Ana Sayfa Karşılaştırmalar Hangi Mac’i almalıyım?

Hangi Mac’i almalıyım?

67

GÜNCELLEME: Bu yazının güncel hali için BURAYA tıklayabilirsiniz.

+++

2012’de Apple’ın neredeyse tüm ürünlerini yenilediğini sene boyunca yaptığı etkinliklerle birlikte takip ettik. Bu kadar yenilikten sonra “Hangi Mac’i almalıyım?” gibi bir yazı yazmanın zamanı geldi de geçiyor bile. Yılbaşı ve hediye dönemine de yakın olduğumuzu düşünürsek, eğer bir Mac almayı düşünüyorsanız bu yazı tam size göre! 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali banner

En son geçtiğimiz sene “Hangi Mac’i almalıyım?” yazısını paylaşmış, hatta bundan 4 ay sonra da “Hangi MacBook’u almalıyım?” adı altında dizüstü modellere odaklanan bir yazı paylaşmıştım. Ancak köprünün altından çok sular aktı. Tüm ürünler yenilendi, bazıları tarihe karıştı (Beyaz MacBook), bazı ise aramıza yeni katıldı (Retina MacBook Pro) ve bu yazıları yenileme zamanı geldi. 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali 1

Mac ailesinde kimler var?

Detaylara girmeden önce kısaca Mac ailesini tanıtmakta fayda var. Gidenler ve kalanlar olmasına rağmen Mac’ler yine 2’ye ayrılıyor ve hem dizüstü hem de masaüstü segmentlerinde yine 3’er tane model bizleri karşılıyor.

Sihirli elma hangi apple mac almali 2

Dizüstü Mac’ler

  1. MacBook Air (MBA)
  2. MacBook Pro (MBP)
  3. Retina MacBook Pro (rMBP)

Masaüstü Mac’ler

  1. Mac mini
  2. iMac
  3. Mac Pro

MacBook Air

Sihirli elma hangi apple mac almali 3a

Nasıl bir bilgisayar?

MacBook Air, ismi sebebiyle biraz fazla hafife alınıyor olsa da, 2012 Haziran’ından yenilenen modellere baktığımızda incecik ve çok hafif olmasına rağmen oldukça güçlü bir bilgisayar olarak göze çarpıyor. 

Sihirli elma hangi apple mac almali 4

Mobil olmayı sevdiğim ve yanımda da ağırlık taşımayı sevmediğim için ben de bir 11″ MacBook Air sahibiyim. Ve şu anda hiç de pişman olmadığımı söyleyebilirim. 🙂 “Performans, hafiflik ve taşınabilirlik” MacBook Air’in beni vuran noktaları.

Hem istediğim tüm işleri yapabiliyorum, ki buna amatör seviyede resim ve video işleme işleri de dahil, hem de Mac’imi her zaman yanımda taşıyabiliyorum. Sanırım ben MacBook Air’imi çok seviyorum…! 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali 5

MacBook Air kime göre?

Güncelleme: 2013 model MacBook Air’lerde önemli yenilikler ve iyileştirmeler yapıldı. Özellikle pil ömrünü önemli ölçüde arttıran bu yeniliklerle ilgili bilgi almak ve detayları öğrenmek için “Yeni MacBook Air’de (2013) yeni neler var?” yazısına göz atabilirsiniz.

  • Günlük kullanım için bir bilgisayar satın almayı düşünenler
  • 11 ya da 13 inç’ten fazla büyük bir ekran istemeyenler (yüksek çözünürlüklü olduğunu unutmayalım)
  • Çok yüksek performans beklentisi olmayanlar (profesyonel kullanım düşünmeyenler)
  • Uygun fiyatlı bir Mac isteyenler
  • Daha taşınabilir, hafif ve ince bir Mac isteyenler
  • Bilgisayarının hızlı açılıp kapanmasını, 30 güne varan bekleme, 7 saate ulaşan kullanım süresi ile sık sık şarj etmeyi istemeyenler
Sihirli elma hangi apple mac almali 6

MacBook Pro

Sihirli elma hangi apple mac almali 7

Nasıl bir bilgisayar?

MacBook Pro’nun retina ekranlı olmayan modelleri için artık biraz “eskidi” yakıştırması yapmanın zamanı geliyor sanırım. Çünkü hem ağırlık ve kalınlıkları ile, hem de HDD ve DVD sürücü barındırmaları ile teknolojik olarak biraz geride kalıyorlar diyebiliriz.

Sihirli elma hangi apple mac almali 8

Açıkçası bu özellikleri sebebiyle ben MacBook Pro’ları (retina ekranlı olmayanlarını) pek de tavsiye etmiyorum. Ancak elbette bütçe açısından bakarsak, MacBook Pro’lar hala güçlü, verimli ve bizleri uzun seneler tatmin edecek bilgisayarlar.

MacBook Pro kime göre?

Aslında bu kısımda çok fazla detaya girmemeyi tercih ediyorum, ve buraya yazcağım maddeleri Retina MacBook Pro için saklıyorum. 🙂 MacBook Pro’yu ise, MacBook Air’i düşünmeyen, ancak Retina MacBook Pro seviyesine kadar çıkmak istemeyenlere öneriyorum.

Sihirli elma hangi apple mac almali 9

Artık tarihe karışmasına az bir süre kalsa da, sürekli olarak CD/DVD kullanıyorsanız yine bir MacBook Pro sahibi olmayı düşünebilirsiniz.

Retina MacBook Pro

Sihirli elma hangi apple mac almali 10a

Retina MacBook Pro ya da Retina Ekranlı MacBook Pro olarak adı geçen bu yepyeni Mac’i ilk defa WWDC’12’de görmüştük. Önce sadece 15-inç’lik ekran ile tanıştığımız Retina MacBook Pro’ya, geçtiğimiz ay bir de 13-inç’lik kardeş geldi. 🙂 Böylece “normal” MacBook Pro’ların pabucu dama atıldı diyebiliriz…

Sihirli elma hangi apple mac almali 11

Nasıl bir bilgisayar?

MacBook Pro, tam anlamıyla yeni nesil bir profesyonel bilgisayar. Hafiflikse hafiflik, incelikse incelik, yeni teknoloji, işlemci, güç, performans, yüksek çözünürlük, pil ömrü her şey var! 🙂 Bu kadar fazla özellik bir araya gelince elbette fiyatı da biraz yükseliyor tabi, ancak verilen her kuruşa değecek, bizi asla yarı yolda bırakmayacak kadar da iyi olduğunu unutmamak gerekiyor… 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali 12

Retina MacBook Pro kime göre?

  • Yüksek işlemci gücüne ve performansa ihtiyacı olanlar
  • Yüksek performanslı bir ekran kartına ihtiyaç duyanlar (özellikle 15″ model)
  • Performans ve taşınabilirliği bir arada arayanlar
  • Resim / Video / Grafik işleme uygulamalarını yoğun olarak kullananlar
  • Yüksek çözünürlüğe ihtiyaç duyanlar
  • 13 ya da 15 inç’lik bir ekrana ihtiyaç duyanlar
  • 768 GB’a kadar SSD disk alanı isteyenler
  • HDMI kapısına (port) ihtiyacı olanlar
Sihirli elma hangi apple mac almali 13

Mac mini

Sihirli elma hangi apple mac almali 14

Nasıl bir bilgisayar?

Mac mini benim her zaman aklımın kaldığı, ama ihtiyaçlarıma uygun olmadığı için de hiç sahip olmadığım bir Mac. Mac mini’yi seviyorum, çünkü alınabilecek en ucuz, en ufak ve en pratik Mac, Mac mini. 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali 15

Kendi ekranımız, klavyemiz ve faremiz ile kullanabildiğimiz, bu sebeplerle de varsa elimizdeki aksesuarları değerlendirmemize imkan vermesinin yanında, televizyona bağlayarak bir “media center” olarak da kullanabiliyoruz Mac mini’yi.

Mac mini kime göre?

  • Uygun fiyatlı ve ufak, ancak kaliteli bir Mac isteyenler
  • Elindeki ekran, klavye ve fareyi değerlendirmek isteyenler
  • Ortalıkta büyük bir kasa görmek istemeyenler
  • Evinde ucuza bir “media center” kurmak isteyenler
  • Nadir de olsa çantasına atıp bilgisayarını başka bir yere taşımak isteyenler
Sihirli elma hangi apple mac almali 16

iMac

Bir süredir Apple’ın çeyrek sonuçlarında masaüstü Mac’ler kan kaybediyor ve dizüstü Mac’ler artık neredeyse tüm Mac satışlarının %80’ini oluşturuyor. Ancak bu durum bile Apple’ın iMac’i her geçen yıl yenilemesine ve iyileştirmesine engel olmuyor. 🙂 Yeni iMac geçtiğimiz ayki iPad mini etkinliğinde tanıtıldığında adeta herkeste bir şok etkisi yarattı. Çünkü kimse gerçekten böyle bir iMac beklemiyordu… 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali 17

Nasıl bir bilgisayar?

Yüksek performans ya da kapasiteye ihtiyacımız varsa ancak taşınabilir bir Mac düşünmüyorsak elbette ilk bakmamız gereken model iMac. 1997’de Apple’ın yeniden doğuşunun ilk adımı olan iMac seneler içerisinde 8 kez yenilendi ve şimdiki mükemmel formuna kavuştu.

Sihirli elma hangi apple mac almali 18

21.5 ve 27-inç’lik modeller ile masaüstümüzde her zaman çok şık bir şekilde yer alan iMac, çoğunlukla tasarımcılara hitap ediyor gibi görünse de, gücü, kapasitesi ve boyutları ile taşınabilir bir Mac düşünmeyen herkesin sahip olmak isteyeceği bir bilgisayar diyebiliriz.

Sihirli elma hangi apple mac almali 19

iMac kime göre?

  • Masaüstü çözüm isteyen, taşınabilir bir Mac’e ihtiyacı olmayanlar
  • Yüksek performans ve disk kapasitesine ihtiyacı olanlar (Fusion Drive: HDD + SSD)
  • Büyük, hatta devasa ekran isteyenler 🙂 (21.5 ve 27-inç)
  • Sadeliği ve şıklığı sevenler, evinde ya da ofisinde ek bir kasa görmek istemeyenler

Mac Pro

Sihirli elma hangi apple mac almali 20

Nasıl bir bilgisayar?

Açıkçası bu senenin hayal kırıklığı oldu Mac Pro. Daha doğrusu Mac Pro’nun ciddi bir yenilik geçirmemesi, tasarımında bir değişiklik olmaması büyük bir hayal kırıklığı yarattı desek daha doğru olabilir. Ancak Apple’ın henüz geçtiğimiz ay yenilediği iMac’i bile 2012 içerisinde piyasaya sunamama ihtimali konuşulurken Mac Pro’nun gecikmesi sanırım çok da şaşırtıcı değil.

Sihirli elma hangi apple mac almali 21

Apple’ın çok şık devasa kasası içerisinde yer alan en güçlü masaüstü modeli olan Mac Pro, büyük ihtimalle 2013’te önemli bir yenilik görecek. Bu sebeple şu sıralar Mac Pro almak için iyi bir zaman değil gibi görünüyor.

Mac Pro kime göre?

  • Tamamen profesyonel işlerle uğraşanlar
  • İşlemci, bellek, disk seçimlerinde en yüksek performansı hedefleyenler
  • Donanım özelleştirmesine fazlaca ihtiyaç duyanlar
  • Devasa kasa için yer problemi olmayanlar

Sihirli elma hangi apple mac almali 22

Karşılaştırma Tablosu

Apple yeniliklerle geçen 2012’nin ardından karşılaştırma tablosunu da yenilemiş. Yeni sayfada 3 farklı Mac modelini seçerek, yanyana karşılaştırabiliyoruz.

Siz de seçeceğiniz 3 Mac’i karşılaştırmak için Apple’ın Mac karşılaştırma tablosuna göz atabilirsiniz.

Sihirli elma hangi apple mac almali 23

Ayrıca Apple Türkiye’nin sitesinde de güzel bir karşılaştırma sayfası mevcut. Belki de buraya da göz atmak istersiniz? 🙂

Sihirli elma hangi apple mac almali 24

Almak için doğru zaman mı?

(Güncellendi) Buna şu şekilde yanıt vermek en doğrusu olur sanırım:

  • MacBook Air: En son Temmuz 2013’te yenilendi. 2014 yaz aylarına kadar yenilenmesi beklenmiyor.
  • MacBook Pro: En son 2012 sonunda yenilendi. Özel bir sebep yoksa, retina modelleri düşünmek daha anlamlı. 2013’te son kez görebiliriz kendisini.
  • Retina MacBook Pro: 15-inç model en son Haziran 2012’de yenilendi. 13 inç model ise Ekim 2012’de. MacBook Air almayı düşünmüyorsanız, Retina MacBook Pro sizi fazlasıyla memnun edecektir.
  • Mac mini: En son Ekim 2012’de yenilendi.
  • iMac: En son Eylül 2013’te yenilendi.
  • Mac Pro: En son Haziran 2012’de özellikle güncellendi. 2013’te önemli bir güncelleme geçirmesi bekleniyor.

Sihirli elma hangi apple mac almali 25

Karar sizin… 🙂

Siz hangi Mac modelini tercih ediyorsunuz? Ya da şimdi bir Mac alacak olsanız hangisini alırdınız?

Yanıtınızı ve yorumlarınızı bekliyoruz… 🙂

[polldaddy poll=”6694064″]


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


67 Yorumlar

    • Kusura bakmayın, sanırım kendimi yanlış ifade etmiş olabilirim yazıda… Hiç bir Mac için “azıcık pahalı” dememekle birlikte, seçtiğimiz Mac ya da MacBook’un özelliklerine göre fiyatlar elbette uç noktalara gidebiliyor. 🙂

      Örneğin ABD fiyatlarını baz alarak konuşursak, Retina MacBook Pro 13″ model için $1.700’dan başlıyor ve seçtiğimiz işlemci, RAM ve SSD kapasitesine göre 15″ bir model $3.700’a kadar çıkabiliyor! 🙂

      Ancak 11-inç’lik bir MacBook Air’e yine ABD fiyatlarıyla konuşmak gerekirse $1000’a da sahip olabiliyoruz.

      Ya da taşınabilir bir Mac düşünmüyorsak Mac mini’nin fiyatı ise $600 seviyesinde…
       
      Ya da taşınabilir bir Mac düşünmüyorsak Mac mini’nin fiyatı ise

  1. Merhaba. Yazilarinizi begeniyle takip ediyorum. Elinize saglik.
    Yakinda iPad mini dusunuyorum. 2013de de Mac…
    MBA sahibi biri olarak size bir kac sorum var:
    * HDD olmamasi ve dusuk hafiza sizi olumsuz etkilemiyor mu?
    * DVD drive olmamasi yine ayni sekilde olumsuz etkilemiyor mu?
    * DVD /cd drivelarin ortadan kalkacagini mi dusunuyorsunuz? Sebebi nedir? Yerine SD kart vb. mi dolduracak? (Filmler, audio vb acisindan degerlendirir misiniz?)

    Tesekkurler…

    • Merhabalar,

      Ben 256 GB SSD aldığım için yeterli disk alanına sahibim. Ek alan için harici bir disk kullanıyorum, işimi görüyor. 🙂

      DVD’yi en son ne zaman kullandığımı hatırlamıyorum inanın. 🙂 Filmler, müzik vb. hepsi internet üzerinden erişilebilir hale geliyor. Ülkemizde de bu alanda hizmet sunan pek çok firma mevcut. Yakında iTunes Store da açıldığında eminim daha da kolay olacak her şey 🙂

      Selamlar.

    • merhaba
      macbook air aldım.1 ay oldu.128 gb disk yetiyor.zaten harici diskler çok ucuzladı.dvd sürücünün kaldırılmasının  (ve hdd yerine ssd) getirdiği incelik,hafiflik,tasarım gerçekten mükemmel.isabetli bir karar olmuş.dvdler ortadan kalkmasa da kullanımı azaldı.evde dvd film izlemek isterseniz bunun da çözümü usb harici sürücüler.mac’e geçmem de Göktuğ beyin yazılarının çok katkısı oldu ona da teşekkür  ederim.

  2. Göktuğ bey merhaba, zamanlaması mükemmel bir yazı olmuş.
    Açıkçası ben 13″ air ile 13″ retina arasında kararsız kaldım.
    Açıkçası 13″ retina için 128gb ssd ve ekran kartının yetersiz olduğuna dair yorumlar okudum. Siz ne dersiniz?
    Sevgiler

    • Ben 11″ MacBook Air alırken işlemcisini yükselttim, RAM’ini 8 GB yaptım ve diski 256 GB’a çıkarttım. Tüm kararlarım çok isabetli olmuş, çok memnunum.

      Tabi elbette kullanıma göre tercih sizin… 🙂

      13″ Retina’yı inceleme fırsatım olmadığı için henüz bir yorum yapmak doğru olmaz. İlk fırsatta ben de incelemek istiyorum.

  3. Ben de 2012 model 15″ macbook pro (retinasız) olanından aldım gayet mükemmel bir bilgisayar. Retinalı olanla arasındaki fark ile normal bir pc daha alınır 😀 o yüzden retinayı tercih etmedim. Cd dvd kullanmıyorum artık devri de kapandı zaten, cd rom u söküp oraya SSD yada HDD takmak istiyorum yedeklemek için vs kullanmayı düşünüyorum. Yani konuyu sizden cdrom u söküp oraya hdd takma işlemi ile ilgili bir yazı beklediğime getiriyorum 🙂

  4. Ben temmuz sonu gibi 15” retinalı 512 gb ssd’li macbook aldım. birini dediği gibi bir ÖKÜZ parası verdim. yaklaşık üç ay oldu ve bana 10 ÖKÜZ parası kazandırdı. Sana kazandırmıyorsa sen de git ÖKÜZ al.. HEDE 
    Ayrıca harika bir bilgisayar tüm oyunları retina çözünürlükte oynadım. çok memnunum

  5. son beyaz macbook (2010) sahibiyim. bir sonraki bilgisayarım kesinlikle 13″ retinadır. diski 256gb yapmak şart tabi. eski mbp tamamen kalktığı zaman retinaların fiyatı mecburen düşecektir. yada retinada kullanılan teknolojiler standart haline geldiğinde eski mbp’yi kaldıracaklardır. ikisinden biri:)

  6. Mac mini + 27″ monitor düşünüyorum. Sebebi mobiliteye ihtiyacım olmaması ve mac mini’nin yenilenme maliyetinin en düşük olması. 

  7. goktug bey bende mac air 13” kullaniyorum ram yukselttiginizi soylemissiniz bunu bende yapmak istiyorum nasil yapabilirim, 4 gb ram var bende

  8. Sitenizi çok beğeniyorum, ne zaman Google’a Apple ile ilgili bişey aratsam karşıma hep siz çıkıyorsunuz teşekkür ederim. Benim naçizane bir sorum olacaktı size.15″ Retina Macbook almayı düşünüyorum, ülkemizde 256 gb ve 512 gb olmak üzere 2 modeli mevcut. Oyunsever biriyim dolayısıyla makinaya mecbur Windows 8 yükleyecem. Sizce 256 gb versiyonu benim için yeterli olur mu? 512 gb ile arasında 1500 TL fiyat farkı var. Açıkçası extra 256 gb harddisk ve 3720qm işlemci için bu fark değmez. Unutmadan söyleyeyim 1 TB Harici USB 2.0 harddiske sahibim.

  9. Hocam bişey soracaktım. Diablo III PC/MAC şeklinde piyasaya çıktı. Teknoloji mağazalarında satılanlar sadece PC sürümümü? Yoksa MAC versiyonunu mu bulmak gerekiyor?

  10. Bir iMac im var ve montaj programlarında aldığım performansın yarısını bile oyunlarda alamıyorum, sorun nedir? Yapmam gereken bir şey var mı? Oyunlardan çıktığımda 10 dk. boyunca acayip yavaşlık yaşıyorum, çözemedim durumu sonunda danışayım dedim. 

  11. selamlar ben macbook pro aldım retina ekran değil , sizce yanlış mı yapmış bulunmaktayım retina almam daha çok performans kazandırırmıydı 

    • Performans açısından elbette çok daha iyi olurdu. Ancak yanlış yapmadınız elbette. MacBook Pro’lar da bu sene güncellendiği için yepyeni ve şahane bilgisayarlar.

      Fakat ileriye yönelik olarak, daha modern, daha ince, hafif ve performanslı bir bilgisayar (ve elbette pahalı 🙂 ) düşünüyorsanız Retina modeller tercih edilebilir.

  12. mac kullanmaya yeni başlayanlar için gerçekten çok faydalı oldugunu düşünüyorum:yeni kullanmaya başlayan birisi olarak.teşekkürler

  13. Merhaba Göktuğ Bey,
    Macbook 13″air ve pro arasında kararsız kaldım.Benim kullanacağım ağırlıklı ofis programları ve yarı profesyonel photoshop programlarıdır.

  14. merhaba öncelikle size bir şey söylemek istiyorum benim de bir ipad im var. Şimdi bu itunes match i kullanmadan da şarkıları bilgisayara indirebiliyoruz ben öyle yaptım oluyor 

  15. oyunlar konusunda wndws ve mac diye ayrılıyomu yoksa bi oyun ikisindede açılabiliyormu mac de oyun yüklemek flan zormu retina 15 düşünüyorum hafta sonu bi fyat bakıp bi tane alıcam…
     

    • Dediğiniz oyunlar mac ve windows olarak ayrılabiliyor. Bazı oyunlarda windows versiyondan düzenlenerek portlanıyor ve mac e uyumlu hale getiriliyor. Ancak sürekli oynadığınız oyun macte yoksa bootcamp ile windows kurarak oyunu windows üzerinden de oynayabilirsiniz.

  16. daha önce hiç macbook kullanmadım, ve şimdi almak istiyorum.merak ettiğim birkaç şey var..müzik indirmek için hangi programları kullanıcam ? program satın almam mi gerekiyor? 

  17. Bende herkes gibi sitenizi takip ederek 7 ay önce Pc lerime elveda diyerek 27” mac sahibi oldum ve pratiğimi ilerletmek için sürekli sizleri takip ediyorum.
    Dün nihayet pc laptopumu da yeniledim. Yine sizlerin bilgisine güvererek, yanımda taşıyabileceğim 13” 2.9 GHz 8GB Ram 512 SSD Macbook Retina Display satın aldım.
    Şimdilik her şey cok yerinde ve HIZLI gidiyor.

    Bilgilendirmelerinizi zevkle yakip ediyorum. 
    Selamlar..

    • 27” imaci 1-2 güne deneme şansım olmadığı için teknik özellikleri dışında merak ettiğim şey acaba o büyük ekran göz ağrılarına sebep oluyor mu? çok kararsızım? Benim için en büyük artısı ise medyasından çok yararlanacağım için süper olacak gibi…saygılar..

  18. Ben Mac mini kullanıyorum şirkette. Evde de hayvani bir pc kurdum çünkü oyun oynuyorum. Mac pro alsam, üzerine win kursam, ve oyun oynayacağım zaman “onu” kullansam sizce bir pc’de kurduğum düzen kadar performans alır mıyım. Sadece oyun için pc’ye mahkum kaldık resmen!

    • Mac Pro’lar uzun zamandır yenilenmedi, bu yüzden ben yakın zamanda yenilenmiş bir Mac almanızı önerebilirim.

      Ve evet, eğer gereken donanım ihtiyacını karşılıyorsa, BootCamp ile bir Windows kurduktan sonra kolaylıkla kullanabilirsiniz Mac’inizi oyun oynamak için 🙂

  19. hocam benim işim proje. projelerde Solidworks – Catia – Autocad – 3dMax gibi programların yanı sıra su aralar Web tasarım işlerinede merak sardım… Yani kısacası 8-9 programla çalışmam gerekiyor… Yazınızı okudum İMac bana göre gibi gözüküyor… Ben yeri geldiğinde 3-4 tane program acık çalışmak istiyorum… Sizin öneriniz hangisi olur ?

    • Eğer taşınabilir bir Mac ihtiyacınız yoksa dediğiniz gibi iMac çok iyi olacaktır. Fakat taşınabilir düşünürseniz de Retina MacBook Pro’lara bakmanızı öneririm. 🙂

  20. Şimdiye kadar hiç mac kullanmadım. Macların özellikleri ile diğer farklı leptopların özelliklerini karşılaştırınca yanlarında maclar sönük kalıyor ama fiuyat olarak maclar maşallah oldukça yüksek 🙂
    Mac almam için bana küçük bir neden söyleyebilirmisiniz ?

  21. Merhabalar ben Mak Pro aldım. Ofis programları hakkında bilgim yok. türkçe program nasıl kullanabilirim. ne yapmalıyım 

  22. Macbook Pro (Retinasız) hakkında yazdıklarınız beni üzmüş durumda. Bu sene 13′ almış bulunmaktayım. Gayet memnunum. Retinalara bakınca bir vavv çekiyorum evet ama hala memnunum.

    • Yazdıklarım sizi üzdüyse özür dilerim, amacım asla bu değildi. Ancak söylediğinize de katılıyorum. Babam da 2010 model bir MacBook Pro sahibi ve hala çok mutlu. Eminim siz de uzun bir süre boyunca sorunsuz bir şekilde Mac’inizi kullanacaksınız… 🙂

  23. merhaba laptopumu birkaç gün içinde yenilemek istiyorum. sizlere soum olacak . acaba 13 ” retina promu yoksa mac airmi almalıyım, taşınabilir olası gerekli ve photoshop kullanıyorum öyle oyunlar falan alakam yok

    • MacBook Air seçimi sizin için çok daha doğru olabilir diye düşünüyorum. Ancak photoshop kullanımınız profesyonel seviyede ise Retina MacBook Pro’yu da düşünebilirsiniz.

  24. merhaba, macbook pro almak istiyorum. fakat şuanki fiyatlara bakınca 13” macbook pro retina mı yoksa 15” ama retina olmayan modeli mi almalıyım karar veremedim. daha önce macbook pro kullanmadığım için kullananlardan tavsiye bekliyorum. bu arada adobe master collection kullanıyorum. bu programları iki modelden hangisinde daha verimli kullanabilirim. tabi ki 15” macbook pro retina daha iyidir ama fiyattan dolayı 13” retina ve 15 ” retina olmayan model arasında kaldım.

  25. Merhaba Göktuğ bey; Açıkcası Retinasız Macbook Prolara eskiyen teknoloji demenize içerlesem de 🙂 yazılarınız kalitesi ve anlatım tarzının nedeniyle bu siteyi takip ediyorum . Şunu söylemek istiyorum ki yeni bir MBP alacak imkanı bulduğumda özellikle Retinasız MBP Mid2012 model aldım. Nedeni ise upgrade imkanı olması 16 gb ram ve 256 gb SSD alarak retinaya vereceğim parayı da bu yönde harcayarak yazma okuma ve performans açısından retinalı modele kıyasla çok daha hızlı MBP elde etmiş oldum . Tabii ki tercih meselesi ama kelebek misali sadece ekrana takılmamak gerekli diye düşünüyorum 🙂

    • Rica ederim Murat Bey, yanlış anlaşıldıysam kusura bakmayın lütfen. 🙂

      Eskiyen teknoloji derken, hala SSD olmaması ve DVD sürücüsü kullanmasını kastettim aslında. Siz elbette böyle bir upgrade ile güzel ve isabetli bir yöntem uygulamışsınız. 🙂

      Ekrana takılmamak konusunda size katılıyorum. Sadece ekran için almaktansa, ekran-SSD-incelik gibi diğer konuları da satın alma kararına dahil etmek gerekiyor.

      Hayırlı olsun tekrar… 🙂

  26. merhaba ben macbook pro veya macbook air arasında hala karar veremedim.

    Çok fazla bilgisayar kullanırım. Bu nedenle macbook pro almayı düşünüyorum fakat diğer yandan profesyonel bir kullanıcı olmadığım için macbook air da yeter mi diye düşünüyorum. Bir macbook air kullanıcısı olarak macbook iyide yapamadığınız şeyler oluyor mu ?

    • Söyleyeceğim her şeyi yazıda söyledim aslında. 🙂 Ben de bir MacBook Air kullanıcısı olarak size MacBook Air’i önerebilirim.

      Ama “Mac’imin hafif olması önemli değil, performansa daha çok bakarım” diyorsanız da elbette MacBook Pro da iyi bir seçim olacaktır.

  27. yakında macbook pro (retinalı, 15″) alıyorum! (en pahalısı 🙁 ) ama oyunlar oynanabiliyormu onu bilemem. ama arkadaşım o parayla ağaoğlu’nu satın almış.

  28. merhaba yazınızı inceledim ama tavsiyenize ihtiyacım var ilgilenirseniz çok sevinirim ben grafikerim daha önce pc kullanıyordum artık mac’a geçmek istiyorum. Photoshop ,freehand ve illustrator programlarını en iyi performansla kullanabileceğim arada oyunda oynuyabileceğim bir bilgisayar istiyorum.Retina macbook pro ile imac arasında kararsız kaldım. Sizce hangisi daha uygun? Retina macbook pro ihtiyacımı karşılar mı

  29. merhabalar

    oncelikle yaziniz gayet iyi olmus. bende macbook pro aldim 13 inch. once macbook retina da karar kildim fakat kararimi degistirdim.

    macbook pro retina: 8 gb ram, 128 gb ssd, core i5 cpu

    macbook pro: 8 gb ram, 750 gb hdd, core i7 cpu. hdd ye onem veren birisiyim, depolama alanimin buyuk olmasini isterim her zaman ve yaklasik 1 ya da 2 hafta oluyor kullanali gayet de memnunum. sizce macbook pro yu retina ekranlisi ile degistirmeli miyim ve deger mi?

    • Disk büyüklüğü sizin için önemliyse zaten doğru kararı vermişsiniz. Aksi halde SSD çok pahalı bir çözüm olurdu sizin için.

      Bence aklınızı karıştırmaya hiç gerek yok. Uzun bir süre elinizdeki MacBook Pro ile mutlu olacağınıza eminim. 🙂

  30. merhabalar, ben mühendislik öğrencisiyim ve doğal olarak autocad ve solidworks gibi grafik çizim programları kullanmam gerekiyo. mac almayı düsünüyorum ama almaya gittiğimde air lerde çok zorlanırsınız o programları kullanırken dediler ve direk pro önerdiler bu yüzden kafam karıştı gerçekten. ama bi arkadaşım mimar, air kullanıyo çok rahat kullandığını söyledi bana. acaba yardım edebilirmisiniz bu konuda? siz ne önerirsiniz ?

  31. merhabalar, benim mac prom var ve baştaki bocalamam dışında şimdi çok verimli kullanıyorum. fakat eskidi. Bir de hiç açmadığım iPad 4 (retina) 64 GB, beyaz tabletim var. Bana macbook air ile takas etmemi önerir misiniz? Bir de takası nasıl ve nerede yapabilirim?
    Şimdiden çok teşekkür ederim.

  32. Merhabalar Adobe After Efect ile bir takım videolar hazırlıyorum. 2. bir bilgisayara ihtiyacım var sizce Mac mini işimi görür mü performans açısından? yoksa imac mi almam daha mantıklı olur? Bütçe konusunda kısıtlı olduğumdan dolayı Mac pro düşünmüyorum.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz