Ana Sayfa MacOS Mountain Lion’ı Keşfedelim – 1: Mesajlar, iCloud ve Twitter

Mountain Lion’ı Keşfedelim – 1: Mesajlar, iCloud ve Twitter

64

Mountain Lion’a geçtik, geçiyoruz, ya da bir süre sonra geçiş yapacağız. 🙂 Bazılarımız ise haklı olarak hafta sonunu bekleyerek bu sürecin keyfini bile çıkartmaya hazırlanıyorlar… 🙂 Ben de Mountain Lion lansmanından hemen sonra, öne çıkan yeniliklerden derlediğim bir yazı dizisi paylaşıyorum. Bu yazı dizisinde hem Dağ Aslanı’nın öne çıkan kilit özellikleri, hem de sevdiğim bazı detaylı konulara yer vereceğim. Sizin de zevkle okuyacağınızı umuyorum… 🙂

İlk yazının konuları belli bile: Mesajlar, iCloud ve Twitter.

Mountain lion mesajlar icloud twitter banner3

 

Mesajlar

iOS 5 ile birlikte iMessage’ın hayatımıza girmesiyle mesajlaşma alışkanlıklarımız da değişmeye başladı desek yalan olmaz sanırım. iPhone kullanıcıları birbirleri arasında daha sık, ve keyifle mesajlaşmaya başladılar. Resim, video gibi farklı içerikler daha sık paylaşılır oldu.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 1
Mesajlar

Birden fazla kişinin aynı anda mesajlaşabilmesi ise Whatsapp gibi uygulamaların bile iOS kullanıcıları arasında kullanımını azalttı. 🙂 Elbette konuşmada bir Android ya da Blackberry kullanıcısı varsa hemen yine Whatsapp’a dönülse de, iPhone kullanıcısı iMessage’ı sevdi diyebiliriz. Ben sevdim. 🙂

Ayrıca yine gönderilen mesajların farklı iOS cihazlarında da senkronize bir şekilde çalışması, yani iPad ile başlayan konuşmaya evden dışarı çıkınca iPhone üzerinden devam edebilmek ise çok farklı ve keyifli bir deneyim oldu.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 2
iPad'de Mesajlar

Ve işte Apple bu deneyimi sonunda Mac ailesine de Mesajlar uygulaması ile taşıdı! 🙂 Eskimiş iChat tarihe karıştı, ve Mesajlar artık Mountain Lion ile hayatımıza girmiş oldu.

Mountain lion mesajlar icloud twitter ichat
Eski iChat, artık yok...

Mesajlar uygulamasının penceresi eğer iPad’de de kullandıysak bize oldukça tanıdık geliyor. Sol tarafta mesajlaşmalarımızın bir listesi yer alırken, sağ tarafta ise mesajların kendisini görebiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 3

Mesajımızı yazıp klavyemizdeki enter tuşuna basarak hızlı ve kolay bir şekilde mesajlarımızı gönderebiliyoruz. Ayrıca mesajlarımızın içerisine çeşitli resimleri sürükleyip bırakarak kolayca gönderebiliyor, hatta aralara video bile serpiştirebiliyoruz… 🙂

 

Sağ üstteki FaceTime ikonuna tıklayarak hızlıca FaceTime yapmaya başlayabiliyoruz… 🙂

 

Benim Mesajlar’ın en çok hoşuma giden, ve Mac’e gelmesine en çok sevindiğim özelliği Mac’im üzerinden mesaj alıp gönderebilmek. Çünkü özellikle bilgisayar başındayken sürekli iPhone’a bakmak, ordan mesaj yazıp sonra yeniden Mac’e dönmek oldukça zor geliyordu.

Şimdi ise keyifle ekrandan gözümü, klavyeden parmaklarımı kaldırmadan mesajlarımı cevaplayabiliyorum. 🙂

Mesajların kullanımını siz nasıl buldunuz? Yorumlarınızı bekliyorum… 🙂

iCloud

Lion 10.7.2 ile hayatımıza geçtiğimiz sene Ekim ayında giren iCloud, Mountain Lion ile birlikte sistemin derinliklerine kadar işlemiş durumda.

Sihirli elma icloud

Artık sadece iCloud hesabımızı girerek Mail, Kişiler, Takvim, Mesajlar, Safari, Mac App Store ve FaceTime ayarlarımızı kolayca yapabiliyor, ve bu uygulamalardaki bilgilerimizi eşzamanlayabiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 7

Örneğin yeni aldığımız bir Mac’te sadece iCloud hesabımızı aktif hale getirerek Safari’deki yer işaretlerine kadar bir çok bilgiyi Mac’imize kolayca getirebiliyoruz. Fakat yeni Safari’yi ayrı bir şekilde inceleyeceğimiz için şimdilik detaya girmiyorum… 🙂

Ancak bence asıl önemli olan iCloud entegrasyonu işin dosya yönetimi kısmında. Artık bir uygulamada bir dosyayı kaydetmek istediğimizde ilk olarak iCloud’daki alanımıza kaydetmek isteyip istemediğimizi soruyor. Yani iCloud’u artık dosyalarımızı tutmak için de kullanabiliyoruz! 🙂

Mountain lion mesajlar icloud twitter 8

Eğer istersek iCloud’a kaydedebiliyor, böylece diğer cihazlarımızdan da bu dosyaya erişebiliyoruz. Ancak istemezsek de bildiğimiz ve hep yaptığımız gibi dosyayı kendi bilgisayarımıza kaydedebiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 9

Elbette benzer bir durum dosya açma pencerelerinde de çıkıyor. Artık bir dosya açmak istediğimizde  ilk olarak karşımıza iCloud’daki dosyalarımız gelebiliyor.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 10

Bu pencerede arama yapabiliyor, dosyaları farklı şekillerde listeleyebiliyor ve hatta iOS’teki gibi bir dokümanı diğerinin üzerine getirerek klasör bile yaratabiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 11

Eğer birden fazla Mac’e sahipsek, böylece farklı cihazlardan da ortak dokümanlara çok kolay bir şekilde ulaşabiliyoruz. 🙂 Tek yapmamız gereken iCloud hesabımıza giriş yapmak… 🙂

iCloud hesabımıza giriş yapmadıysak, Sistem Tercihleri içerisinden iCloud’a tıklayarak bunu kolayca yapabiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 12

Hatırlatma: Elbette iCloud’a dosya kaydetme özelliği henüz sadece bunu destekleyen uygulamalarda geçerli. Ancak Apple hızlı bir şekilde bir çok uygulamasını bu sisteme geçirmiş durumda. Örneğin tüm iWork paketini daha dün güncelleyerek iCloud’a uyumlu hale getirdi bile! 🙂 Böylece Mac üzerinde çalıştığımız bir sunumu iCloud’a kaydederek iPad ya da iPhone’umuzdan da anında erişebilir hale geliyoruz!

Mountain lion mesajlar icloud twitter 13

Twitter

Yine iOS ailesinden Mountain Lion’a entegre edilmiş olan bir diğer yenilik de Twitter. Tıpkı iOS 5’te olduğu gibi Mountain Lion’da da Twitter artık sistemle bütünleşik. 

Mountain lion mesajlar icloud twitter 14

Elbette Twitter’ı ve özelliklerini kullanabilmemiz için öncelikle Sistem Tercihleri içerisinden Twitter hesabımızı tanıtmamız gerekiyor. Bunun için “Mail, Kişiler ve Takvimler”i seçiyoruz, ve sağ taraftan Twitter’a tıklıyoruz. (Burada görebileceğiniz gibi çok daha fazla seçenek var. Bunlara da geleceğiz… 🙂 )

Mountain lion mesajlar icloud twitter 15

Twitter kullanıcı adı ve parolamızı yazıyoruz ve işte bu kadar! 🙂

Mountain lion mesajlar icloud twitter 16

Artık bir yazıdan alıntı yapmak için ilgili metni seçip sağ tıklayarak, ya da bir web sitesini kolayca Tweet’leyebiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 17

Safari’den Tweet’lemek içinse yepyeni paylaşım butonuna tıkladıktan sonra Twitter’ı seçmemiz yeterli.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 18

Karşımıza gelen ekranda eğer birden fazla Twitter hesabımız varsa hangi hesaptan tweet’lemek istediğimizi de seçebiliyoruz.

Mountain lion mesajlar icloud twitter 19

iOS’ten sonra Twitter’ı Mac’te de görmek güzel. Ancak varolan Twitter uygulaması yerine farklı Twitter uygulamalarını da tercih edebilmeyi isterdim açıkçası.

Bir güzel nokta da gelen Tweet’lerin Bildirim Merkezi’nde de görünmesi. Ancak Bildirim Merkezi’ni ayrıca inceleyeceğim için şimdilik bu konuya girmiyorum… 🙂

Mountain lion mesajlar icloud twitter 20

Değerlendirme

Ve uzun bir bekleyişten sonra, sonunda Mountain Lion 200’den fazla yeni özellikle birlikte hayatımıza girdi. iCloud bunların en temel ve iş yapış şeklimize değişiklikler getirenlerinden bir tanesi. Mesajlar ve Twitter ise iOS ailesinde yaklaşık 1 senedir severek kullandığımız özellikler. Bunların Mac’te de hayata geçmesiyle -daha önceki yazılarda da söylediğim gibi- Apple iOS’i Mac’e, Mac’i de iOS’e yakınlaştırmaya devam ediyor.

“Bu kimin işine yarıyor?” diye sorarsak, elbette biz kullanıcılar çok daha entegre, çok daha basit ve pratik bir şekilde işlerimizi halledebiliyoruz… 🙂

Mountain Lion’ın önemli özelliklerini kendi deneyimlerimle birlikte paylaşmaya devam edeceğim. Gözünüz Sihirli Elma’da olsun… 🙂 Böyle yazılar ile yeni özellikleri sırasıyla tanıtacağım, ancak bir sonraki yazıda “mutlaka olsun” dediğiniz özellikler varsa onlara öncelik vermeye çalışabilirim… 🙂

Henüz Mountain Lion’a geçmediyseniz, buraya tıklayarak nasıl geçiş yapacağınızı öğrenebilir ve Mountain Lion’ı kolayca yükleyebilirsiniz… 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


64 Yorumlar

  1. Göktuğ Bey İyi Günler, verdiğiniz değerli bilgiler ve ayrıntılar için şimdiden teşekkürler 🙂 Yalnız bir konu da takıldım iMessage konusun da. Mac’de ki iMessage ile telefonda ki iMessage olayını nasıl senkronize edebilirim. ? Telefona gelen iMessage mesajları, Mac’te gözükmüyor, aynı şekilde Mac’ten yolladıklarımda telefonun mesajlar kısmında görünmüyor. Telefonun, “Ayarlar > Mesajlar > Şuradan Al :” kısmına aynı e-mail adresini de ekledim (Mac’te ki) ama maalesef yine aynı sorun. Senkron yapamıyorum.

    Teşekkürler.

    • Mesajı gönderdiğiniz kişinin hangi bilgisine gönderdiğiniz de önemli. Örneğin kişinin telefon numarasını seçmişseniz, sadece telefonuna gidecektir. Ancak kişinin Apple kimliğini seçtiyseniz, ve bu kişi bunu Messages uygulamasına tanımladıysa, tanımlı olan tüm cihazlara gidecektir.

      Bu konu şu anda biraz karışık iPhone/iPad tarafında. Ancak iOS6 ile daha da düzene girecek gibi görünüyor… 🙂

  2. Göktuğ Gedik beyciğim, ufak ve komik bir ayrıntı olabilir ama ben, inat ile “mesajlar uygulamasındaki” avatarımı değiştiremiyorum, hala kelebek gözüküyor çözüm yolunu söylermisiniz ?

  3. Merhaba… Yazı için çok teşekkürler. Ancak, kafama takılan bir husus var. Mac üzerindeki kişiler (rehber)’de telefon numarasını iphone olarak ayarlamak mecburi mi? Eğer ayarlamazsak ne olur? 

    • Sadece bilgi amaçlı bildiğim kadarıyla bu alan. Eğer o kişinin iş ve kişisel 2 tane numarası varsa, bu şekilde ayrım sağlayabilir ve hangi numarasını arayacağınızı bilebilirsiniz. 🙂

  4. çok çok iyi bir yazı olmuş tebrik ederim, bu kadar kaliteli içerikli başka site bulmak pekte kolay değil.
    konu ile alakası olmayabilir ama ufak bir sorum var?
    hazırladığınız görseller üzerinde oynama, gölge, ok, işaretlemeleri hangi uygulama ile yapıyorsunuz?
    ekran görüntüsü almak için başka, üzerinde oynama yapmak için başka uygulama mı kullanıyorsunuz?
    Linux ve windows´a aşina olan biri olarak maç kullanırken benzer uygulamaları kullanmaya çalışıyorum şuanda ama nedense hiçbirinde istediğim verimi alamadım…İşim gereği sık sık ekran görüntüsü alıp üzerinde küçük oynamalar yapmam gerekiyor, yazı yazmak, işaretleme, gölge yapma vs vs…

    teşekkürler

  5. mesajların gelmesi için devamlı açık mı bırakmamız gerekiyor? ilk önce denemek için arkadaşıma mesaj attırdım hiç bi şekilde uyarı çıkmadı ancak ben mesajlara girince geldi. daha sonra command+q yaparak mesajları kapadım bu şekilde denemeye devam ettim bi süre geldi mesajlar kapalıyken de aradan zaman geçti şimdi tekrar denedim yine gelmiyor
    sadece imessage kullanacağım ondan bahsediyorum. ayarlarda çevrimdışı olmak falan gibi şeyler var ama herhalde diğer im programları içindir, o ayarlarla oynarsam düzelir mi bilmiyorum

  6. Merhabalar Göktuğ bey, dün gece m.lion’a geçmiş bulunuyorum. Yazınız giriş için çok yerdımcı oldu. Sağolun. Geçiş sıfır sorunla oldu. Twitter için, bildiirm merkezi sadece tweet atmaya ve direk mesajları görmeye yarıyor anladığım kadarıyla, takip ettiklerimizden gelenleri göremiyoruz mu?
    Ayrıca iki soru buraya, ne yaptıysam Safari de iCloud’u etkinleştiremedim. Açık bıraktığım sayfalar, diğer iOS cihazlarda açılmıyor.
    Ve apple sayfasında Notes’ları ana ekrana pin’leyebileceğimiz yazıyor ama nasıl. Help menüsünde bile bulamadım. Siz buldunuz mu?
    Şimdiden teşekkürler ve iyi çalışmalar…

    • Diğer İOS cihazlarda görünmesi için sonbaharı bekleyeceğiz , İOS6 çıktıktan sonra etkinleşecek.Ancak 2 mac sahibiyseniz ve her ikisinde de aynı Apple Kimliğiyle giriş yaparsanız o zaman kullanabilirsiniz. Sayfa açıkken adres çubuğunun yanındaki İCloud sekmesine tıkladıktan sonra diğer cihazda İCloud sekmesine tıklayınca aynı sayfayı göreceksiniz.Ama şimdilik sadece Mac’ler arasında çalışıyor maalesef.

    • iCloud sekmeleri iOS cihazlarla birlikte çalıştığında daha anlamlı olacaktır. Şimdi sadece farklı Mac’ler arasında aynı sekmeleri açık tutmak için kullanabilirsiniz.

      Sorun yaşadığınız bildirimlerle ilgili sorularınızı daha açık bir şekilde soru cevap sayfamızda sorabilirseniz daha hızlı ve doğru yanıt alabilirsiniz: http://www.sihirlielma.com/soru-cevap

  7. benim sormak istediğim bir şey var belki alakasız olacak ama cevaplarsanız sevinirim üstte menü çubuğunda kullanıcı ismi yazıyor menü çubuğuna o ismi nasıl yazıyoruz. 

  8. Yazı gerçekten süper emeğinize sağlık. 
    Bir sorum olacak 2011 early macpro kullanıyorum, mountion lion u ücretsiz güncelleyebiliyormuyum appstore girdiğimde bende free görünmüyor 19,99 USD görünüyor. Ben ücretli mi alacağım. 

  9. Merhaba Göktuğ Bey
    Benim bir sorunum var. Mesajlar uygulamasında google mail adersim ile girmeye ayarlanmış. Ama googledan yaptığım bazı güvenlik ayarları sayesinde parolam doğrulanmıyor. Hangi güvenlik bilmiyorum. Normalde browserdan girince ayda bir cep telefonuma şifre yolluyor ondan ve o şifreyi yazınca aktif oluyor ama sistemden girince giremiyorum. Bunun nedeni sizce ne olabilir. Mesajları çalıştıramadım bu sebepten.

      • evet olayı çözdüm
        google talk hesabımı kaldırdım 
        imesage ı aktive ettim oldu
        sanırım eski sürümde google talk ile bir giriş yapmışım o da hafiza da kalmış
        Teşekkür ederim

  10. software update değişmiş appstoredan alınmayan programların güncellemeleri görünmüyor. liondaki gibi bir update olayı mümkün mü?

  11. Merhabalar Göktuğ Bey,
    Ben başka ve ufak bir şeye takıldım, nasıl 25 GB depolama alanına sahipsiniz iCloud’da? Arttırmanın belli bir yolu var mı?

    • Göktuğ Bey’in izniyle onun meşgul etmemek için yanıtlamak istedim. icloud depolama alanları ücretli olarak arttırılabiliyor. Yıllık 40 dolara 5gb +20 gb yapabiliyoruz. Diğer seçenekler de mevcut. icloud’a internet tarayıcıdan girdiğimizde “daha fazla alan satın al” gibi bir başlık var. Kolaylıklar dilerim.

  12. Bende Mountain Lion a gectim yanlız soyle bir sıkıntım var.. me.com isimli hesabım var ama imessages i aktif edemiyorum.. bu e mail adresi dogrulanmadı diyor.. dogrulamak icin e mail gonder diyorum mail de gelmiyor.. Ayrıca aynı sotunu facetime da da yasıyorum.. ve farkettim bu problem iPhone umda da var.. bu konuda ne yapabilirim?? Simdiden cok tesekkur ederim 🙂

      • Bahsettigim me hesabı aynı zamanda icloud hesabım.. storelar icinde kullanıyorum.. arastirdım biraz boyle bir problem varmıs bazı kısılerde ve soyledıklerine gore apple kımlıgının resetlenmesi gerekıyormus.. Bu nasıl oluyor onu bulamadım…

  13. Merhabalar
    Ben bir türlü mesajları çalıştıramadım iphone kişilerimi görüyor ama onlara ne mesaj atabiliyorum nede mesaj alabiliyorum program acık oldugu halde iphonendan mesajlasıyorum programa hiçbir şekilde düşmüyor hatam nerde acaba ?

  14. Merhaba Arkadaslar, Mountain lion’a bugun bende gecis yaptim, mac’im uzerinden telefon mesaji atmak umuduyla ama zannedersem iphone 3g imessage i desteklemiyor.  Yaniliyorsam bana yardimci olursaniz cok sevinirim.

  15. Merhabalar, 

    Oncelikle basarili incelemeleriniz icin tesekkurler. 

    Iyi bir mac kullanicisi oldugum halde her zaman bir seyler ogreniyorum sizden.

    Yalniz bir sikintim var. ML ye gectigimden beri Icloud ile sorun yasamiyorum ama Imessages ve Facetime a giris yapamiyorum 🙁

    DNS degistirme ve Date/Time otomatik guncelleme cozumlerini denedim ancak sonuc yok. 

    Ayni sikintiyi yasayan var midir acaba?

    Tekrar tesekkurler.

  16. merhaba göktuğ bey ben Apple 4s kullanıcıyım ancak şöyle bir sorum olacaktı size exel  dosyası olarak telefon fihristi oluşturdum ancak bunu apple notlar kısmına aktardım ancak bunu ben kişilere aktarmam gerekiyor ancak bir gurup oluşturarak yapmam gerekiyor bunu nasıl yapabilirim bu konuda bana yardımcı olursanız sevinirim.mustafa meral tel.0533 5447006  [email protected]

  17. merhaba,

    Twitterı kurdum gönderebiliyorum ama gelen twitleri göremiyorum private account diye uyarı çıkıyor  facebook^ta da tam ekran yapamıyorum yardımcı olabilirmisiniz?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz