Ana Sayfa Haberler WWDC ile Apple’ın yenilediği 10 ürün

WWDC ile Apple’ın yenilediği 10 ürün

9

Dün akşamki etkinliğe cihazlar açısından baktığımızda sadece MacBook ailesi yenilenmiş gibi görünse de, aslında Apple sessiz sedasız bir çok ürünü yeniledi. Hangileri olduğunu merak ediyor musunuz? 🙂

Sihirli elma wwdc yenileme urun banner

“Peki neymiş şu yenilenenler?” diye soranlar için hemen güzel bir liste yapalım… 🙂

  1. MacBook Air
  2. MacBook Pro
  3. MacBook Pro (Retina Ekran)
  4. Mac Pro
  5. AirPort Express
  6. Smart Case
  7. MagSafe 2
  8. USB SuperDrive
  9. Thunderbolt to Gigabit Ethernet Adapter
  10. 17-inç MacBook Pro

Hemen tek tek incelemeye başlayalım… 🙂
Sihirli elma wwdc yenileme urun 1a

Güncelleme: Apple bu yazı yazıldıktan sonra Mac Pro’daki güncellemelere gelen yorumları değerlendirmiş olsa gerek, artık “NEW” (Yeni) ibaresini Apple Online Store’da göremiyoruz… 🙂 Ayrıca Tim Cook yine dün gece bir kullanıcıya yanıt olarak gönderdiği e-posta’da masaüstü Mac’lerin gelecek sene güncelleneceğine dair bir ipucu paylaştı.

1.MacBook Air

MacBook Air beklendiği şekilde yenilendi. Daha güçlü işlemcilere (Intel Ivy Bridge), daha fazla RAM, disk kapasitesi ve daha iyi bir grafik kartına kavuştu. Ayrıca MacBook Pro’lardaki gibi FaceTime HD kameraya, USB 3.0 desteğine de kavuşan MacBook Air, artık adı “Air” olsa da iyice güçlendi diyebiliriz.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 2 macbook air 11

Satın almayı düşünenler için çok daha dolu, performanslı ve güçlü bir hale gelen MacBook Air, bizler gibi profesyonel olmayan son kullanıcılar için hala en ideal Mac. 🙂 Açıkçası ben de 2008 model aluminyum MacBook’umu sanırım sonunda bu yaz değiştirip 13-inç bir MacBook Air alacağım… 🙂

Sihirli elma wwdc yenileme urun 2 macbook air 13

MacBook Air’lerin fiyatları da bu yeniliklerden -tahmin edebileceğiniz gibi- hiç etkilenmedi…

  • 11-inç modeller $999 ve $1.099
  • 13-inç modeller $1.199 ve $1.499

Sihirli elma wwdc yenileme urun 2 macbook air

2.MacBook Pro

MacBook Pro da, küçük kardeşi gibi benzer şekilde güncellendi. Tahminlerin aksine incelmedi, DVD’si yok olmadı, SSD ile gelmedi. İşlemcilerin daha güncel bir seriye (Intel Ivy Bridge) yükseltilmesi, RAM’in daha hızlı hale gelmesi ve ekran kartının iyileştirilmesi dışında pek de dişe dokunur bir güncelleme yok diyebiliriz.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 3 macbook pro 13

Ancak 15-inç MacBook Pro’larda ekran kartı konusunda AMD Radeon’dan nVidia GeForce’a geçilmesi en göze çarpan değişik diyebiliriz.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 4 macbook pro 15

Hem fiyatlarıyla, hem de özellikleriyle MacBook Pro’lar gerçekten profesyonellere hitap etmeye devam ediyor.

  • 13-inç modeller $1.199 ve $1.499
  • 15-inç modeller $1.799 ve $2.199

Sihirli elma wwdc yenileme urun 3 macbook pro

3.Yeni Nesil MacBook Pro (Retina Ekran ile)

MacBook Pro’da önemli bir değişiklik olmamasına rağmen, aileye yeni bir kardeş katıldı. Ancak hiç de öyle yabana atılır cinsten değil. Apple hem teknolojik hem de performans olarak oldukça üst seviyede bir MacBook’u tanıttı.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 6 macbook pro retina

MacBook Pro’lara göre çok daha ince olan yeni nesil MacBook Pro‘nun sadece 15-inç’lik modelleri bulunuyor. Bu açıdan MacBook Pro ile karşılaştırdığımızda ise öne çıkan farklar şöyle:

  • Retina Ekran (2880 x 1800 piksel) (Hatırlayalım: HD çözünürlüğü 1920 x 1080)
  • RAM 4 GB yerine 8 GB !
  • HDD yerine SSD (256 veya 512 GB)
  • Grafik kartı aynı, ancak RAM’i daha fazla

Sihirli elma wwdc yenileme urun 5 macbook pro retina 2

Ve tüm bu iyileşmelere rağmen yeni nesil MacBook Pro’nun, mevcut modellere göre %25 daha ince! 🙂

Sihirli elma wwdc yenileme urun 7 macbook pro retina

Fiyata gelince… kimse ucuz olacağını söylememişti değil mi? 🙂

Hem fiyatlarıyla, hem de özellikleriyle MacBook Pro’lar gerçekten profesyonellere hitap etmeye devam ediyor.

  • 15-inç baz model $2.199
  • 15-inç üst model $2.799

Güncelleme: Retina Ekranlı yeni nesil MacBook Pro’nun bir de reklam filmi yayınladı. Aşağıdan izleyebilirsiniz… 🙂

httpv://www.youtube.com/watch?v=AFUW7GcHsLQ

4.Mac Pro

Pek çoğumuzun MacBook Pro’nun adını kısaltarak kullandığı “Mac Pro” aslında bambaşka bir ürün. 🙂 Apple’ın masaüstü Mac ailesinin en büyük üyesi olan Mac Pro, 2010’dan beri hiç güncellenmemişti. Ancak dün akşamki etkinlik sonrasında bir de baktık ki, Apple Mac Pro’yu sessiz sedasız güncellemiş…

Sihirli elma wwdc yenileme urun 8 mac pro

Aslında yapılan güncellemeye bakarsak, Apple’ın Mac Pro’yu “pek de güncellemediğini” bile söyleyebiliriz. Çünkü ne yeni nesil işlemciler, ne USB 3.0, ne Thunderbolt, ne de yeni ekran kartını yeni Mac Pro’da göremiyoruz.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 9 mac pro

Bu açıdan baktığımızda Apple’ın Mac Pro’nun özelliklerini günümüz standardına getirmiş diyemiyoruz ne yazık ki. Ancak yabancı blog’lardaki haberlere bakacak olursak, Mac Pro önümüzdeki sene tasarımsal açıdan da büyük bir güncelleme göreceği için şimdilik buna pek gerek görülmemiş gibi anlaşılıyor.

Mac Pro’nun fiyat seviyesi ise elbetet hala oldukça yüksek:

  • Quad-Core model $2.499
  • 12-Core model $3.799
  • Sunucu (Server) model $2.999

5.AirPort Express

Apple, henüz tanıtmaya fırsat bulamadığım AirPort Express adlı kablosuz ağ ürününü de sesiz sedasız güncelledi. Yeni tasarımıyla, $99 değerinde olan ve Apple TV’nin beyazı gibi görünen AirPort Express, ek bir ethernet kapısının yanında artık IPv6 standardını destekliyor ve de çift-band (dual-band) kablosuz bağlantıya imkan tanıyor.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 10 airport express

Yakın zamanda bu yeni modeli temin ederek inceleme yapmayı planlıyorum. Bu vesile ile de evimde kullandığım bir üst model olan AirPort Extreme’i de sizlerle paylaşarak bu ürünlerin de ne işe yaradıklarını daha iyi anlatabilirim sanırım… 🙂

 

6.Smart Case

Sessiz sedasız gelen bir diğer yenilik de Apple’ın iPad için geliştirdiği Smart Cover’a (Akıllı Kılıf) alternatif olarak bir de Smart Case (Akıllı Kap) adında bir ürün daha sunması. Bu ürünün farkı ise sadece iPad’in ekranını değil, arka tarafını da korumaya alıyor olması… 🙂

Sihirli elma wwdc yenileme urun 12 smart case

Apple da buradaki ihtiyacın farkına varmış olacak ki, iPad’in güzelliğini gizlemek pahasına arkasını da korumak için bir “kap” üretmiş. 🙂

Sihirli elma wwdc yenileme urun 13 smart case

Gri, koyu gri, mavi, yeşil, pembe ve kırmızı renkte üretilen Smart Case’in ABD’deki fiyatı $49. (Deri kılıflardan daha ucuz.)

7.MagSafe 2

MagSafe benim Mac’e geçtiğimden beri en çok sevdiğim özellikler listesinde her zaman üst sıralarda. 🙂 MagSafe kolayca sarılabiliyor, kolayca takılabiliyor, manyetik olarak tutunduğu için kablosuna takılsak bile MacBook’tan kolayca ayrılıyor ve zarar görmüyor.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 15 magsafe 2

Ve yeni MagSafe 2 sayesinde (henüz yeniliğin tüm detaylarını bilmesek de) bu muhteşem ürün çok daha ince hale geliyor. Eski MagSafe şarj adaptörleriyle uyumlu değil, ancak yenisini almak yerine eski şarj adaptörlerini de $10 değerinde küçücük bir dönüştürücü ile kullanmaya devam edebiliyoruz.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 14 magsafe 2 compare

MagSafe 2, sadece yeni MacBook Air ve Retina ekranlı yeni nesil MacBook Pro ile birlikte geliyor.

8.USB SuperDrive

Aslında her ne kadar bir yenilik olarak adlandırmak zor olsa da, daha önce sadece MacBook Air için USB SuperDrive olarak adlandırılan bu ürün, DVD sürücüsü olmayan bir MacBook’un daha aileye katılması ile yenilenmek zorunda kaldı. 🙂

Sihirli elma wwdc yenileme urun 16 superdrive

Artık yeni nesil MacBook Pro da DVD sürücüye sahip olmadığı için bu ürün her iki MacBook’a da hizmet verecek şekilde yeniden adlandırılmış oldu. Dolayısıyla ayda yılda bir DVD sürücüye ihtiyacınız oluyosa ABD fiyatı $79 olan bu üründen bir adet edinmeyi düşünebilirsiniz.

9.Thunderbolt -> Gigabit Ethernet Adaptörü

Thunderbolt kapıları çoğaldıkça ihtiyaçlar da artıyor elbette. Özellikle de yeni nesil MacBook Pro’ların performansı düşünüldüğünde, bazı durumlarda gigabit ethernet bağlantısı kritik bir konu olabilir. Apple bunu düşünerek daha önceden USB 2.0 ve sadece 100 Mbit desteği sunduğu USB -> Ethernet kapısı adaptörünü yeniledi.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 17 thunderbolt gigabit ethernet

“Thunderbolt to Gigabit Ethernet” adındaki yeni adaptör hem Thunderbolt gibi hızlı bir kapıyı destekliyor, hem de Gigabit ethernet desteği sunuyor. Böylece ağa kablo ile bağlanarak yüksek hızlara ulaşmak isteyenlerin de ihtiyacını karşılıyor.

Önemli Not: Eğer Thunderbolt destekli bir MacBook Air sahibiyseniz bu yazıya mutlaka göz atın.

10.17-inç MacBook Pro 

Ve son olarak, biraz üzücü olsa da, Apple artık MacBook Pro segmentinden 17-inç’lik en büyük abiye elveda diyor. Ne yenilenen MacBook Pro’lar arasında, ne de artık Apple Store’da 17-inç’lik MacBook Pro’yu göremiyoruz.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 18 17 inch macbook pro

Böylece MacBook ailesinde Apple’ın artık 17-inç ekrana sahip bir ürünü kalmamış oldu.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 19 macbook pro models

iMac neden güncellenmedi?

Bu kadar yeniliğin arasında iMac’in güncellenmediğini farketmiş miydiniz? 🙂 En son Mayıs 2011’de güncellenen iMac’ler, aradan geçen 13 ayda eskimedi elbette, ama kimse güncellenmeyeceğini de tahmin etmiyordu açıkçası.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 20 imac

New York Times’ta David Pogue’un haberine göre iMac ve Mac Pro ailesi asıl değişikliği 2013 yılında görecekler. Hem yepyeni bir tasarıma kavuşacak, hem de çok daha güncel teknolojilerle donatılacaklar.

Sihirli elma wwdc yenileme urun 21 imac

Ancak bunun için henüz erken… 🙂 iMac almayı düşünüyorsanız aslında tam zamanı, çünkü yakın zamanda yeni bir model çıkmayacağını şimdiden söyleyebiliriz. Güncelleme: Dün geceki gelişmelerden sonra sene sonuna doğru yeni bir iMac’i bekleyebilriz belki de…? 🙂 Kısacası, iMac alacaksanız beklemekte fayda var!


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. Mac Mini’ler için yakın zamanda bir güncelleme gelecek mi acaba? Kimsenin Mac Mini’yi pek takdığı yok açıkçası.. 😀

  2. merhaba,

    öncelikle emeğinize sağlık, çok kapsamlı bir site olmuş. benim bir sorum olacak: 13 inch’likmacbook pro almayı düşünüyorum, fakat bir yazınızda macbook pro almayı düşünenler biraz beklese iyi olur demişsiniz. o bekleme süresi geçti mi acaba? bir macbook pro almak için vakit uygun mudur dersiniz?
    teşekkürler.

  3. macbook pro retina display lerde ssd lerin yazma ve okuma hızı hakkında bilgi bulamadım hiçbir yerde sizin bilginiz var mı acaba?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz