Ana Sayfa Haberler Apple TV bir hobi olmaktan çıktı (mı?)

Apple TV bir hobi olmaktan çıktı (mı?)

10

GÜNCELLEME:

Yeni Apple TV’nin ilk incelemesi ve yorumları için “Yeni Apple TV” yazısına göz atabilirsiniz.

 

Apple TV için yakın zamana kadar “bizim için sadece bir hobi” yaklaşımını benimseyen Apple, sonunda bundan vazgeçmiş görünüyor. Online Apple Store’da Mac, iPhone, iPad ve iPod’un yanında kendine özel bir yere kavuşan Apple TV, daha önce iPod aksesuarları arasında yer alıyordu.

Sihirli elma apple tv redbull 1

Apple TV kendine ait ürün sayfasına kavuştu

Apple’ın dün açıkladığı çeyrek sonuçlarında Apple TV’den hiç bahsetmediğini belirtmiş, daha önce en azından satış rakamları paylaşılan Apple TV’den hiç söz edilmemesini kendimizce yadırgamıştık. 🙂 İşin kokusu tahminimizden de hızlı çıktı, ve dün gece itibariyle Apple TV artık Online Apple Store’da kendine ait bir sayfaya taşındı.

Sihirli elma apple tv redbull 2

Kendine ait bir ürün sayfasına ek olarak Apple TV’nin de artık bir aksesuar sayfası da mevcut.

Sihirli elma apple tv redbull 5

Ayrıca ABD’de hayata geçen ancak Türkiye’de henüz göremediğimiz Community Q&A, Refurbished ve AppleCare gibi alanlar da Apple TV’nin “artık büyüdü, kendi başına ürün oldu” şeklindeki algısını destekliyor. Türkiye’de bir Apple Store’un açılmasından sonra bu alanların da ekleneceğini tahmin ediyorum.

Sihirli elma apple tv redbull 4

Apple TV artık hobi değil, peki öyleyse ne?

Apple TV hakkında senelerdir farklı duyumlar, tahminler ve elbette her Apple ürününde olduğu gibi dedikodular mevcut. Bildiğiniz gibi Sihirli Elma’da bu tarz haberleri pek paylaşmayı tercih etmiyoruz. Ancak bu yazıda Apple TV ile ilgili bazı tahminleri sizlerlerle paylaşmaya çalışarak Apple TV’nin gelecekteki konumunu tahmin etmeye çalışacağız.

Sihirli elma apple tv redbull 3

Apple TV için App Store

Apple TV hakkındaki en önemli tahmin elbette Apple TV için bir App Store açılması. Bu App Store sayesinde, tıpkı iPhone, iPad ve Mac’lerimizde olduğu gibi Apple TV’ye özel olarak geliştirilmiş farklı uygulamaları da yükleyebileceğiz.

Sihirli elma apple tv redbull 6

Şu anda kısıtlı bir şekilde destek verilen iPhone/iPad üzerinden oyunu başlatıp, Apple TV sayesinde televizyonumuzu ekran olarak kullanmak çok daha verimli ve eğlenceli hale gelebilecek. Belki de bundan sonra oyunu Apple TV’den başlatıp, iPhone üzerinden kontrol edeceğiz. İşte bu da bizi bir diğer tahmine götürüyor: Apple TV & Oyun konsolu

Apple TV bir oyun konsolu olabilir mi?

Televizyonumuzu bağladığımız diğer birkaç cihazdan biri ise elbette oyun konsolları. Playstation, Xbox, Nintendo Wii gibi oyun konsolları oldukça eğlenceli saatler geçirmemizi sağlıyor. Peki şu anda bile Apple TV ile birlikte küçük bir oyun konsoluna dönüşen televizyonumuz için daha farklı ne yapılabilir?

Sihirli elma apple tv redbull 7

Apple TV şu anda yeterince güçlü bir işlemciye sahip değil, hatta bir grafik kartı bile yok. Bu sebeple şu anda tek yapabildiği iPhone/iPad’den gelen görüntüleri televizyonumuza yansıtmak.

Ancak donanımsal açıdan daha güçlü bir Apple TV, bir App Store sayesinde birden bire bir oyun konsoluna dönüşebilir. Şu anda App Store’da yer alan oyunları televizyonumuz üzerinden daha rahat bir şekilde oynayabilir hale gelebiliriz. Üstelik ek bir kol ya da joystick vb almamıza da gerek kalmadan, iPhone veya iPad’imizi kullanabiliriz. 🙂

2’si bir arada: Apple TV & AirPort Express

Apple TV ile AirPort Express’in görünümlerinin ne kadar benzer olduğunu farketmeyen yoktur sanırım. 🙂 İlk bakışta tek fark biri siyah, diğeri beyaz gibi görünse de, elbette yaptıkları iş ve içlerindeki donanım oldukça farklı…

Sihirli elma apple tv redbull 8

Yabancı blog’larda paylaşılan dedikodulardan biri de, Apple’ın bu iki cihazı birleştirebileceği yönünde. Kulağa tuhaf geliyor değil mi? 🙂

Aslında hiç de fena bir fikir değil, çünkü evimize bir Apple TV aldığımızda kullanabilmek için önce bunu kendi kablosuz ağımıza eklememiz gerekiyor. Peki ya evimizde bir kablosuz ağ yoksa? Peki kablosuz ağımız var, ama kullandığımız kablosuz modem veya router eski ise? Bu durumda iPhone’umuzdaki videoları Apple TV’de izlemeye çalışmak tam bir işkenceye dönüşebiliyor.

Bağlantı yavaşlığı, uyum sorunları, muhtemelen farklı bir odada yer alan kablosuz ağın çekmemesi vb. türlü türlü sorunlar… Ancak tek bir cihazda, hem de Apple’ın yeni ürünlerinin desteklediği 802.11ac standardı ile bu bağlantı sorunları tamamen çözülebilir, çok daha iyi bir kullanıcı deneyimi oluşturulabilir.

İşte bu sebeplerle, Apple TV’nin içerisinde bir AirPort Express olması aslında pek çok sorunu çözerek işleri kolaylaştırabilir. Ama hem “İki ürünü tek bir kutuya sıkıştırmak mümkün olur mu? Hem de bu yapılabilse dahi fiyatı nasıl etkiler?” gibi soruların da yanıtları pek de kolay değil.

Pahalı bir Apple TV hem biz kullanıcılar hem de Apple’ın istemediği bir ürün olabilir.

İyi hoş da, Apple TV ne zaman yenilenecek?

Bu yukarıda bahsettiğimiz konuların sadece tahmin ve duyumlardan oluştuğunu hatırlatalım. Bunların hiç birisi gerçek olmayabilir. Ancak Tim Cook’un dün çeyrek sonuçlarındaki “yeni ürünler yolda, ama siz henüz göremezsiniz” açıklaması üzerine elbette bu konu ısınmaya başladı diyebiliriz.

Sihirli elma apple tv redbull 9

Benim tahminim 2014 yılında Apple TV’yi daha çok konuşacağımız, ve Apple’ın bu sene içerisinde yeni Apple TV’yi duyuracağı yönünde. Bekleyip göreceğiz… 🙂

Son bir güncelleme: RedBull TV kanalı Apple TV’de!

Ayrıca yine dünün önemli bir gelişmesini de bu yazının sonunda paylaşmak istiyorum. Apple TV’ye her geçen gün yeni bir kanal eklenmeye devam ediyor. Apple bu sefer de RedBull TV kanalını Apple TV’ye dahil etti.

Sihirli elma apple tv redbull 10

Bir çoğumuzun RedBull’u sadece bir içecek markası olmanın ötesinde, “uzaydan dünyaya atlayış” ile hatırladığını da düşünürsek, bu kanalda RedBull’un sponsor olduğu ve desteklediği pek çok spor etkinliğini, canlı şovları, müzik videolarını ve daha fazlasını bulmak mümkün.

Sihirli elma apple tv redbull 11

Apple TV sahiplerinin mutlaka bir göz atmasını öneriyorum, eğlenceli bir kanal olduğu kesin. 🙂

Sihirli elma apple tv redbull 12

Her geçen gün yeni bir kanal eklenmesi bende Apple TV’nin görünümü için “yahu burası da çok karışık olmadı mı?” gibi bir tepkiye de sebep oldu diyebilirim. Ancak biliyorum ki Apple bu karışıklığa bir çözüm düşünmüştür mutlaka. Belki de iPhone’umuzdaki gibi Apple TV’de de klasörler görebiliriz? Ya da Apple TV arayüzünü iPhone’umuzdaki bir Apple TV uygulamasında görebilir, buradan seçimimizi yapabiliriz?

Ne dersiniz? Sizce bir sonraki Apple TV nasıl olacak? Siz nasıl olmasını isterdiniz? Yorumlarınızı bekliyorum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


10 Yorumlar

  1. Bence apple Store nun eklenmesi yeterli olur bir oyun konsuluna dönüşmesi fiyatı yüksek olur düşüncesindeyim hem yüksek fiyat olunca bi anlamı kalmaz bir iMac mini alır tiviye bağlarım avantajı daha fazla

  2. Bir rMBP kullanıcı olarak projeksiyon cihazlarına bağlanmak için bir Tunderbolt>VGA dönüştürücü yerine Apple TV almayı planlıyorum hem daha fazla özellik sunduğu için. Ayrıca hiçbir özelliği olmasa bile şu haliyle bence sırf kablosuz olarak HD görüntüyü Apple cihazlardan TV’ye aktardığı için çok güzel bir ürün

  3. Yaklaşık 1,5 aydır Apple TV kullanıyorum ve çok memnunum. Sadece airplay özelliği için bile verilen parayı hakediyor. Bence ürünün ucuz olmasının nedeni Apple’ın film veya müzik satabilmesinde ATV’nin bir aracı olması.

    Bu arada izninizle bir hatırlatma yapmak istiyorum; ATV’deki kullanılmayan uygulamaların arayüzdeki simgeleri ayarlardan silinebiliyor. Ben mesela kullanmadığım için KORTV simgesini ayarlardan sildim, böylelikle karışıklık engellenebilir. Tabi ileride uygulamalar artarsa mutlaka klasörler olacaktır diye düşünüyorum.

    Bir öneri: Eğer kumanda ile karakterleri girmek benim gibi size de zor geliyorsa, ATV’yi mac klavyesi ile rahatça kullanabilmek için “1Keyboord” uygulamasını yükleyebilirsiniz (belki benzer uygulamalar da vardır). Bu beni özellikle youtube’dan search yaparken oldukça rahatlattı.

  4. Sanırım Apple TV’yi bir konsol olarak düşünüp iCihazların içindeki jiroskop ve ivme ölçeri hesaba katan tek firma şimdilik Rolocule firması. Apple TV’de oynamak için özel olarak geliştirdiği Motion Tennis oyununu gördünüz mü ? 🙂 https://itunes.apple.com/tr/app/motion-tennis/id614112447?l=tr&mt=8

    Bu tarz oyunların, AirPlay’e bağlı kalmadan daha da geliştirileceğini düşününce heyecanlanmıyor değilim 🙂

    Ayrıca @sharky’ e ekleme yapayım. Apple’ın geliştirdiği Remote uygulaması iPhone ve iPad’ler ile birlikte kullanılabilir.
    https://itunes.apple.com/tr/app/remote/id284417350?mt=8

  5. 2,5 senedir kullandığım; airplay, film, sohbet ederken iptik kablo ile bağlanmış amfiden müzik dinleme, podcast’ler,…. hangi birini anlatayım. Kullandığım Apple ürünleri içerisinde kendisini öne çıkarmasa da belki de en önemli parçalardan biri. ATV’den yola çıkarak Airties’ın Samsung’un birçok benzer ürünü oluşmaya başladı…!

  6. Apple tv’den beklediğim asıl özellil ; Telefonumun veya Ipad’imin tüm oyunlarda veya tüm uygulamalarımda, ekranı birebir projektör gibi televizyona yansıtması.
    AirPlay deniliyor. Peki her uygulama airplay destekliyor mu ? Ben beğendiğim bir uygulama veya oyunu televizyonda oynayabilmek için telefonumdaki uygulamanın airplay desteği olması şart mı ?

    • AirPlay ile ekranı tamamen yansıtmak mümkün. Ancak bu özellik oyunun geliştiricisi tarafından desteklenirse, çift ekranda oynamak, ya da ekrandaki görüntü ile iPhone’daki görüntünün farklı olması gibi senaryolar gerçekleşebiliyor.

      Sorunuza dönecek olursak, hayır özel bir duruma gerek olmadan ekranı tamamen yansıtmak mümkün.

  7. Bence sadece apple store daki normal oynadığımız oyunları çalıştırabilsin yeter. Bu harika bir fikir, eğer bu gerçekleşirse daha çok satarlar.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz