Ana Sayfa İpuçları AirDrop ile dosya transferi çok kolay!

AirDrop ile dosya transferi çok kolay!

30

AirDrop’u bir süredir paylaşmak istiyordum, ancak diğer yazılardan fırsat bulamıyordum. Lion ile birlikte hayatımıza giren pek çok yenilikten biri olan AirDrop, Mac’ler arasındaki dosya transferini çocuk oyuncağı kadar kolay hale getiriyor… “AirDrop nedir? Nasıl kullanılır?” sorularının yanıtlarını bu yazıda paylaşıyorum… 🙂

Sihirli elma airdrop banner

AirDrop, bu özelliği destekleyen Mac’ler arasındaki dosya transferini kolaylaştırıyor. Özetle, paylaşmak istediğimiz dosyayı sadece sürükle bırak işlemiyle diğer Mac’e gönderebiliyoruz. Ne bir ayar yapmak, ne de bir şeyleri açıp kapatmak gerekiyor 🙂

Sihirli elma airdrop icon

Ancak elbette bu işlemin bu kadar basit olabilmesi için AirDrop destekleyen bir Mac sahibi ve Lion yüklemiş olmamız gerekiyor 🙂

AirDrop sayesinde, Mac’lerimizin birbirine yakın olması yeterli, aynı kablosuz ağa (WiFi) bağlı olmamız gerekmiyor. Apple’ın kullandığı yeni nesil kablosuz iletişim teknolojisi sayesinde, bir kablosuz ağa bağlı olsak da olmasak da Mac’ler arasında dosya transferi yapabiliyoruz.

Sihirli elma airdrop beta

Başka bir Mac’e bir dosya göndermek için şu adımları izliyoruz.

Finder’ı açıyoruz ve sol taraftan AirDrop’u seçiyoruz. (Ya da “Git” menüsünden “AirDrop”u seçiyoruz)

Sihirli elma airdrop 1

Açılan pencerede kendi kullanıcı hesabımızın resmini görebiliyoruz 🙂

Eğer etrafımızda AirDrop destekleyen bir Mac varsa, ve aynı şekilde Finder içerisinden AirDrop seçildiyse, birkaç saniye içerisinde bu pencerede diğer Mac’in kullanıcısını da görüyoruz.

Sihirli elma airdrop 2

Göndermek istediğimiz dosyayı masaüstünden ya da başka bir Finder penceresinde seçtikten sonra sürükleyerek göndermek istediğimiz kişinin resmi üzerine bırakıyoruz ve açılan pencereden “Gönder”i seçiyoruz.

Sihirli elma airdrop 3

Biz bu işlemi yaptıktan sonra, dosyayı göndermek istediğimiz Mac’te başka bir pencere açılıyor, ve gönderdiğimiz dosyayı kaydetmek isteyip istemediğimizi soruyor. “Kaydet”i seçerek dosyayı kabul ediyor ve kaydediyoruz.

Sihirli elma airdrop 4

Kaydedilen dosya “İndirilenler” (Downloads) klasörüne yerleşiyor…

İşte bu kadar kolay 🙂

  • USB’den bir şeyler takıp çıkartmaya gerek yok
  • Klasörü paylaşıma açmaya gerek yok
  • Farklı uygulamalar kullanmaya, bunları yükleyip ayarlamaya gerek yok

Sadece dosyayı sürükleyip bırakıyoruz, ve AirDrop her şeyi bizim için hallediyor 🙂

Lion airdrop

Ancak elbette bu kolaylıktan faydalanabilmek için AirDrop destekleyen bir Mac’e sahip olmamız gerekiyor. AirDrop’u genel olarak “yeni” diyebileceğimiz pek çok Mac destekliyor. Ancak tam liste şöyle:

  • MacBook Pro (2008 sonu ya da daha yeni)*
  • MacBook Air (2010 sonu ya da daha yeni)
  • MacBook (2008 sonu ya da daha yeni)*
  • iMac (2009 başı ya da daha yeni)
  • Mac Mini (2010 ortası ya da daha yeni)
  • Mac Pro (2009 başı AirPort Extreme kartıyla, ya da 2010 ortası)

* MacBook Pro (17-inç 2008 sonu) ve beyaz MacBook (2008 sonu) AirDrop’u desteklemiyor ne yazık ki…

Mac’imizin AirDrop’u destekleyip desteklemediğinden emin olmak için, Mac’imizle ilgili bilgi alabileceğimiz ekranlara “Bu Mac Hakkında” yazısından ulaşabiliyoruz.

Lion ile gelen yeniliklerin hepsine tek tek değinmek zor olsa da, zaman içerisinde sıklıkla kullandığım ve tecrübe ettiklerimi paylaşmaya devam edeceğim…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


30 Yorumlar

  1. lion duyurulduğundan itibaren merakla beklediğim bir özellikti. ancak henüz deneme şansım olamadı, çünkü etrafımda mac kullanan kimse yok:) baktım olmuyor en kötü bi apple mağazasının içinde deneyeceğim:)
    yazı için teşekkürler

    • pardon lion kismini atlamisim, bendeki mbp ve  macbook arasinda cok kolay airdrop yapinca ,reflex olarak acaba benim ipadlerdede aynisini yapabilir miyim diye dusunmustum…

      peki airdroplarda size limit var mi?

      ziya tarkan kozan

  2. Göktuğ bey yazınız için teşekkür ederim. Ben daha önce airdrop özelliğini kullandım. (imac ve macbook arasında) ama az önce imac den dosya transferi yapamadım. “Aktarım başarısız oldu. Lütfen yeniden deneyin” şeklinde hata mesajı aldım. Bir kaç kez denedikten sonra tersini yapayım dedim macbook tan imac’e transfer mümkün oluyor ancak imac ten macbook’a transfrer mümkün olmauyor. Acaba bilmeden bir ayarını mı bozdum? bu kpnuda yardımınızı ricediyorum. Saygılarımla…

  3. uyumlu olmıyan mac lerde airdrop  ozelligini acmak icin  terminal e 

    defaults write com.apple.NetworkBrowser BrowseAllInterfaces 1

    yazip restart yapın . airdrop u finder da gorebilirsiniz artik .

  4. Merhaba Göktuğ Bey;

    Benim 10.8.3 versiyona güncellenen iMac ve Macbook Pro arası airdrop’u kullanmak istiyorum. Her iki bilgisayarda Finder’dan Airdrop’u açtğımda iMac’deki ekrande Macbook’u görebiliyorum ve dosya yollayabiliyorum ancak Macbook Pro’daki airdrop’da iMac sadece dosya transferi sırasında görülüyor, onun dışında görünmüyor. Neden olabilir ve nasıl çözebilirim? Teşekkürler…

  5. dün kardeşime macbook pro retina aldık. bende de son model macbook pro var. Kardeşime dosya ve uygulama gönderecektik, aklıma bu özellik geldi. kullandım ve sorunsuz ve çok çok hızlı bir şekilde aktarımı yaptık. 1,5gb’ı biekaç dakika içinde aktardı. yani koca bir belleği bu şekilde aktarablirsiniz

  6. Göktuğ Bey Macbook’um ile iPad minim arasında Airdrop transferi yapamıyorum. Bende mi bir sorun var yoksa sadece macbooklar arasinda mi transfer yapilabiliniyor? 2sinde de Airdrop özelliği mevcut bu arada…

  7. ipad2 ve macbook pro arasinda airdropla dosya transferi duymustum fakar ipad in bildirim kisminda airdrop a ait hicbirsey bulamadim.. internette ipad 2/3 ve iphone 4 lerde airdrop oldugu yaziyor..

  8. Göktuğ Bey Merhaba,

    Benim bilgisayarım MacBook Air (11-inch, Mid 2012)

    fakat ben bilgisayarımda airdrop’u bulamadım. Launchpad ya da finder’da kenar çubuğunda yok?

    Nasıl ayarlayabilirim? Spotlight’ta aradığımda da bulamadım. Bilgisayarıma Yosemite’yi yükledim onunla alakalı olabilir mi?

  9. macbook pro yosemite ile iphone 6 ios 9 arasında hala veri aktarımını stabil bir şekilde sağlayamıyorum. macbookdan iphone’a veri aktarımı sorunsuzken, iphone’dan macbook a veri gönderimi yaparken sorunlar yaşıyorum. bazen hedefi görmüyor. bu tamamen telefonun keyfine kalmış bir durum. tam olarak neyle alakası olduğunu hala çözebilmiş değilim. varsa herhangi bir çözümü, lütfen beni bilgilendirebilir mi?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz