Ana Sayfa iOS Shadowmatic: Zekice kurgulanmış, keyifli bir gölge oyunu

Shadowmatic: Zekice kurgulanmış, keyifli bir gölge oyunu

9

Bir gölge oyunu ne kadar keyifli olabilir ki? Shadowmatic, alıştığımız oyunlardan farklı kurgusu, özen gösterilmiş müzik ve görselleriyle şimdiden 2015’in en iyi oyunlarından biri olacak gibi görünüyor. Oyun oynamayı seviyorsanız, veya yeni ve keyifli bir oyun arıyorsanız Shadowmatic’e bir göz atmanızı öneriyorum.

Sihirli elma shadowmatic feat

Genelde pek oyun tanıtmıyorum, ancak bu oyunu sizlerle paylaşmadan geçmek istemedim. Shadowmatic’i ilk önce App Store’da öne çıkanlar arasında görmüş, ve tanıtım videosunu izleyince çok beğenip satın almıştım. 

Sihirli elma shadowmatic 1a Sihirli elma shadowmatic 1b

Shadowmatic: Bir gölge oyunu ne kadar keyifli olabilir?

Oyun oldukça basit bir mantığa sahip bir gölge oyunu, ancak olabilecek en ilginç ve eğlenceli şekilde. 🙂 Elimizde şekilleri kasıtlı olarak bozulmuş, deforme olmuş bazı 3 boyutlu nesneler var. Bu nesnelere belirli bir açıdan ışık vurduğunda ise gölgeleri duvara yansıyor ve anlamlı şekiller ortaya çıkıyor. Amacımız bu nesneleri, anlamlı bir gölge bulana kadar çevirmek. 🙂

Sihirli elma shadowmatic 2

3 boyutlu tuhaf şekilli nesneler, kasıtlı olarak deforme edildikleri için bulmamız gereken şekille ilgili olarak bize fazla bir ipucu vermiyor. Ancak gölgelere odaklandığımızda ise, birkaç çevirme işleminden sonra “şu olabilir belki…” gibi fikir yürütmeye başlayabiliyoruz.

Sihirli elma shadowmatic 3

Kontroller

Ekrandaki 3 boyutlu nesneleri tek parmağımızla sağa sola veya yukarı aşağı çevirebiliyor, kendi ekseni etrafında dönebilmesi için de iki parmağımızla döndürebiliyoruz. Bu hareketler zaten Harita uygulamasından hepimize tanıdık geldiği için kontrollere alışmak çok kolay. 

Sihirli elma shadowmatic 4

Bazen tek bir nesne yerine ekranda 2 veya 3 farklı nesne de görebiliyoruz. Amacımız yine aynı, bunları doğru açılarda tutarak birleştirmek ve gölgelerinden anlamlı bir şekil oluşturmak.

Sihirli elma shadowmatic 5

Yardım almak kolay, ama iş yine bize kalıyor

Bu süreçte bize yardımcı olacak şeyler de var elbette:

1. 3 boyutlu nesneleri ve gölgesini gördüğümüz ortam, bize bulmak istediğimiz şekli anımsatacak şekilde tasarlanmış oluyor. Örneğin bir “bebek arabası” gölgesini bulmaya çalışırken, bir bebek odasında bu işlemi yapıyoruz.

Sihirli elma shadowmatic 6

2. Ekranın altında bulunan 6 adet nokta, biz doğru yolda ilerledikçe ışık saçmaya başlıyor. Eğer hiç ışık göremiyorsak doğru açıda olmadığımız kesin. Eğer birkaç tanesi yanıyorsa, bir şeyleri doğru yaptığımızı anlayabiliyoruz. 6’sı birden yanmaya başlıyorsa zaten bölümü bitirdik diyebiliriz. 🙂

Sihirli elma shadowmatic 7

3. Eğer tıkanıp kaldıysak, sol üst köşedeki H butonuna tıklayarak yardım (help) alabiliyoruz. Ancak bu yardımlar da oldukça zekice kurgulanmış. Her yardım, bulmaya çalıştığımız obje ile ilgili birer küçük ipucu veriyor bize. Örneğin “Maymun” için ilk ipucu “ağaç üzerinde rahat eder”, ikinci ipucu ise “Darwin’in ilham perisi ve belki de atası” şeklinde.

Sihirli elma shadowmatic 8

Her bölüm için 4 farklı yardım alabiliyoruz, ve bunlar için sırasıyla 1, 2, 4 ve 8 adet yardım (H) harcamamız gerekiyor. Elbette tahmin edebileceğiniz gibi dilersek para karşılığında yardım satın alabiliyoruz. Örneğin 20 tanesi 1,99 TL.

Sihirli elma shadowmatic 9

“Takıldım, sıkıldım” yok

Oyunda en çok hoşuma giden şeylerden biri de doğrusal bir ilerlemenin olmaması. Yani bazı bölümlerden sonra ilerleyebileceğimiz 2 alternatif çıkıyor karşımıza. Böylece bir bölümden sıkılırsak, farklı bir yönde de ilerleyebiliyoruz. Seçim tamamen bize kalmış.

Sihirli elma shadowmatic 10

Shadowmatic tamamen Türkçe! 🙂

Oyunda ilk andan itibaren en çok beğendiğim şeylerden biri de Türkçe olmasıydı. 🙂 12 farklı dil seçeneğine sahip olan oyun, aynı zamanda menü ve oyun içindeki tüm alanlarda Türkçe destekliyor. Böylece bulmaya çalıştığımız şekillerle ilgili ipuçlarını da Türkçe olarak alabiliyoruz. 

Sihirli elma shadowmatic 11

Oyunda 9 farklı alanda toplam 70 bölüm mevcut, ancak kısa zamanda ek bölümlerinde geleceğine şüphem yok. 🙂 Hatta bazı bölümlerde gizli şekiller de var, ancak ben henüz bir tanesini bile bulamadım. Buldum! 🙂 Aramaya devam…

Sihirli elma shadowmatic 11a

Müzikler

Oyunun müziklerine de ayrı bir parantez açmak istiyorum. Oyunu yapanların bu konuya özel hassasiyet gösterdikleri o kadar bariz ki, oyunu oynarken müziklerden etkilenmemek mümkün değil gerçekten. Sakin, huzur veren, ama bir o kadar da merakı ve keşif duygusunu tetikleyen müzikler kullanılmış. Böylece oyunun deneyimi başka bir seviyeye çıkmış.

Hatta oyunun müzikleri de iTunes Store’da yerini almış bile! 🙂

Sihirli elma shadowmatic 12

Değerlendirme: Shadowmatic

Açıkçası uzun zamandır bu kadar keyif aldığım bir oyun oynamamıştım. App Store’da bir oyuna 6.49 TL vermek pek kolay değil, insanın eli gitmiyor ilk başta. Ancak verdiğim her kuruşu hakeden bu oyuna, daha henüz 1 hafta bile olmadan “helal olsun” diyorum. 🙂

Sihirli elma shadowmatic 13

Bir çok oyunun aksine, bölümlerde stres, heyecan, sinir veya kazanma güdüsü olmadan, yüksek puan yapmak için kasmadan, bunun aksine çok daha sakin ve rahatlatıcı bir havası var. Hatta stresli bir günün sonunda oynandığında insanı sakinleştiren bir tarzı olduğunu söyleyebilirim. Sanırım en çok sevdiğim de bu yönü oldu.

Sihirli elma shadowmatic 14

Oyunu oynarken doğal kontrollerle, rahatlatıcı müzik eşliğinde şahane görsellerle birlikte, keşif duygusunu hissetmek ve zekice kurgulanmış bölümler arasında ilerlemek insanı gerçekten keyiflendiriyor. 

Daha fazla uzatmayayım, dilerseniz oyunun tanıtım videosunu aşağıdan izleyebilir, ve App Store’da oyuna göz atabilirsiniz:

Sihirli elma available on the app store

[youtube id=”7g-nu1KwkDw”]


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


9 Yorumlar

  1. boyle oyun ve uygulama tanitimlari cok iyi oluyor. ozellikle bir ara ardarda gelen pocket passlocker wimoweh incelemeleri cok faydali olmustu. devamini bekliyoruz 🙂

    • Elimden geldiği kadar farklı alanlardan karışık olarak yazmaya çalışıyorum. Bu sıralar iOS’e de ağırlık vermeye başladığım için zorlanmadım desem yalan olur açıkçası… 🙂 Teşekkürler dile getirdiğiniz için Erkam Bey.

      • Bende sizin facebook sayfanıza güzel ve faydalı bir Mac & iOS uygulaması ile ilgili mesaj atmıştım. 1 ay olucak nerdeyse mesajlar kontrol edilmiyor sanırım 🙂

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz