Ana Sayfa Haberler Apple’dan süper bir ikinci çeyrek! 61 milyon iPhone, $13.6 milyar net kar!

Apple’dan süper bir ikinci çeyrek! 61 milyon iPhone, $13.6 milyar net kar!

2

Apple başarılı çeyrek sonuçları açıklamaya devam ediyor. iPhone ve Mac gibi büyüyen ailelere ek olarak, Watch ile birlikte yeni bir ürün ailesini de bünyesine katan Apple, bu çeyreği de büyüyerek kapatmış oldu. Her çeyrek sonunda olduğu gibi hem bu çeyreğin analizini, hem de bazı gözlem ve tahminleri yine sadece Sihirli Elma okuyucuları ile paylaşıyorum… 🙂

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari hero

2015 İkinci Çeyrek Özeti

Apple’ın finansal yılının ikinci çeyreğini, yani Ocak-Şubat-Mart aylarını yine büyük bir başarıyla tamamladı. Toplamda 58 milyar dolar ciro ile dev bir firma olmasına rağmen geçtiğimiz senenin aynı dönemine göre %27’lik bir büyüme gösterebildi.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 1

Net kara baktığımızda ise Apple, %33’lük bir artışla, 13,6 milyar dolar ile kasasını biraz daha doldurdu. 🙂 Toplamda ise bu çeyreği kasasında 194 milyar dolar ile kapatmış oldu.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 2

Her zaman olduğu gibi lafı dolandırmadan gelelim detaylara. Yine elimden geldiğince Apple’ın çeyrek gelirlerini detaylı olarak incelemeye, ve Tim Cook’un yorum ve değerlendirmelerine kulak vermeye çalıştım…

iPhone

Geçtiğimiz çeyrekte rekor kırarak 74 milyondan fazla iPhone satan Apple, bu çeyrekte de hiç aşağı kalmadı desek yanlış olmaz. Apple, sadece bu 3 aylık dönemde 61 milyon iPhone satışı ile geçtiğimiz seneye göre satışlarını %40 arttırmış oldu. 

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 3

Cirodaki artış ise aynı döneme göre %55! Bunun sebebi de geçtiğimiz seneye göre ortalama iPhone satış fiyatının $62 artarak $659’a çıkması.

Elbette bu yüksek satışlar ve müthiş satış fiyatı sayesinde de Apple’ın bu çeyrekteki toplam cirosunun %69’u iPhone’dan gelmiş oldu.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 4

Tim Cook’un açıklamalarına göre mevcut iPhone kullanıcılarının sadece %20’si iPhone 6 veya iPhone 6 Plus’a geçmiş. Ayrıca iPhone 6 ailesi, şimdiye kadarki en büyük “iPhone rakiplerinden geçiş yapma oranına” sahip olmuş. Yani iPhone kullanmayanların oldukça ilgisini çekmiş diyebiliriz. 🙂

Mac

Mac satışları bir kez daha PC endüstrisini geride bırakarak, %10 büyüdü. Bu çeyrekte toplam 4.7 milyon Mac satan Apple, büyümesini büyük oranda MacBook Air ve yeni retina ekranlı MacBook Pro’lardan sağlamış oldu.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 5

Geçtiğimiz çeyrek sonuçlarında yeni, fansız bir MacBook Air beklediğimizi söylemiştik, karşımıza MacBook çıktı. Henüz inceleme şansım olmasa da, ilk fırsatta bu ürünü detaylıca incelemek ve deneyimlemek istiyorum.

iPad

Bu çeyrekteki kötü tablo ise iPad’e ait. iPad satışlarındaki düşüş devam ediyor. Bu çeyrekte 12.6 milyon adet satan iPad, geçtiğimiz seneye göre ise %23 küçülmüş. Ancak satışlar düşmesine rağmen hala tablet pazarında açık ara lider.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 6

Satışlardaki düşüşün sebebi iPhone ve Mac’in iPad payından yemesi. Ancak buna rağmen Japonya ve Çin’de iPad satışları rekor kırıyor.

Bu ay 5.yaşını kutlayacak olan iPad’e hala güvenen ve satışların artacağına inandığını söyleyen Tim Cook ise satışların hala büyük bir bölümünün yeni müşterilerden geldiğini söylüyor.

Sanırım iPad’lerin yenilenme süresi Mac’ler kadar uzun, belki daha da uzun olacak. Hala iPad 2’lerin gayet rahat bir şekilde kullanıldığını düşünürsek, 4 senelik cihazları değiştirmek için büyük bir sebep yok. Bu yüzden satışlar da ağırlıklı olarak yeni kullanıcılara yapılıyor tahminimce.

Watch

Watch ise bizi şu sıralar en çok heyecanlandıran konuların başında geliyor. Kötü haberle başlayalım, satışlara yetişemeyen Apple, akıllı saatini Haziran ayı sonuna doğru başka ülkelerde satışa açabileceğini söylüyor. Yani bir süre daha ülkemizde Watch satın alamayacağız. 🙁

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 7

2007’deki iPhone lansmanında yaklaşık 500 uygulama, 2010’daki iPad lansmanında 1.000 uygulama varken, Watch lansmanında ise 3.500 uygulama olması Apple’ın beklentilerinin bile üzerinde gerçekleşmiş. (Apple 1.000 uygulama olacağını tahmin ediyormuş)

Bir güzel haber de, Apple’ın kullanıcı tercihlerini hızlı bir şekilde öğrendiğini ve önümüzdeki dönemde talebi daha iyi karşılayabilecek şekilde kendini geliştirdiğini söylemesi oldu. Aferin Apple, heyecanla bekliyoruz. 🙂

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 8

İlginç olan ise, Watch’ta kullanılan yeni teknolojiler sebebiyle, bu üründeki kar marjının şirket ortalamasının altında olduğunun açıklanmış olması. Yani Apple, Watch ürününden daha az kar ediyormuş.

Öne Çıkan Diğer Detaylar

  • Apple Store’lara giren insan sayısı %22 artmış.
  • Bu çeyrekte Çin’de 6 mağaza açılmış, gelecek yıla kadar hedef 40 tane daha.
  • 2011 yılından beri ilk defa Mac cirosu iPad cirosunu geçti.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 9

  • iOS App Store, Google Play Store’a gore geliştiricilere %70 daha fazla para kazandırmış.
  • App Store cirosu %29 artmış.
  • App Store, Çin’de %100 büyümüş.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 10

Değerlendirme

Gelelim bu çeyreğin değerlendirmesine… 5 yıl önceye geri dönelim, Steve Jobs gururla “Apple’ın yıllık cirosunun 50 milyar dolar” olduğunu söylüyordu. Şimdi ise Apple bu rakama sadece bir çeyrekte ulaşıyor. Yıllık ise 50 milyar dolar “net kar” üretiyor. 🙂

Dünyanın en büyük pazar değerine sahip firmasının hala 2 haneli, hatta %30’lara varan bir oranda büyümesi gerçekten insanı hayrete düşürüyor.

Sihirli elma 2015 q2 ceyrek sonuclari 11

Bu çeyrek özeline dönersek, iPhone’un bir önceki çeyrekte olduğu gibi Apple’ın büyümesinin temelini oluşturduğu görüyoruz. Ve bu kolay kolay değişeceğe de benzemiyor. Mac satışları her ne kadar artsa da, büyük bir sıçrama yapması veya kar marjını yukarı çekmesi de pek mümkün görünmüyor.

Asıl soru ise hala ortada: “Acaba Watch başarılı olacak mı?” İlk satışlar, ve gelen yorumlar oldukça olumlu. Ancak henüz çok küçük bir kitlenin Watch sahibi olduğunu unutmayalım. 🙂 Yurt dışından alma imkanım olmadığı için, ben Türkiye’de satışa sunulmasını bekleyenlerdenim. Gelsin, alalım inceleyelim bakalım…

Yine bir küçük not paylaşmadan geçmeyelim, uzun zamandır aklımızda olan Apple TV bakalım bu seneki WWDC’de yenilenecek mi? 🙂 Yorumlarınızı, değerlendirme ve tahminlerinizi bekliyorum… 🙂 Biraz beyin cimnastiği yapmak keyifli oluyor…

NOT: Steve Jobs’ın yukarıdaki resminin hangi yılda, hangi sunumda olduğunu hatırlayan var mı? 🙂


Ssihirlielma.com e-bültenine kaydolarak, her hafta 15 bine yakın Sihirlielma okurunun yaptığı gibi, tüm güncellemeleri E-posta kutunuzdan takip edebilirsiniz. Abonelik için tıklayınız


2 Yorumlar

  1. Goktug bey , Apple da hisseniz var saniyorum. Ya da bu sirketle cok guclu bir duygusal baginiz var, sizin icin bir teknoloji sirketinden fazlasini temsil ediyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz