Ana Sayfa İpuçları Mac101: Lion Yüklemesi Nasıl Yapılır?

Mac101: Lion Yüklemesi Nasıl Yapılır?

54

Çarşamba günü Lion’ın Mac App Store’da yerini almasından sonra  yayınladığım yazıda “acele etmemek gerektiğini”, önemli bir yükseltme olacağı için “dikkatli davranmak gerektiğini” paylaşmıştım. Aynı yazıda Lion’a geçiş yapmak için ayrı bir yazı paylaşacağımı belirtmiştim. İşte bu yazımda Snow Leopard’dan Lion’a nasıl geçiş yapacağımızı detaylı bir şekilde paylaşıyorum.

Her ne kadar acele etmemeye çalışsak da, heyecan bizi Lion’a sürüklüyor 🙂 İlk günden Lion’ın 1 milyondan fazla kere satın alınıp indirildiğini açıklayan Apple, bize bu heyecanın ne kadar büyük olduğunu gösteriyor… 🙂

Mac OS X Lion 10 7 Installer Icon

Hazırlıklarımız Tamam mı?

Günlük kullandığımız ve hatta önemli işlerimizin olduğu bilgisayarlarda bu gibi yükseltme işlemlerini daima dikkatli yapmak, hatta belirli bir süre bekledikten sonra yapmak mantıklı bir tercih olabilir. Çünkü yeni bir işletim sistemi, daha önce beklenmedik bazı sonuçlara sebep olabilir, veri kaybı, yükleme sorunları, alışma zorlukları, uyumsuzluklar gibi sorunlar çıkartabilir. Bu sebeple Lion’a geçmeden önce bazı hazırlıklar yapmamız gerekiyor. Bu hazırlıkları yapmadıysanız “Lion’a Geçmeden Önce Yapmamız Gereken Hazırlıklar” yazımıza göz atabilirsiniz.

Ancak gereken tüm hazırlıklarınızı tamamladıysanız, ve Lion’a kesinlikle geçmek istiyorsanız, okumaya devam edebilirsiniz… 🙂

Önemli Not: Eğer Lion için bir yükleme diski yaratmak istiyorsanız, Lion’ı yüklemeden önce Lion için Yükleme Diski Yaratalım yazımıza göz atabilirsiniz.

Lion’ın Mac App Store’dan İndirilmesi

Mac App Store’u açıyoruz ve karşımıza kocaman bir şekilde gelen Lion’ın görseline tıklıyoruz.

Sihirli elma lion download today

Üzerinde $29.99 yazan mavi butona tıklıyor, daha sonra yeşil renge dönen butona yeniden tıklıyoruz.

Sihirli elma mac os x lion 3

Sihirli elma lion download

Kredi kartımızla ilgili bir problem yoksa, bu andan itibaren 3.74 GB’lık Lion indirilmeye başlıyor… 🙂

Sihirli elma lion indirme 2

Yükleme İşleminin Başlatılması

İndirme işlemi bittikten sonra Lion Kurulumu otomatik olarak başlıyor, ve karşımıza şöyle bir pencere geliyor.

Sihirli elma lion kurulum 1

Bu ekrandan itibaren artık tamamen Türkçe bir arayüze sahip olabiliyoruz. (Eğer Türkçe göremiyorsanız bile yüklemeye devam edin. Lion’ı kurduktan sonra ufak bir değişiklikle Türkçe arayüze kavuşabiliyoruz.)

Sürdür butonuna tıklıyoruz.

“Kabul Ediyorum” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion kurulum 2

Yeniden “Kabul Ediyorum” butonuna tıklıyoruz.

Sihirli elma lion kurulum 3

Bu pencerede karşımıza Lion’ı hangi diske kurmak istediğimiz soruluyor. Eğer Snow Leopard’ın üzerine kurmaya devam etmek istiyorsak “Yükle” butonuna tıklayarak ve karşımıza gelen pencerede şifremizi girerek yükleme işlemini başlatıyoruz.

Sihirli elma lion kurulum 4a

Lion önce kendini yüklemeye hazırlıyor.

Sihirli elma lion kurulum 7

Sonra bilgisayarımızı yeniden başlatıyor.

Sihirli elma lion kurulum 8

Bu sırada açık uygulamalarımız varsa bunlar da kapatılıyor.

Sihirli elma lion kurulum 9

Sihirli elma lion kurulum 10

Mac’imiz yeniden başlatıldıktan sonra bu sefer Lion yüklemesi başlıyor.

Lion’ın Yüklenmesi

Normal şartlarda yaklaşık 30 dakika sürmesi gerekiyor yükleme işleminin, ancak bende bu süre 1 saate yaklamıştı. Sanırım emektar Unibody MacBook’umu değiştirmenin zamanı yaklaşıyor 🙂

Sihirli elma lion kurulum 17a

Ve sonunda yükleme tamamlanıyor, “Yeniden Başlat” butonuna tıklayarak Mac’imizi bu sefer Lion için yeniden başlatıyoruz… 🙂

Sihirli elma lion kurulum 18a

Mac’imiz açılırken bu sefer bambaşka bir karşılama ekranıyla karşılaşıyoruz. Mac’imizdeki tüm kullanıcıları bu ekranda görebiliyoruz. Kendi hesabımızı seçip açılmasını bekliyoruz.

Sihirli elma lion kurulum 19a

Merhaba Lion

Ve Lion karşımızda! 🙂 Türkçe arayüz ve yeni pek çok özellikle birlikte Lion kurulumunu tamamladık bile… 🙂

Lion açılır açılmaz karşımıza “Mac OS X Ayarlama Yardımcısı” çıkıyor. Buraların detaylarına girmiyor, keyfini ve kurcalamasını size bırakıyorum… 🙂

Sihirli elma lion kurulum 11

Karşılaşabileceğimiz bir diğer şey ise uyumlu olmayan yazılımlarla ilgili bir bilgilendirme penceresi. Lion, tespit edebildiği uyumlu olmayan yazılımları “Uyumsuz Yazılım” adındaki ayrı bir klasöre kopyalıyor.

Sihirli elma lion kurulum 12

Yükleme işlemi tamamlandı. Tebrikler, artık Mac OS X’in son sürümü olan Lion’ı kullanıyorsunuz…! 🙂

Sihirli elma lion kurulum 13a

Promo lion 2

Olası Problemler

Şimdiye kadar Lion’a geçişte ciddi problemler yaşandığına dair bir bilgi yok. Ancak ufak tefek bazı sıkıntılar yaşanabiliyor.

Yaşanan problemlerden en sık rastlananı “This disk cannot be used to start up your computer.” hata mesajı ile karşılaşılması. Buna çözüm olması için Apple’ın birkaç önerisi mevcut:

  • Yükleme yapmaya çalıştığımız disk doğru şekilde biçimlendirilmemiş olabilir. Doğru şekilde biçimlendirin.
  • Disk İzlencesi’ni (Disk Utility) kullanarak “Diski Onarın” (Repair Disk).
  • Mac’inizi Snow Leopard DVD’sinden çalıştırarak diskinizi tekrar “onarın”.

Cannot install 561x610

Ayrıca diskinde birden fazla bölüntü (partition) olanların da bu konuda sorunlar yaşadığı forumlarda göze çarpıyor. Bu yüzden BootCamp kullanıyorsanız dikkatli olmakta fayda var.

Bir diğer karşılaşılan problem ise aynı Apple kimliği ile bir başka bilgisayara kurulum yaparken Mac App Store’un bizden yeniden ödeme yapılmasını istemesi. Aynı Apple kimliğimiz ile, sadece bir kez satın aldığımız Lion’ı tüm Mac’lerimize kurabiliyoruz. Ancak farkında olmadan, Mac App Store’un hatası sebebiyle çift ödeme yaparsak da Apple bize paramızı geri iade ediyor.. 🙂

Yükleme Değerlendirmesi

Mac App Store üzerinden indirilip yüklenebilen ilk işletim sistemi olan Mac OS X Lion, şimdiye kadar “oldukça sorunsuz” diyebileceğimiz bir şekilde ilerliyor. Ufak tefek problemler, bu gibi süreçlerde normal karşılanabilecek seviyede kalıyor diyebilirim. Ancak yine de Apple’ın bunları hızlı bir şekilde adreslemesi, çok daha kolay ve sorunsuz hale getirmesini bekliyorum. Bu tip problemlerin bizim gibi son kullanıcıların pek de hoşuna gittiği söylenemez ne de olsa.. 🙂

Lion’ın yüklenmesi esnasında sizin karşılaştığınız bir problem oldu mu? Yorumlar kısmında bizimle paylaşabilirsiniz…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


54 Yorumlar

  1. yükleme sonrası ilk izlenimler daha önce yükleyip kaldırdığımız developer sürümlerinden çok çok daha iyi olduğu yönünde ama şarj ve ısınma problemleri çok canımı sıktı doğrusu şarjı lion resmen emdi diyebilirim mac book air de ciddi bir ses duymaya başladım updatelerde bunun çözümünü bekliyorum yoksa 10.6.8 e dönebilirm

    • Macbook pro 2011 serisinde maalesef ısınma sorunu var ve apple’ın kendi sitesinde buna ilişkin yüzlerce şikayet okuyabilirsiniz. Ancak apple bu soruna kulak tıkamaya devam ediyor.. Zalman notebook soğutucu ZM-NC 1000-1500-2000 serilerini tavsiye ederim.. Isınma sorununa çözüm diyebilirim..

  2. Merhabalar, MacBookPro core i7 8gb ddr3 bilgisayarım var, Birkaç gündür bolca lion u denedim. ben iş için kullandığımdan yorumlarım bu yönde olacak. açılışın yavaşladığını söyleyebilirim. uyumsuzluk veya yüklü yazılımlar ile ilgili bir sorun yaşamadım ama onlarda açılışta biraz daha fazla bekletiyor sanki. gerçi güncellemeyle düzelecektir. otomatik kaydetmesi iyi olmuş.Safaride sayfalar arasında geçiş ve exrta desktop oluşturmaları çok faydalı olmuş. birçok program açtım her desktop da ve hiç yavaşlamadı. mail kısmına gelince daha pratik olduğunu söyleyebilrim. Mailleri eşleştirdi ve kim ne mail atmış ben ne yazmışım chat yapar gibi gösteriyor. bence çok faydalı olmuş. bazen dizi veya film seyrederken mouse oku kayboluyor, hareket etttirsenizde bir süre sonra görünüyor. Pil fazla ısınıyor gibi geldi banada, arkadaşlar bahsetmiş zaten. Selamlar..

  3. Türkçe Lion yükledikten sonra safaride bütün web sayfalarında yazılar AAA şeklinde çıkmaya başladı. anlamadım bu problemi. Text encoding ile ilgili herşeyi denedim ama değişmiyor hiçbişey.

    bu konuda yardım edebilirmisiniz? Nasıl düzeltilebilir acaba?

    teşk

        • Merhabalar,
          Torrent üzerinden indirmiş olduğunuz bir dosyanın orjinal olup olmadığını söylemek mümkün değil. 

          Daime App Store üzerinden uygulamalarınızı yüklemenizi tavsiye ediyorum. Lion için de aynı şekilde ve mutlaka App Store’u tercih edin: http://www.sihirlielma.com/2011/07/20/mac-os-x-lion-cikti/

  4. Göktuğ Bey
    Kurulumla ilgili aklımda bir soru var.
    Ben 14 Gb yer ayırmıştım indirmeden önce; kurulum dosyası 4 Gb, 10 Gb kurulum için. Yükleme sonunda bilgisayarımda 19 Gb boşluk oldu.Bunun sebebi nedir?

    • Lion, yükleme dosyalarını kurulum sonrasında temizliyor. Ayrıca yeni bir sisteme geçildiği için bazı durumlarda gereksiz dosyalar da temizleniyor ve böylece yer kazancı sağlayabiliyoruz.

  5. cok onemli bir sorum war. ben yurtdisindayim. bulundugum bolgede internete bazen kesiliyor ve de cok yawas. acaba kredi kartiyla altiktan sonra ve indirme basladiktan sonra, internet kesilirse problem olurmu? indirme sekli nasil???

      • goktug bey merhaba. cevabinizi anca okuyabildim. bir daha indirebilcegii soyluyorsunuz ama biraz once bu lion kurulum dski olusturma sayfasinda bi arkadasa bunun lion icin gecerli olmadigini yazmissiniz? acaba ben mi yanlis anladim???

        • Biraz karışık yazmışım sanırım, kusura bakmayın, şöyle netleştirmeye çalışayım…

          Mac App Store’dan satın aldığımız her uygulamayı yeniden indirebiliyoruz. Bu doğru bir ifade.

          Ancak, Lion’ı yüklediğimiz bir Mac’e, yani Lion kullanıyorken, yeniden indiremiyoruz. Lion’ı yeniden yüklemek için üzerinde Lion olmayan bir işletim sistemi (Leopard ya da Snow Leopard) kullanıyor olmamız gerekiyor 🙂

          Selamlar… 🙂

  6. göktuğ bey benim iki sorum olacak. 
    1-lionu indirip yükledikten sonra tekrar snow leopard’a dönüş yapabiliyor muyuz?  2-aynı anda hem lion hemde snow leopard yüklü olabiliyor mu?
    yapabiliyorsak nasıl yapılır. bu konuda da bir yazı paylaşırsanız seviniriz. 
    teşekkürler

  7. Merhaba Göktug Bey,
    Öncelikle anlatiminiz herzamanki gibi bir harika..Gercekten sayenizde cok seyler ögrendik, ögreniyoruz..
    Biraz gecte olsa bende Lion kervanina katilanlardanim. Son bir kac gündür kullaniyorum hersey cok güzel calisiyor ancak safari ve iTunes`un acilis sürelerinde uzamalar meydana geldi. Acaba genel bir sorun mu yoksa konuyla ilgili bir tavsiyeniz var mi? Bu arada sistemim 2.66 Core 2 Duo 4 GB Ram. 
    ilginiz icin simdiden tesekkürler..

    • Ömer Bey yorumlarınız için çok teşekkürler…
      Benim sistemim de Core2Duo 2.0 GHz, 4 GM RAM, aslında sizinkine oldukça benzer diyebiliriz. Ancak ben fazla bir şey fark etmedim Lion’a geçtikten sonra…

  8. Merhaba.

    Lion’a geçtikten sonra açılışta bir önceki açılışımda çalıştığım uygulamaların büyük çoğunluğu ben istemeden yeniden açılıyor. Her seferinde zaten geç açılan sistem bir de bunlari yeniden kapatarak zaman kaybettiriyor. Ayarlarla ilgili bir durum olabilir ama bilgim olmadığı için yapamadım. Yardımcı olabilirseniz memnun olurum.

  9. Merhabalar , lion u hiçbir sorunla karşılaşmadan yükledim fakat yükleme bittikten sonra ekrana hiçbir pencere açılmadı. Ne yapmam gerek?

    • Tuğba Hanım Merhabalar,

      “Lion’ı yükledim” demişsiniz, zaten yükleme bittiyse Mac’inizi kullanmaya devam edebilirsiniz…

      Ancak eğer kastettiğiniz “indirme işlemi” sonrasında çıkan pencere ise, Applications klasörü altındaki “Install Mac OS X Lion” uygulamasını çalıştırabilirsiniz. 

    • Elimden geldiği kadar sık bir şekilde ilerleyen dönemde de paylaşmaya devam edeceğim. 🙂

      Lion ile ilgili olarak bazı yeni özelliklere değindiğimiz şu yazımıza göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/06/13/wwdc-2011-mac-os-x-lion-1/

  10. Merhabalar,

    Uzun zamandır yazılarınızı takip ediyorum. Sayenizde bilgisayarımı hem daha verimli kullanıyorum hem de daha fazla keyif alıyorum. Ben de bir Apple tutkunu olduğum galiba…

    Sorunum şu; Lion’ı yeni kurdum (ve hatta güncellemesini yaptım) fakat NTFS harddisklerimi göremiyorum. NTFS-3G FUSE gibi bir program ile kullanıyordum snow leopard’da ama şimdi Lion desteği yok galiba programın…

    Tavsiye edebileceğiniz bir çözüm var mı?

    İlginiz için şimdiden teşekkürler…

  11. Goktuğ bey merhabalar.. Lion’u MackBook Pro’ma download ettim ancak kurmaya çalışırken The software could not be verified. It may have been corrupted or tampered with during download diye bir uyarı çıkıyor.. Bu neden olur ve nasıl düzelir yardım ederseniz sevinirim

  12. Ben dediğniz gibi değilde internetten indirdim ing olarak kurdum fakat şimdi dili ing nasıl türçe yapabilirim.Ve itunes açılmıyor resimdeki hatayı veriyor.

    • Mac App Store dışında hiç bir yerden, asla yükleme yapmanızı önermiyorum. 

      Lion’ın dilini Türkçe yapmak içinse şu yazımıza göz atabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/2011/07/25/turkce-lion-aylin/

  13. Göktuğ Bey Lion’a geçtikten sonra sistemin belirlenen bir süre geçtiğinde otomatik olarak standby mode’una geçme özelliği kayboldu. Hiçbirşey yapmamama, hiçbir peripheral hardware bağlı olmamasına ve ekranının da kapalı olmasına rağmen saatler sonra hala çalışıyor ve dolayısıyla oldukça da sıcak kalıyor. Web’deki bloglara göz attığımda lion ile otomatik standby’a geçmeme sorunu yaşayan başka kullanıcıların da olduğunu gördüm ve çözüm olarak temiz bir kurulum öneriyorlar. Ama buna rağmen aynı sorunu devam eden bir sürü kullanıcı da var. Sizin bu konudaki görüş ve tavsiyeniz nedir? Teşekkürler

    • Bu problemin birkaç sebebi olabilir. Bazı kullanıcılar çalışan bir uygulamanın sistemin kapanmasını engellediğini de paylaşıyorlar. Önerilerim sırayla şöyle olabilir:

      1. Little Snitch gibi, arkada çalışan, sistemi denetleyen uygulamalar var mı? Varsa bunları kapatmayı deneyin.
      2. İnternet Paylaşımı açık mı? Açıksa kapatmayı deneyin. (Sistem Tercihleri > Paylaşım)
      3. Lion’ı temiz bir şekilde yeniden kurup, kurulum sonrasında aynı sorunun yaşanıp yaşanmadığını deneyin.

      Selamlar.

  14. Goktug bey merhaba. Oncelikle tesekkur ediyorum yazilariniz ve yardimlariniz icin.
    Benim iki sorum olacak.
    1.Lion u appstore dan aldim ancak henuz yuklemedim. Yuklemeden sonra kayitli butun dosyalarim silinecek mi? resim , muzik, page gibi.  
    time machine almadim henuz ama dvd lere yedekledim resim , video ve muziklerimi.
    tesekkurler.

    • Merhabalar, 
      Lion’ı yüklediğinizde var olan hiçbir şey değişmeyecek 🙂 Tüm ayarlarınız, dosyalarınız aynen kalacak. Hatta WiFi şifreleriniz bile silinmeyecek 🙂

      Otomatik olarak Lion’a yükseltme yapmış olacaksınız.

      Ancak yine de, ne olur ne olmaz diye, yedek almanızı tavsiye ediyorum.

      Bu konuda, Lion’a geçiş yapmadan önce neler yapılması gerektiğine dair bir yazı paylaşmıştım. Mutlaka okumanızı öneriyorum: 
      http://www.sihirlielma.com/2011/07/08/lion-gecis-oncesi-hazirlik/

  15. Merhabalar,

    Macbook 5.2 ye sahibim 3 gb ram 120 gb harddisk Lion işletimsistemi mevcut fakat performansından biraz şikayetçiyim 120 lik SSD disk takıp tekrardan yüklemek istiyorum 1. si Ssd almaya gerek varmı performans açısından işe yararmı? 2. side eğer alırsam App Storedan aldığım Lion yazlımını nasıl usb vb yere aktarabilriim indirdiği yei bulabilirmiyiz?

  16. Merhaba Göktuğ Bey,

    Öncelikle ellerinize sağlık son derece net bir anlatım olmuş. Hızlıca sormak istediğim iki sorumu sorayım. Ben Snow Leopard kullanıyorum soracağım soruyu hem Lion hem de Mountain Lion için soruyorum, sorum şu;

    Harddiskimi biçimlendirip bilgisayarımda bulunan tüm dosyalardan kurtulup Lion işletim sistemini o şekilde kurmak istiyorum, mümkün müdür? Aşağıdaki yorumunuzdan anladığım kadarıyla bu mümkün değil. Bu konuyu biraz açmanızı rica edeceğim, eğer mümkünse izlememiz gereken adımlar nedir özet geçerseniz çok memnun olurum.

    ”Ancak, Lion’ı yüklediğimiz bir Mac’e, yani Lion kullanıyorken, yeniden indiremiyoruz. Lion’ı yeniden yüklemek için üzerinde Lion olmayan bir işletim sistemi (Leopard ya da Snow Leopard) kullanıyor olmamız gerekiyor :)”

  17. merhaba mac yenısıyım. number kullanırken ekran dondu. power dugmesınden kapatıp actım. tıme yedegımde vardı.yedekten gerı yukle, dısk tamır et, lıonun yenıden yukle gıbı butun seceneklerı gunlerdır tekrar tekrar denememe ragmen 1 aylık macbook pro yu alıdıgı hale getırmek mumkun olamamıstır. bu mudur mukemmek apple teknolojısı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz