Ana Sayfa Karşılaştırmalar Şimdi Türkiye’den Mac almanın tam zamanı! (ve uygulama satın almanın da…)

Şimdi Türkiye’den Mac almanın tam zamanı! (ve uygulama satın almanın da…)

35

Size “şimdi Mac almanın tam zamanı” desem inanır mısınız? Hem de Türkiye’den! Dolar kuru 2.20 TL’ye dayanınca hesaplar değişti, Türkiye’den Mac almak çok ama çok avantajlı hale geldi. Ama bu avantaj daha ne kadar sürebilir, hepimiz için tam bir soru işareti… Yazının detaylarında bu avantajın nasıl olduğunu ve detayları bulabilirsiniz.

Sihirli elma mac almanin tam zamani 1

Neden şimdi Mac almanın tam zamanı?

Hepimizin bildiği gibi Türkiye’deki Mac fiyatları Euro kuruna endeksli, yani hesaplar Euro üzerinden yapıldıktan sonra Türk Lirasına çevriliyor. Böyle olunca da Euro kuru artınca da fiyatların artması gerekiyor, ama artık günlük olarak değil… 🙂

Artık günlük artışlardan Mac fiyatları etkilenmiyor, çünkü fiyatları Apple kontrol ediyor. Böylece şu anda Dolar ve Euro kurları yükselmesine rağmen, Mac fiyatları hala sabit! 1 Kasım’da Online Apple Store açıldığından beri sabit hem de!

Sihirli elma mac almanin tam zamani 2

Hemen küçük bir karşılaştırma yapalım mı? Örneğin giriş seviyesinde bir retina ekranlı 13 inç MacBook Pro’nun fiyatı;

  • Türkiye’de 3.499 TL
  • Almanya’da 1.299 Euro = 3.900 TL
  • İngiltere’de 1.099 Sterlin = 3.960 TL
  • ABD’de 1.299 Dolar (vergi dahil yaklaşık 1.410) = 3.102 TL

Ancak hatırlatmak lazım, ABD’den aldığımız Mac’lerin garantisi sadece 1 yıl. Ayrıca Türkiye dışından aldığımız Mac’lerin klavyeleri Türkçe değil, ve değiştirilmesi oldukça masraflı. Bu konudaki karşılaştırma ve detaylı yazı için “Türkiye’de MacBook Air fiyatları pahalı mı?” yazısına göz atabilirsiniz.

Sihirli elma mac almanin tam zamani 3

Bu tablodaki fiyatlar hesaplanırken Dolar: 2.20 TL, Euro: 3.00 TL olarak hesaplanmıştır.

Buradan şu sonucu çıkartmak mümkün:

  1. Dövizdeki son dönemdeki yükseliş henüz Apple’ın Türkiye’deki ürünlerine yansımadı.
  2. Daha önce Avrupa ile kafa kafaya olan fiyatlar, şimdi Avrupa’da belirgin bir şekilde daha pahalı.
  3. Türkiye’deki taksit imkanı satın almayı oldukça kolaylaştırıyor.

Sihirli elma mac almanin tam zamani 4

Yani Türkiye’deki fiyatlar ucuz mu?

Aslında ucuz demek yanlış bir tanımlama olur. Ancak döviz kurundaki artış henüz fiyatlara yansımadığı, ve her an bu değişimin yansıtılabileceği söz konusu olduğu için, eğer yakın zamanda bir Mac almayı düşünüyorsanız “satın almak için doğru zaman” diyebiliriz.

En başa dönecek olursak, şu anda Türkiye’den Mac almakla Avrupa ya da ABD’den Mac almayı karşılaştırmak gerekirse, Türkiye kesinlikle çok daha avantajlı.

Sihirli elma mac almanin tam zamani 5

App Store ve Mac App Store fiyatları ne durumda?

Benzer bir durum App Store ve Mac App Store fiyatlarında da geçerli. ABD’deki App Store’da $0.99 olan bir uygulama Türkiye’de hala 1.79 TL’ye satılıyor. Aslında güncel kur geçerli olsaydı 2.19 TL civarında olması gerekiyordu. Dolayısıyla App Store açısından da hala avantajlı bir durum var diyebiliriz.

Sihirli elma mac almanin tam zamani 6a Sihirli elma mac almanin tam zamani 6b

Aşağıdaki tabloda güncel ABD fiyatlarına karşılık TL fiyatlarının ilk 3’ünü gösteriyor.

Sihirli elma mac almanin tam zamani 7

Peki bu fiyatlar daha ne kadar böyle kalır?

Her an değişebilir! 🙂 Apple dönem dönem belirli ülkelerde fiyatları düzenlemeye gidebiliyor. Dolayısıyla ben bu yazıyı yazarken bile her an bir güncelleme olabilir. Dolayısıyla bir süre vermek mümkün değil.

Ancak kurdaki bu değişiklik henüz oldukça yeni diyebiliriz, fakat günler ilerledikçe eski seviyelere dönülmediği taktirde eninde sonunda bir düzenleme gelecektir diye tahmin ediyorum.

Özet

Yazıyı çok da uzatmadan toparlamak gerekirse, şu anda kurdaki dalgalanmadan kaynaklı bir geçici avantaj diyebileceğimiz bir durum var. Bu ne kadar böyle gider, ne zaman değişir kestirmek zor.

Ancak şu anda ABD ya da Avrupa’dan bir Apple ürünü almaya kıyasla, Türkiye’den almak pek çok açıdan çok daha avantajlı, ya da bir diğer deyişle “yurt dışından almak şu anda avantajını kaybetmiş” görünüyor.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


35 Yorumlar

  1. Havale ve eğitim indirimleri de dahil edildiğinde fiyatlar daha da ucuzluyor. Şimdi mac almanın tam zamanı !

  2. 9 ocakta retina macbook pro aldim. Satin alim sirasinda konustugum musteri temsilcisi de ayni seyi soylemisti. Ben de firsattan istifade egitim goren kardesimin hesabi uzerindeki hesapla havale islemi yaptim. Giris fiyatli retina macbook pro 3100 TL’ye geldi. İyi ki Online Store acilmis. ne diyim 🙂

  3. ben de 15 inch retina macbook pro yu 2 ay önce 5600 tl ye aldım, sizce makul mü fiyatı, herhangi bi şekilde daha düşük alabilir miydim?

  4. Size kısa bir hikaye anlatayım. Geçen yıl bu sıralarda macbook pro aldım. Ben aldığım sırada Teknosa’da 3200, Bimekste 2900, MediaMarkta ise 2600 idi. Biraz sanşlı olduğumu düşünüyordum tabi. Şimdi ise fiyatlara bakınca çok az bir eklemeyle retina ekran alabiliyordum. Pupa ile konuştum ve 500 tl indirim yapabileceklerini söylediler fakat tekrar benzer bir fiyat harcamak bizim için çok yükseklerde uçmaya benziyor. Pupa’da iyice baktım retina ekranlara. 13′ iyi olsa da 15′ boyuttan kazanıyor. Şimdi ise düşüncem 15′ retina almak tabi birkaç yıl sonrası artık 🙂

  5. EnPara.com, 2014 yılının sonuna kadar AppStore’lardan yapılan alışverişlerde %50 indirim sağlayacak.

      • aylık max 25 tl geri alınabiliyor, yıllık ise max 300 tl. geri alınabilen parayı yazdım. şubatta 75 tl ye uygulama aldığınızda 25 tl geri ödenir. 50 tllik alsanızda 25 tl geri ödenir.

    • Uygulamalar icin yil sonuna kadar en fazla 50 TL alisverise %50 indirim. Once tam oduyorsun, ay sonunda iade aliyorsun. İyi yapmislar ellerine saglik. Ama butadaki maksimum faydanin 25 TL olacagini vurgulayalim. Final Cut alirsak yarisini kurtaramiyoruz 🙂

  6. Bende dün MacBook air 13 inç aldım media mark tan 2589 tl ilk bilgisayarım bu siteden çok şey öğrendim öğrenmeye devam ediyorum umarım benim için iyi bir deneyim olur 😉 teşekkürler … Göktuğ özellikle sana çok teşekkür ederim 😉

  7. ben doktorum eğitim amaçlı macbook pro sipariş ettim 13 inç. Eğitim mağazasından aldığım için 3999tl olan model bana 3608 tlye geldi. Amerika mağazasında 1499dolar yani 3300 gibi bir fiyatı var. Bu fiyat farkı için amerikan getirtmeye değmez diye düşündüm ve aldım. Daha cihaz elime gelmedi ancak 10 güne kadar geleceği söylendi. Doların seyrine göre kar ya da zarar mı edeceğim göreceğiz.

  8. Burada gözden kaçan yada bilerek ifade edilmeyen bir durum var. Ben yaklaşık 2-3 aydır macbook pro retina 13″ bakıyorum apple storeden ve daha önce 4000 tl satılan macbook pro 2.6 ghz işlemciyken şuan 2.4 e düştü. Sadece en üst modeli 2.6 ghz.

    Hemen bilgisayar alın bakın şuan ucuz deseniz bile alttan alttan mac bilgisayar özelliklerini ufaktan azaltıyor.

    • Emrah Bey selamlar, öncelikle yorumunuz için teşekkürler.

      Bahsettiğiniz konu Intel’in yeni işlemcileri ile ilgili bir konu. Intel’in yeni nesil Haswell işlemcileri hızları düşürülmesine rağmen, geçtiğimiz seneye göre aynı performansı gösteren, ancak buna karşılık çok daha az pil tüketen işlemcilerdir.

      Bu sebeple teknik özellikler açısından bakıldığında geçtiğimiz seneye göre düşük görünmesine rağmen, performansları düşük değildir.

      Bu sebeple söylediklerinize katılamıyorum. Bilgisayarın teknik özelliklerini sadce kağıt üzerindekilere bakarak karşılaştırmak her zaman doğru olmuyor ne yazık ki.

      Bu konuya daha önce şu yazıda değinmiştim: http://www.sihirlielma.com/2013/06/14/yeni-macbook-air-2013/

      Şöyle yazmışım 2013 Haziran ayında:
      İşlemci ile başladık, önce bu konuyu tamamlayalım o halde. Haswell işlemcilerinin çalışma frekansları geçtiğimiz senenin işlemcilerine göre oldukça düşük. Geçtiğimiz sene 1.7 ve 1.8GHz olan işlemci hızları, 2013 model MacBook Air’lerde 1.3GHz’e kadar düşürülmüş. Bu da elbette yukarıda açıkladığımız düşük güç tüketimine sebep olan yegane sebep.

      Selamlar,

  9. Eşim açıköğretim 4. Sınıf öğrencisi, ben kendi hesabım üzerinden eğitim için fiyatlarından alım yapabiliyor muyum? Nasıl kontrol ediliyor cevap verebilicek arkadaş var mı ?

  10. Bu kadar salak bir yazı görmedim. Biz maaşı dolar ya da euro ile almıyoruz lira olarak alıyoruz. Maaşımız artmadığı sürece alım gücümüz bu cihazları Türkiye’den almak için aynı. Ucuzlama falan yok.

    • Merhabalar,

      Yazıyı tam okumadan yorum yaptığınızı tahmin ediyorum. Çünkü yazıda tam olarak bu konuya da değiniyorum. Ve ucuz demenin yanlış olduğunu söylüyorum.

      Hatırlatmak gerekirse, yazıda aynen şöyle geçiyor:

      “Yani Türkiye’deki fiyatlar ucuz mu?

      Aslında ucuz demek yanlış bir tanımlama olur. Ancak döviz kurundaki artış henüz fiyatlara yansımadığı, ve her an bu değişimin yansıtılabileceği söz konusu olduğu için, eğer yakın zamanda bir Mac almayı düşünüyorsanız “satın almak için doğru zaman” diyebiliriz.

      En başa dönecek olursak, şu anda Türkiye’den Mac almakla Avrupa ya da ABD’den Mac almayı karşılaştırmak gerekirse, Türkiye kesinlikle çok daha avantajlı.”

  11. merhaba,radyoloji doktoruyum, tomografi ve mr incelemeleri için yüksek çözünürlük gerektiren , ayrıca PACS sistemlerine hızlı bağlanmayı sağlayabilen bir mac book almayı istiyorum.Yani özellikle iş konusunda kullanım için.Ayrıca bütçeyi zorlamayacak işimi görecek fiyatta bir ürün seçmek istiyorum.Yardımcı olursanız sevinirim..

    • Büyük bir ekrana, çok yüksek çözünürlüğe ihtiyacınız varsa, benim tavsiyem bir MacBook Air + yüksek çözünürlüklü bir ekran almanız olacaktır.

      Ayrıca sorunuzu Soru&Cevap sayfamızda sorarak hem daha hızlı, hem de çok daha fazla kişinin yorumlarıyla daha doğru bir cevap alabilirsiniz. http://sorucevap.sihirlielma.com

  12. Yazın Amerika’dan 13.3” MacBook Air almıştım 2000$’a. 13” büyük geldi ve 11” almaya karar verdim. Az önce Apple Store Türkiye’den eğitim özel fiyatları ile MacBook Air 11.6” almak istedim. Air’i en yüksek özelliklere yükselttim. Türkiye Fiyatı 4350 lira. Aynı özellikdeki bir Air Amerika’da vergi dahil 4000 liraya geliyor. (1750$) Türkçe klavye ve 2 yıl garanti ekleyince cidden Türkiye MacBook Air fiyatının gayet mantıklı rakamlara indiğini düşünüyorum.

  13. Önümüzdeki hafta MacBookPro 13 alıcam. Burdaki bazı yorumlarda Amerika’da garanti 1 sene , Türkiyede 2 sene yazılmış. Ben Zorlu’dan alıcam , fakat apple.com.tr de 1 YIL GARANTİLİDİR yazıyor. Birisi bu konuya açıklık getirebilir mi 🙂

  14. Türkiye’de pahalı yada Amerika’da pahalı diye bir şey yok düşünürken dikkat edin arkadaşlar. Ama Türkiye’de tabi ki pahalı. Bunu kısa bir örnek ile açıklıyorum. Şimdi Amerika’da bi vatandaş 3000$ maaş aldığını varsayalım ve hayatını bu şekilde sürdürüyor. Apple Store a gidiyor ve 1299$ a bir mac alıyor. Ortalama olarak maaşının yarısı kadar ödüyor. Türkiye’de bir vatandaşın 3000tl maaş aldığını varsayalım ve Apple Store a gidiyor ve 3499tl ye bir mac alıyor. Maaşının tamamından bile daha fazla bu demek oluyor ki bizim ülkemizde vergilendirme hatta verginin verigisinden dolayı bu ürünler gerçekten pahalı bu sadece mac için değil pc ler içinde bu şekilde. Arabalar için de bu şekilde ve hatta son çıkan haberlere göre lüks tüketim vergisi ile iphone mac vb elektronik cihazlara ekstra vergi gelecekmiş. Amaç insanların lüks tüketime para harcamaması için ama bana göre günümüz teknolojisi ve çağa göre bu tarz ürünler artık lüks değil birer gereklilik olarak görüyorum.

    Saygılarımla

  15. imac almak istiyorum adobe ve kurgu programları ile uğraşıyorum.. maddı durumdan dolayı 21.5 + 2,9 mhz + fusion hdd en uygunu …fakat sorum su fusion hdd taktırdıgımda +680 tl para ekleniyor ama kapasitede artış yok cihazın kendi içinde sattı hdd ne oluyor ??? boşa çıkıyorsa neden fiyattan düşmüyorlar???

  16. imac almak istiyorum adobe ve kurgu programları ile uğraşıyorum.. maddı durumdan dolayı 21.5 + 2,9 mhz + fusion hdd en uygunu …fakat sorum su fusion hdd taktırdıgımda +680 tl para ekleniyor ama kapasitede artış yok cihazın kendi içinde sattı hdd ne oluyor ??? boşa çıkıyorsa neden fiyattan düşmüyorlar???

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz