Ana Sayfa İpuçları Mac’leri sevmek için 4 neden

Mac’leri sevmek için 4 neden

13

Mac’i sevmek için pek çok neden saymak mümkün… Ancak bunlar herkes için aynı olmayabiliyor. Kullanımlar, tercihler ve zevkler farklı olunca, elbette Mac’i sevme nedenleri de değişiyor 🙂 Mac ile tanıştığım günden bu yana, yani yaklaşık 2 sene içerisinde MacBook‘umun pek çok özelliğini sevdim, etrafımdakilere anlattım, gösterdim, hatta denemeleri için teşvik bile ettim. Ve bu yazıda da, MacBook’umu neden çok sevdiğimi sizlerle, Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşıyorum.

Love mac

Mac’lerin sadece bir donanım ya da yazılımdan ibaret olmadığını, bu ikisinin birlikte düşünülerek tasarlandığında en doğru ve verimli şekilde çalışacaklarına daha önceki yazılarımızda değinmiştik. Bu sebeple bu yazıda da hem donanımsal hem de yazılımsal olarak MacBook’umdaki en beğendiğim ve beni kendine bağlayan şeyleri paylaşacağım.

SihirliElma com macbook 2

İşte MacBook‘umu sevme nedenlerim…

1. TrackPad

TrackPad listemin bir numarasında yer alıyor. Çünkü Magic Mouse‘um olsa da ben TrackPad’den vazgeçemiyorum. Çoklu-dokunuş (multi-touch) kullanımının getirdiği pratikliği Magic Mouse ile yakalayamıyorum. Henüz TrackPad’i yakından tanımayanlar, paylaştığım ilk yazı olan “Mac101: Onun adı Trackpad, touchpad’i unutun…” yazısına göz atarak çok daha detaylı bilgi alabilir ve kullanımına göz atabilirler.

Sihirli elma trackpad

Sadece ben değil elbette, TrackPad öyle sevildi ve popüler hale geldi ki, Apple sadece taşınabilir Mac’lerde değil, masaüstü modeller olan iMac’ler ile de TrackPad’in kullanılabilmesi için Magic TrackPad adında bir ürün bile geliştirdi… 🙂

Sihirli elma magictrackpad

Şu anda kullandığımız Mac işletim sistemi Snow Leopard’ın (10.6) bir sonraki versiyonu Lion‘da (10.7) ise TrackPad daha da ön plana çıkıyor. Animasyonlarla desteklenen çoklu-dokunuş hareketleri sayesinde önümüzdeki dönemde çok daha pratik ve keyifli kullanımlar göreceğimizi şimdiden söyleyebiliriz 🙂 Merak edenler “Mac OS X Lion ile TrackPad’in yükselişi” yazımıza göz atabilirler…

Sihirli elma swipe to navigate

2. MagSafe ve Şarj Adaptörü

Şarj adaptörünün, genellikle birkaç saatlik pil ömrü olan (MacBook’larımızda pil ömrü çook daha uzun) dizüstü bilgisayarlarımızın hayati bir parçası olduğunu hepimiz biliyoruz. Peki bu hayati parça her zaman kaba, taşıması zor ve kolayca zarar görebilen bir şey mi olmak zorunda? MacBook ailesindeki MagSafe sayesinde güvenli ve kolay bir şekilde MacBook’umuzu şarj edebiliyor, klasik şarj adaptörü sorunlarını hayatımızdan çıkarmış oluyoruz.

Sihirli elma new magsafe adapter 300x165

Kolayca sarılabiliyor, kolayca takılabiliyor, manyetik olarak tutunduğu için kablosuna takılsak bile MacBook’tan kolayca ayrılıyor ve zarar görmüyor. MagSafe hakkında detaylı bilgi almak için daha önce paylaştığımız “MagSafe – Güvenli ve kullanımı kolay bir şarj adaptörü” yazısına, MagSafe kablosunun sarılması konusundaki önemli bir detay için de “Bir MacBook şarj adaptörü hikayesi – Adaptör kablosu nasıl sarılmalı?” yazısına göz atabilirsiniz…

Sihirli elma macbook adapter

3. Expose

Expose’yi anlatmak zor, ancak Sihirli Elma’da daha önce şöyle bir tanım yapmışım: “Kaostan düzene geçmek için Expose”. Tam anlamıyla, gerçekten bizi kaostan kurtaran Expose, tek hareketle tüm açık pencerelerimizi küçültüyor, ekranda sıralıyor ve bizim her birinde ne olduğunu farkedebilmemizi sağlıyor.

Sihirli elma expose

Apple’da Expose’nin pratikliğinin farkında olmalı ki, Lion ile birlikte Expose‘yi Spaces ve Dashboard ile de harmanlayarak Mission Control adında, çok daha verimli olacağına inandığımız bir şekilde birleştirdi.

Sihirli elma lion beta preview mission control

Expose’nin bir adım ilerisi olarak görebileceğimiz Mission Control, Mac’imizdeki herşeyi kuşbakışı olarak görebilmemizi sağlıyor: Uygulama bazında gruplanmış bir şekilde pencerelerimiz, tam ekran uygulamalarımız ve Dashboard’umuz…

Sihirli elma lion beta mission control

4. Quick Look (Göz At)

Ve son olarak Quick Look… 1 sene önceki yazımda “Mac’e geçtiğimde ilk keşfettiğim ve o günden bu yana da en çok kullandığım özelliklerden birisi oldu” demiştim, hala da öyle… 🙂

Quick Look 1 183x300

Pratik, hızlı ve basit bir şekilde dosyayı açmadan görüntülemeye yarayan Quick Look’u kullanmak için tek yapmamız gereken şey klavyemizdeki boşluk tuşuna (space bar) basmak! 🙂

Quick Look 21 300x142

Kullanımı alışkanlık yapan Quick Look, aynı zamanda farklı amaçlara da hizmet eden çok kullanışlı bir araç. Örneğin, aynı anda birden fazla resim dosyasını seçip, boşluk çubuğuna bastığımızda hızlı bir şekilde resimlerden oluşan bir sunum (slideshow) bile yapmak mümkün.

Quick look 01 300x288

En başta da paylaştığım gibi, Mac’i sevmek için pek çok neden sayabiliyoruz… Ancak ben sadece kendime göre en beğendiğim özellikleri paylaştım. Siz Mac’inizde en çok neyi seviyorsunuz?

 


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Kesinlikle Trackpad. Macbook’um yok ama iMac’de Magic Trackpad kullanıyorum; ki Magic Mouse kullanmıyorum desem yeridir…

  2. mac yaşadığım en büyük bilgisayar mutluluğu. Bizi bill gates kabusundan kurtaran yegane kahraman. çok güzel yazı olmuş elinize sağlık.

  3. benm de en begendigim ozellik trackpad ve cok memnunum fakat yeri mi bilmiyorum ama bir sey soracagim. Magic mouse’m yok ve mouse ile hizli hareket etmem gereken isler oluyor bu durumda trackpad ne kadar mukemmel olsa da hizlanamiyorum.

    ayrica MS kaliteli bir mouse’m var fakat aci cekiyorum resmen mouse ile calisabilmek icin, cok farkli calisiyor baska mouse’larda denedim ayni kurtulamadim su dertten.

    Magic mouse alsam sizce bu sorunu asar miyim, deneme sansim da yok buradaki media markt’de magic mouse yok.

    Sizin gorusleriniz benim icin belirleyici olacak, bir grafikci olarak Win catisi altinda mouse ile calistigim gibi calisabilmek icin magic mouse ideal midir yoksa daha fazla aci cekmeye devam mi edeyim?

    • Merhabalar,

      Magic Mouse, alışılagelmiş farelerden farklı olduğu için almadan önce mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum. Mümkünse bir Apple mağazasına giderek kullanımını kendiniz deneyin. 🙂

      Herkesin deneyimi ve kullanım tarzı kendine özel olduğu için benim yorumlarım belirleyici olmamalı.

      Her ne kadar Magic Mouse deneyimimden memnun kalsam da, yazıda da bahsettiğim gibi TrackPad’i çoğu zaman tercih ediyorum. Benim için hem daha pratik hem de daha işlevsel geliyor.

      Ancak bir grafiker / tasarımcı gözüyle bakamadığım ve kullanımları bilemediğim için yorum yapamıyorum ne yazık ki.. 🙂

    • Bi grafiker – tasarımcı olarak, mac’le haşır neşir olduğum şu dönemde, magic mause ilede tanışma fırsatım oldu. Şunu diyebilirimki, bu ana kadar kullandığım mause’lar hiç bi işe yaramıyormuş. Magic mause’daki bir çok fonksiyon o kadar güzelki, ve o kadar programlarla barışık çalışıyorki anlatamam. Ben photoshop, after effects kullanıyorum. Gayet memnunum kesinlikle tavsiye ederim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz