Oturum açma sayfasındaki konuk kullanıcı hesabı nedir?
10.7.2 güncellemesiyle birlikte gelen iCloud ile Mac'imizdeki pek çok şey değişti. Bu değişikliklerden bir tanesi de, biz seçmediğimiz halde giriş ekranında "Konuk Kullanıcı"nın görünür hale gelmesi.

10.7.2 güncellemesiyle birlikte gelen iCloud ile Mac'imizdeki pek çok şey değişti. Bu değişikliklerden bir tanesi de, biz seçmediğimiz halde giriş ekranında "Konuk Kullanıcı"nın görünür hale gelmesi. "Bu hesap nedir? Konuk kullanıcıdan farklı mı? Güvenliğimiz için önemli mi?" gibi soruların yanıtını bu yazıda paylaşıyorum.

Konuk Kullanıcı'nın ne olduğundan geçtiğimiz sene bahsetmiş, detaylarıyla birlikte açıklamıştık. Özetle, Konuk Hesabı’nı kullananlar istedikleri gibi internette dolanabiliyor, dosyalar yaratıp kaydedebiliyorlar. Ancak hesaptan çıkış yapmadan önce kaydettikleri dosyaları ya bir USB belleğe atmaları ya da kendilerine e-posta ile göndermeleri gerekiyor. Çünkü Konuk Hesabı’ndan çıkıldığı zaman, bu hesap içerisindeki her şeyi temizliyor, yani siliyor.

Fakat 10.7.2'den itibaren, biz "Kullanıcılar ve Gruplar" tercihleri içerisinden Konuk Kullanıcı'yı iptal etmiş olsak ve görmek istemesek bile giriş ekranında görünüyor.
Konuk Kullanıcı etkin olmasa da neden giriş ekranında görünüyor?
Bu aslında doğrudan Mac'imizin güvenlik ayarlarıyla ilgili bir konu. Önceki hafta paylaştığım "Mac'imi Bul" yazısında da paylaştığım gibi, Mac'imiz bir başkasının eline geçtiğinde yerini bulabilmek için internete bağlı olması gerekiyor. Eğer internete bağlanamazsa Mac'imizin yerini tespit etmemiz mümkün değil.
Biz istemesek de açılış sayfasına görünen "Konuk Kullanıcı" tam olarak burada devreye giriyor. Biz "Kullanıcılar ve Gruplar" tercihleri içerisinden Konuk Kullanıcı'yı iptal etmiş olsak dahi burada görünen "Konuk Kullanıcı" aslında bildiğimiz konuk kullanıcıdan biraz daha kısıtlanmış bir hesap.
Bu özel "konuk kullanıcı", sadece Safari'nin çalıştığı, dosyalarımız ve uygulamalarımıza erişimin olmadığı özel bir kullanım sağlıyor. Bu sayede Mac'imizle internete bağlanılabiliyor ve dolaşılabiliyor, ancak başka bir şey yapmak mümkün değil.

Aslında bu açıdan baktığımızda, "Kurtarma Modu" ile birlikte kullandığımız Safari gibi diyebiliriz.
Bu yüzden bu Konuk Kullanıcı'nın orada durması bizim için ayrı bir güvenlik sağlıyor. Mac'imiz çalınsa bile internet erişimi olabileceğiniz garantisini veriyor.
Nasıl iptal edebilirim?
Ancak elbette ki bunuistemeyenler için çok basit bir şekilde bu Konuk Kullanıcı'yı iptal etmek de mümkün.Sistem Tercihleri içerisinden "Güvenlik ve Gizlilik"i seçiyoruz.

Açılan pencerede "Genel" sekmesi içerisinden önce en alttaki kilit ikonuna tıklıyor ve değişiklik yapabilmek için şifremizi giriyoruz.

"Ekran kilitlendiğinde Safari ile yeniden başlatmayı etkisizleştir" kutucuğunu işaretliyoruz.

Eğer denemediyseniz, iptal etmeden önce 1 kez bu özelliği denemenizi öneriyorum. Konuk Kullanıcı'ya tıkladığınızda bir uyarı penceresi beliriyor:
"Bu bilgisayar, Konuk kullanıcı için güvenli ve yalnızca Safari'den oluşan bir sistemle yeniden başlayacaktır."

Sistem çok çabuk bir şekilde yeniden başlatılıyor ve direkt olarak Safari açılıyor. Başka hiç bir şeye erişimimiz olmuyor. Ne tercihler, ne de Finder...
Değerlendirme
Bu şekilde giriş ekranında görünen Konuk Kullanıcı'yı iptal edebiliyoruz. Ancak "Mac'imi Bul" özelliğini her zaman kullanabilmek için gereken küçük arka kapıyı da kapatmış oluyoruz.Bunu kapattığımızda, eğer Mac'imizin başına bir şey gelirse şifremizi bilmeyen birisi hiç bir şekilde internete bağlanamıyor ve biz de Mac'imizin yerini tespit edemiyoruz.
Ben bu özelliği açık olarak kullanıyorum. Umarım Mac'imin başına bir şey gelmez, ve bunlara hiç ihtiyacım olmaz… :) Ama yine de, en kötü durumda bile Mac'imi bulmak için bir ufak da olsa bir şansımın olmasını bilmek güzel.
Haberde hata mı var?Bize bildirin
Senin fikrin ne?
Bu gelişme hakkında sen ne düşünüyorsun?
Yorumlar
İlk yorumu siz yazın.