Ana Sayfa İpuçları Klavye dilini tek hamlede değiştirmek

Klavye dilini tek hamlede değiştirmek

13

Mac’inizde farklı dilde klavyeler kullanmanız gerekiyor mu? Çoğunlukla Türkçe klavye kullanırken, bazı uygulamalarda İngilizce veya farklı dillerde klavyeye ihtiyaç duyuyor musunuz? Bunlar arasında geçiş yapmak işkence gibi olsa da, farklı klavyeler arasında tek hamlede geçiş yapabileceğinizi biliyor muydunuz? 🙂

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 5

Neden farklı klavyeler kullanılıyor?

Bunun bir çok farklı sebebi olabilir. Örneğin farklı bir dilde yazı veya makale yazıyor, uygulama gelştiriyor, kod yazıyor olabiliriz veya sadece alıştığımız klavye düzeni günlük hayatta kullandığımız dilden farklı olabilir.

İşim gereği pek çok geliştirici (developer) ile birlikte çalışıyorum ve çoğu da İngilizce klavye düzeninde çalışmayı tercih ediyorlar. Bunun temel sebebi ise pek çok özel karakterin İngilizce klavye düzeninde daha kolay yazılabilmesi.

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 11
İngilizce klavye düzeni

Peki sorun nedir?

Ancak bu durumda Türkçe karakterleri kullanmak istedikleri zaman Türkçe klavye düzenine geçmeleri gerekiyor. Bunun için de çoğunlukla sağ üst kısımda yer alan “Klavye ve Karakter Görüntüleyici”ye tıklamaları gerekiyor.

Bu elbette oldukça zaman kaybı yaratan, sıkıcı bir şey. Sürekli geçiş yapmak ise bir süre sonra işkenceye dönüşüyor. Bu sebeple de çoğunlukla Türkçe karakterler olmadan yazmayı tercih ediyorlar. 🙂

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 10
Türkçe klavye düzeni

Giriş kaynağını tek hamlede nasıl değiştirebilirim?

Tahmin edebileceğiniz gibi bunun da kolay ve pratik bir yolu var. 🙂 Bir klavye kısayolu (kestirmesi) ile tek hamlede klavye dilimizi değiştirebiliyoruz. Bunun için şu adımları izlememiz gerekiyor:

1. Sistem Tercihleri içerisinden “Klavye”yi seçiyoruz.

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 6

2. “Kestirmeler” sekmesi içerisinden, sol tarafta “Giriş Kaynakları”nı seçiyoruz. Sağ tarafta görünen “Önceki giriş kaynağını seç” yanındaki kutucuğu işaretliyoruz.

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 7

Ancak bu durumda “varsayılan” yani saptanmış klavye kısayolu, mevcut bir kısayol ile çakışıyor.

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 8

3. Bunu çözmek için klavye kısayolunun üzerine çift tıklıyoruz ve farklı klavyemizden farklı bir kısayola basıyoruz. Örneğin: “Alt ve Boşluk tuşu”

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 9

Bu seçimi yaptıktan sonra işimiz bitiyor.

Artık klavye dilimizi değiştirmek için alt-boşluk tuşlarına basarak kolayca klavye dilimizi değiştirebiliyoruz. 🙂 Eğer alt tuşuna basılı tutarsak, karşımıza şöyle bir seçim ekranı bile geliyor.

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 4

Küçük bir hatırlatma: Eğer giriş kaynağı olarak sadece “Türkçe – QWERTY PC” görüyorsak, Sistem Tercihleri > Klavye > Giriş Kaynakları içerisinden yeni bir klavye ekleyebiliriz. 

Sihirli elma klavye dili giris kaynagi degistirmek 12

Siz farklı klavyeler (giriş kaynakları) kullanıyor musunuz? Hangi uygulamalarda, neden böyle bir kullanım ihtiyacınız var? Yorum olarak paylaşırsanız çok memnun olurum…


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


13 Yorumlar

  1. Parallels ile Windows 8.1 kullandığımda Amerikan klavye kullanıyorum, çünkü sanal makineyi açınca otomatikman Amerikan klavyeye geçiyor ve değiştirmekle uğraşmak istemiyorum açıkçası. bir de arkadaşlarım Amerikan klavyeye alışkın oldukları için onlar bilgisayarımı kullanmak istediğinde Amerikan klavyeye çevirmek zorunda kalıyorum…

  2. Göktüğ bey merhabalar, bende geçen haftadan beri mac kullanıcısıyım.İkinci el bir mid 2013 11.6 macbook air sahibi oldum.Şimdiden elim ayağım oldu diyebilirim.Arama kelimelerini tırnak içinde yazarak kapalı belgelerin içinde arama yapabilmek bile inanılmaz bir değişiklik yarattı.Yabancı forumlardan tavsiye üzerine text expander ve better touch tool diye iki yazılım kurdum.Text expandarın işini yapan ücretsiz bir alternatifi var mıdır ?anladığım kadarı ile bu ikisi kendi alanlarında bayağı popüler yazılımlar ama sitede hiç bahsetmemişsiniz ? Mac dünyasını keşfederken sitenizden ve yazılarınızdan çok faydalanıyorum, teşekkür ederim.

  3. Yazı için teşekkürler. Bir sorum olucak benzer bir konuyla ilgili. Klavye seçimim bilgisayarı açtığımda bazen otomatik olarak (görünürde hiçbir nedeni olmaksızın) US’de oluyor ve seçim kısmında Turkish qwerty pc gözükmüyor. Bu durumlarda her seferinde tekrardan Input Sources’dan eklemem gerekiyor. Nedeni ne olabilir? Daha önceden Parallels kullanmışlığım vardı. Ondan kaynaklanıyor olabilir mi? Yardımcı olursanız sevinirim.

    • Eğer US klavyeyi kullanmıyorsanız kaldırmanızı öneririm. Ancak ihtiyacınız oluyorsa, bunun sebebini bulmaya çalışabiliriz.

      Sistem Tercihleri > Klavye > Giriş Kaynakları sekmesi içerisinde “Belgenin giriş kaynağına otomatik olarak geç” kutucuğu işaretliyse kaldırmayı deneyebilir misiniz? Bir şey giriş kaynağınızı değiştiriyor olabilir diye düşünüyorum.

      • US klavyeyi kaldırdığım halde yeniden kendiliğinden geri gelebiliyor. Sistem dilinin Türkçe ya da İngilizce olmasıyla ilgili olup olmadığını da denedim. Ayrıca Mavericks’de bahsettiğiniz seçenek yok. Gerçekten tuhaf bir problem. Sanırım sizin dediğiniz gibi bir program ya da bir ayar giriş kaynağını değiştiriyor. Ama hala çözemedim, aklınıza gelen başka ne olabilir?
        Yardımınız için teşekkürler.

        • Bahsettiğim ayar seçeneği birden fazla klavye aktif olduğunda görünüyor sadece. Sizde tek klavye varsa görünmüyor olabilir.

          Ancak ilginç olan, tek klavye olarak Türkçe seçili olduğu halde, söylediğiniz şekilde birden bire İngilizce’ye dönüyor olması.

  4. Teşekkür ederim. bende arada bir rusça klavye kullanıyorum hatta bunun için silikon klavye kılıfı aldım ama bazen çok kısa birşey için klavyeyi değiştirmem gerekiyordu bunun için mouse ile yukarıya gitmek vs gerek kalmayacak !!

  5. Goktug bey merhaba, macbook pro’ da açılış şifremi ü olarak değiştirdim ancak kapatıp açtığımda ü’ yü algılamıyor dabırım klavye ingilizce oldu, şifre yazacağım ekran gelgiğinde sağ üstte klavye değiştirme seçeneğide görünmüyor nasıl yapabilirim, yardımcı olabilirmisiniz.

  6. `merhaba imac kullaniyorum pc yi actigimda bilgisayar dili otomotik olarak Q klayve olmus uzun zamandir kullanmiyorum pc normal oturum rusca klavye ile ben bunu degistiremiyorum konuk kullanici olarak dil ayarliyorum fakat ciktigimda bu dosyalar silinmis oluyor bu sorunu nasil cozecegim yardimci olailirmisiniz

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz