Ana Sayfa İpuçları OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 2.Bölüm

OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 2.Bölüm

23

OS X 10.9 Mavericks WWDC 2013’te tanıtılmış ve beta sürümü de yayınlanmıştı. Peki Mavericks’in yenilikleri neler? Bizim hayatımızda neleri değiştirecek, neleri kolaylaştıracak? 10.9’a geçmeye değecek mi? Tüm soruları bu yazı dizisinde yanıtlamaya çalışıyorum… Bölüm 2 ile devam ediyoruz.

Mavericks hakkındaki ilk yazı olan “OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 1.Bölüm” yazısında yeni 5 özelliğe değinmiştik, bu yazıda da kaldığımız yerden devam ediyoruz… 🙂

6. Geliştirilmiş Çoklu Ekran Desteği

Mac’imizi harici bir monitör ya da projeksiyon cihazına bağlarken ve bağladıktan sonra nelere ihtiyacımız olduğuna dair detaylı bir yazıyı geçtiğimiz ay “Projektöre Mac nasıl bağlanır?” altında paylaşmıştım. Apple bu konudaki sıkıntıları duymuş olmalı ki çoklu ekran desteği Mavericks’te sonunda çok daha faydalı ve kolayca kullanılabilecek hale gelmiş. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 29

Artık Mac’imizi bir ekrana bağladığımızda Dock’umuzu ve Menü Çubuğu’nu da her ekranda görebiliyoruz. Yani ekranlardaki birincil ve ikincil önceliği kalkmış durumda. Böylece bir sunumu tam ekran yaptığımızda yanlışlıkla diğer ekranda görünmüyor. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 30
Bir ekranda menü çubuğu görününce diğerinde böyle gizleniyor

Bu sayede artık her ekranda birbirinden farklı tam-ekran uygulamalar çalıştırabiliyor, ve bunların diğer ekranları etkilemeden bize daha pratik bir çalışma ortamı sağladığını görebiliyoruz. Elbette Mission Control de buna uygun olarak pencerelerimizi çok daha kolay yönetebilmemize imkan sunar hale gelmiş Mavericks’te.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 31

Bir diğer önemli yenilik de AirPlay teknolojisi ile ilgili. Hatırlarsanız Mountain Lion ile birlikte Mac’imizin ekranını Apple TV üzerinden televizyonumuza yansıtabiliyorduk. Mavericks ile birlikte yansıtmaya ek olarak, televizyonumuzu yeni bir ekran gibi kullanabiliyor ve masaüstümüzü genişletebiliyoruz! 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 32

7. Bildirimler

Mountain Lion ile hayatımıza giren OS X yeniliklerinden biri olan Bildirimler’de de yenilikler mevcut. Artık bize gelen bir mesaj ya da e-postanın bildirimi üzerinden kolayca yanıt verebilecek, ya da bir FaceTime aramasının kendimize 15 dakika sonra hatırlatılmasını da sağlayabileceğiz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 34b

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 33

Hatta destekleyen web sitelerinden bile tıpkı iOS’teki gibi bildirimler alabileceğiz. Yani maç skorları, son dakika haberleri vb. konularda Safari çalışmasa bile bildirim almak mümkün olacak. 🙂 Tabi bunun için öncelikle bu özelliğin detaylarını Apple’ın açıklamasını beklememiz gerekiyor. 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 34

Ve belki de en faydalı yenilik de, biz Mac’imizin başında olmadığımızda bile gelen bildirimler artık giriş sayfasında listeleniyor. Hemen gözümüzün önünde listelenen bu bildirimleri de bu şekilde kaçırmamış oluyoruz.

 

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 35

8. Finder Sekmeleri

Daha önce birkaç uygulama incelemesini sırf bu özellik için yapmıştım, ve yıllardır beklenen, “Neden Apple yapmıyor?” denilen özellik sonunda OS X 10.9 Mavericks ile geliyor. Birden fazla Finder penceresi açıp aralarında kaybolmak yerine artık Finder içinde de sekmelerimiz olabilecek! 🙂

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 36

Finder’daki sekmeleri farklı görünümlerde kullanabilecek, sıralamasını değiştirebilecek ve aralarında kolayca geçiş yapabileceğiz. Bir sekmeden diğerine dosya taşımak içinse sürükle bırak yeterli olacak.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 37

Son olarak da Finder ile artık tam ekran modunda da çalışmak mümkün olacak. Böylece dosyalarla bolca haşır neşir olduğumuzda Finder’ı tam ekran kullanarak işlerimizi kolayca halledebileceğiz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 38

9. Etiketler

Bu yazıda değineceğim son yenilik ise bir çok dosya ve klasörle uğraşan, bu dosyalarını, projelerini ya da portföyünü daha verimli bir şekilde yönetmeyi isteyenlerin hayatını kurtaracak bir özellik: Etiketler.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 39

Aslında web üzerindeki farklı servis ve uygulamalarda yıllardır olan, ve farklı şekillerde kullanılan etiketleme, sonunda Mavericks ile birlikte Mac üzerinde de pratik bir şekilde kullanılabilir hale geliyor. 

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 40

Finder’da yukarıda yer alan ikonların en sağındaki buton ile kolayca bir dosyayı etiketleyebiliyor, ayrıca en sağdaki arama kutusu ile de istediğimiz etikete göre de arama yapabiliyoruz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 41

Elbette kendi diskimizde olduğu gibi iCloud üzerine kaydettiğimiz dosyaları da etiketlemek ve bu etiketlere göre filtrelemek de mümkün oluyor.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 42

Ve belki de bu özelliği çok pratik hale getiren bir ufak detay: uygulamalar içerisinden bir dosya kaydederken de yine istediğimiz şekilde etiketleme yapabiliyor, yeni etiketler de oluşturabiliyoruz.

Sihirli elma os x 10 9 mavericks 43

Mavericks hakkında sorularınız mı var?

Ayrıca aşağıdaki sorular için de “OS X 10.9 Mavericks ile yeni neler geliyor? 1.Bölüm” yazısının sonuna göz atabilirsiniz. Her yazıda bunları tekrar etmek yerine hep 1. bölüme yönlendirme yapacağım. 🙂

  • OS X 10.9 Mavericks ne zaman çıkacak?
  • Ne zaman kullanabileceğiz?
  • OS X 10.9 Mavericks’in fiyatı ne olacak?
  • Kimler yükleyebilecek?

Bir sonraki yazıda neler olacak?

Cuma günü yayınlamayı hedeflediğim 3. bölümde ise Mavericks ile birlikte hayatımıza girecek olan bazı gelişmiş teknolojilere ve bunların bizim için ne anlama geldiğine değinmeye çalışacağım.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


23 Yorumlar

  1. Göktuğ Bey merhaba, size finder sekmeleri ile ilgili bir sorum olacak.

    Şu anda Mountain Lion kullanıyorum. 5 ayrı masaüstü şeklinde ayarlamıştım bunların en az 2-3 tanesi gün boyunca aktif oluyor. İlkinde işle ilgili sitelerin açık olduğu bir browser, gerekli word ve pdf dökümanları, ikincisinde kişisel sosyal medya vs. açık olduğu bir browser, üçte ise skype gibi bir sistem benimsedim.

    Merak ettiğim şu. Misal şu anda ilk masaüstünde finderda işle alakalı pdf dosyalarının bulunduğu bir klasör açık. İkincide ise iPhoto’daki çektiğim fotoğrafları içeren ayrı bir klasör. Finder sekmeli yapıya kavuştuğunda bu klasörler tek bir finder penceresinde (ayrı sekmelerin altında) mı yer alacaklar, yoksa ayrı masaüstlerinde açılmış oldukları için ayrı finder pencereleri olarak durmaya devam edecekler? Aklıma gelen üçüncü bir alternatif de her iki masaüstünde de bir pencere iki sekme olarak aynı şekilde mi yer alacaklar? Deneme imkanınız varsa çok sevinirim.

  2. Merhaba merak ettiğim apple tv üzerinden airplay sadece belirli modeller üzerinden yapılabiliyordu. Yeni monitor desteği içinde böyle bir sınırlama olacakmı acaba

      • ben kayıtlı geliştirici olarak yükledim ama deneme amaçlı olduğu için uygulama geliştirme yapılıyor.
        Ama xcode yeni sürmünü bile yükleyremedim ox yeni dye bir uyaı çıkıor bunun için ne yapmam lazım ??

        • merhaba uzun zaman olmuş sorunuzun üstünden ama xcode 5 developer previewlardan birini yüklerseniz sorununuz çözülmüş olur

  3. imessages ve facetime özelliğini hiç kullanamadım 🙁 daha çok kişi mac alsın da kullanalım ya da benim daha çok mac kullanan kişi ile kaynaşmam lazım 🙂 Göktuğ beni ekler misin? diyerek başlayabilirim. Tüm paylaşımların ve ilklere attığın imzalar için teşekkürler. Steve Jobs senin sayende rahat bir uyku uyuyor.

      • Evet, yazdıktan sonra iPhone hatırlatmasını yapacağın aklıma gelmişti 🙂 fakat bunun için adres defterimde o arkadaşımın apple kimliğine esas epostasının kayıtlı olması ve imessage özelliğini açması gerekiyor diye biliyorum. İnternet gitmesin mantığı ile imessage’ı kapatan ya da Mac in birçok özelliğini bilinçsizce kulalnmayan kişilere deli oluyorum. Tüm özeliklerini kapatıp, internet yazmasın, batarya da çabuk bitmesin diyen mantık nokia 1100 alsın, parası da üstün zekası da cebinde kalsın değil mi? Hepsini kapattığında iPhone 1100 modeline düşecektir çünkü…

  4. Göktuğ merhaba, bir sorum olacak mac/iphone bünyesinde borsa uygulamasını biliyorsun, neden Türk borsaları desteklenmiyor? uluslararası işlem yapan şirketler neden gözükmüyor de bloomberg vs vs yüklemek zorundayız? yahoo destekli olan apple borsa sistemi Türk şirketlerini çıkarmıyor, contact apple sayfasında da hep telefon numaraları var eposta koymuyorlar bu da sinir bozucu… bunu kendilerine iletmen mümkün mü epostalarını biliyorsan? ya da paylaşırsan ben ileteyim.

    • Hocam apple borsa bilgisini Yahoo Finance’ten alıyor, maalesef Yahoo’nun veritabanında Türk borsalarının verisi olmadığı için uygulama da desteklemiyor sanırım. Maalesef dememin sebebi ABD’de Yahoo Finance güvenilir bir kaynak, bizde bu standartlarda ücret veri sağlayan bir yatırımcı / analist veri tabanı yok.

  5. Merhabalar, ben bir MacBook almak istiyorum. Fakat Air be yeni retinalılar arasında kaldım. Sizce hangisi alınmalı? Not olarak: oyun oynamayacağım ve tasarım kullanmayacağım sadece microsoft office ve safari gibi uygulamalar bana MacBook Air daha yakın geliyor ama sizlerin de görüşünü almak istedim

  6. iyi günler macbook air kullanıcısıyım ve dün developer 2 sürümünü 10.8.4 sürümünün üzerine yikseltme yaptım. bazı hatalar mevcut ama benim saıl sormak istediiğim soru kapat düğmesine basınca direk uykumoduna alması sorgu ekranına gelmemesi. onun tuş knfürgrasyonunu şans esri buldum eski haline getirme şansım var mı yoksa beta sürümü olduğu için bu bir sadece hata mı?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz