Ana Sayfa İpuçları Kaleidoscope ile metin, resim ve klasörlerdeki değişiklikleri bulabiliyoruz

Kaleidoscope ile metin, resim ve klasörlerdeki değişiklikleri bulabiliyoruz

7

Bir yazı, resim ya da klasörü farklı bir sürümüyle karşılaştırmaya ihtiyacınız oldu mu hiç? 🙂 Belki bir makale üzerinde yapılan değişiklikleri görmek ya da bir resmin orjinalinden farklarını görmek istediğimizde bize yardımcı olacak basit ama güçlü bir uygulama Kaleidoscope. Adını okuması zor, ama inanın uygulama gerçekten oldukça basit tasarlanmış… 🙂

Sihirli elma kaleidoscope banner

Kaleidoscope nedir? Ne işe yarar?

Kaleidoscope, metin, resim ve klasörlerin farklı sürümleri arasında karşılaştırma yapmamıza imkan tanıyor.  Basit bir iş gibi görünse de, bu gibi bir karşılaştırmayı yapmak, teknik tabirle “delta” çıkartmak hem zor bir iş, hem de bunu kolay bir şekilde biz kullanıcılara sunmak çok daha zor bir iş…

Bu yüzden Kaleidoscope’un bu konuda bir uygulama arayanlar için oldukça faydalı ve pratik olduğunu düşünüyorum.

Sihirli elma kaleidoscope icon

Açıkçası Kaleidoscope benim için de incelemesi zor bir uygulama oldu, ve bu sebeple yazıda kusurlarım olduysa şimdiden kusura bakmayın lütfen.. 🙂

Kaleidoscope ile neler, nasıl karşılaştırılıyor?

Kaleidoscope ile temelde 3 farklı şeyi karşılaştırabiliyoruz:

  1. Metin: 2 metin dosyasını karşılaştırıyor, üzerinde yapılan değişiklikleri, eklenen ya da silinen kısımları görebiliyoruz.
  2. Resim: 2 resmi yanyana ya da farklı formatlarda karşılaştırabiliyor. Aralarındaki farka bakabiliyoruz.
  3. Klasör: 2 klasör arasındaki dosyaları karşılaştırıyor, eklenen, silinen ya da boyutu değişen dosyaları görebiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 2a

Metin karşılaştırma

Kaleidoscope’ta metinleri karşılaştırabilmek için öncelikle dosyalarımızı seçiyor ve Kaleidoscope’a sürükleyip bırakıyoruz. Yanyana açılan metinlerimizi 3 farklı şekilde karşılaştırabiliyoruz:

  • Bloklar halinde (Blocks)
  • Akış şeklinde (Fluid)
  • Birleşmiş olarak (Unified)

Sihirli elma kaleidoscope 3

Tüm görünümlerde eklenmiş, silinmiş ya da değiştirilmiş olan metinleri kolaylıkla görüntüleyebiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 4

Ayrıca metin belgelerini değiştirip kaydettiğimiz durumlarda da Kaleidoscope otomatik olarak dokümanların değiştiğini anlıyor ve güncel hallerini bize getiriyor.

Sihirli elma kaleidoscope 5

Resim Karşılaştırma

Resim karşılaştırma konusunda da Kaleidoscope güzel bir çözüm sunuyor bize. Seçtiğimiz 2 resmi yanyana, üstüste, istediğimiz şekilde bölerek ya da sadece farkını gösterecek şekilde karşılaştırabiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 6

Özellikle hile olup olmadığını anlamak için ya da bazı efektlerin eklendiği resimleri orjinalleriyle bu şekilde karşılaştırabiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 7

Klasör karşılaştırma

Klasör karşılaştırma ise daha çok dosyalarla haşır neşir olanlar için güzel bir çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Yine aynı şekilde Kaleidoscope’un üzerine sürükleyip bıraktığımız klasörleri yanyana karşılaştırabiliyor, eklenen, silinen ya da değiştirilen dosyaları görebiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 8

Geliştiriciler için Kaleidoscope

Ben bir geliştirici olmasam da buna değinmeden bu değerlendirmeyi tamamlamış sayılmam. 🙂 Kaleidoscope, geliştiriciler tarafından da beğenilen ve tercih edilen bir uygulama ve önümüzdeki dönemde de daha da fazla adından söz ettireceğe benziyor. Çünkü “code review” işlemi (kodların gözden geçirilmesi) için Kaleidoscope oldukça pratik bir çözüm sunuyor.

Sihirli elma kaleidoscope 9

Ayrıca Git, SVN, Mercurial, Bazaar ve Perforce gibi çözümlere entegre bir şekilde kullanılabiliyor olması da tercih edilme hanesine bir artı daha yazdırıyor. Söylediğim gibi, ben bu gibi uygulamaları kullanmadığım ve kod yazmadığım için bir yorum yapamıyorum bu konuda. Ancak geliştirici arkadaşlar inceleyip yorumlarını paylaşabilirlerse çok memnun olurum. 🙂

Sihirli elma kaleidoscope 10

Sistem İhtiyaçları

“Kaleidoscope 2”, Mac OS X 10.7.3 ve üzerinde çalışabiliyor. Mac App Store üzerinden satın alıp kullanabildiğimiz gibi, aynı zamanda kendi web sitesinden de satın alıp kullanabiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 11

Eğer Mac App Store sürümünü satın almış olsak bile, geliştiricilere daha uygun bir sürüm olan web sitesindeki sürümü de ücretsiz olarak indirip çalıştırabiliyoruz. Bu durumda lisansımızın geçerli olduğunu anlayan uygulamayı da herhangi bir sorun olmadan kullanabiliyoruz.

Web sitesinden indirilen sürüm ile Mac App Store sürümü arasında ufak farklar var, ancak bunların detaylarına girmiyorum. Geliştiriciler ya da merak edenler Kaleidoscope’un destek sayfasından bu detaylara göz atabilirler.

Sihirli elma kaleidoscope 12

Fiyat

Kaleidoscope bir uygulama için ucuz sayılabilecek bir fiyata sahip değil. Aslında $70 olan uygulama, henüz satışa çıktığı için %50 indirimle şu anda $34.99’a indirilebiliyor. Türk Lirası ile 62.99 TL. Eğer satın almayı düşünüyorsanız indirim için son gün 30 Ocak 2013.

Kaleidoscope’u Mac App Store’dan indirmek için aşağıdaki resme tıklayabilirsiniz.

Download on the Mac App Store Badge TR 165x40 1018

Değerlendirme

Karşılaştırma yapmak benim günlük işlerim arasında yoğun olarak kullandığım bir işlem olmadığı için açıkçası pek ihtiyaç duyduğumu söyleyemem. Ancak iş akışımın bir parçası olsaydı eminim ki böyle bir uygulamaya ihtiyaç duyacaktım. Bu yüzden karar alma konusunda detaylı bir yorum yapmayacağım.

Ancak şunu da eklemek gerekiyor ki, Kaleidoscope oldukça niş bir uygulama ve herkesin işine yarayacağını söylemek zor. Ancak yine de kendi web sitesinde sunduğu 15 günlük deneme sürümüne göz atabiliyor, satın almadan önce uygulamayı deneyebiliyoruz.

Sihirli elma kaleidoscope 13


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


7 Yorumlar

  1. Tanıtım için teşekkürler bu arada, bu tür uygulama tanıtımları daha sık olmalı vaktiniz varsa. En azından tanıtmaya vaktiniz olmayan uygulamaları bir liste şeklinde widget’e ekleyebilirsiniz.

  2. Windows’dan Mac’e geçtiğim şu 6 ay boyunca en çok aradığım file comparison yapan bir programdı, teşekkürler. Şu ana kadar kullandığım Diffmerge, FileMerge ve Meld programları Windows’ta kullandığım Winmerge’le kıyaslanamaz bile.  Kaleidoscope  bu sorunuma çare olabilir:) İlk fırsatta deneyeceğim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz