden mutlaka detaylı bir şekilde değineceğim.

Sihirli elma os x 10 8 mountain lion 8 up to date

Mountain Lion ile ilgili tüm detaylara ingilizce olarak göz atmak için Apple’ın ilgili web sayfasına da göz atabilirsiniz.

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


19 Yorumlar

  1. onlarca yıllık mac os’dan mac gitmiş artık.sonraki sürümün adı ios x olursa şaşırmam.
    artık apple bütün yatırımı ipad üzerine yapıyor gibi.ml’de ki bütün yenilikler ipad kaynaklı.
    bu on yılın sonunda macbook’lar tarih olursa şaşırmayın.
    ayrıca game center gibi macbook, imac kullanıcılarının elini sürmeyeceği uygulamalar gelirken yeni devrimsel maps uygulamasının ml’den dışlanmasındaki mantık anlaşılır şey değil doğrusu.

  2. Tüm yenilikler bunlarsa eğer, boşa sevinmişim. Facebook olayı nedir ya, şaka gibi, koskoca işletim sistemi işi gücü bırakmış facebook entegrasyonunu mu getirmiş yani, tüm yenilik bu mu. Anlamadım gitti bunları da ya. Nasıl moralim bozuldu anlatamam.

  3. Goktuğ Bey yazilariniz ve aydinlatmalariniz icin tesekkur ederiz. gercekten cok faydali ve islerimizi kolaylastirici bilgiler veriyosunuz. benim sorum ise soyle olacak. ozellikle lion isletim sistemi sonrasinda bircok paylasim sitelerinde crackli lion isletim sisteminin indirlebiliyor oldugunu hatta bunun yaninda diger app store da bulunan uygulamalarin da paylasimlarinin yapildigini gormekteyiz. bu tur uygulamalari sakincali olabilecegi nedeniyle su ana kadar indirmedik. öte yandan ise app store da bulunmayan bazi uygulamalari ise gereksinimler dogrultusunda hali hazirda diger internet sitelerinden  guvenlik sifremizi girerek mecburen indirmek durumunda kaliyoruz. ikisi arasinda fark var midir.. aciklama yapabilirmisiniz.  bir ikinci sorum ise lionu indirmedigim icin bilemiyorum fakat isletim sistemini kurduktan sonra bilgisayarimizdaki data kaybina yol acabilir mi (ornek iphoto daki albumler vesaire..) iyi gunler diliyorum 🙂

    • Merhabalar,

      Öncelikle yorumlarınız için çok teşekkürler Yakup Bey…

      Sorunuza gelince, Mac’imize 2 farklı şekilde uygulama yükleyebiliyoruz:
      1. Mac App Store 
      2. Diğer internet sitelerinden indirdiklerimiz

      Mac App Store, tamamen Apple’ın kontrolünde olan, asla zararlı ya da sakıncalı uygulama bulundurmayan bir uygulama dünyası. Buradan indirilen uygulamalar daima çalışır, sorun çıkartmaz ve asla kredi kartınızda sorun çıkartmaz. Çünkü tahsilatı da Apple yapıyor.

      Ancak diğer yanda, kimsenin kontrolünde olmayan serbest yazılımcılar mevcut. Uygulamaların vaadettiklerini yapacağı konusunda kimse garanti vermiyor. Belirli bir standart yok. Yani ucu açık, tamamen her anlamda serbest bir dünya… 🙂

      Elbette ikisinin de artıları var. Ancak Mac App Store, her zaman güvenebileceğimiz, asla sorun çıkartmayacak, olsa bile çözülecek bir platform.

      Diğer sorunuza gelince, Lion’ı mevcut sisteminizin (Snow Leopard olduğunu farzediyorum) yüklediğinizde herhangi bir veri kaybı yaşamazsınız. Ancak yine de şu yazıya göz atmanızı öneriyorum: http://www.sihirlielma.com/2011/07/23/lion-yuklemesi/

      Selamlar…

  4.  Yeni Mac aldım. Mountain Lion için yine de ücret ödeyecek miyim?

    11 Haziran’dan itibaren Mountain Lion lansmanına kadar olan sürede yeni Mac satın alanlar Mountain Lion’a ücretsiz sahip olabiliyor. Ancak bu hakkımızı kullanabilmek için Mountain Lion çıktıktan sonra 30 gün içerisinde bunu talep etmemiz gerekiyor.

    30 gun iinde talep etmeniz gerekiyor demissiniz?? bunu nasil yapacagiz aciklarmisiniz??
    ben 4 ay kadar bir sure indirebilecek kadar internete  sahip olamayacagim.. talep etsem daha sonra indirme hakki olurmu ?? birde talebi nasil yapacagiz??

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz