Ana Sayfa İpuçları Mountain Lion’ı Keşfedelim – 3: AirPlay Yansıtma, Gatekeeper ve Paylaşım

Mountain Lion’ı Keşfedelim – 3: AirPlay Yansıtma, Gatekeeper ve Paylaşım

50

Mountain Lion’ı keşfetmeye devam ediyoruz. Bu yazıda ise çok merak edilen AirPlay Yansıtma, Gatekeeper ve Paylaşım özelliklerini detaylıca inceliyoruz. 🙂

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim banner

 

AirPlay Yansıtma

Ben dahil bir çok kişinin merakla beklediği özelliklerden biri olan AirPlay Yansıtma ile başlayalım yazıya…

AirPlay Yansıtma sayesinde Mac’imizin ekranındakileri tek hareketle TV’mize aktarabiliyoruz. Böylece Mac’imizdeki;

  • Videoları
  • Sunumları
  • Fotoğrafları
  • Hatta Youtube ve Vimeo gibi sitelerdeki videoları
  • Müzikleri, Fizy, Pandora, Spotify gibi sitelerdekileri bile
televizyonumuza aktarabiliyoruz. 🙂 Oldukça heyecan verici değil mi…? 🙂

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 1

AirPlay Yansıtma için ne gerekiyor?

Elbette öncelikle bir Mac, bir Apple TV ve bir de televizyona ihtiyacımız var. Çünkü Mac’imizden göndereceğimiz her şey, Apple TV üzerinden televizyonumuza aktarılıyor.

Ancak ne yazık ki Mountain Lion yüklü tüm Mac’lerde AirPlay Yansıtma özelliğini kullanamıyoruz. Sadece 2011 ve daha yeni Mac’lerde bu özellik destekleniyor:

  • iMac (2011-ortası veya daha yenisi)
  • Mac mini (2011-ortası veya daha yenisi)
  • MacBook Air (2011-ortası veya daha yenisi)
  • MacBook Pro (2011-başı veya daha yenisi)

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 2

Nasıl kullanabiliyoruz?

AirPlay Yansıtma (Mirroring) özelliğini kullanabilmek için Sistem Tercihleri içerisinden Ekranlar’ı seçiyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 3

Pencerenin en altında AirPlay Yansıtma özelliğini “Kapalı” olarak görmemiz gerekiyor.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 4

Buna tıkladıktan sonra Apple TV’mizi seçerek, AirPlay Yansıtma’yı çalıştırabiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 5

Ekranımız birkaç saniye içerisinde ayarlanıyor ve Apple TV’mizde ekranımızı görebiliyoruz… 🙂

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim airplay 2

Bu pencereden 3 farklı çözünürlük için ekranımızı ayarlayabiliyoruz:

  • Yerleşik ekran için en iyi (Mac’imizin ekranı)
  • AirPlay için en iyi (Televizyonumuzun ekranı)
  • Ölçeklendi
Bu seçenekleri tek tek deneyerek kendimize ve kullanımımıza en uygun formatı ayarlayabiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 7

Ayrıca yine aynı pencerenin en altında yer alan “Varsa yansıtma seçeneklerini menü çubuğunda göster” butonuna tıklyarak da bu ayarları daha hızlı yapmak için menü çubuğuna bir ikon da ekleyebiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 8

Görüntü tamam, peki ya sesi nasıl aktaracağım?

iTunes içerisinden sadece sesi Apple TV’ye aktarabiliyoruz, peki ekranımızı yansıtırken sesi de aktarmak için ne yapmamız gerekiyor? Apple her nedense bu ayarı birazcık gizlemeyi tercih etmiş.

Sistem Tercihleri içerisindeki Ses ikonuna tıkladıktan sonra karşımıza gelen pencerede, “Çıkış” sekmesi içerisinden “Apple TV”yi seçerek Mac’imizin sesini de Apple TV’ye verebiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 9

Açıkçası bu küçük ama önemli detayın da diğer ayarlarla birlikte yer alması gerektiğini, en azından menü çubuğunda yer alabileceğini düşünüyorum. Biraz fazla uzakta olmuş.

Eğer burada Apple TV’yi seçtiğinizde yeniden sizi Dahili Hoparlörlere geri atıyorsa, Mac’inizi yeniden başlattıktan sonra yeniden deneyebilirsiniz. Ben ilk başta böyle bir sorun yaşadım… 🙂

AirPlay Yansıtma Değelendirmesi

Kendi kullanımımda her ne kadar bu yazıda paylaştığım yöntemi kullansam da, AirPlay Yansıtma tek başına kullanıldığında da oldukça başarılı diyebilirim. Ses ve video senkronizasyonu konusunda da bir sorun yaşamadım.

Sadece dizi, film vb. için değil, sunum, öğretim, resim galerisi vb. özellikler için düşündüğümüzde bu özelliğin önümüzdeki dönemde çok daha fazla işe yarayacağını ve kullanımının artacağını tahmin edebiliriz. Özellikle de toplantı odalarındaki saçma ve ortalığı kalabalıklaştıran VGA kablolardan kurtulma yolunda umarım önemli bir adım olarak tercih edilen bir seçenek olur… 🙂

AirParrot?

Son olarak da, eğer 2011 veya daha yeni bir Mac sahibi değilsek, Apple bize destek vermese de ek uygulamalar yardımıyla yine bu özellikleri kullanabiliyoruz. Nasıl olacağını merak ediyorsanız daha önce 2008 model MacBook’umda denediğim ve paylaştığım AirParrot uygulamasına göz atabilirsiniz… 🙂

Airparrot

Gatekeeper

Mountain Lion ile birlikte hayatımıza giren yeniliklerden bir diğeri de Gatekeeper. İlk Mountain Lion tanıtım yazısında “bekçi, muhafız” olarak Türkçe’ye çevirdiğim Gatekeeper, uygulama yükleme işlemini kontrol ediyor diyebiliriz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 10

Gatekeeper, getirdiği güvenlik önlemleriyle kötü amaçlı yazılımlardan bizi koruyor ve uygulamalarımızı daha etkin bir şekilde yönetmemizi sağlıyor. Sistem Tercihleri içerisindeki Güvenlik ve Gizlilik içerisinden Mountain Lion ile birlikte artık Mac’imizde uygulamalarımızı 3 farklı seviyede yönetebiliyor, yüklenecek uygulamaları şöyle sınırlandırabiliyoruz:

  • Sadece Mac App Store’dan indirilen uygulamalara izin ver.
  • Mac App Store’dan ve tanınan, kimliği belirli geliştiricilerin uygulamlarına izin ver.
  • Herhangi bir yerden indirilen uygulamalara izin ver.
Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 11

Sadece Mac App Store. Bu seçenek aslında gayet net. Mac’imize sadece Mac App Store üzerinden uygulama yüklememize izin veriyor. Mac App Store dışından uygulama yüklemek istediğimizde ise aşağıdakine benzer bir uyarı ekranı ile karşılaşıyor ve uygulamamızı yükleyemiyoruz.

Mac App Store’dan sadece Apple’ın onayladığı uygulamalar olduğunu düşünürsek, böylece Mac’imize biz istesek bile kötü amaçlı bir yazılım yüklenmesi çok çok zorlaşıyor, ve neredeyse imkansız hale geliyor. Ancak elbette kötü niyetli geliştiriciler yeni yöntemler bulmaya çalışacaklardır… 🙂
Mac App Store icon

Mac App Store ve kimliği belirli geliştiriciler. Bu seçenek Mountain Lion’ı yüklediğimizde seçili olarak gelen, ve bence bir çok kullanıcının tercih edeceği ve etmesi gereken seçenek. Mac App Store’a ek olarak kimliği belirli, yani Apple’dan sertifika almıl geliştiricilerin uygulamaları yüklenebiliyor.

Bu yöntem sayesinde sertifikalı ve onaylı bir geliştirici dahi olsa, kötü niyetli bir yazılım üreten bir geliştiricinin sertifikası Apple tarafından anında iptal edilebiliyor ve böylece yazılımın diğer Mac’lere yüklenmesi engellenebiliyor. Yani bir nevi izin verilmiş uygulamalar listesini Apple anında güncelleyebiliyor, ve Mac’imizin güvenliğini arttırıyor.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 12

Herhangi bir yer. Bu son seçenek ise aslında Lion ve önceki sistemlerde kullandığımız seçenek diyebiliriz. Mac’imize, hiç bir onay ya da sertifikasyon süreci olmadan, herhangi bir yerden uygulama yükleyebiliyoruz.

Bu seçeneği aslında pek fazla kişiye tavsiye etmiyorum. Çünkü kötü amaçlı yazılımlar her seferinde yeni yöntemler deniyor ve bizi kandırmaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz sene yaşadığımız “MAC Defender” örneği bunun belki de en güzel örneği. Bu yüzden ne olursa olsun güvenlik seviyemizi bu kadar düşürmeye gerek yok.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 14

Mac App Store dışından, kimliği belirsiz bir geliştiriciden uygulama yüklemek istiyorum. Güvenlik seviyemi düşürmeden yükleyebilir miyim?

Apple bunu da düşünmüş. 🙂 Ve güvenlik seviyemizin ayarıyla oynamadan da istediğimiz an bu uygulamaları yükleyebileceğimiz bir arka kapı bırakmış. Ayarlarımız hangi seviyede olursa olsun, yüklemek istediğimiz uygulamaya çift tıklamak yerine uygulama ikonuna sağ tıklayıp (ya da kontrol tuşuna basılı tutarak tıklayıp) menüden “Aç”ı seçerek uygulamamızı yükleyebiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 15

Bunu elle bizim yapmamız gerekiyor. Dolayısıyla güvenlik seviyemize uygun olmasa da, bir uygulamayı yüklememiz gerektiğinde, güvenlik ayarlarımızı değiştirmeden de bu işlemi gerçekleştirebiliyoruz… 🙂

Paylaşım

iOS’ten Mac’e geçen, daha doğrusu Mac’teki hali de iOS’e benzetilen özelliklerden biri de Paylaşım. Aslında Mac’te olan bu özelliklerin tek bir başlık altında toplandığını ve buna da yeni bir isim verilerek daha kullanıcı dostu hale getirildiğini söyleyebiliriz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 16

Artık neredeyse Mac’imizin herhangi bir yerinden, herhangi bir şeyi kolayca paylaşabiliyoruz. Safari’den, iPhoto içerisinden, Finder’dan, TextEdit uygulamasından, Notlar uygulaması içerisinden, hatta Önizleme uygulamasından ve diğerleri… Bu ikonu gördüğümüz her yerde, hatta görmediğimiz yerlerde de “Paylaş” menüsü altından paylaşımlarımızı yapabiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 17

Safari içerisinden bir web sayfasını e-posta ya da Twitter ile, hatta Mesaj olarak paylaşabiliyoruz.

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 18

Önizleme uygulaması ile önizleme yaptığımız herhangi bir dosyayı…

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 19

Finder içerisindeki bir dosyayı, hatta AirDrop ile bile…

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 20a

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 20b

TextEdit içerisinden bir alıntı yaparak…

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 21

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 21b

iPhoto içerisindeki bir resmi…

Sihirli elma mountain lion airplay yansitma gatekeeper paylasim 22

Görebileceğiniz gibi sistemin hemen hemen her noktasından paylaşım yapmak mümkün artık. Sonbaharda eklenecek Facebook entegrasyonu ile bu paylaşımların bir çoğunu Facebook’a da yapabileceğimiz düşünülürse, aslında bu özelliğin ne kadar çok işimize yarayabileceğini ilerleyen zamanlarda çok daha iyi anlayacağımızı söyleyebiliriz… 🙂

Değerlendirme

Bu yazıdaki 3 özellik de aslında pek de belli etmese de Mountain Lion’ın en önemli özellikleri listesinde başı çekebilirler. Özellikle AirPlay Yansıtma ve Gatekeeper, Mac’imizin yeteneklerini ve güvenlik seviyesini doğrudan etkiliyor.

Gatekeeper’ın bir diğer dikkat çeken noktası ise, güvenlik seviyelerini arttırmanın yanında, bunun anahtarını da bize teslim ediyor olması. Yani güvenli olmak yine bizim elimizde olan bir konu… 🙂

Yazıda da belirttiğim gibi AirPlay önümüzdeki dönemde Apple ekosisteminin iCloud gibi kalbinde yer alan bir teknoloji olacak ve çok daha farklı amaçlara da hizmet edecek gibi görünüyor. Mac’lerin ekranının yansıtılması bu konuda önemli bir kilometre taşı olmaya aday şimdiden… 🙂

Paylaşım ise pek basit gibi görünse de, paylaşım sayısı ve çeşitliliği arttığı için derleyip toplayan bir özellik konumunda. Alıştıkça, artık gözümüzün her yerde arayacağı bir ikon haline geleceğine şimdiden eminim… 🙂

Önceki inceleme yazılarına göz atmak için aşağıdaki bağlantılara tıklayabilirsiniz:

Mountain Lion’ın önemli özelliklerini kendi deneyimlerimle birlikte paylaşmaya devam edeceğim. Gözünüz Sihirli Elma’da olsun… 🙂 

Henüz Mountain Lion’a geçmediyseniz, buraya tıklayarak nasıl geçiş yapacağınızı öğrenebilir ve Mountain Lion’ı kolayca yükleyebilirsiniz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


50 Yorumlar

  1. Su anda Mountain Lion’u indiriyorum, internetimin degisken hizina gore 23 saat ile 64 gun arasi degisen surelerde indirme islemim tamamlanmis olacak 🙂

  2. Yazınız için teşekkür ederim.
    Ben Office 2010  kullanıyorum. Maillerim için ise outlook programını kullanıyorum
    Herhangi bir dosya üzerine gelip sağ tıklayıp mail gönder dediğimde, mac in kendi mail programını açıyor.
    Outlook u mail programları arasında nasıl öncelikli hale getirebilirim.

    Teşekkürler…

  3. Selamlar. Safaride sayfayı paylaşma butonuna tıklayınca çıkan listede ”Bu sayfayı e-postala” sekmesinin geçerli uygulaması google chrome olarak görünüyor. Sizinkinde ”mail” uygulaması var. Google chrome varsayılan tarayıcım değil. Sayfayı mail atmak istediğim zaman bunu ”mail” uygulamasıyla yapacak şekle nasıl dönüştürebilirim? Çünkü tıklayınca direkt google chrome açılıyor, oradan da gmail sayfasına yönleniyor. Saygılar 🙂

  4. Merhaba;

    Göktuğ Gedik Beyciğim, bu Sabah enterasan bir durum yaşadım, daha önceki işletim sistemimde SD card taktığım zaman, Desktopta bir ikondan kartımdaki bilgilere kolayca ulaşabiliyordum ancak Mountain Lion yükledikten sonra aynı ikon malasef masaüstümde belirmedi-Acaba ulaşım şeklimi değişti?-SD Card Readerım mı bozuldu? (Pek ihtimal vermiyorum ama..)

  5. Merhaba Goktug bey
    Emekleriniz icin tesekkurler, Airplay ozelliginin belrttiginiz modeller disinda calismamasinin nedeni donanimsal mi ? Ulkemizde yeni tarihli urun bulmak bile zor oluyor 4 gun once bir arkadasima İMAC aldik 2011middle cikti benzer problemlerle daha oncede karsilasmistik Appletv nin onem kazanmasina ragmen bilkomun getirtmemesini anlamak mumkun degil kullanimi sinirli da olsa tercih edecek bircok kullanici olduguna eminim. Bu konuda bilginiz varmi ? Mesela ben AppleTV 2 ye sahibim yurtdisindan getirtmistim simdi 3. Nesli almak istiyorum ama alamiyorum. Tesekkurler

    • Merhabalar,
      Bu kısıtlamanın bazı sebepleri, özellikle de DRM konusunda olabileceği üzerine konuşuluyor, ancak resmi bir açıklama yok.

      Yeni ürünler ise 1-2 senedir aslında düzenli olarak yaklaşık 1 ay içerisinde geliyor.

      iMac’in ise son modeli zaten 2011’de çıktığı için daha yenisini almamış olmanız normal, hiç merak etmeyin 🙂

      Apple TV konusu ise biraz farklı. Türkiye’de henüz iTunes Store olmadığı için yeni nesil Apple TV satışı da yapılmıyor. Ancak eğer iTunes Store açılırsa eminim Apple TV de satımaya başlanacaktır. 🙂

  6. Merhaba Göktuğ bey 3.Nesil Apple TV’ye sahibim cd den filmi airplay ile yansıttığımda ekranda kare kare görüntüler çıkıyor sebebi nedir tam olarak yada siz böyle bir sorunl karşılaştınız mı ?

  7. safaride yeni sekmeler açarken bazen safari direk kapanıyor. ve bu durum en az 3 kere oldu. böyle bir durum yaşayan varmı? (sağ tıklayarak yeni sayfa açıyorum-kısa yol kullanmıyorum)

  8. game center, safari ve power nap ve çin özellikleri ile ilgili yazı hazırlayacak mısınız ayrıca şu launchpaddeki arama özelliği iyi olmuş.

  9. Üstad, Mountain Lion’u ben de indirdim ama bu aip play özelliği ekran tercihlerinde çıkıyor olmasına karşın aktif görünmüyor ve hiçbir aygıt bulunamadı diyor, Apple TV’m Jail Breakli ondan olabilir mi, bu arada Mac’im yeni modelden.

  10. Goktug Bey Merhaba,
    Yansitma icin appletv sahibi olmamiz sartmi ornegin western digital hd live cihazin ile de calistigini duydum bir fikriniz var mi .

  11. montain lionu yükledikten sonra air play ikonu çıktı ve görüntü aktarımını başarıyla yaptım fakat 1 hafta sonra mc book air imi açtığımda ikon orda olmasına rağmen bağlantı kuramadı ve daha sonrasında ikonda kayboldu dahada bulamadım yardımcı olursanız sevinirim

    • Ben de ilk kullandığımda bir sorun yaşamıştım. Mac’inizi ve AppleTV’yi baştan başlatmayı deneyebilir misiniz?

      İkon görünmüyorsa Sistem Tercihleri içerisinden Ekran’ı seçerek yine ulaşabilirsiniz.

  12. iyi gunler yeni aldigim macbook pro retina ve apple tv 3. nesil var fakat airplayde hic bir aygit bulunamadi diyor nasil duzeltebilirim

  13. Air Play özelliğinde şunu merak ediyorum. Mac book pro retina kullanıyorum. hdmi üzerinden görüntü aktardığımda, ekran da çalışıyor mac’deki, ama ben sadece “aktardığım” yerdeki görüntü olsun ama mac’in klavye ve touch pad’ini kullanayım istiyorum. Yani ekranı dışında “tüm” özelliklerini kullanmak. Air Play’de bu mümkün mü? 

  14. Ancak ne yazık ki Mountain Lion yüklü tüm Mac’lerde AirPlay Yansıtma özelliğini kullanamıyoruz. Sadece 2011 ve daha yeni Mac’lerde bu özellik destekleniyor:
    iMac (2011-ortası veya daha yenisi)Mac mini (2011-ortası veya daha yenisi)MacBook Air (2011-ortası veya daha yenisi)MacBook Pro (2011-başı veya daha yenisi)
    Bilgisinde bir tutarsızlık var veya ben tam anlayamadım!
    MacBook Pro 2012 ortası ve Mac OS X Lion 10.7.5 (11G63) işletim versiyonuna sahibim.

    Airplay display de gorunmuyor.
    Kafamı karıştıran nokta Airplay kullanmak için hangi işletim sistemine sahip olmamız gerek.Sizin yazınıza göre Mountain Lion işletim sistemi ile kullanılmıyor ?

    Yardımınız için tesekkur ederiz

    •  Mac OS X Lion 10.7.5 (11G63) işletim sistemine uygun sorunsuz çalışan bir yazıcı istiyorum. siz ne kullanıyorsunuz?teşekkürler

  15. Merhaba, yaklaşık bir yıldır Macbook kullanıyorum. Birden fazla e-posta adresim var ve bunları (bir tanesi hariç) mac book’u aldığımdan beri sorunsuz olarak kullanıyorum. Exchange hesabı kullanan e-posta adresimi ise bir türlü kullanamadım. Ne mail’de ne de outlook’ta mail alıp göndermeyi bir türlü başaramadım.
    Bu konuda bana yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    • Eğer her iki uygulamada da kullanamadıysanız aklıma 1 ihtimal geliyor:

      E-posta hesap ayarlarında bir sorun olabilir. Bilmediğiniz bir seçim yapmak gerekiyor olabilir.

      Sistem yöneticisi bir arkadaşa danışmak sorunu çözecektir.

  16. Merhabalar, yeni aldığım Macbook Retinanın özelliklerine baktığımda gt650m kartı göremiyorum. Sadece hd 4000 görünüyor. Liona kendim yükseltmiştim acaba bir sorun mu oluştu? Elma işaretine tıklayıp bu mac hakkında bölümünden bakıyorum. Lion Yüklemeden önce görüyordum…

  17. benim imac 2011 öncesi apple tv kullandigimda bilgisayaa gari gurup seyler oluor apple tv menulerine giriror bu baglantiyi nasil koparabilirim

  18. mrb. imac pc den tv ye görüntü aktardığımda mönitörün görüntüsünü kapatmak istiyorum böyle bir yöntem varmı? tşk.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz