Ana Sayfa Apple101 iPhone’da gizli kalmış 5 pratik ipucu

iPhone’da gizli kalmış 5 pratik ipucu [Video]

12

iPhone’da küçük ama pratik ipuçları ile işimizi çok daha kolay halletmek mümkün. Ancak bazıları biraz gizlenmiş olduğu için öğrenip kullanmak gerekiyor. Bu yazıda iPhone’da işimize yarayacak gizli kalmış 5 pratik ipucuna değiniyoruz.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu feat

iPhone için 5 pratik ipucu

1. Sayfa içinde arama yapabilmek

iPhone’da bir web sayfasında aradığınız kelimeyi nasıl bulacağınızı biliyor musunuz? Biraz gizlenmiş olsa da, iPhone’umuzdaki Safari’de sayfa içi arama yapabiliyoruz.

Bir web sayfası içerisinde arama yapmak için, önce adres çubuğuna dokunuyor, ardından da aramak istediğimiz kelimeyi yazıyoruz. Fakat “Git” butonuna değil, karşımıza gelen listede en aşağıdaki “Bu sayfada” başlığının altındaki kelimeye tıklıyoruz, böylece sayfa içerisinde o kelimenin nerelerde geçtiğini görebiliyoruz.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 1 Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 2

2. Mesajların tarih/saati nerede?

Mesajlar uygulamasını ilk açtığımızda tüm mesajların tarih ve saatleri görünmeyebiliyor. Ancak küçük bir hareketle tüm mesajların ne zaman alındığını veya gönderildiğini kolayca görebiliyoruz.

Bir konuşma içerisindeyken parmağımızla ekrandaki konuşma balonlarını sola doğru çekerek hangi mesajın ne zaman gönderildiğini görebiliyoruz. Parmağımızı çektiğimizde ise bunlar yeniden gizleniyor.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 3

3. Silinen fotolar 30 gün daha iPhone’da kalıyor!

iOS 8 ile birlikte, artık çektiğimiz bir fotoğrafı silmek için sadece film rulosu içerisinden silmek yetmiyor. Silinen fotoğraflar “Son silinenler” adlı ayrı bir klasörde toplanıyor, ve 30 gün daha burada kalıyor.

Yani artık bir fotoğrafı iPhone’umuzdan yok etmek için 2 defa silmemiz gerekiyor. Biri film rulosu içerisinden, diğeri de son silinenler klasöründen. Eğer buradaki tüm fotoğrafları tek seferde silmek istiyorsak Seç ve Tümünü Sil’e tıklayarak hepsini tamamen silebiliyoruz.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 4

4. Fotoğraf çekiminde parlaklık ayarı nasıl yapılır?

iPhone’da fotoğraf çekerken ekranda bir noktaya dokunarak odak ve parlaklık ayarı yapmak mümkün. Ancak odağı değiştirmeden de parlaklığı arttırıp azaltabiliyoruz.

Fotoğraf çekimi yaparken bir noktaya odaklandıktan sonra parmağımızı ekranda yukarı veya aşağı sürükleyerek fotoğrafın parlaklığını değiştirebiliyor, istediğimiz seviyeye geldiği zaman da fotoğrafı çekebiliyoruz.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 7

5. Geri almak için iPhone’u salla!

Mac’te son yaptığımız işlemi geri almak için command-Z kısayolunu kullanabiliyoruz. Benzer bir şekilde iPhone’da da son yaptığımız işlemi geri almak mümkün, hem de eğlenceli bir şekilde.

iPhone’da son yaptığımız işlemi geri almak için tek yapmamız gereken iPhone’u şöyle bir sallamak. Salladıktan sonra, karşımıza son yaptığımız işlem ve bunu geri almak için bir buton çıkıyor. “Geri Al”a tıklayarak son yazdığımızı, veya yaptığımız işlemi geri alabiliyoruz.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 5 sihirli-elma-iphone-5-gizli-pratik-ipucu-5a.png

Bonus: 6. Ulaşılabilirlik (Reachability)

Başlıkta 5 pratik özellik demiş olsam da, bu özelliğe de değinmeden geçemedim. 🙂 iPhone 6 ve 6 Plus sahiplerinin kullanabildiği Ulaşılabilirlik özelliği sayesinde parmağımız yetişmese bile ekranın en üstüne dahi dokunabiliyoruz.

sihirli-elma-iphone-5-gizli-pratik-ipucu-6c

Ekranın en üst kısmına ulaşabilmek için Touch ID’nin üzerine 2 defa dokunuyoruz. Butona basmadan 2 defa dokunduğumuz durumda, ekran aşağıya doğru kayıyor ve 4-5 saniye kadar bu şekilde kalıyor. Böylece ekranın en üst kısmına da erişmiş oluyoruz.

Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 6a Sihirli elma iphone 5 gizli pratik ipucu 6b

Özet

Bu bölümde, iPhone’da gizli kalmış bazı ipuçlarına değindik. Umarım en azından birkaç tanesi işinize yarayacaktır. 🙂

Her zaman olduğu gibi yorumlarınızı, ve sık kullandığınız benzeri küçük ama pratik ipuçlarını sizden de bekliyorum.


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


12 Yorumlar

  1. kendi çektiğim mesajı görüyorum da bana gelenin ne zaman geldiğini göremiyorum. bu benim çok uzun zamandır sinir olduğum bir şey. neden tek yönlü düşünüyor bu adamlar?

  2. Merhaba, yazilarinizi zevkle takip ediyoruz 🙂 yalniz tek ricam ozellikle yazilan makalelerin ebultenlerinde hangi model ve surum icin gecerli oldugu gibi bilgileri verebilirseniz cok daha mutlu olurum 🙂 ornegin ben iphone 4s kullaniyorum (evet hala ?) ve ebulteni gorunce de heyecanla actim (inanamazsiniz ama evet ahahah??) ve okudum ☺️
    Boyle iste 🙂 tesekkur ederim yazilariniz icin ama yeni yeniden

    Sevgiler

  3. Safari’de sayfada arama yapmak çok işime yarayacak bir özellik, bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim Göktuğ Bey 🙂

  4. Aman tanrım didim!!!! Ailecek şoktayız 😀 işsizlik baş göstermeye başlamış sanki, bunlar TOP SECRET özelliklerdi yaaaa 🙁

    • Yakup Bey gizli derken elbette “birilerinin gizlediği” anlamında demek istememiştim 🙂 Sadece “arkada kalmış, göz önünde olmayan” özelliklere yer vermeye çalıştım. Selamlar…

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz